Naast het internet waar we elke dag allemaal gebruik van maken, bestaat er nog een internet. Het ligt gewoon onder onze voeten, in de vorm van schimmels. Via schimmels blijken planten met elkaar in contact te staan, wisselen ze informatie uit en transporteren ze zelfs voedingsstoffen. Dat meldt de BBC.
Planten groeien niet stilletjes in hun eentje, maar kunnen buurplanten middels het ondergrondse netwerk helpen door voedingsstoffen en informatie uit te wisselen en onwelkome indringers af te weren door giftige stoffen via het netwerk te vervoeren.
Het blijkt dat ongeveer 90 procent van alle planten een relatie onderhoudt met schimmels. De plant levert koolhydraten (suikers) aan en de schimmel helpt de plant aan water, fosfor en stikstof. De schimmels versterken daarnaast het immuunsysteem van hun gastheren.
In 1997 vond Suzanne Simard van de Universiteit van Brits-Columbia het eerste bewijs voor dit zogeheten ‘wood wide web’. Ze ontdekte dat bepaalde grote bomen de kleinere, jongere bomen helpen via het schimmel-internet. Bomen die te weinig licht kregen om te kunnen groeien, kregen koolstof van grote bomen.
Later werd ontdekt dat ook planten elkaar helpen middels het ondergrondse netwerk van schimmels. Als de ene plant werd bedreigd door een ziekte of een insect, nam een andere plant voorzorgsmaatregelen.
“Deze schimmelnetwerken zorgen voor een snellere en effectievere communicatie tussen planten,” zei chemisch ecoloog Kathryn Morris. “Wij denken daar niet zo aan omdat we over het algemeen alleen zien wat er zich bovengronds afspeelt. Maar de meeste planten die je kunt zien staan ondergronds met elkaar in verbinding.”
Zelfs soorten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben, zijn onderling verbonden en mogelijk zelfs afhankelijk van elkaar. Het wood wide web lijkt een belangrijke rol te spelen in deze verbondenheid tussen planten en bomen.
[Foodlog]
Boerin Jolanda luidt noodklok: ‘Over 3 jaar hebben we een mega huge probleem’
Buitenaardsen zien ons als beschaving die hulp nodig heeft. Ruimtewetenschapper openhartig in De Reünie
Kruid van de maand juli: Kleefkruid
Video: Het einde van de mensheid – zoals gepland door de wereldleiders
Gokverslaving veroorzaakt door Parkinson-medicijn
Superfood in Nederland ernstig vervuild. Voedselwaakhond doet deze ontluisterende ontdekking
Europarlementariër over plannen van Klaus Schwab: ‘Dit is een schande en moet stoppen’
De NASA weet het verschil niet tussen de zon en de maan
We worden stelselmatig opgelicht door Ruttes roversbende. Stop de rooftocht