Homepagina » Gezondheid » Ons gezin at een jaar lang geen suiker en dit is het resultaat
Ons gezin at een jaar lang geen suiker en dit is het resultaat

Ons gezin at een jaar lang geen suiker en dit is het resultaat

Ooit was ik gezond, althans dat dacht ik. Ik had niet genoeg energie om de dag door te komen, maar met alle reclames op tv over energiedrankjes voor de massa dacht ik dat ik niet de enige was die daar last van had. Mijn hele familie zag op tegen het griepseizoen, maar ik dacht dat iedereen zo rond januari bang begon te worden voor bacteriën.

Op een dag hoorde ik nieuwe informatie over de effecten van suiker. Volgens verschillende experts maakt suiker mensen dik en ziek. Hoe meer ik erover nadacht, hoe logischer het klonk. Eén op de zeven Amerikanen lijdt aan het metabool syndroom. Eén op de drie Amerikanen is zwaarlijvig. Het aantal gevallen van diabetes schiet omhoog en nog nooit stierven er zoveel mensen aan hart- en vaatziekten.

Volgens deze theorie leiden al deze en andere problemen terug tot één giftige stof in ons dieet: suiker. Ik kwam met een plan. Ik wilde zien hoe moeilijk het zou zijn voor ons gezin – mijzelf, mijn man en onze twee kinderen (van 6 en 11) – om een jaar lang voedsel zonder toegevoegde suikers te eten. We besloten alles te vermijden met toegevoegde zoetmakers zoals tafelsuiker, honing, stroop, ahornsiroop, agavesiroop of fruitsap. We kochten ook niets met nepsuiker of suikeralcohol.

Toen we begonnen te zoeken naar suiker, vonden we het op de meest vreemde plekken: in tortilla, sauzen, kippenbouillon, sladressing, crackers, mayonaise, bacon, brood en zelfs in babyvoeding. Waarom zit bijna overal suiker in? Allemaal om het voedsel lekkerder, langer houdbaar en goedkoper te maken.

Het vermijden van toegevoegde suikers bleek één groot avontuur. Ik wilde weten hoe moeilijk het zou zijn, wat er zou kunnen gebeuren en hoe ons eetpatroon zou veranderen. Na het doen van onderzoek was ik ervan overtuigd dat het vermijden van suiker ons allemaal gezonder zou maken.

Hoe langer ik voedsel zonder toegevoegde suikers at, hoe beter en energieker ik me voelde. Eén van de regels die we hadden, was dat we iedere maand één toetje met suiker mochten kiezen. Op je verjaardag mocht je ook een toetje uitkiezen. Rond september kregen we echter steeds minder zin in onze maandelijkse ‘traktatie’.

Toen mijn man voor zijn verjaardag een bananenvlaai had uitgekozen, wist ik dat er iets nieuws gebeurde. Ik vond de taart niet lekker en kreeg mijn stuk niet eens op. Mijn tanden deden zeer en mijn hoofd begon te bonzen. Ik voelde me beroerd. Na een uur op de bank te hebben gelegen, voelde ik me weer beter worden. Ik dacht: ‘voelde ik me altijd al zo slecht door suiker, maar merkte ik er niets van omdat ik er bijna niet omheen kon?’

Na een jaar zonder suiker heb ik geturfd hoe vaak mijn kinderen thuis waren gebleven van school. Het verschil was enorm. Mijn oudste dochter, Greta, is maar twee dagen thuisgebleven, vergeleken met 15 dagen een jaar eerder.

We worden minder vaak ziek en worden sneller weer beter. Na een jaar zonder suiker te hebben geleefd, voelen we ons allemaal gezonder en sterker.

Door Eve O. Schaub – Year of No Sugar: A Memoir

[EverydayHealth]
4.4 9 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
134 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
7 jaren geleden

Ik heb 6 maanden een suikerloos dieet MOETEN volgen.
Gek werd ik ervan; er blijven nl. maar een handjevol producten over die je mag/kunt eten.
Het gevolg is inderdaad dat je energie niveaus omhoog schieten, dat je hersenen beter werken en dat je veel minder “vergeet” . Maar de terugval is enorm. Als je weer “gewoon” gaat eten smaakt je
alles veel te zoet, tot op het smerige af.
Maar zoals gezegd; probeer er maar eens omheen te gaan, overal zit suiker in……….

biko
biko
7 jaren geleden

Nou nog een jaar zonder tarwe en ze knappen nog verder op.

Anna
Anna
7 jaren geleden

Het gaat hier ook niet om suikers die van nature al in producten zitten.
Maar om losse suikers.

Suikers die van nature al in producten zitten zoals bananen, appels, bloemkool enz enz…daar is ons lichaam op gebouwd.
Suikers die we pas sins korte tijd geleerd hebben…zijn er pas een korte tijd.

redice
redice
7 jaren geleden

hoe zit het met honing van de imker? dat zou toch geneeskrachtige werkingen hebben?

x

Check Also

suikerverslaving

44 kilo per jaar krijg je ervan binnen en het sloopt je!

In dit artikel gaan we het hebben ...

Light-frisdrank met aspartaam verhoogt het risico op beroerte en dementie. Lees hier wat wetenschappers erover zeggen

Light-frisdrank met aspartaam verhoogt het risico op beroerte en dementie. Lees hier wat wetenschappers erover zeggen

Mensen die iedere dag light-frisdrank consumeren hebben ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

134
0
We lezen graag je reactie!x