Homepagina » Propaganda » Propagandabedrijf voerde lastercampagne tegen journalisten

Propagandabedrijf voerde lastercampagne tegen journalisten

Een Amerikaanse militaire aannemer voerde een lastercampagne tegen twee journalisten van USA Today in een poging de geloofwaardigheid van het tweetal aan te tasten.

Dat heeft mede-eigenaar van het bedrijf Camille Chidiac in een verklaring toegegeven, meldt Raw Story.

Onder meer werden discussiefora geopend waarop artikelen van de twee journalisten van USA Today verschenen. “Ik betreur het ten zeerste dat ik door mijn acties zowel Leonie Industries als het Amerikaanse leger in problemen heb gebracht. Dat is nooit mijn bedoeling geweest,” zei Chidiac. De oud-directeur van het bedrijf heeft aangegeven zijn minderheidsbelang in Leonie Industrie te zullen verkopen.

Dubieuze en prijzige propagandacampagnes

Tom Vanden Brook en Ray Locker deden in februari verslag van ‘dubieuze en prijzige’ propagandacampagnes die worden gevoerd door militaire aannemers in Irak en Afghanistan. De journalisten onthulden dat het Amerikaanse leger een defensiecontract toekende aan Leonie Industries terwijl de eigenaren van het bedrijf tenminste vier miljoen dollar belastingschuld hadden.

Leonie Industries is een relatief klein bedrijf dat zich specialiseert in cyberoperaties, inlichtingenanalyse en psychologische operaties. De firma liet weten vanwege financiële problemen van de eigenaar niet in staat te zijn persoonlijke belastingverplichtingen op tijd na te komen, maar dat daar inmiddels een oplossing voor is gekomen.

Taliban

Nadat ze berichtten over het bedrijf werden de twee journalisten bestookt met een desinformatie-campagne die erop was gericht hun reputatie te vernietigen. Er werden Facebook- en Twitter-accounts gecreëerd met hun eigen naam. Daarnaast werden er websites gemaakt die op naam van de journalisten stonden en ogenschijnlijk ook door het tweetal werden bijgehouden.

Overal verschenen plotseling reacties, van Yahoo! answers tot Wikipedia, en blogs begonnen de journalisten te bekritiseren voor hun reportage over Leonie Industries. Sommigen stelden zelfs dat het tweetal voor de Taliban zou werken.

Maatregelen

Volgens Leonie Industries zijn er geen federale gelden gebruikt voor de lastercampagne en zou Chidiac alleen hebben gehandeld. De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta heeft zijn ministerie opgedragen de zaak te bekijken en indien nodig maatregelen te nemen, aldus een woordvoerder van het Pentagon.

“Ik ben blij dat we nu weten wie verantwoordelijk was voor de aanvallen op Tom Vanden Brook, Ray Locker en USA Today,” zei hoofdredacteur van USA Today Susan Weiss. “We staan achter onze journalisten en onze berichten.”

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

kamerlid

Kamerlid Wybren van Haga: ‘De coronacrisis is voorbij’

Statistisch gezien is de coronacrisis voorbij, zei ...

lange frans

Lange Frans en hoogleraar Karel van Wolferen: ‘Dit is de grootste leugen ooit’

In de podcast van Lange Frans is ...

>