Universum

Op jacht naar een mysterieuze planeet: Wetenschappers speuren aan de rand van ons zonnestelsel naar Planeet X

Help door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronoom Scott Sheppard (40), verbonden aan het Carnegie Institution of Science in Washington DC, speurt naar verre objecten in ons zonnestelsel. Eén van die objecten is mogelijk de mysterieuze Planeet X. Dat schrijft Nature.

Sterrenkundigen hebben meer dan 2000 exoplaneten rond andere sterren ontdekt, meestal door middel van indirecte methodes die veranderingen in het sterlicht detecteren. Toch weten we relatief weinig over de buitenste regionen van ons eigen zonnestelsel. De technieken die worden gebruikt om exoplaneten te vinden, werken niet in onze eigen stellaire omgeving.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

Sheppard zoekt met een aantal collega’s naar werelden die achter Pluto zouden staan. Theorieën over Planeet X bestaan al meer dan 100 jaar. In 2014 stelde Sheppard dat de omloopbaan van extreem verre objecten wordt beïnvloed door een groot hemellichaam. In januari berekenden twee astronomen van Caltech waar deze planeet, die ze ‘Planeet Negen’ noemden, zich mogelijk bevindt.

Herder
Op jacht naar een mysterieuze planeet: Wetenschappers zoeken aan de rand van ons zonnestelsel naar Planeet X
Scott Sheppard (CIS)

Verschillende wetenschappers zijn nu op jacht naar Planeet Negen of andere superaardes die nog niet ontdekt zijn. “Als zo’n groot object echt blijkt te bestaan, verandert onze perceptie van het zonnestelsel,” zei Sheppard.

Toen Sheppard en zijn collega Chad Trujillo van de Gemini Observatory op Hawaï hun zoektocht begonnen, hoopten ze in de voetsporen te treden van andere legendarische astronomen. In 1846 ontdekte Johann Galle Neptunus, de achtste planeet, en in 1930 vond astronoom Clyde Tombaugh Pluto.

Op basis van de omloopbanen van planetoïden 2012 VP113 en Sedna concludeerden Sheppard en Trujillo dat op zo’n 250 AE (astronomische eenheden) een onbekende superaarde staat. Konstantin Batygin en Mike Brown van Caltech argumenteren dat deze onbekende planeet de verre objecten als een soort herder bijeen drijft. Ze berekenden dat de planeet vijf tot 10 keer zo zwaar moet zijn dan de aarde en op 200 tot 1200 AE staat.

Speld in een hooiberg

Lopende projecten, zoals de Outer Solar System Origins Survey (OSSOS) en de Cassini-missie, kunnen helpen bij de zoektocht. Renu Malhotra van de Universiteit van Arizona in Tucson en haar collega’s hebben objecten in de Kuipergordel onderzocht en suggereren dat de onbekende planeet iedere 17.000 jaar om de zon draait.

“Het is nog erger dan het zoeken naar een speld in een hooiberg,” zei Malhotra. “Het is alsof je zoekt naar een afgebroken speldenknop in een hooiberg.”

Als Planeet X bestaat weten we dat de omloopbanen van Sedna en 2012 VP113 niet vaststonden, maar tot op de dag van vandaag worden beïnvloed. Theoretici zouden dan met nieuwe ideeën moeten komen over de manier waarop de vele werelden in het zonnestelsel met elkaar interacteren.

[Nature]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

En welke invloed heeft planeetX dan precies op onze aarde?

Gudrun
Gudrun
8 jaren geleden

Mooi man, op zoek naar een andere planeet terwijl we op ons thuisplaneetje het spoor al volledig bijster zijn..

ALLsf
ALLsf
8 jaren geleden

Een afgebroken speldenknop in een hooiberg heb ik toch wel in een week gevonden.

Y
Y
8 jaren geleden

Het uitgangspunt is verkeerd wanneer je stelt dat het een dwergster of bruine dwerg / tweeling ster is van de zon en stelt dat de planeten achter de zon aan gaan op een x snelheid om een y punt heen Dan klopt het idee van een mini zonnestelsel dat niburu genoemd word. Als eerste draaien deze sterren om elkaar heen op een x snelheid, daarna de planeten horende bij de ster, met de complicaties van dien.

De verste planeten hebben de grootste omloopbanen , dat kan verklaren waarom Pluto of neptunes deze fluctuaties hebben.

kleine nuance maar op een AE kan je er wel fors naast zitten.

Maar oke, niet heel waarschijnlijk doch niet onbewezen , wel Sitchin achtig en fantasierijk

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x