Homepagina » Gezondheid » ‘Onderzoekers medicijnen houden bewust bijwerkingen achter’

‘Onderzoekers medicijnen houden bewust bijwerkingen achter’

Een groot deel van het onderzoek dat wordt gedaan naar nieuwe medicijnen deugt niet, als gevolg waarvan mensen pillen slikken die niet werken of zelfs meer kwaad dan goed doen.

Daarnaast blijkt dat negatieve onderzoeksresultaten naar medicijnen vaak worden achtergehouden.

Miljoenen euro’s aan onderzoeksgeld van donateurs en belastingbetalers worden verspild. Bovendien stellen wetenschappers en de farmaceutische industrie eigen succes nog vaak boven het belang van de patiënt. Maar liefst 89 procent van de uitkomsten van dierproefonderzoeken naar middelen tegen kanker blijkt niet te deugen, zo onthult een publicatie in tijdschrift Nature.

Grote druk

Hoogleraar Huub Schellekens van het College Beoordeling Geneesmiddelen legt uit dat onderzoekers onder grote druk staan om met successen te komen en de verleiding vaak niet kunnen weerstaan om heel selectief te publiceren wat ze gevonden hebben.

Ook publicaties over bijwerkingen van middelen die al op de markt zijn worden geregeld niet openbaar gemaakt. Zo mag vanaf 2010 het diabetes type 2 medicijn Avandia niet langer worden verkocht in Europa, nadat het eerst 10 jaar werd voorgeschreven aan tienduizenden Nederlandse patiënten. Mensen die het geneesmiddel slikten lopen nu risico op ernstige hartklachten.

Achtergehouden

Fabrikant van Avandia GlaxoSmithKline zette alle onderzoeksdata van het middel enkele jaren na introductie op internet waarna de risico’s aan het licht kwamen. “Er zijn aanwijzingen dat bewust bijwerkingen zijn achtergehouden en niet gepubliceerd zijn,” zei directeur van het Dutch Cochrane Center Rob Scholten over Avandia. Het Dutch Cochrane Center wil een wettelijke verplichting voor het publiceren van alle onderzoeksresultaten van medisch onderzoek naar geneesmiddelen. Nu is dat nog ‘te vrijblijvend’.

“Het belang van de patiënt staat altijd voorop bij geneesmiddelenontwikkeling en bij het delen van onderzoeksinformatie,” aldus medisch directeur van GlaxoSmithKline Rudolf van Olden.

Probleem

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde Henk Jan Out stelde: “Wetenschappers, de farmaceutische industrie en medische tijdschriften zijn eerder geneigd positieve artikelen te publiceren dan negatieve en dat is een probleem.”

Bron: RTL.nl

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. Ik ben zelf ook wel vrijwilliger geweest in deze onderzoeken. En ik had zelf dit vermoeden op een gegeven moment ook. Het lijkt mij normaal dat in dit soort onderzoeken alle klachten worden gerapporteerd, dit is bij mij iig niet gebeurd. Zo heb ik meerdere malen aangegeven last te hebben gehad van stevige hoofdpijn. Dit werd niet op de rapportage vermeld bij een van de onderzoeken. Het werd in mijn geval weggelaten omdat het een ontwenningsverschijnselen van cafeïne verslaving zou zijn. Dit is goed mogelijk natuurlijk, maar in mijn optiek niet logisch om dit weg te laten. Ik heb het vermoeden dat big farma heel goed weet waar zij hun nieuwe medicijn het beste kunnen laten testen. En er is op dit gebied aardig wat concurrentie in Nederland.

  1 likes
 2. dit geloof ik stellig …mijn man had medicijnen en de bijsluiter , nou bijna een bijbel lang van wat voor bij werkingen er waren …toen vroeg hij aan de arts deze bijwerkingen is wel veel he ? kan ik die nog wel (zou) in nemen …antwoord je kunt deze tot aan uwe dood innemen . waarop man zegt dan zal ik er maar nu mee stoppen ..en verbaast hij kreeg toen nog anderen ook lichter wel wat meer pijn maar het was beter .je moet er ook naar vragen en je laten horen .nu is dit wel zeg ik er wel bij 20 jaar geleden hoor …toen waren ze mischien wat soepeler !!!!!

  0 likes
 3. Tell me about it! Jarenlang gewerkt op de marketing van farmaceut MSD. Ik ben getuige geweest van de maffia praktijken en hoe er paniek uitbrak toen het middel VIOXX uit de handel moest worden genomen omdat er patienten aan overleden waren. Miljoenen hebben ze betaald aan schikkingen maar ik hoorde niemand erover dat ze het erg vonden voor de patienten. Het enige waar men zich druk om maakte was zo snel mogelijk een ander middel op de markt te brengen om het financiele gat te dichten dat VIOXX achterliet. “Medicine is for the People” was hun leus…YEAH RIGHT!!!

  0 likes
 4. In het boekje bewustzijnsdynamiek van Johan Oldenkamp staan er 4 bladzijden over het strijdplan van de illuminati. Over medicijnen kwam het neer op dat medicijnen de patienten nog zieker moeten maken (door de bijwerkingen) zodat die nog meer medicijnen moeten slikken. Men noemde de studie geneeskunde eerder ook studie medicijnen.

  0 likes
 5. Tja het enige wat ik hierop zeggen kan is dat de faramceutische industrie geen belang heeft bij gezonde mensen.Zodra dit zo zou zijn, valt er niets meer te GRAAIEN.Zelfs uw huisarts houd de farmaceut de handjes boven het hoofd anders waren zijn verdiensten net zo snel PLEITE!!!Dus iedere keer als u een pil slikt, denk hier dan even over na, en maak pas daarna de keuze of u het neemt Ja dan nee.En artsen zijn ook nog eens goed in ontkennen.Voorbeeld: Ik zeg tegen de arts ik wordt verward en duizelig van die plaspillen, die u mij verstrekt omdat mijn nieren iets slechter werken dan ze zouden moeten doen.De Huisarts: Dit kan niet staat het op de bijsluiter??Nee.Krijg je hetzelfde medicicijn nieuwe verpakking, 2,00 euro duurder plus nieuwe bijsluiter, en wat zegt deze??Duizeligheid en verwardheid kunnen voorkomen. Wacht daarom het eerste uur af hoe u reageerd(Dit kan dagelijks anders zijn)Mijn woorden richting huisarts??De toedels eigenwijsje, ik zoek een andere arts!!!En dat is gelukt!!

  0 likes
 6. omdat we onszelf ziek maken, kunnen we ons ook maar het beste zelf genezen! wat natuurlijk erg confronterend is: heb ik me soms zelf ziek gemaakt? griep, kanker, gebroken been etc. – de meeste mensen (ik ook hoor!) denken toch echt dat het hun overkomt i.p.v. dat ze ervoor kiezen, het opzoeken en willen meemaken. maar goed. als ik “zonder ziekte” verder wil, welke dan ook, hoef ik alleen maar gezond te WILLEN zijn. daar ergens zit het hem in. het begint allemaal binnen, in mijn denken & voelen. dus gezond eten & drinken, sporten, niet roken etc. – moet van binnenuit komen, zonder dwang, vanuit liefde voor mezelf, dan maak ik vanzelf “gezonde” keuzes. ik zit er al zo lang mee te worstelen. hoe ik leef, denk, voel, mijn gewoontes maken en houden me “ziek”, verstoord, uit balans. ik wil dus nog niet echt gezond zijn en klamp me aan mijn ziekmakende gewoontes en gedachten? raar, zeg. eigenwaarde! eigenliefde! eigen verantwoording! hm, ja… ik lijk een klein kind dat niet wil luisteren…

  0 likes
 7. @Sus

  Ik word juist ziek van mensen die denken dat je ziektes aan je zelf te wijten hebt. Denk je dat jonge kinderen voor astma kiezen? denk je dat mensen niet beter willen zijn? Je kan zoveel willen en lief hebben maar daarmee wordt je niet beter.

  Je leeft een illusie

  0 likes
 8. @Hetzij

  Een klein kind is op zielsniveau al vaak helemaal volwassen. Je bent op aarde om ervaring op te doen, daar hoort ziekte ook bij. Dit roept niemand uiteraard bewust op! Een ziekte is een waarschuwing dat je iets moet veranderen. Voor wie het interessant vindt zoek je kwaal/ziekte eens op in “De Sleutel tot Zelfbevrijding” van Christiane Beerlandt. Wedden dat je jezelf in de beschrijving herkent? Het kan wel heel confronterend zijn… Zodra de meeste mensen beseffen dat ALLES wat je overkomt door jezelf (onbewust) is aangetrokken, kunnen we (wereldwijd) dingen veranderen!

  0 likes
 9. @ hetzij – ofwel jíj leeft een illusie? ofwel wij allemaal? met het verschil dat sommigen zich ervan bewust worden en er vrede mee gaan hebben… maar goed: het zij zo.

  0 likes
 10. dank voor de boektip @ hullie – zit al jaren met sinusitis en Intercostaalneuralgie. net gevonden in de index van het boek. ga het lenen & lezen. ben benieuwd…

  0 likes
 11. Hét wondervoedsel heet SPELT.
  Eet dus speltpap, speltpap, speltkoek enz.
  Maar zorg er dan wél voor dat het originele spelt is (te verkrijgen via de Hildegard-apotheek in -onder andere- Duitsland). Het zogenaamde speltbrood dat men in diverse winkels kan kopen stelt namelijk niets voor.
  Een terminale kankerpatiënt in Zwitserland heeft zijn leven te danken aan het eten van speltvoedsel. Uiteraard hoort men daar niets over, omdat de pharmaceutische industrie er niets aan verdient.

  0 likes
 12. het is toch normaal dat bijwerkingen om het niet in publiciteit te brengen dan word de verkoop daarvan zeker gehalveerd het is geen goede reclame om het bekent te maken …maar het is wel zeker een feit, de mensen moet je niet te bewust maken dat er zeker bijwerkingen daar mee gemoeit zijn DAT IS EEN FEIT EN DAAR KUNNEN WE NIET OMHEEN. wel een hele goede zaak om eens bewust te gaan naar de aard wat de ziekte betreft .en niet altijd direkt of indirekt alles te geloven wat men zegt of moet gebruiken er zijn tal van mogelijkheden om de genezing met andere middelen te bestrijden..maar dat is voor ieder persoonlijk..een beetje rondkijken kan zeker geen kwaad.. en trouwens een beetje ziek zijn is normaal ..bouw je ook weer een weerstand mee op. voor mezelf weet ik het wel …ik vertrouw deze hele pillen maatschappij niet..er is teveel mee gerodzooit en het vertrouwen daarmee geschaad.

  0 likes
 13. Weet iedereen uberhaupt wel waar het woord ziel vandaan komt?
  De ziel is opgebouwd uit:
  Het fysieke lichaam
  Met daarin de levensadem oftewel de geest.
  Zonder 1 van deze dingen is er geen ziel.
  De ziel is niet iets wat buiten het lichaam leeft of kan leven.
  Zoek uit waar het woord ziel vandaan komt.
  Geestelijke schepselen zijn geen ziel, dat is weer iets heel anders waar iedereen wel theorieen over kan bedenken maar niemand het echt weet.
  Ik krijg vaak het gevoel dat bij het woord ziel mensen iets heel zweverigs bijzonders zoals een geestelijk schepsel voor zich zien.
  Ik zeg hou je eerst maar bezig met je eigen levens toestand voor je theorieen begint aan te nemen en te bedenken over geestelijke werelden en schepsels.
  Blijkt dat wij het ziel zijn nog niet eens hebben voltooid, succes en veel voorspoed.

  En Hullie je bedenkt theorieen doormiddel van alle info die los en vast zit aan te grijpen

  0 likes
 14. Mensen die zeggen dat we in een illusie leven snappen vaak niet wat daar mee bedoeld word, en leven in een illusie omdat ze dan beter kunnen omgaan met het leven. Dit is een slecht manier van dat opvatten.
  Je leeft wel in een illusie maar dat maakt het niet minder reeel, je maakt alles alsnog mee, meschien moet je wat dieper onderzoek doen naar je lichaam en je zenuwstelsel hersens en je biologische lichaam, en wat geest nou letterlijk betekend.
  Persoonlijk begin ik te merken dat de new age spiritualiteit op gedachte gang veel veranderd maar kwa daden van mensen en gedrag eigelijk nagenoeg niks, dus deze manier maakt de mense alleen maar meer onbewust en minder actief.
  Door te zeggen dat het een illusie is lijken jullie allemaal wel dieper in een illusie te gaan leven.

  0 likes
 15. @ Jeffrey Sevinga,
  Mijn theorieen zijn zeer goed onderbouwd. Je hoeft het er uiteraard niet mee eens te zijn, dat staat je vrij.

  Voor mensen die geinteresseerd zijn in goed onderbouwde theorieen:
  In de hogere dimensies hebben we allemaal een soort over-ziel die delen van zichzelf afsplitst in een fysiek lichaam. Zo bestaan er in verschillende dimensies meerdere delen van onszelf tegelijk. Dat noem je paralelle levens. De ziel kiest zijn volgende leven, de over-ziel blijft in de hoge dimensies en daar keer je naar terug als je dood gaat. Van daaruit kies je weer een nieuw leven. Doel: veel verschillende ervaringen opdoen in een fysiek lichaam.

  0 likes
 16. Oke, geloof wel dat je het goed hebt onderbouwt.
  Maar vind altijd lastig als mensen over dingen als dimensies en over zielen gaan praten, niet dat ik hier niet in geloof.
  Ben het er wel en niet mee eens, omdat het lijkt alsof jij spreekt alsof dit iets is wat buiten jou leeft.
  terwijl mijn ervaring is dat juist al deze zielen dimensies als je het zo wil verwoorden in mij leven.
  Als dat ook jou overtuiging is dan ben ik het grotendeels met je eens. Mijn ervaring is dat ik leef in mezelf. en dat er niet zoiets is als een dimensie buiten mij.
  Ik kan alleen maar dieper in mezelf kijken, want als ik verder buiten mezelf ga kijken dan vind ik niks van waarde.

  0 likes
 17. “‘What we are looking for is WHAT is looking”
  Deze vind ik erg duidelijk en mooi.

  0 likes
 18. @Jeffrey Sevinga
  Leuk dat je nog even reageert!
  Ik zou zeggen zo binnen zo buiten en zo boven zo beneden. Wat in ons zit is ook buiten ons te vinden. En wat boven ons is, is ook hier beneden op aarde te vinden. Net zoals de opbouw van de atomen in ons lichaam terug te vinden is in de opbouw van bijv. zonnestelsels. Kortom, ik denk dat onze meningen vrij dicht bij elkaar liggen. Niemand kent de minieme details..

  0 likes
 19. je merk dat de meningen dicht bij elkaar liggen. 🙂
  Vaak zo moet ik zeggen, maar iedereen verwoord het net weer anders.
  Heb ook vak gesprekken gehad met mensen dat we beide het tegenovergestelde zeiden maar het zelfde bedoelen.
  Op een gegeven moment kom alles samen lijkt het wel.
  Gezellig! 🙂 hahaha
  Vind mooi dat je over atomen en zonnestelsels begint, vind zelf erg leuk dat dit door meer zo gezien word denk dit namelijk al erg lang.
  universum zit in ons en wij in het universum, heerlijk 🙂

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

ghislaine maxwell

Ghislaine Maxwell & Jeffrey Epstein zijn slechts het topje van de ijsberg. Dit gaat veel dieper

Ghislaine Maxwell heeft in de jaren negentig ...

farrakhan

Farrakhan beschuldigt Bill Gates ervan ‘de aarde te willen ontvolken’ met coronavaccin

De Amerikaanse politiek leider Louis Farrakhan was ...