
Hoe kwam het universum tot stand? De oerknal is de populaire benaming van de kosmologische theorie die veronderstelt dat het heelal ontstond uit een enorm heet punt met een oneindig grote dichtheid.
James Quach en zijn team van de Universiteit van Melbourne betwisten de algemene theorie dat het heelal is ontstaan door de Big Bang.
De natuurkundigen stellen dat de oerknal eigenlijk een moment was waarop een fase veranderde. Het amorfe, vormloze universum koelde plotseling af en kristalliseerde om een vierdimensionale tijd-ruimte te worden, aldus het team.
Defecten
De theorie kan volgens de onderzoekers worden getest door te zoeken naar defecten die in de structuur van tijd-ruimte zijn ontstaan op het moment waarop het universum kristalliseerde. Algemeen wordt aangenomen dat het heelal zo’n 13,7 miljard jaar oud is.
“Stel je het vroege universum voor als een soort vloeistof,” zei Quach in een verklaring. “Wanneer het universum afkoelt kristalliseert het in de vierdimensionale ruimte-tijd. Net zoals zich scheuren vormen bij het bevriezen van water zouden ook scheuren in het heelal moeten zijn gevormd.”
Rooster
Het Perimeter Institute in Canada stelde in 2006 dat de vierdimensionale geometrie van tijd-ruimte zoals ontdekt door Albert Einstein niet fundamenteel is. Tijd-ruimte is daarentegen meer een soort rooster met bouwstenen, aldus het instituut. Deze bouwstenen van de ruimte zijn extreem klein en kunnen niet direct worden waargenomen.
Bij extreme temperaturen hadden de bouwstenen net als vloeibaar water geen specifieke structuur. Vanuit menselijk oogpunt gezien lijkt materie ononderbroken en glad te zijn, maar het bestaat toch uit afzonderlijke bouwstenen. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Physical Review D.
Bron: Space.com
Gerelateerd:
- Veel donkere materie rond de zon
- Elk zwart gat bevat een nieuw universum
- Japanse astronomen vinden verste cluster van sterrenstelsels
- Grote zwarte gaten in de oerknaltheorie
- De big bang theorie staat op springen
Jammergenoeg bevat het bericht te weinig technische informatie om het goed te kunnen beoordelen.
Klik je op de bron krijg je gelijk info over de rode planeet, die niet rood in het kleurenspectrum is volgens sommigen.Discussie laatst nog gevoerd dat de bodem structuur en de afstand van de zon de planeet mars een rode tint geven.En over het werkelijke onstaan van het heelal, zal men nog jaren en jaren gissen.Iets is pas een feit, als het bewezen is.
Niet mee eens toen ik gisteren bruine bonensoep had gegeten was er wel een hele grote (oer)knal !
In den beginne was er niets en het ontplofte ook nog???
Grappig he.