Universum

80 procent van al het licht in het heelal is zoek

Help door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tachtig procent van al het licht in het heelal is zoek. Dat blijkt uit recente waarnemingen met de Hubble-ruimtetelescoop. Astronomen staan voor een groot raadsel.

David Weinberg van de Ohio State University merkt in The Astrophysical Journal Letters op dat de waterstofbruggen tussen sterrenstelsels niet oplichten zoals verwacht. “Ze lichten juist te veel op en we kunnen noch het licht, noch de bron waar het licht vandaan komt zien,” zei hij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Wanneer de waterstofatomen worden geraakt door hoogenergetisch ultraviolet licht, veranderen ze van elektrisch neutrale atomen in geladen ionen. De astronomen waren verrast toen ze veel meer waterstofionen vonden dan op basis van al het aanwezige uv-licht, dat grotendeels afkomstig is van quasars, in het heelal kan worden verklaard. Het gaat om een verschil van maar liefst 400 procent.

Donkere materie

Astrofysici hebben geen idee wat er precies gebeurt of wat de oorzaak is van de effecten op de waterstofbruggen tussen de sterrenstelsels. Ze weten wel dat de ontdekking niet strookt met de huidige opvattingen over de rol van waterstof in het universum en de huidige computermodellen.

Het mysterie wordt nog groter op het moment dat de resultaten in het nabije en het verre heelal met elkaar worden vergeleken:

Het verschil is vreemd genoeg alleen te zien in het nabije heelal. Als telescopen worden gericht op sterrenstelsels die miljarden lichtjaren bij ons vandaan staan, lijkt alles gewoon te kloppen.

Coauteur Benjamin Oppenheimer van de Universiteit van Colorado in Boulder zei niet te weten waar het ontbrekende licht is te vinden. “Als we alle bekende bronnen van fotonen in ultraviolet licht bij elkaar optellen, missen we nog altijd 80 procent van alle ioniserende straling,” zei hij. “De vraag is waar het vandaan komt. De meest fascinerende mogelijkheid is dat een exotische nieuwe bron verantwoordelijk is voor de ontbrekende lichtdeeltjes.”

Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om de mysterieuze donkere materie, die sterrenstelsels bij elkaar houdt, maar nog nooit direct is waargenomen. Het licht is mogelijk een bijproduct van het verval van deze donkere materie.

[Gizmodo, University of Colorado Boulder]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

De missende 80% licht zitten in ons zelf, wij zijn zelf het LICHT!

Henk
Henk
9 jaren geleden

Ruimtestof.
Ik las dit in de oude boeken van de Amateur Astronoom, dat ruimtestof groot deel van het licht tegenhield.

Barsoomx
Barsoomx
9 jaren geleden

Type III beschaving?

Lurch
Lurch
9 jaren geleden

Ja wat men black holes noemt die stralen ultraviolet uit zo als We in Perseus er een hebben op 2,1 lichtjaren om de hoek.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x