Archeologie

Oeroude steenkunst van Aboriginals ontdekt

Help ons door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben in het noorden van Australië ongeveer 28.000 jaar oude steenkunst gevonden, zo meldt de Universiteit van Southern Queensland.

De ontdekking werd gedaan in Arnhemland, een gebied in het noordwesten van het Noordelijk Territorium in Australië. Het gebied kreeg zijn naam van Matthew Flinders, die het noemde naar het schip De Arnhem.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het gebied is sinds 1931 een reservaat voor de Aborigines. In dit reservaat wonen de Yolgnu, een inheemse Australische stam. Arnhemland en de Yolgnu vormen de bakermat voor de didgeridoo. De eucalyptusbomen die zijn uitgehold door termieten kunnen worden gebruikt als natuurlijk instrument.

Grotere tekening

Het betreft de oudste rotstekeningen die ooit in Australië zijn gevonden en behoren tevens tot de oudste ter wereld, aldus archeoloog Bryce Barker van de Universiteit van Southern Queensland. Omdat het om een houtskooltekening gaat kon de ouderdom vrij gemakkelijk vastgesteld worden. Het onderzoek verschijnt in de volgende editie van het Journal of Archaeological Science.

Het stuk steen met tekening lag los op de grond. Volgens de archeologen zou de tekening onderdeel kunnen zijn geweest van een veel grotere tekening. Op dit ogenblik is echter nog maar een heel klein deel van het gebied onderzocht.

Oudere kunst

De Australische archeologen verwachten in Arnhemland nog oudere kunst van Aboriginals te zullen vinden. Bekend is namelijk dat Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, al tenminste 45.000 jaar in het gebied leven.

steenkunst293473498439843234

Tekeningen van 20.000 jaar en ouder zijn erg zeldzaam. De rotstekeningen in de beroemde Chauvet-grotten in Frankrijk zijn ongeveer 30.000 jaar oud en sommige tekeningen in het noorden van Spanje van handafdrukken en rode schijven zouden 40.000 jaar geleden zijn aangebracht.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Uiteraard fantastisch zoiets te vinden, maar ik ben zeer nieuwschierig naar wat is afgebeeld, en wat voor leering wij hieruit kunnen trekken.

Maarten
Maarten
11 jaren geleden

Hoezo fantastisch? Dat land is gestolen in de trant verchristisering van de “nieuwe wereld”. Deze Aboriginals leven met de kwalen van het Westen (alcohol, gokken etc) en moeten lijdzaam toezien hoe hun land wordt verkracht door blanke fascisten.Wat voor lering wil jij eruit trekken?

thepilgrim
thepilgrim
11 jaren geleden

abnormal normal
aboriginal original

volgens mij wordt de verkeerde term gebruikt voor de oorspronkelijke bewoners van Australië :p

Blup
Blup
11 jaren geleden

[quote name=”Maarten”]Hoezo fantastisch? Dat land is gestolen in de trant verchristisering van de “nieuwe wereld”. Deze Aboriginals leven met de kwalen van het Westen (alcohol, gokken etc) en moeten lijdzaam toezien hoe hun land wordt verkracht door blanke fascisten.Wat voor lering wil jij eruit trekken?[/quote]
Ja, en dat begon al 28.000 jaar geleden.
Niet zo miepen. Het is toch fantastisch dat er zulke oude tekeningen gevonden worden? Dat staat los van wat de Engelsen daar uitgevreten hebben.
Als je tekeningen vind die Hitler in zijn jeugd gemaakt heeft, hoeft daar ook niet meteen de hele ‘holocaust’ bij betrokken te worden. Toen is toen, nu is nu.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x