Homepagina » Natuur en Milieu » Planten praten met elkaar via verborgen internet
Planten praten met elkaar via verborgen internet

Planten praten met elkaar via verborgen internet

Naast het internet waar we elke dag allemaal gebruik van maken, bestaat er nog een internet. Het ligt gewoon onder onze voeten, in de vorm van schimmels. Via schimmels blijken planten met elkaar in contact te staan, wisselen ze informatie uit en transporteren ze zelfs voedingsstoffen. Dat meldt de BBC.

Planten groeien niet stilletjes in hun eentje, maar kunnen buurplanten middels het ondergrondse netwerk helpen door voedingsstoffen en informatie uit te wisselen en onwelkome indringers af te weren door giftige stoffen via het netwerk te vervoeren.

Het blijkt dat ongeveer 90 procent van alle planten een relatie onderhoudt met schimmels. De plant levert koolhydraten (suikers) aan en de schimmel helpt de plant aan water, fosfor en stikstof. De schimmels versterken daarnaast het immuunsysteem van hun gastheren.

In 1997 vond Suzanne Simard van de Universiteit van Brits-Columbia het eerste bewijs voor dit zogeheten ‘wood wide web’. Ze ontdekte dat bepaalde grote bomen de kleinere, jongere bomen helpen via het schimmel-internet. Bomen die te weinig licht kregen om te kunnen groeien, kregen koolstof van grote bomen.

Later werd ontdekt dat ook planten elkaar helpen middels het ondergrondse netwerk van schimmels. Als de ene plant werd bedreigd door een ziekte of een insect, nam een andere plant voorzorgsmaatregelen.

“Deze schimmelnetwerken zorgen voor een snellere en effectievere communicatie tussen planten,” zei chemisch ecoloog Kathryn Morris. “Wij denken daar niet zo aan omdat we over het algemeen alleen zien wat er zich bovengronds afspeelt. Maar de meeste planten die je kunt zien staan ondergronds met elkaar in verbinding.”

Zelfs soorten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben, zijn onderling verbonden en mogelijk zelfs afhankelijk van elkaar. Het wood wide web lijkt een belangrijke rol te spelen in deze verbondenheid tussen planten en bomen.

[Foodlog]


Vind je deze info belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Alles communiceert met Alles, en is verbonden met Alles.
  “Niet verbonden zijn met…” is een illusie…wat we zien ZIJN we

  3 likes
 2. Planten communiceren beter onderling, dan mensen onderling en die elkaar eerder vernietigen.

  6 likes
 3. Probeer van een ander te houden, niet zo moeilijk als die ander daar ook open voor staat.
  Probeer een ander te vertrouwen, niet zo moeilijk als die ander daar ook open voor staat.
  Probeer dan met een ander te delen, niet zo moeilijk als die ander daar ook open voor staat.

  De met de Aarde verbonden levensvormen weten dit en handelen hier naar.
  De Mens lukt dit echter niet, omdat deze Mens weet van graaien.

  De Mens zal het graaien altijd verdedigen, op welke manier dan ook en zie hier de blauwdruk voor ellende!

  3 likes
 4. Uiteindelijk wint de natuur(god) het van de mens. Hoe meer de mens aan de natuur prutst, hoe harder deze zal terugslaan om in balans te komen. Het is wachten op de climax. Of te wel de zeven zegels zijn allen geopend.Toch is de bijbel enz. wel een aanrader om van te leren. Alleen al daarom moet men geloven niet opheffen. Lees het los van de instituten/culturen.
  Waar het op neer komt. Stel de mens vernietigd toch de natuur, dan zal zij zelf ook vernietigd worden. Wat heeft het dan voor zin om alles te robotiseren(het heeft eenzijdige verbintenissen(internet web )? Het eeuwig leven kan nooit op die manier uitgevoerd worden. Alleen de natuur heeft die kracht en alle kennis(verbintenissen) om zich te herstellen.

  3 likes
  • Ook als we niks aan de natuur hadden gedaan (in slechte zin) dan had de natuur van ons gewonnen… Want dat gedoe over die 7 zegels gaat puur over de komende Derde Wereldoorlog en het gegeven daar omheen, zoals de Buitenaardse disclosure en de komst van planeet Nibiru… De natuur zal altijd van ons winnen, hoe je het ook wend of keert.

   0 likes
 5. Aangezien dat de mens de natuur ,de wet van behoud , niet in zijn geheel van EENZIJN kent , en die volmaakt is en waar geen goed en kwaad in bestaan, die meer weet dan wat de mens weet over haar ,haar natuurkrachten.. de planten zijn in evenwicht zoals alles in de natuur, zal dat niet zo zijn dan was er geen leven mogelijk, en kennen Haar EENZIJN beter dan de mens. de Natuur kent zichzelf.
  Dat kan je van de mens niet zeggen,
  Alles wat de mens schept heeft de twee kanten van wat is goed en wat is slecht, constant is de mens zoekend naar een evenwicht daarin, het schiet duidelijk gezien TEKORT bij het EENZIJN van de natuur die met Zichzelf in evenwicht is , DE mens zelf heeft een lichaam die natuurlijk is, zijn verstand is verdeeld in denken van wat is goed en slecht , het deze houd de mens gevangen, de natuur kent zichzelf, de mens kent zichzelf niet, dit mooie verhaal wijst naar een planten leven en laat zien dat het in evenwicht is met ALLES, dat wijst erop dat de mens zichzelf niet kent zoals het planten leven zichzelf wel kent , de intelligentie van de natuur is af en volmaakt, zij is zoals zij is, Volmaakt in haar werken en haar onderhoud, van het verstand van de mens kan je dat niet zeggen, deze is verdeeld en voert dagelijks zijn heerschappij over andere en over zichzelf uit, door de gehele dag te filosoferen naar en over zijn denken die alles constant afweegt…daarmee zichzelf voorziet van energie in dualistisch patronen die constant de gehele dag de bron is van vuurwerk, dat wijst naar al onze systemen en geloven waarin men wapens van woorden en daden Voed..in dualistische vorm door ze te vormen, als de mens zichzelf goed wil leren kennen dan zal de mens zichzelf moeten over tuigen dat goed en slecht niet bestaan, zij komt in ieder geval niet in de natuur voor, alleen in het denken van de mens.. wilt de mens daarvan af en de EENHEID zien waarin de natuur zichzelf van onderhoud voorziet en de eenheid die daar aanwezig is, waarin virussen en schimmels een gewone zaak is van de natuur voor haar onderhoud , zal men uit het beeld van goed en wat slecht is moeten laten Varen voor Wat het Is.. en de energie daarvan gebruiken om eenheid te vormen zonder oordeel , maar dat word waarschijnlijk een moeilijke klus van het denken en verstand het kan alleen maar voorlopig nog alleen maar oordelen en veroordelen waarin het zichzelf voorziet die uit dualiteit bestaat. het zit verpakt in systemen en geloven , willen we ze kwijt dan zal men deze een totale facelift moeten geven en het geloof van goed en slecht alleen voorkomt in het denken en niet in de natuur zelf…want zij is Volmaakt.. En is zoals zij is.. om systemen en geloven te veranderen zal de mens moeten veranderen meer in evenwicht van de natuur…

  2 likes
 6. Ik praat veel met mijn plant . Mijn plant begrijpt mijn gevoelens en emoties beter. Laatste nog een heel interessant gesprek met een grasspriet over Griekrnland.

  2 likes
 7. Prachtig verhaal, maar we weten toch dat alles met elkaar in verbinding staat. Iemand vindt vast wel een apparaat uit hoe je die verbindingen kunt zien. Een soort van infra rood, maar dan met meerdere kleuren. Jammer dat de mens zijn eigen soort aan het verwaarlozen is. Mede door systeem.
  Wat mij jaren geleden opeens opviel. Culturen hebben hun gedrag/omgang aangepast aan de dieren die daar leven. bv. Heb je veel dieren die monogaam zijn, dan gedragen vele mensen zich ook zo in die omgeving. Heb je veel dieren die meerdere vrouwtjes hebben, dan zie je dat ook terug bij die mensen. Nu lees ik net(monogamie) dat het te maken heeft met 1 gen en verhoogde adh. Dus het is ook nog overdraagbaar en dat onderbouwt min of meer mijn inzicht.
  Wil nog een stapje verder. Stel dat men bewust de mens aan het manipuleren is met DNA. We hebben niet voor niks zoveel adhd, autisme gevallen enz. Dat men dus bewust mensen uit elkaar aan het halen zijn. Dus het web waarmee wij ons voeden/groeien aan het losweken zijn(natuurlijk) en dat het internet web ons gaat overnemen?

  1 likes
 8. Paarden lusten er pap van…

  1 likes
 9. Het is de wet van behoud in de natuur.
  Die het leven onderhoud door uitwisseling.
  Internet valt ook onder deze wet want alles wat door de mens word gecreëerd zal ook onder deze wet vallen van behoud.
  Alles wat word gecreëerd valt eronder, om een systeem te onderhouden zal virussen en schimmels moeten worden verwijderd door de mens zelf en worden onderhouden om het systeem [het leven daarmee ] niet ten onder laten gaan
  In de natuur heerst deze wet van behoud dat alles probeert te doden of te doen verdwijnen dat een gevaar op kan leveren voor het leven.
  En zo de natuur onderhoud en het leven blijft bloeien en groeien,
  Als een systeem gevaar loopt zal er altijd mensen zijn die mensen als een virus of schimmel zien ,en het proberen op te lossen of te doden..
  Om het systeem te laten overleven om het leven in en met systemen te laten bloeien en groeien..
  Zo is het met een geloof systeem ,
  Zo is het met geld systeem,
  Zo is het met ziekte,
  Ook die word bestreden om te overleven als er een virus uitbreekt zal het injecties krijgen om de virus te doden..die elk zijn eigenschap heeft om te overleven te laten bloeien en groeien.
  Door dat de mens systemen heeft bedacht valt elk systeem ook onder deze wet, alles wat gevaar op levert zal de mens de een doden of te doen laten verdwijnen om het systeem te laten behouden..
  De wet van behoud is voor de natuur een prachtig verschijnsel.
  de wet van behoud is voor het systeem een goed en een kwaad..

  0 likes
 10. thx voor de vele berichten die bewuster maken , scheelt mij veel tijd om mensen deze linkjes door te sturen en bewuster te maken in plaats van alles zelf uit te leggen. zo ook bij deze bericht! ik ziee r veel connecties in miss wel meer als jullie bij stil staan, post hier is wat meer over schimmelnetwerk draden die planten laten communiceren en sh*t, gast.. ga naar de smart shop haal truffels dat is toch het zelfde? daar ga je kei hard van trippen?! lekker in connectie met de natuur in het kwadraat. die gast heeft een trippie te veel gehad. joa zeker ! en gij te weinig!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

code rood griep

Loop jij gevaar? Code rood in Nederland!

Het is weer zover. Er heerst een ...

5G

5G brengt ‘serieuze risico’s met zich mee’. Hier moet u voor oppassen

5G verschilt enorm van de soorten straling ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.