Homepagina » Gezondheid » Ons gezin at een jaar lang geen suiker en dit is het resultaat
Ons gezin at een jaar lang geen suiker en dit is het resultaat

Ons gezin at een jaar lang geen suiker en dit is het resultaat

Ooit was ik gezond, althans dat dacht ik. Ik had niet genoeg energie om de dag door te komen, maar met alle reclames op tv over energiedrankjes voor de massa dacht ik dat ik niet de enige was die daar last van had. Mijn hele familie zag op tegen het griepseizoen, maar ik dacht dat iedereen zo rond januari bang begon te worden voor bacteriën.

Op een dag hoorde ik nieuwe informatie over de effecten van suiker. Volgens verschillende experts maakt suiker mensen dik en ziek. Hoe meer ik erover nadacht, hoe logischer het klonk. Eén op de zeven Amerikanen lijdt aan het metabool syndroom. Eén op de drie Amerikanen is zwaarlijvig. Het aantal gevallen van diabetes schiet omhoog en nog nooit stierven er zoveel mensen aan hart- en vaatziekten.

Volgens deze theorie leiden al deze en andere problemen terug tot één giftige stof in ons dieet: suiker. Ik kwam met een plan. Ik wilde zien hoe moeilijk het zou zijn voor ons gezin – mijzelf, mijn man en onze twee kinderen (van 6 en 11) – om een jaar lang voedsel zonder toegevoegde suikers te eten. We besloten alles te vermijden met toegevoegde zoetmakers zoals tafelsuiker, honing, stroop, ahornsiroop, agavesiroop of fruitsap. We kochten ook niets met nepsuiker of suikeralcohol.

Toen we begonnen te zoeken naar suiker, vonden we het op de meest vreemde plekken: in tortilla, sauzen, kippenbouillon, sladressing, crackers, mayonaise, bacon, brood en zelfs in babyvoeding. Waarom zit bijna overal suiker in? Allemaal om het voedsel lekkerder, langer houdbaar en goedkoper te maken.

Het vermijden van toegevoegde suikers bleek één groot avontuur. Ik wilde weten hoe moeilijk het zou zijn, wat er zou kunnen gebeuren en hoe ons eetpatroon zou veranderen. Na het doen van onderzoek was ik ervan overtuigd dat het vermijden van suiker ons allemaal gezonder zou maken.

Hoe langer ik voedsel zonder toegevoegde suikers at, hoe beter en energieker ik me voelde. Eén van de regels die we hadden, was dat we iedere maand één toetje met suiker mochten kiezen. Op je verjaardag mocht je ook een toetje uitkiezen. Rond september kregen we echter steeds minder zin in onze maandelijkse ‘traktatie’.

Toen mijn man voor zijn verjaardag een bananenvlaai had uitgekozen, wist ik dat er iets nieuws gebeurde. Ik vond de taart niet lekker en kreeg mijn stuk niet eens op. Mijn tanden deden zeer en mijn hoofd begon te bonzen. Ik voelde me beroerd. Na een uur op de bank te hebben gelegen, voelde ik me weer beter worden. Ik dacht: ‘voelde ik me altijd al zo slecht door suiker, maar merkte ik er niets van omdat ik er bijna niet omheen kon?’

Na een jaar zonder suiker heb ik geturfd hoe vaak mijn kinderen thuis waren gebleven van school. Het verschil was enorm. Mijn oudste dochter, Greta, is maar twee dagen thuisgebleven, vergeleken met 15 dagen een jaar eerder.

We worden minder vaak ziek en worden sneller weer beter. Na een jaar zonder suiker te hebben geleefd, voelen we ons allemaal gezonder en sterker.

Door Eve O. Schaub – Year of No Sugar: A Memoir

[EverydayHealth]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Albert vd Ven schreef:

  Het moet toch niet zo heel moeilijk zijn om binnen het huidige voedselaanbod producten zonder toegevoegde suikers te vinden. Je zult je moeten leren beheersen en bewust worden van al die doortrapte marketing-trucs die de meest rottige troep als goede voeding presenteren.
  Vrijwel alles dat uit fabrieken komt moet je als verdacht zien, niet alleen wat betreft suiker maar ook alle toevoegsels die deze ‘voeding’ uiteindelijk tot een chemisch product maken.
  Beperk je hoofdzakelijk tot de groente (vlees?) afdeling en kies voor biologische producten, die hebben wat mij betreft het voordeel van de twijfel (van niet biologische producten kun je vrij zeker stellen dat ze op een onnatuurlijke wijze tot stand zijn gekomen).
  Matig met brood.
  Ik denk dat het goed is om de laatste ontwikkelingen van het denken over vette voeding in de gaten houden, daar is veel aan het veranderen, zelfs verzadigde vetten zouden wel eens veel gezonder kunnen zijn dan gedacht.

  44 likes
  • Huisheks schreef:

   Kan wel merken dat u dat nooit geprobeerd hebt. Vrijwel alles is gelardeerd met suiker. Tot en met de gewoonste crackertjes.
   Ga eens een willekeurige supermarkt in en ga eens kijken in welk product er geen suiker zit.
   Tot aan de vleeswaren aan toe. Zelf in de meeste broden zit suiker verwerkt. Tegenwoordig is het zelf niet meer verplicht om in het brood jodium houdend zout toe te voegen terwijl dat voorheen wel wettelijk verplicht was. Nu is het “bakkkerszout”. lariekoek!
   Er wordt op alle fronten mee gerommeld. U mag mij een lijst geven met 10 dagelijkse producten die wij zo normaliter gebruiken ZONDER suiker ! Veel Succes !!

   28 likes
   • Albert vd Ven schreef:

    Zonder toegevoegde suiker:
    verse:
    1 broccoli
    2 bloemkool
    3 prei
    4 sperziebonen
    5 aardappelen (in de schil)
    6 rijst (volkoren natuurlijk)
    7 kip filetje (liefst biologisch)
    8 lekker visje
    9 elstar appeltje
    10 banaan

    Moet ik doorgaan tot 100.
    Beste huisheks, je kijkt in de verkeerde hoek van de super.

    68 likes
    • edith schreef:

     beste Albert,
     Maar wat drink je dan,welk koekje krijgt je kind mee naar school,welk toetje eet je en wat doe je op de boterham? Mijn zoon mocht geen witte suikers……nou die sojamelk en die banaan ben je snel beu. Moeilijke materie en dat zou het niet moeten zijn. Blijkbaar zijn er mensen die heel machtig zijn en veel te vertellen hebben………en dat is niet de consument.

     15 likes
     • Nicolien schreef:

      Beste Edith, Cor en de rest,

      Drinken : water, witte en groene thee, tulsi thee, rooibos, vele soorten kruiden thee. 1 kopje zwarte koffie per dag kan ook geen kwaad. Alles dus zonder suiker.

      Toetjes : die eet je niet. Is een totaal overbodig product. Net zoals frisdranken of yogurtdrinks.

      Suikers : we hadden het over toegevoegde suikers en niet die van nature in gezonde producten voorkomen. Eet gerust een banaan of een wortel. Er zitten genoeg andere stoffen in deze producten die ervoor zorgen dat de suikers hierin op een gezonde manier gebruikt worden.

      Albert : jij begrijpt het tenminste.

      WANNEER STOPPEN MENSEN NOU EENS MET TE ZEGGEN DAT JE NIETS MEER KAN ETEN ALS JE GEEN TOEGEVOEGDE SUIKERS WILT NUTTIGEN. IK DENK DAT DIE MENSEN OOK HELEMAAL NIET WILLEN STOPPEN MET DIE SUIKERS. JE KRIJGT RUIM VOLDOENDE SUIKER UIT DE KOOLHYDRATEN DIE JE EET.

      Geloof me, het is net als met ex-rokers, als je eenmaal zonder gewend bent dan wil je voor geen goud meer terug. Je moet echter wel echt willen en doorzetten.

      46 likes
     • Julia schreef:

      In sojamelk zit ook suiker… Zélfs in de ongezoete van Alpro (maltodextrine)…

      4 likes
     • Lieke schreef:

      Ja, daar noem je ook een merk..

      Neem dan de bio versie van provamel en je hebt soja melk zónder toegevoegde suiker.

      0 likes
     • jordan evers schreef:

      Drinken: water, thee zonder suiker, koffie zonder suiker.
      Koek: zelf bakken zonder suiker
      Toetje: yoghurt zonder suiker, kwark zonder suiker, slagroom zonder suiker
      Op de boterham: kaas, sla, waterkers, pindasaus (zelf gemaakt), vleeswaren van de Jumbo zonder suiker
      Sojamelk: hormonen dus niet al te lang gebruiken
      Banaan: heel veel suiker, net zoals al het fruit

      4 likes
    • Cor schreef:

     Beste Albert,
     suiker of koolhydraten, je moet voor beiden uitkijken, jij zegt banaan, dit is een grote suikerbonk!! in vis wordt trouwens ook suiker verwerkt, Appels zijn suiker, het is duidelijk dat je niet echt op de hoogte bent, zoals velen van ons, we worden vergiftigd door de Multi Nationals, belangrijk om bioproducten bij kleine winkeliers te kopen en vooral op te letten waar suiker inzit.
     Bijna al het fruit is suiker….let op! zelfs in wortelen zit suiker…het is echt van belang goed op te letten wat je eet, je bent wat je eet! 🙂

     10 likes
     • Cindynl68 schreef:

      U scheert alle suikers over 1 kam. De witte chemische suiker is puur gif. De NATUURLIJKE suikers zoals in bananen kunt u rustig eten. Met enige mate. Dit is nml de voeding voor de hersenen en zenuwsysteem.
      U haalt twee dingen door elkaar. Een sinaassappel,rijk aannatuurlijke suikers, kunt u rustig eten. Door de vezels ku t u dee nml verteren. Ga u eerst eens verdiepen.

      9 likes
     • flardinga schreef:

      Geachte Cor en Albert,
      Ik wilde zelf een kilo of acht verliezen aan gewicht en bekeek eens wat ik at per dag en heb via een vriend gezien hoe ik wat minder kan eten zonder aan kracht en energie te verliezen, het lukte mij en blijf nu al maanden op dat gewicht te blijven, het is een keuze en gewoon standvastig zijn meer niet!

      5 likes
    • Roeland schreef:

     Je kan dus alleen maar groente en vlees eten voor de rest van je leven… Dat is wat je zegt.

     Dat is het punt dus helemaal niet. Het gaat er om dat je zo ontzettend erg af moet gaan wijken van de norm, dat je je op extremistisch gebied gaat bevinden… En normale mensen vinden dat gewoon niet fijn. Hoe leef je fijn in een wereld waarin alle voorzieningen zijn ingericht op een manier hoe jij er geen gebruik van kan maken?

     Maakt niet uit wat je zegt, je kan sowieso minder dan 5% van de producten kopen in de supermarkt. Brood moet je zelf gaan bakken… Beleg? Kan niet meer… broccoli op je zelf gebakken brood… Je moet jezelf ZO erg gaan aanpassen, dat je zo wat een ander mens word, die niet thuis hoort in dit land… Dat het mogelijk is, tuurlijk… Alles is mogelijk… JE kan letterlijk in een ivoren toren gaan wonen. Maar de offers die je er voor moet brengen, staan niet meer realistisch in verhouding.

     11 likes
     • Anniek schreef:

      Ik begrijp totaal niet waarom suikervrij eten als extremistisch wordt gezien en er bijna geen producten zouden bestaan die je dan wél kunt gebruiken. Ik eet sinds een halfjaar suikervrij en heb nog nooit zo gevarieerd en lekker gegeten als nu. In het begin is het even een kwestie van etiketten lezen en al snel heb je door wat je wel en niet kunt eten. Wel haal ik veel producten bij de natuurwinkel, waarvoor je heus niet altijd meer betaalt zoals vaak wordt gedacht. Ik sluit me aan bij Mascotte; het heeft simpelweg te maken met wilskracht. Wanneer je je echt beseft wat suiker wel niet met je lichaam doet en je je de inname ervan wil beperken, dan is daar makkelijk een weg in te vinden. Het betekent helemaal niet dat je geen koekjes, toetjes of iets lekkers te drinken meer mag… Met enige creativiteit kun je minstens zo erg genieten van suikervrij eten!

      7 likes
     • Henk van Rossum schreef:

      Het is een kwestie van keuzes maken in je leven. Wil je met de massa meeleven en sterven aan diektes die de massa krijgt of wil je gezond blijven. Ik kies voor het laatste en het kan mij niet schelen hoe anderen daar over denken.

      4 likes
     • Anne schreef:

      Ik kom regelmatig bij vrienden die ook bezig zijn met gezonder leven en dan is het inderdaad makkelijker allemaal, gewoon een glas water op iemands verjaardag drinken, maar bij andere vrienden kijken ze je raar aan, het is dus maar net bij wie je bent ook, suiker minderen is verder niet zo moeilijk, niet in de koffie, geen frisdrank, maar helemaal onthouden is bijna onmogelijk, maar dat hoeft ook niet meteen, de wereld verandert ondertussen wel maar dat gaat langzaam.

      3 likes
   • Sé Paratist schreef:

    Jaaa…. Dat lijstje wil ik ook…. Scheelt een hoop zoeken in de suup..
    Er is inderdaad weinig, té weinig te vinden zonder toegevoegde suikers.
    Eigenlijk hetzelfde als met die E621 nummers, die onder 20 verschillende namen in je eten zitten en waar je dus ook (bijna) niet omheen kan.

    6 likes
  • Petra schreef:

   Suikers en vetten zijn belangrijke voedingscomponenten die gewoon gezond zijn.

   Probleem is: ze zijn erg lekker en onbeperkt verkrijgbaar.

   Het gevolg is dat de meesten van ons er véél te véél van consumeren. Dát is het probleem.

   Zelf doe ik gewoon rustig aan met deze voedingscomponenten. Gevolg: ik ben niet te dik en voel mij prima.

   0 likes
 • Huisheks schreef:

  Ik heb 6 maanden een suikerloos dieet MOETEN volgen.
  Gek werd ik ervan; er blijven nl. maar een handjevol producten over die je mag/kunt eten.
  Het gevolg is inderdaad dat je energie niveaus omhoog schieten, dat je hersenen beter werken en dat je veel minder “vergeet” . Maar de terugval is enorm. Als je weer “gewoon” gaat eten smaakt je
  alles veel te zoet, tot op het smerige af.
  Maar zoals gezegd; probeer er maar eens omheen te gaan, overal zit suiker in……….

  66 likes
  • days of our lives schreef:

   Suiker is een natuurproduct en is in wisselende concentraties aanwezig in nagenoeg al onze voedingsbronnen (groenten, fruit, vlees). Het is ook een fabel dat de mens geen suiker nodig heeft. Het probleem is juist dat de mens veel meer suiker consumeert dan nodig (en gezond) voor je is.

   Het lijkt me onmogelijk dat je een dieet kunt vinden waarbij je geen enkele suikers binnen krijgt.

   Voor veel mensen is het al een onmogelijkheid om te stoppen met (fabrieks)lekkernijtjes waar fors veel suiker is toegevoegd, koffie/thee te drinken zonder suiker etc. Als mensen dat massaal zouden doen en hun suikers nog slechts uit natuurlijke bronnen zouden binnenkrijgen, is er ook gene probleem. Dan mag je je zelfs wel, mits bescheiden, een dagelijkse uitspatting (snoep, chocola) veroorloven.

   47 likes
   • Mascotte schreef:

    Onmogelijk, of gewoon een gebrek aan doorzettingsvermogen óf cognitieve dissonantie gezien de suikerlobby? Meeste begint met wilskracht. Het stuk is waar, want als je afkickt van suiker, dan lust je die zoete troep niet eens meer. Ben zelf van 3 volle scheppen suiker in koffie en thee naar nul gegaan… het kostte een paar maanden, maar steeds wat minder gebruiken en je went vanzelf 🙂

    40 likes
    • whynot schreef:

     idd, effe doorbijten he

     6 likes
    • Sven schreef:

     Ik lust geeneens koffie MET suiker meer. Tis troep. Suiker is verslavender als roken, het wordt echt onderschat. Ik probeer alle lekkernijen te laten staan, maar voor de rest eet ik gewoon normaal. Dus brood van de bakker, vlees of kaas op brood. En fruit. Ik kijk eerder naar e-nummer vrij voedsel.

     4 likes
   • Martijn de Graaf schreef:

    Als we suikers enkel uit vruchten en dergelijke binnenkrijgen dan smaken de zoete lekkernijen veel te zoet. Ik merk het nu al nu ik suiker geminderd heb dat ik veel lekkernijen vermijd domweg omdat ze veel te zoet zijn.

    10 likes
   • rico schreef:

    dit gaat niet over natuurlijke suikers

    9 likes
 • Martijn schreef:

  Dit verhaal kan volledig kloppen!

  OMDAT:

  Toen ik 3 jaar oud was mijn ouders constateerden dat ik nogal vervelend was,
  ze constateerden zelf al dat ik waarschijnlijk ADHD zou kunnen hebben en een soort van autisme.
  Ze merkten mijn vervelende gedrag vooral als ik producten had gegeten met E-stoffen of toegevoegde suikers. Mijn ouders zijn naar een alternatieve dokter gegaan en die heeft mij op een speciale manier getest.
  Hij zei; Eet geen producten met toegevoegde suikers en mijd E-stoffen zoveel mogelijk.
  Dit is wat mijn ouders hebben gedaan en ik heb volgehouden tot mijn 12e levensjaar.
  Ik ben werkelijk genezen van autisme en ADHD. Ik ben nu alleen als ik suiker heb gegeten drukker dan de meeste mensen maar niet meer special vervelend. Probeer het eens zou ik zeggen. Als je een kind hebt met ADHD doe er wat moeite voor en geef het kind geen Ritalin dat is pure rommel maar zet het kind op een anti suiker en E-stoffen dieet en klaar ben je! Ik ben mijn ouders hier erg dankbaar voor en jou kind zal jou later ook dankbaar zijn. Het kost moeite maar het is het waard!

  48 likes
  • asperger schreef:

   Autisme is een aandoening in de hersenen. Je kunt stellen dat de bedrading anders is geschakeld. Dit is constructief en niet te verhelpen.

   13 likes
  • Elene schreef:

   Ja Martijn, inderdaad jouw ouders mag je zeker dankbaar zijn. Zij waren al heel bewust bezig. Ritalin is echt rommel en een handelsproduct van de grote Farma waar ze goudgeld aan verdienen. Kijk maar eens hoeveel kinderen er aan de Ritalin zitten. Onvoorstelbaar.

   13 likes
  • Esther schreef:

   Beste Martijn,

   Ik heb dit met mijn zoon ook, maar ik ben alleenstaande moeder met zelf ADD en een uitkering, dit houd in dat het voor mij moeilijk is om te plannen/organiseren en structuur vast te houden, en nieuwe dingen pittig zijn en veel tijd kosten voor het lukt om het vol te houden. Ik heb ook aan een budget te houden dat niet ruim is dus.
   Mijn vraag is of je niet eens voor mij aan je ouders kan vragen wat dan de dingen zjin die jullie wel aten, want ik kom er zelf niet goed uit…

   Ps. ik kook al zonder pakjes en zakjes en laat mijn kind zoveel mogelijk water drinken en snoep is een hoge uitzondering. Maar ik weet dat dit pas het topje van de ijsberg is…

   5 likes
  • itsme schreef:

   ADHD is misschien wel het beste voorbeeld – ik hoorde een psychiater eens verzuchten dat het de enige seizoensgebonden stoornis is: in de zomervakantie lijkt het even geen probleem, maar als de scholen beginnen moeten heel wat jongetjes weer aan de ritalin.

   1 likes
 • Jan schreef:

  Ik ga een jaar lang geen onzin als deze meer lezen, eens kijken wat voor effect dat heeft!

  79 likes
 • days of our lives schreef:

  Dan begrijp je toch niet de inhoud van mijn stukje (zucht). In veel onbewerkte producten (groentes, fruit, noten) zit toch van nature suiker in, dus je krijgt het hoe dan ook binnen. Dat heeft niks met cognitieve dissonantie te maken want als je suikers wilt mijden, is de beste (enige) optie om helemaal niets te eten.

  Mijn eigen eetpatroon bevat geen toegevoegde suikers, ik kook altijd zelf en geen kant en klare rotzooi, net als thee en koffie wat ik nooit met suiker of melk drink. Ik denk dat ik een heel eind kom met een suikerloos dieet, ware het niet dat ik sporadisch wel een taartje op een verjaardag of andere gelegenheid eet. Maar dat is het dan ook wel zo’n beetje.

  14 likes
 • henk schreef:

  Dit is bullshit.. elke cel van je lichaam werkt op suiker, al mijn calorien komen uit fruit en als ik niet genoeg fruit heb om aan mn caloriebehoefte te voldoen dan eet ik rijst.

  Uiteraard eet ik geen geraffineerde suiker, maar ken wel mensen die hetzelfde eten en bergen gerafineerde suiker bij hun fruit doen omdat fruit hier niet zo zoet is als het hoort te zijn, bijv. in thailand is het veel zoeter.

  Het is de bedoeling om meer als 80% van je calorien van koolhydraten te krijgen, bij voorkeur fruit en minder als 10% van eiwit en minder als 10% van vet.. fruit heeft de juiste ratios.. eet alleen wel nog een hoop groente (groene bladgroente)

  dierlijke producten en vet is waar de problemen liggen
  check forkes over knives
  lees de china study

  9 likes
  • little rascal schreef:

   Onzin, verzadigd dierlijk vet is de meest optimale brandstof voor een mens.

   lees the vegetarian myth.

   20 likes
   • henk schreef:

    Lees de china study. check forkes over knives.. bekijk echte wetenschap ipv van het verhaaltje van een of ander figuur.

    Dierlijke producten zijn de oorzaak van de meeste ziektes die we veel zien.
    we zijn geen omnivoor we zijn fructivoor je fysiologie laat het zien.

    Don’t get scammed CARB UP!

    4 likes
    • little rascal schreef:

     Als iemand de china study aanhaalt als ‘echte wetenschap’ dan weet ik al dat je niet geïnteresseerd bent in de waarheid maar in je groenvoer en fruit.

     btw Steve Jobs wat a fruitarian en kijk eens wat dat hem bracht… alvlees klier kanker.. ja echt gezond.

     15 likes
  • jordan evers schreef:

   Door veel koolhydraten te eten wordt je ziek. In de vorig eeuw is gesjoemeld met de onderzoeken naar vet en suiker. In Amerika moesten ze iets met hun enorme maisoverschot – een Japanner ontdekte dat je glucosefructostroop uit mais kan maken en dat wilden ze door het eten gooien om van die mais af te komen. Probleem was dat net ontdekt was dat suiker slecht was en vet goed. Door het omkopen van de voedselwarenautoreit werd het omgedraaid: vet was opeens slecht, suiker goed. Vanaf dat moment begon de obesitasepidemie en de daarmee gepaard gaande ziektes zoals kanker, alzheimer, ALS, onvruchtbaarheid, diabetes etc.

   16 likes
  • henkvanr schreef:

   Volgens mij is het helemaal niet de bedoeling koolhydraten te eten. Geen enkel natuurvolk eet ze en in de natuur komen ze ook niet voor. Ik bijna nul koolhydraten. Ik leef bijna volledig op eieren en spek wat ik in varkensvet of roomboter bak, verder veel vlees en wat kaas, volle kwart of of vette kaas en noten en pinda’s. Ik eet minstens 7 grote eieren per dag. Fruit en groente bijna nooit.

   3 likes
 • biko schreef:

  Nou nog een jaar zonder tarwe en ze knappen nog verder op.

  36 likes
  • enkidoe schreef:

   Het probleem alleeen is, dat er zoveel rommel in ons voedsel zit dat niets mere gezond is. Hoeveel vergif zit er niet op groente en fruit? Hoeveel hormonen in vlees?

   ik verbaas mij dan ook altijd over de overheid(en haar verborgen agenda). Men wilt ongezonde producten extra belasten omwille vna de gezondheid(kuch), maar men laat deze ongezonde producten dan wel toe op e markt. uiteindelijk draaid ook hier alles weer om geld. heeft de overheid het echt goed met ons voor, dan verbiedt zij producten als cola en chips wel en controleert zij meer op de inhoud van ons eten.

   28 likes
   • itsme schreef:

    En dan vergeet je nog alle gemodificeerde planten. Iets waar ‘we’ in Nederland erg groot in zijn. misschien wel net zo groot als Bayer en Montsano. En vergeet Bill Gates niet met zijn opslag van zaad op de noordpool. Bijna allemaal gemodificeerd. Voor ‘als’ ….

    1 likes
 • Truus schreef:

  Ook ik heb een half jaar helemaal geen suiker tot me genomen.Ook geen meelprodukten.Alleen maar groente en een beetje rijst,noten en wei.Was binnen 14 dagen 10 kilo afgevallen.
  Daarna deed ik af en toe snoepen,maar voelde me daar niet lekker bij.
  Alles wel gecontroleerd en begeleid van mijn Natuurarts.
  Voelde me die eerste weken heel krachtig, helder van geest opgewekt dus fantasties.
  Nu na een paar jaar ben ik nog steeds met dit dieet bezig om zo minder ontstekingen in mijn lichaam te krijgen.
  Doe wel nog af en toe een stuk taart eten in het weekend of op een feest.
  Ook eet ik met de kinderen maandags normaal,heb hier niet zoveel last meer van omdat ik voor de rest weer bij mijn dieet blijf,(Oergondisch eten en genieten heet dit dieet.)
  Als ik op een feestdag de hele dag gewoon met de pot meeeet dan ben ik savonds als ik weer thuis ben doodziek en komt alles er weer uit. Je lichaam aanvaart dat niet meer, soms is dat niet fijn zeker niet met Kerstmis,maar toch weer een teken om hiermee door te gaan.
  Dit wilde ik even met Uw allen delen, veel sucses als je het ook gaat proberen, aan te raden is het zeer zeker.

  36 likes
  • Andre schreef:

   Ook ik ben op advies, “toegevoegd suikerloos” gaan eten en drinken en ik moet zeggen dat mijn periodes van ontstekingen steeds verder uit elkaar liggen en de ontstekingen die ik krijg eerder zijn genezen en minder pijnlijk zijn.

   10 likes
  • Peter C. schreef:

   Straks is het weer pasen en moeten wij ons klaarhouden voor het slachtfeest en ons lichaam voorbereiden op de mishandeling.
   Zo hebben de priesters en monniken van toen de bijbel naar hun zin aangepast en de meeste mensen volgen hen:
   (Deuteronomium 12,15) “- Maar verder mag u, naar de mate waarin de HEER, uw God, u zal zegenen, dieren slachten en vlees eten wanneer u maar wilt, overal waar u woont. Iedereen mag dat, rein of onrein, zoals dat ook geldt voor het eten van gazellen of herten.”

   Maar,
   Jesaja 66, 3-4
   3 “Wie echter een stier slacht maar ook een mens doodt, wie een schaap offert maar ook een hond de nek breekt, wie een graanoffer brengt mét het bloed van een zwijn, wie wierook brandt als deel van het graanoffer maar tegelijk een afgod looft – zoals zo iemand zijn eigen wegen kiest en van zulke gruwelijkheden geniet, 4 zo zal ik kiezen hoe ik hem zal kwellen, zijn grootste angsten laat ik uitkomen. Want ik heb geroepen, maar niemand gaf antwoord, ik heb gesproken, maar zij luisterden niet; zij deden wat slecht is in mijn ogen, en zij verkozen wat ik niet wil.”

   3 likes
 • Anna schreef:

  Het gaat hier ook niet om suikers die van nature al in producten zitten.
  Maar om losse suikers.

  Suikers die van nature al in producten zitten zoals bananen, appels, bloemkool enz enz…daar is ons lichaam op gebouwd.
  Suikers die we pas sins korte tijd geleerd hebben…zijn er pas een korte tijd.

  28 likes
  • henkvanr schreef:

   Natuurlijke suikers bestaan niet en de suikers in fruit enzo zijn net zo schadelijk voor het menselijk lichaam als de suiker uit cola. Alle producten die suikers bevatten komen niet uit de natuur (behalve honing maar ook dat is niet geschikt voor menselijke consumptie) maar zijn door mensen via selectie in de loop van een paar eeuwen gekweekt. Vandaar dat sinaasappelsap net zo slecht is als cola.

   2 likes
   • sven schreef:

    natuurlijke suikers bestaan niet? Alsjeblieft zeg, je kan met meer recht zeggen dat onnatuurlijke suikers niet bestaan!
    Misschien dat fruit tegenwoordig meer suiker bevat dan in de periode voor de landbouw, maar suiker hebben ze altijd bevat. En kleine wilde bosaardbeitjes zijn b.v. wel degelijk zoet – en die zijn niet geteeld (ik heb het over de versie die je in de natuur nog wel eens vind).
    Verder kan je dus zeggen dat alle suiker natuurlijk is, kristalsuiker komt toch echt uit een plant (suikerbiet of ~riet)….

    5 likes
    • henkvanr schreef:

     Sven, wat uit een plant komt is niet meteen natuurlijk. Geen enkele van de genetisch gemodificeerde groenten en fruit die in de winkel ligt kan in de natuur overleven. Deze gekweekte suikerbommen overleven slechts door veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Van de koolhydraathoudende planten die in de natuur groeien krijg jij echt je buikje niet vol. Dat zijn miniscule besjes, bramen en bosaardbijtjes. In de natuur komen geen planten voor die noemenswaardige hoeveelheden koolhydraten bevatten.

     2 likes
     • Jo Vanhees schreef:

      Wat een gezeik, jij denkt iets te weten over de natuur en wil beweren dat er geen planten voorkomen die noemenswaardige hoeveelheden koolhydraten bevatten? Meneer is zeker nooit verder gaan wandelen dan in z’n eigen achtertuintje (als je dat al hebt)? Ik ga (tijdens het seizoen, meestal ‘s ochtends) in nabijgelegen (verwilderde) natuurbossen op zoek naar bospaddestoelen, champignons, braam en bosbessen of verwilderde aardbeien (ja, die zijn iets kleiner dan gekweekte én ook… zoeter) te plukken. Ik kan u verzekeren dat die vruchtjes zeker niet ‘minuscuul’ klein zijn zoals jij beweert. Oh ja, als ik van mijn plukronde terugkom, gaat het niet over grammetjes maar min. 1 à 2 Kg. bosvruchten. kan ik er echt wel mijn buikje rond eten of drinken (smoothy’s)! Koolhydraten én vitaminen zat! En plukken tussen het frisse ochtenddauw is niet enkel plezant, ook gezond en het ruikt dan zo heerlijk. Mits wat geduld haal ik regelmatig een voorraadje binnen om er heerlijk zoete bessen -confituur van te maken!

      5 likes
     • henkvanr schreef:

      Jo, bosbessen en aanverwanten bevatten ongeveer 5% koolhydraten. Jou moeizaam vergaarde kilo bessen bevat dus 50 gram koolhydraten. Dat is helemaal niets. Een gemiddeld brood bevat al 400 gram koolhydraten. Bovendien kun je die vruchten hooguit 4 maanden per jaar oogsten. Daar kan de natuurmens dus nooit van leven cq geleefd hebben. En wat zijn trouwens verwilderde aardbeien? Een bosaardbei is niet groter dan en bosbes of zo. Iets eten omdat er koolhydraten of vitaminen in zitten is echt onzin. Wetenschappelijk geleuter. Alle natuurmensen aten/eten vlees en verder misschien wat eieren en vis en zeker geen groente en fruit.

      1 likes
    • Roeland schreef:

     Cocaine komt ook uit een plant… Maar het smaakt naar benzine 😛

     Punt is, dat als iets uit een plant komt, het nog niet wil zeggen dat het natuurlijk is. Wij mensen raffineren de boel. En aan je eindproduct is weinig natuurlijks.

     2 likes
     • Anne schreef:

      Dat is het probleem, toegevoegde suikers is gerafiineerde suiker uit een suikerbiet of fructoseglucose uit maïs (!!).
      Als je een stukje suikerbiet of eens wat suikermaïs opeet is dat niet zo’n probleem, dan heb je hele complex en de rest zit ook nog wat vitaminen enzo in.
      Je moet ook niet producten van bloem maar van volkoren eten.
      Van Coca-bladeren kun je ook gerust thee zetten, zit ook in Coca-Cola, maar niet de geraffineerde cocaïne natuurlijk!

      1 likes
 • Sint Nicolas schreef:

  Ik eet elke dag veel suiker en drink veel frisdrank. Voel me een stuk beter als in de tijd dat ik dat nog niet deed.

  12 likes
  • enkidoe schreef:

   Na de carnaval, begon voor mij als christen het gebruikelijk vasten. Niet zoals de islam(een paar uur niets eten en je dan vol vreten), maar gewoon enkele weken lang geen snoep(dus suiker) en op verschillende dagen geen vlees(de luxe weg laten). Ik moet wel zeggen, dat ik mij fitter voel, geen hoofdpijn, minder moe.
   Is het toeval? geen idee, maar dit jaar is mij dit extra opgevallen. Ik zou zeker de mensen aanraden om eens een paar weken geen suiker te eten. Goed, suiker zit overal in, maar laat de snoep en de koekjes eens staan. Doe geen suiker in de thee/koffie maar echte imker honing. Drink geen frisdrank.

   5 likes
   • Joe schreef:

    Beste enkidoe,

    Het vasten wilt zeggen dat je totaal niet eet of drinkt en dat vanaf een bepaalde moment tot een bepaalde moment. Vasten in de islam is van zonsopgang tot zonsondergang, zijn dat een paar uurtjes enkidoe?? Men eet en drinkt totaal niet en laat alles weg. En dan kan ik me zeker niet volvreten en ik kan je zegge dat vele mensen dat niet kunnen want na een warme kommetje soep zit je al aardig vol. Dus jouw eerste bewering klopt al niet.
    Vervolgens zeg jij enkidoe dat je enkele weken geen snoep eet en op verschillende dagen geen vlees, dus je kunt gewoon andere dingen eten, is dat vasten enkidoe? En doen de Christenen dat echt zoals Jezus de zoon van Maria ‘vrede zij met hem’ heeft doorgegeven? Ik bewijfel het.
    Met andere woorden lees eerst je eigen boeken GOED voordat je over andersmans boeken publiekelijk gaat oordelen en of reageren.

    Reacties zoals van jouw enkidoe die deels uit onwaarheden bestaat heeft de kloof tussen mensen alleen groter gemaakt. Veel suiker plezier nog!

    7 likes
    • jordan evers schreef:

     Vasten hoeft niet te betekenen dat je helemaal niets eet; het kan ook zijn dat je bepaalde voedingsmiddelen achterwege laat. Zo werkt dat in het chrstelijk geloof.

     4 likes
     • Michel schreef:

      Vasten staat nooit los op zichzelf. Het behoort gepaard te gaan met bidden.
      Vasten zonder bidden wordt een soort afvallen.
      Vasten met bidden doe je tot eer van God. Om Hem dichter te naderen zodat je Zijn stem (weer) hoort.

      4 likes
    • Gemma schreef:

     Helemaal mee eens ! Er zijn Christenen die fouten maken en er zijn moslims die fouten maken. zo zullen er nog wel meer mensen zijn die fouten maken. Het gaat er volgens mij om of we van onze fouten leren.
     Volgens mij ging het verhaal over suiker.

     6 likes
 • redice schreef:

  hoe zit het met honing van de imker? dat zou toch geneeskrachtige werkingen hebben?

  27 likes
 • Fons schreef:

  Ach, ik heb bijna tien jaar zonder suiker geleefd en ik kan me de euforie van de eerste twee jaar nog wel herinneren. Daarna wordt het gewoon. Mijn wereld veranderde, mijn relaties ook. Ik zocht gelijkgestemden, werd hard in denken en doen. Ik veroordeelde mensen die niet deden of dachten zoals ik en mijn ‘nieuwe vrienden’. En wat ontdekte ik vervolgens? Ik was een vreemde geworden, voor mijn oude, doch echte vrienden en familie. Dus terug naar het zoet van suiker, ok in mindere mate, maar ik kreeg weer kleur (rozerood ipv vaalgeel), woog iets meer en mijn oude vrienden keerden terug. Nu ben ik met suiker gelukkiger dan ooit.

  Vermijd de extremen maar draaf vooral niet door is mijn advies. En ja suiker is vergif net als zout, brood en water: als je er maar genoeg van inneemt.

  27 likes
 • Bertrolli schreef:

  Natuurlijke suiker is ook al vaak genoeg onnatuurlijk, omdat veel groenten en fruit door de mens aangepast zijn.
  Als voorbeeld de wortel, deze kwam van nature niet voor in zijn huidige gedaante het is een opgeblazen suikerrijke groente geworden.
  Zo ook met de banaan, als je weet hoe een banaan er oorspronkelijk uitziet. Klein en eiwitrijk, met harde zaden erin. De aangepaste banaan is een suikerbom geworden met verschrompelde zaden erin.

  Zulke natuurlijke groenten en fruit zijn natuurlijk in grote hoeveelheden ook niet gezond, zie bijv. dit artikel: Monkeys banned from eating bananas at Devon zoo: http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/monkeys-banned-from-eating-bananas-at-devon-zoo-9058856.html

  10 likes
  • henk schreef:

   En of dat dat gezond is ik eet 10 bananen per dag en dat zijn er zo weinig omdat ik anders niet genoeg rijpe bananen heb. de rest van mn calorien komen uit ander fruit en als ik niet genoeg heb uit rijst.

   Mensen komen juist van diabetes af door dat dieet te volgen.. vet speelt een grote rol bij diabetes..

   check durianrider en freelee the banana girl op youtube. check http://www.30bananasaday.com

   4 likes
   • Daan schreef:

    Beste Henk,

    Vet heeft weliswaar enigszins te maken met diabetes, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat zeer suikerrijk te eten dat probleem oplost. Het probleem in een lichaam met diabetes is juist dat het insulinegehalte moeilijk geregeld wordt en dat er daardoor eenvoudig een tekort of een te grote hoeveelheid suiker in het bloed aanwezig is.

    10 bananen = bakken met zetmeel en bijna geen micronutriënten vanwege de snelle kweek, langdurige opslag, uitputting van de bodem, vervuiling, etc.. Je krijgt met dit diëet ook vrijwel geen proteïnen (belangrijk voor oa. celopbouw en -herstel, het aanmaken van hormonen en enzymen en het zorgt ervoor dat ons bloed zuurstof kan transporteren) binnen. Deze uitdaging hebben we vaak ook met veel andere fruitsoorten.

    Gezondheid komt niet voort uit calorieën tellen. Het is belangrijk om te zorgen dat onze voeding volledig in balans is. Daarvoor hebben we zowel koolhydraten als vetten, proteïnen, vezels, water, micronutriënten en spoorelementen voor nodig.

    Maargoed, het aller belangrijkste blijft dat je je goed voelt en dat je tevreden bent met wie jij bent en wat je doet :D. Als dit voor jou werkt, wens ik je daar heel veel geluk mee :D!

    6 likes
  • enkidoe schreef:

   Er is uiteraard een verschil tussen de wilde wortel en de gecultiveerde wortel, maar om deze laatste ongezond te noemeng aat mij wel erg ver. Ons kraanwater is ook niet minder gezond dan water uit de rivier. Integendeel.

   Kijk anders maar eens op de website van het carrotmuseum.

   5 likes
 • Kees schreef:

  Nou mijn vader is nog nooit ziek geweest en deze neetm best veel suiker. Ik neem ook best veel suiker maar ik ben voor veel mensen niet te houden. Ik ben haast nooit ziek en al helemaal haast nooit moe. Vertel mij maar dat ik meer energie krijg als ik geen suiker neem dan wil je mij echt niet meer meemaken hahahaha.. Ook grappig is dat veel kinderen juist hyper van suiker worden ipv moe… Niet dat suiker goed is maar toch even gezegd hebben

  14 likes
 • Piet de Vries schreef:

  Suiker gevaarlijk?!? Weet je wat pas gevaarlijk is – en wat overal om ons heen aanwezig is? Dihydroxyoxide! Het is een goedje dat in grote concentraties dodelijk is, en waar jaarlijks vele mensen aan overlijden! Het komt in tijdens slechte tijden uit de lucht vallen en steeds vaker vernielt het complete wijken. Nog even en het staat zelfs tot aan onze lippen…
  Het enige goede: suiker lost geweldig goed op in dihydroxioxide, want wij kennen dat als water…

  19 likes
 • pokkie schreef:

  Iedereen wil maar energie hebben. Volgens mij zit daar het grootste probleem. Vol gas presteren is de norm.

  Nou ik vreet me zelf helemaal vol aan alles en daarna ga ik lekker liggen. En ik ben niet dik. Want ik heb geen stress. En stress is nog erger dan suiker.

  Allemaal terug naar de oermens. Maar deze oermensen werden niet ouder dan 30 jaar. Wij worden gemiddeld 88 jaar.

  Stop met zeuren en geniet. We leven in Utopia. Stop met prestatie drang dan kan je af en toe rusten. En van die rust krijg je weer energie.

  Dit verhaal is van een typische vrouw die werkt, kinderen doet, sociaal wil blijven en wil bewijzen dat zij haar hele f…king leven onder controle heeft. Omdat ze geen suiker eet! wat een lacher.

  Het zou je vrouw zijn en je in het weekend niet hedonistisch een frisdrankje kan nuttigen met een bakje chips bolognese. Stop aub met uitsloven, neem rust en geniet van alles wat er voor handen is.

  15 likes
  • Anna schreef:

   Precies ja! Iedereen wil maar kunnen presteren. Uitgeput raak je dr van. Logisch toch. Doodmoe wordt je van die Linda types. Een man carriere sociaal leven en kinderen erbij. Ik heb geen kinderen omdat ik het leven zoal vermoeiend genoeg vind, jammer kan het er echt niet bij hebben.

   4 likes
  • Antisuiker schreef:

   Heeft niks met suiker te maken.. ze zegt dat ze zich vele malen beter voelt ZONDER suiker. Als je dat niet kunt accepteren, is dat jouw probleem. DOEI!

   3 likes
 • Anne schreef:

  Ik let helemaal niet op suiker en ik voel me prima. Nooit van mijn leven langer dan een dag ziek geweest. Raar dat suiker wel effect op jullie 4 heeft maar niet op mij. Hoe kan dat toch? Placebo gevalletje?
  Je bent waarschijnlijk overall een stuk gezonder gaan eten, suiker maakt je niet per definitie 24/7 moe een ijzer/vitaminen tekort wel.
  Zoek “Freelee the banana girl” eens op op youtube, zij is een veganist en haar dieet bestaat voor 90% uit koolhydraten = lange suiker ketens. Zij beweert dat haar dieet het beste is en jij ook terwijl jullie twee compleet tegenovergestelde dingen eten.
  Ook heeft suiker 0,0% effect op je tanden, ik wil best geloven dat dat hapje taart pijn deed maar dat is niet de suiker. Je tanden hebben niet eens het vermogen om suiiker te detecteren. Suiker heeft wetenschappelijk bewezen geen effect op je tanden totdat het omgezet is.

  Ik kan hier uren over door gaan maar dit soort claims slaan gewoon nergens op.

  19 likes
 • Nou het gaat volgens mij meer om de verhouding. Mensen aten vroeger ook honing. Honing bevat helemaal geen toegevoegde suiker. Mensen zijn enorme hoeveelheden suiker gaan eten.

  Op het moment dat je inderdaad toegevoegde suikers en bijv. meelproducten minder tot je gaat nemen, ga je weer meer in de juiste verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten tot je nemen.

  2 likes
  • arnold schreef:

   dan weet je toevallig niet dat honing tegenwordig meeredeel suikerwater is wat de bijen omzetten in honing zeker 95% van de winkel honing is suikerwater

   10 likes
  • henk schreef:

   De juiste verhouding is 80/10/10, eigenlijk >80/<10/<10 als in koolhydraat/eiwit/vet

   honing is gewoon een verkapte vorm van gerafineerde suiker.. laat de bijen met rust en eet fruit.

   8 likes
 • Jan schreef:

  Een conclusie is wel te trekken na het lezen van dit artikel, en de reacties.. Mensen die gestopt zijn met het eten van suiker, voelen zich gezonder, en worden gevoeliger voor suiker. Mensen die suiker blijven eten, blijven gezond en hebben nergens last van…

  13 likes
  • Antisuiker schreef:

   Ja, maar van binnen gebeurt er hartstikke veel.. dat kun je niet ontkennen. Ze zijn gewend geraakt aan het vergif en dan gaat het mis.. mensen die drugsverslaafd zijn zullen ook zeggen dat ze zich beter mét voelen (verslaving) en dat ze zich zogenaamd gezond voelen, maar dat zijn vaak ook de mensen die niet weten hoe het voelt zonder drugs. In iedergeval beter. En suiker = drugs.

   5 likes
 • Huisheks schreef:

  Ach, zoveel mensen, zoveel meningen. Feit ; in bijna alle producten is suiker toegevoegd. (zonder reden, alleen maar omdat het zoveel lekkerder zou zijn)
  Dat de een daar beter tegen kan dan de ander is ook een feit.
  Dat het verteringsproces bij de ene beter verloopt dat bij de ander mag duidelijk zijn.
  2 factoren die nog meespelen zijn o.a. medicijnen en vrije keuze.
  Medicijngebruik kan ertoe leiden dat de “goede” bacteriën in je darmen aangetast ( verdwijnen) worden en vervangen worden door een andere bacterie, die zich door de suiker omzet in een schimmel.
  Deze schimmel is verantwoordelijk voor allerlei andere ziektebeelden die alleen weer te genezen zijn, door het niet of nauwelijks eten van suiker. ( vicieuze cirkel )
  De vrije keuze; het zou fantastisch zijn als de producten die wij willen consumeren in de supers ook een broertje( zusje) hebben zonder suiker. Dan is de keuze aan jou en kun jij beslissen wat of dat je wilt eten, zonder daar iemand mee te belasten.

  15 likes
 • Wat veel onwetendheid

  14 likes
 • Rob Melsen schreef:

  Heb 50 jaar suiker in overvloed gegeten, 4 scheppen in de koffie b.v.. 5X per dag. Nooit ziek geweest.
  Het is maar wat je lichaam gewend is.
  In 50 jaar nooit ziek geweest.
  En jullie liggen al voor pampus na het eten van één suikerklontje.
  Komt op mij over als het nooit meer op straat komen uit angst voor uitlaatgassen. Kom je dan een keer op straat ben je er juist veel bevattelijker voor.
  Het lichaam past zich aan aan de omstandigheden en dat proberen jullie te voorkomen met alle gevolgen van dien.

  14 likes
 • ineke schreef:

  ik weet dat suiker gif is en wil ook graag zonder maar het zit overal in hoe doen jullie dat?

  2 likes
  • Monique schreef:

   etiketten lezen wij leven nu al een tijdje suiker en e- nummer loos het bevalt ons prima er zijn ook site’s zoals miss natural, lekker suikervrij enz als je er een beetje in verdiept kom je heel veel info tegen
   en hoe meer je erover weet hoe gezonder je wilt leven
   als ik nu iets binnenkrijg met suiker erin vind ik het ronduit vies
   brood haal je beter biologisch
   en de meeste dingen liggen aan de buitenkant als je naar de super gaat
   voor je begint is het handig om even een lijstje te maken van suikerschuilnamen

   4 likes
   • Peter III schreef:

    Suikerloos eten. Moet je er wel het geld voor hebben om zo gezond te leven. Helaas zijn suikerloze producten veel duurder dan producten met suiker. Raar, maar waar. Niet iedereen zou dat dus kunnen, ook al zouden ze willen. Kies biologisch en betaal 50% meer voor je product…

    Dit betekend niet dat ik dit niet zou willen proberen, maar ik heb er gewoonweg het doorzettingsvermogen niet voor. 🙂

    3 likes
    • eNdEmiOn schreef:

     Zoals ik hierboven al heb aangegeven zit overal suiker in om je er meer van te laten eten. Dus wellicht dat dat suiker vrije eten duurder is maar je hebt dan ook minder behoefte. Sowieso eten we met z’n allen veel te veel je hoeft echt geen 3 maaltijden per dag tenzij je zwaar fysiek inspannende activiteiten doet misschien. Het is eigenlijk heel simpel eet en drink wanneer je honger of dorst hebt. Kijk ook eens hoeveel dorst je nog hebt als je tot 10 min na de maaltijd daarmee wacht.

     1 likes
   • henkvanr schreef:

    Oo biologisch brood bestaat voor meer dan 50% uit suiker. Het heeft helemaal geen zin suiker uit je dieet te halen en granen te blijven eten. Tarwebrood vethoogt je bloedsuiker spiegel nog sneller als witte suiker. Tarwebrood is de grootste oorzaak van obesitas en hart en vaatziekten. Vlees en dierlijke vetten en eieren en vis zijn de enige echt gezonde voedingsmiddelen voor mensen.

    1 likes
 • Bertrolli schreef:

  “Beste huisheks, je kijkt in de verkeerde hoek van de super.”
  Die super kun je het beste helemaal vermijden.

  Een natuurvoedingsmiddel is voor 20% veilig.
  De rest gewoon bij de biologische boer halen, groente, rauwe zuivel, vlees.

  10 likes
 • Olcan schreef:

  Ik zou graag willen weten wat dit gezin een jaar lang heeft gegeten aangezien in heel veel producten suiker zit.

  10 likes
 • Tom Heck schreef:

  Dames and Heren en uw kinderen, LOL!!!

  Ik las deze website omdat ik mijn Nederlandshe familie heb proberen duidelijk te maken dat “Suiker”, de onnatuurlikke versie hiervan, eigenlijk niets anders is dan puur vergif.

  Ik ben all meer dat veertig jaar woonachtig in the United States, een van de ongezondste lands ter wereld en was verbaasd dat er zo verschrikkelijk veel Fast Food establishments in Nederland and elders in Europe aanwezig zijn.
  EET ER NOOIT!!!! NOOIT!!!! NOOIT!!! NOOOOOT!!!!!!!!!
  Please vorm uw eigen opinion en lees over all dit soort voedsel including GMO’s (genetically modified organism) die information is available op een ton van Nederlansche websites.
  Persoonlijk, maar dat is water under the bridge, begrijp ik niet dat the E.U. dit soort vreet schuren heeft toegelaat, maar ja alles voor een goode Gulden, LOL!! Euro bedoel ik natuurlijnk, LOL!.

  Alle voeding waar consentrates inzitten zijn ook heel erg slecht, dus de volgende keer als U een containertje met een rietje voor u zelf of een kindje koopt, rest assure dat het product “derived is from Concentrate” Lees hierover and u koopt het nooit meer. Net als alle soft drinks waarin for instance in minder dan een derde liter meer dan 9 tea lepels SUIKER in verwerkt is!!! Thus iets van 30 tea spoons per liter.

  Ik ben nooit iemand geweest die bij fast food chains eat, alleen als ik soms van Los Angels naar San Fransisco drove in the 1970’s. Toen waren deze foods apparently ook iets beter van kwaliteit, however, het begin van het eind.

  Ik ben een ectomoph and kom nooit aan, nor val ik af, tenminste dat dacht ik tot voor een aantal jaren geleden.
  I was getting increasingly more worried about the food supply and alle productsen in de Super markets hier in California. (i.e. GMO’s in eten, zelfs GMO’s in good eten!?!?, thus niet zo good.
  Ik ben toen Orgaic gaan eten, that is minder moeilijk dan je denkt, maar quite a challenge.

  U kunt dath ook doen, DO HET!!!! Even terug komen over mijn weight, toen ik GMO’ weg liet uit mijn diet, overstapte op organic, ik verloor weight. Als ik eerder noemde mijn body type and high metabolism is basically een niet aan of afvallen van weight, so ik vond did raar. Raad wat, het kwam in eerste instance door de lack of artificial sugar. Ik eat alleen goode voedsel en mijn body reageerde er op.
  Ik ben toon meer gaan zwemmen, twice per dag instead of 1 keer and some other muscle strengthening exercises. Ik was na 3 monden weer back op mij oud weight and have been ever since!
  Ik heb nooit meer hoofd pijn, ik ben nooit really moe, ik heb een fantastic uithoud vermogen. Ik ben niet heel oud, 57, de doctor says I have the uithoudenvermogen van een 40 yaar oud. No high blood presure, geen high suikes tafel, geen bad cholesterol etc.

  Ik wilde dat gewoon zeggen omdat in Neteherland je kunt nog steed beter kwaliteit van leven hebben dan hier, HOUDEN ZO!!!! (OH, als je een tijd niet meer suiker neemt dan vind je het ineens ook niet meer lekker, echt waar!!!!!)

  Hoogachten Tom

  9 likes
  • Anne schreef:

   Klopt helemaal, ik ben 30 jaar jonger maar al gestopt met die ONZIN, koop in de supermarkt gewoon geen frisdrank, KOOP IN DE SUPERMARKT GEWOON GEEN FRISDRANK / SUIKERKLONTJES en andere onzin. Water kun je in het grootste deel van Nederland gewoon uit de kraan drinken, en ik heb ook een eigen bron, geloof me, na een maand gaat het vanzelf lekker smaken! Frisdrank word goor, zoete rommel hou toch op. Zelfs fruit smaakt super zoet, maar daar is niks mis mee. Ik sport 4x in de week en ga alleen maar meer sporten. Vroeger was ik ook veel sneller moe.

   1 likes
 • Pedro schreef:

  Geraffineerde (fabriekssuikers) zijn slecht.
  Suiker wordt gebleekt d.m.v. chloor !!!

  Super slecht c.q. giftig is het; glucosesyroop.
  Dit goedje wordt tegenwoordig bijna overal ingepropt.
  Is 100 x zoeter dan witte suiker tevens ook veel goedkoper te fabriceren.
  Wordt verkregen uit mais.

  Glucosesyroop laat je lever rap op hol slaan als een ontspoorde vetfabriek !!!

  Ronduit crimineel dat de suikermaffia zo mag blijven doorknoeien van alle overheden wereldwijd, schande.

  8 likes
 • Henk Verdienen schreef:

  Suiker is puur vergif. Het zou mooi zijn als dit zo snel mogelijk verboden werd. En dan ook nog de kunstmatige zoetstoffen verbieden en dan zitten we gebakken. Gewoon stevia gebruiken!

  2 likes
  • Pedro & zo schreef:

   So sorry Henk ik ben het voor 100% met jou eens helaas blijft het bij wishfull thinking omdat de suikermaffia qua geld en gemanupileer niet onderdoed dan de vermaledijde pharmamaffia.

   Tot zo lang kunnen wij er beter maar het beste van maken om elkaar te informeren en de mensen in onze omgeving waarschuwen.

   Met al onze goede bedoelingen zullen wij het wel moeten stellen soms voor gezondheidsfreak te worden uitgemaakt door velen die hier niets van willen weten.

   Gezonde groet, Pedro &zo

   1 likes
   • henkvanr schreef:

    Mijn vrouw en ik eten sinds 4 jaar geen suiker. Suiker heb je absuluut niet nodig en is zeer schadelijk. Wij mijden ook granen en groenten waar zetmeel in zit. Natuurlijke suikers bestaan niet. In geen enkel product wat je in de natuur vind zitten (noemenswaardige hoeveelheden) suikers. Fruit en andere suiker en zetmeelhoudende producten zijn allemaal door de mens via selectie gekweekt. Wees slim, eet vlees, vis en eieren. Ons natuurlijke voedsel.

    3 likes
 • Richard schreef:

  Hi

  Ik ben gek op suiker maar het is heeeeeeeeeel slecht voor je de verhaal hier boven klopt. Ik heb zelf 3 maanden zonder suiker geprobeerd en ik was toen 15 kilo afgevallen en ik voelde me super fit.

  Gr
  Richard

  4 likes
 • eNdEmiOn schreef:

  “Waarom zit bijna overal suiker in?”

  Puur om je meer te laten eten. Zelfs als je het niet (nadrukkelijk) proeft zorgt het er wel voor dat je meer wilt eten.

  Ik let er de laatste tijd ook wat meer op al was mijn suiker intake al vrij beperkt echter zelfs chips zit vol met suiker tegenwoordig.

  3 likes
  • Anne schreef:

   Klopt, ieder suiker zorgt dat er dopamine vrijkomt in de hersenen, we raken er dus verslaaft aan.
   Daarom stoppen fabrikanten overal een beetje suiker, uw hersenen krijgen dopamine en zeggen “lekker” en zo blijf je het consumeren. Neem een zak chips, zit 10 procent suiker in, waarvoor??, tomatenketchup, chilisaus, iedere fles zit 10cm suiker in. Vandaag een pak frambozenvla 7,5% toegevoegd suiker + 6% lactose en dan 4% frambozen, ze kunnen het beter SUIKERVLA noemen.

   1 likes
 • Sarah schreef:

  Ben benieuwd of de familie ook de financien bij heeft gehouden. Een jaar geen producten zonder (toegevoegde) suiker kopen resulteert naar mijn idee in een hogere boodschappen rekening…
  Als dat eens anders was, zouden vele andere mensen dit ook kunnen doen!

  1 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   Tja het boek telt 320 pagina’s dus dat zal vast wel ergens in dat boek aan bod komen. Ga trouwens eens na hoeveel geld het je scheelt als je snoepwaren achterwegen laat. Dat is relatief duur spul. Het zou mij niet verbazen als ze uiteindelijk zelfs goedkoper uitkomen.

   3 likes
 • Johan Ritskes schreef:

  Mooi verhaal over 1 jaar geen suiker.
  Wetenschappelijk bewezen dat geraffineerde suiker slecht is voor de mens net als smaakversterkers.
  Ik gebruik geen suiker meer en ook geen smaakversterkers.
  Goed zoeken in het begin, maar al snel gaat het makkelijk.
  Alles wat bewerkt is koop je niet Er blijft genoeg over wat de natuur ons biedt.
  Sinds ik zo eet voel ik me gezonder en vitaler.

  4 likes
 • G.P.B schreef:

  Om je lekker te voelen en af te vallen,laat je brood en koekjes staan ,drink gewoon 1 liter melkkefir.
  1liter per dag en gewoon je warm eten en de kilo’s vliegen eraf komen er ook niet weer bij,drink geber thee zelfgemaakte met wat citroen.
  Ben zelf in 1 jaar tijd 15 kilo afgevallen,afgelopen winter niet ziek geweest(griep) ben 53jaar en hartpatient.
  Ik voel met vit en gezond,wil nog graag 15 kilo kwijt en ook daar doe ik 1jaar over en zo komen de kilo’s er niet meer bij,men moet gewoon de knop om zetten om brood en andere koolhydraten echt staan te laten,eet ook iedere dag 1smoothie van halve banaan gember water hennepeiwit sesamolie pompoenpitten sesamzaad ,maanzaad en kokosolie,
  Tarwegras.
  G.P.B

  2 likes
  • G.P.B schreef:

   3 jaar later 63 kilo,graag nog 5 kilo eraf,krijg nog steeds mn smoothies en mijn melkkefir.
   Voel me nog steeds heerlijk en gezond,ben van smorgens 5 uur actief,oppassen op kleinkids.loop haast iedere dag 3 km,en fiets gemiddeld 1500 km per jaar,moet 8 km fietsen voor mijn boodschappen( geen auto)
   Het einigste suiker wat ik krijg is van fruit en groente.
   Zou zeggen mensen probeer het gewoon,kijk of je er baat bij hebt.ik wel in ieder geval.
   Ga erover lezen ,veel lezen doe ik ook nog steeds.
   En er zijn wat dingen veranderd ,geen aardappelen meer maar groente en vlees,yoghurt met lijnzaad,sesamzaad,pompoenpitten,maanzaad en hennepzaad,maal het zelf en hup door de kefir en yoghurt met heerlijke annanas erdoor.

   2 likes
 • Kevin - Voeding Ontmaskerd schreef:

  Wat een prestatie van dit gezin, klasse! Precies om die reden ben ik een “30 Dagen Geen Frisdrank” uitdaging gestart. Meteen stoppen met alle suikers is voor veel mensen een te ingrijpende verandering. Stoppen met frisdrank is voor iedereen te doen en de dagelijkse hoeveelheid aan suikers die jij binnenkrijgt gaat drastisch omlaag.

  2 likes
  • henkvanr schreef:

   Kevin, minderen met suiker is net zoiets als minderen met heroine. Dat kan helemaal niet. Wil je van je suikerverslaving afkomen helpt minder frisdrank drinken echt niet. Je gaat automatisch andere suiker houdende producten eten/drinken om je bloedsuikerdaling te compenseren. Er is slechts 1 manier om van suikerverslaving af te komen en dat is volledig alles wat suiker en zetmeel bevat uit je dieet schrappen. Wij hebben daar al 4 jaar ervaring mee en zijn dus veel verder dan bovengenoemd gezin.

   2 likes
  • Anne schreef:

   Ja precies, gewoon niet kopen die onzin! Water uit de kraan is bijna gratis. Ons lichaam is gebouwd voor veel dierlijke eiwitten en groenten. Niet voor wittebrood, zetmeel en ladingen suiker.

   1 likes
 • Björn W schreef:

  Wellicht is het voor het overgrote deel van de reageerders hier handig om u te verdiepen in de diverse soorten suikers, suiker ketens, chlycemische index, bloedsuikerspiegel, etc. Zo kunt u uw mening over suiker onderbouwen. Wellicht geeft u dat ook wat inzicht in wat een gezond eetpatroon is.
  Eet u smakelijk!

  3 likes
 • Marion schreef:

  Ik lees in het artikel dat er ook honing niet gegeten wordt i.v.m. suikers. Honing, mits rauwe honing, is erg! gezond. Ik ben ook bezig met het verbeteren van mijn eetgewoontes. Realiseer me dat het overslaan naar alleen maar gezond weer de “met mate” overschrijdt. Daarom ga ik als basis voor de schijf van 5, waarin ik bepaald voedsel vervang door de betere versie. Bijv. mijn yoghurt is soja-yoghurt geworden. Indien ik mijn fruit niet haal per dag eet ik ongeveer 10 gram gojibessen. Brood is speltbrood geworden. De vetten komen bij mij uit sojaboter, olijf/rijst/kokosolie. Drank bestaat vooral uit witte thee (i.v.m. gele tanden) als rooibos en munt, en 1,5ltr water per dag met citroensap en schijfje gember. Wat nog wat ter verbetering kan bij mij is biologisch. Dat is soms nog moeilijk.

  Helemaal alle suikers uit je leven halen hoort bij mij niet bij de “met mate”.

  1 likes
 • r.moraal schreef:

  Koop het boek (h) eerlijk eten.lekkere recepten en niet moeilijk!

  1 likes
 • Chantal schreef:

  http://www.devoedzamekeuken.nl/tag/oersuiker/

  Zo lijkt me een duidelijk antwoord voor iedereen hier :))

  ps oersuiker is erg lekker

  1 likes
 • Anoniem schreef:

  Ik lees hier alleen maar over suiker, maar het gaat niet alleen over suiker, maar om wat je daarnaast eet (gezond) en voldoende beweging, dan een snoepje op z’n tijd geeft echt niks ben ik van overtuigd.

  1 likes
 • […] word ik langzaam over de streep getrokken om me meer te verdiepen in suikers. Ook las ik op Niburu een artikel dat erg veel indruk op me maakte. Het voelt allemaal een beetje als een ver van mijn bed show, ik […]

 • Marco schreef:

  Alles wat we EXTRA eten is een overdaad aan omzetting van ons eigen verteringsfabriekje
  “de spijsvertering ” lees onderstaande link.
  http://plazilla.com/page/4295056429/onze-spijsvertering-een-kleine-chemische-fabriek.

  Alle extra toegevoegde “geraffineerde” suikers zijn overbodig en een gif voor ons lichaam.
  Cola is het grootste gif die nota bene aan kinderen worden gegeven.

  Suikers hebben we nodig als brandstof voor je lichaam. Ons lichaam zet dat zelf via amylase om en daardoor heb je geen extra toevoeging van witte geraffineerde suiker voor nodig.
  Neem geen geraffineerde suikers, maar natuurlijke suikers. bv bruine ( riet ) suiker als je koffie of thee drinkt.

  Let wel dat een overmaat aan zoet eten TE veel is. Verder moet je ervoor zorgen dat je brandstof op raakt door meer te bewegen / Sporten.

  P.S.

  Bovenstaande link`s wil ik niet promoten, maar geven een duidelijk overzicht.

  0 likes
  • Anne schreef:

   “Suikers zijn we nodig”

   Onze hersenen zijn suiker nodig, maar dit kan ons lichaam prima halen uit koolhydraten, en koolhydraten en ook suikers zitten al voldoende in groenten en een beetje fruit er bij. De reden dat mensen dik worden is omdat alle overtollige koolhydraten in vet worden omgezet, zulke mensen doen er goed aan om voldoende te gaan bewegen en meer vetten te gaan eten, geen frituur of margarine maar gezonde vetten uit roomboter, spek, walnoten, er zijn hardlopers die eerst een liter avocado-olie opdrinken vóór de marathon omdat ze hun lichaam hebben geleerd om vet te verbranden, en zij hebben veel minder last van blessures/ontstekingen. Van een dieet van vlees en groenten word je niet dik, je moet eerst een maand vet leren zodra je lichaam is omgeschakeld kun je ook makkelijker je lichaamsvet verbranden!

   0 likes
 • .... schreef:

  als ge zeikt, dat producten te veel suikers hebben, en dat alles bijna van suiker is. limiteer wat je drinkt hou het op water… zodat all dat suikertroep wat van 1 product afkomt beter word verwerkt. eten moet en hoeft veel. water is het hoofdonderdeel van wat ons lichaam nodig heet. eten niet zo zeer luister naar je lichaam die vraagt er wel om… niet laten misleiden natuurlijk.

  0 likes
 • […] Op een dag hoorde ik nieuwe informatie over de effecten van suiker. Volgens verschillende experts maakt suiker mensen dik en ziek.  […]

 • Dude schreef:

  Zelf houd ik me ook bezig met mijn gezondheid en let daarbij dus ook op suiker inname. Suikers verdeel ik in natuurlijke suikers en geraffineerde suikers. Die laatste laat ik staan. De natuurlijke suikers komen al veel voor, maar kan soms onvoldoende voor mij zijn. In dat geval gebruik ik berkensuiker/xylitol of honing.

  De berkensuiker is net zo zoet als de geraffineerde suiker en dus makkelijk toe te passen. Honing smaakt anders en gaat vooral in de koffie. Daarvan gebruik ik alleen rauwe honing vanwege de antibacteriële werking. Vaak mix ik voor de smaak manukahoning (de meest antibacteriële honing (afhankelijk van het getal met een plus erachter)) met acaciahoning vanwege de lichte smaak.

  Weten wat je eet is voldoende om gezond te kunnen blijven eten wat je wilt.

  0 likes
 • ester schreef:

  Wat een ontzettende onzin zeg! Zit allemaal tussen de oren, en heb het vreselijk te doen met uw kinderen. Leef bewust en gezond maar een mens kan ook te ver gaan. Get a life, en zorg dat je kinderen nog een leven hebben anders zal het gepest worden omdat kinderen nou eenmaal weleens naar de Mac willen of koekjes willen eten met een heleboel suikerrrrrrr! Met mate dan komt het helemaal goed

  0 likes
  • Anne schreef:

   Wat doen sommige mensen toch moeilijk, bij de Macdonalds kun je best 1 keer in de week eten maar dan liever zonder patat en frisdrank, ze hebben ook gewoon water en van die paar hamburgers word je ook niet vet.
   Wil je slank worden, eet dan vet! En vooral veel groenten (=vezels, vitaminen). En beweeg voldoende! Het domste advies ooit is om magere producten te gaan eten, daardoor hou je honger en grijp je sneller naar koolhydraatrijke tussendoortjes. En jij en je kinderen kunnen best water drinken i.p.v. die onzinnige frisdranken, kwestie van gewenning! Vla en gesuikerde toetjes vruchtenyoghurts is de grootste rotzooi die er is, volle producten zijn gezonder en veel lekkerder, als je een maand zonder suiker zit smaakt alles veel beter, zelfs water!

   0 likes
   • Anne schreef:

    Oja, Vis (zoals zalm) is natuurlijk ook hartstikke gezond en onmisbaar, dit zou men minstens 1x in de week moeten eten (voorkomt ook een hoop depressies). In het vet zitten de belangrijke Omega-3 vetzuren, en vooral in zalm aanwezig.
    Aub geen kweekvis zoals tilapia e.d., die worden gevoerd met kunstmest en antibiotica omdat de kwekerijen vaak buiten Nederland/Europa staan is er ook slechte controle op, bijv. de Nederlandse dierhouderij en slachthuizen staat onder continu controle door de NVWA waardoor de aanwezigheid van antibiotica nihil is, met importvoedsel moet je dat allemaal maar afwachten.

    Verder waarom suikerverslaving zo hardnekkig is, is omdat ons instinct van jagers en verzamelaars ons heeft geleerd dat zodra er van die rode vruchten aan de bomen en struiken zijn we ons moeten volvreten om genoeg vet aan te zetten voor de strenge winter die komen gaat. Alleen zijn die vruchten er nu niet alleen in aug. sept. maar staat er een supermarkt vol met die mooie rood gekleurde verpakkingen! Waarom denk je dat Cola en snoep bijna altijd een rode verpakking heeft, had u die ook gekocht als die groen of blauw was?
    Drink maar eens thee (zonder suiker) uit een rode mok, deze smaakt alleen door de kleur al zoeter.

    1 likes
 • Sander schreef:

  Ik eet graag veel groente en fruit als veganist. Ik eet ook geen tarwe, maar speltbrood en spelt produkten. Ik koop mijn groente liefst direct bij de boer en doe dat ook vaak. Dit scheelt ook plastic produktie en afval. Af en toe ga ik lekker naar de patatzaak want genieten van het leven en eten is goed. Ohja als groente en fruit in de winkel koop dan het liefst die uit het biologische schap bij de Jumbo.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Je bent eraan verslaafd en het sloopt je!

  In dit artikel ga ik het hebben ...

  Light-frisdrank met aspartaam verhoogt het risico op beroerte en dementie. Lees hier wat wetenschappers erover zeggen

  Light-frisdrank met aspartaam verhoogt het risico op beroerte en dementie. Lees hier wat wetenschappers erover zeggen

  Mensen die iedere dag light-frisdrank consumeren hebben ...

  >