In maart zijn er weer Provinciale Statenverkiezingen, volgens de oppositiepartijen een uitgelezen kans om de regeringspartijen af te straffen.
Sinds 1 januari dit jaar is er iets veranderd. De verkiezingsuitslagen worden voortaan middels een nieuwe procedure vastgesteld.
Het wetsvoorstel rond deze nieuwe procedure is op 22 maart vorig jaar aangenomen door de Tweede Kamer en op 14 juni door de Eerste Kamer.
Op een transparante en controleerbare manier
Het doel van de procedure is ‘het creëren van mogelijkheden om tijdig voor de vaststelling van de uitslag van een verkiezing eventuele (tel)fouten te constateren en op een transparante en controleerbare manier te corrigeren’.
Eventuele ’telfouten’ constateren en ‘corrigeren’.
De nieuwe wet is op 1 januari in werking getreden en geldt daarmee bij de gecombineerde Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen in maart.
Waarom nu?
“De wet zorgt voor een belangrijke verbetering in de procedure voor de vaststelling van de uitslagen van verkiezingen. Er komt meer gelegenheid voor het corrigeren van eventuele (tel)fouten, en het telproces wordt beter controleerbaar,” reageerde CDA-minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. Diezelfde minister wil haast maken met een verbod op politieke partijen die ‘de democratie ontwrichten’.
Waarom moet de procedure voor het vaststellen van verkiezingsuitslagen worden veranderd nu de coalitiepartijen in de peilingen al een tijd op groot verlies staan?
In elke gemeente wordt voor elke verkiezing een zogeheten gemeentelijk stembureau (GSB) ingesteld om de verkiezingsuitslag op gemeenteniveau vast te stellen. Gemeenten krijgen 3 miljoen euro extra per jaar voor de uitvoering van deze wet.
Zekerheid voor alles zullen ze gedacht hebben hahahaha
Dan kunnen ze weer sjoemelen
Nou, maak je borst maar nat, eerlijk zal het zeker niet gaan of zijn.
Volgende demonische greep naar de macht.
Wij weten dat er gefraudeerd is als de echte oppositiepartijen niet massaal winnen.
#Biden #Macron #Lula