Gezondheid

‘Onderzoekers medicijnen houden bewust bijwerkingen achter’

Help anderen door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een groot deel van het onderzoek dat wordt gedaan naar nieuwe medicijnen deugt niet, als gevolg waarvan mensen pillen slikken die niet werken of zelfs meer kwaad dan goed doen.

Daarnaast blijkt dat negatieve onderzoeksresultaten naar medicijnen vaak worden achtergehouden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Miljoenen euro’s aan onderzoeksgeld van donateurs en belastingbetalers worden verspild. Bovendien stellen wetenschappers en de farmaceutische industrie eigen succes nog vaak boven het belang van de patiënt. Maar liefst 89 procent van de uitkomsten van dierproefonderzoeken naar middelen tegen kanker blijkt niet te deugen, zo onthult een publicatie in tijdschrift Nature.

Grote druk

Hoogleraar Huub Schellekens van het College Beoordeling Geneesmiddelen legt uit dat onderzoekers onder grote druk staan om met successen te komen en de verleiding vaak niet kunnen weerstaan om heel selectief te publiceren wat ze gevonden hebben.

Ook publicaties over bijwerkingen van middelen die al op de markt zijn worden geregeld niet openbaar gemaakt. Zo mag vanaf 2010 het diabetes type 2 medicijn Avandia niet langer worden verkocht in Europa, nadat het eerst 10 jaar werd voorgeschreven aan tienduizenden Nederlandse patiënten. Mensen die het geneesmiddel slikten lopen nu risico op ernstige hartklachten.

Achtergehouden

Fabrikant van Avandia GlaxoSmithKline zette alle onderzoeksdata van het middel enkele jaren na introductie op internet waarna de risico’s aan het licht kwamen. “Er zijn aanwijzingen dat bewust bijwerkingen zijn achtergehouden en niet gepubliceerd zijn,” zei directeur van het Dutch Cochrane Center Rob Scholten over Avandia. Het Dutch Cochrane Center wil een wettelijke verplichting voor het publiceren van alle onderzoeksresultaten van medisch onderzoek naar geneesmiddelen. Nu is dat nog ’te vrijblijvend’.

“Het belang van de patiënt staat altijd voorop bij geneesmiddelenontwikkeling en bij het delen van onderzoeksinformatie,” aldus medisch directeur van GlaxoSmithKline Rudolf van Olden.

Probleem

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde Henk Jan Out stelde: “Wetenschappers, de farmaceutische industrie en medische tijdschriften zijn eerder geneigd positieve artikelen te publiceren dan negatieve en dat is een probleem.”

Bron: RTL.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
11 jaren geleden

dit geloof ik stellig …mijn man had medicijnen en de bijsluiter , nou bijna een bijbel lang van wat voor bij werkingen er waren …toen vroeg hij aan de arts deze bijwerkingen is wel veel he ? kan ik die nog wel (zou) in nemen …antwoord je kunt deze tot aan uwe dood innemen . waarop man zegt dan zal ik er maar nu mee stoppen ..en verbaast hij kreeg toen nog anderen ook lichter wel wat meer pijn maar het was beter .je moet er ook naar vragen en je laten horen .nu is dit wel zeg ik er wel bij 20 jaar geleden hoor …toen waren ze mischien wat soepeler !!!!!

Patricia
Patricia
11 jaren geleden

Tell me about it! Jarenlang gewerkt op de marketing van farmaceut MSD. Ik ben getuige geweest van de maffia praktijken en hoe er paniek uitbrak toen het middel VIOXX uit de handel moest worden genomen omdat er patienten aan overleden waren. Miljoenen hebben ze betaald aan schikkingen maar ik hoorde niemand erover dat ze het erg vonden voor de patienten. Het enige waar men zich druk om maakte was zo snel mogelijk een ander middel op de markt te brengen om het financiele gat te dichten dat VIOXX achterliet. “Medicine is for the People” was hun leus…YEAH RIGHT!!!

Marcel
Marcel
11 jaren geleden

In het boekje bewustzijnsdynamiek van Johan Oldenkamp staan er 4 bladzijden over het strijdplan van de illuminati. Over medicijnen kwam het neer op dat medicijnen de patienten nog zieker moeten maken (door de bijwerkingen) zodat die nog meer medicijnen moeten slikken. Men noemde de studie geneeskunde eerder ook studie medicijnen.

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Tja het enige wat ik hierop zeggen kan is dat de faramceutische industrie geen belang heeft bij gezonde mensen.Zodra dit zo zou zijn, valt er niets meer te GRAAIEN.Zelfs uw huisarts houd de farmaceut de handjes boven het hoofd anders waren zijn verdiensten net zo snel PLEITE!!!Dus iedere keer als u een pil slikt, denk hier dan even over na, en maak pas daarna de keuze of u het neemt Ja dan nee.En artsen zijn ook nog eens goed in ontkennen.Voorbeeld: Ik zeg tegen de arts ik wordt verward en duizelig van die plaspillen, die u mij verstrekt omdat mijn nieren iets slechter werken dan ze zouden moeten doen.De Huisarts: Dit kan niet staat het op de bijsluiter??Nee.Krijg je hetzelfde medicicijn nieuwe verpakking, 2,00 euro duurder plus nieuwe bijsluiter, en wat zegt deze??Duizeligheid en verwardheid kunnen voorkomen. Wacht daarom het eerste uur af hoe u reageerd(Dit kan dagelijks anders zijn)Mijn woorden richting huisarts??De toedels eigenwijsje, ik zoek een andere arts!!!En dat is gelukt!!

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x