Natuur en Milieu

Planten praten met elkaar via verborgen internet

Help ons door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Naast het internet waar we elke dag allemaal gebruik van maken, bestaat er nog een internet. Het ligt gewoon onder onze voeten, in de vorm van schimmels. Via schimmels blijken planten met elkaar in contact te staan, wisselen ze informatie uit en transporteren ze zelfs voedingsstoffen. Dat meldt de BBC.

Planten groeien niet stilletjes in hun eentje, maar kunnen buurplanten middels het ondergrondse netwerk helpen door voedingsstoffen en informatie uit te wisselen en onwelkome indringers af te weren door giftige stoffen via het netwerk te vervoeren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het blijkt dat ongeveer 90 procent van alle planten een relatie onderhoudt met schimmels. De plant levert koolhydraten (suikers) aan en de schimmel helpt de plant aan water, fosfor en stikstof. De schimmels versterken daarnaast het immuunsysteem van hun gastheren.

In 1997 vond Suzanne Simard van de Universiteit van Brits-Columbia het eerste bewijs voor dit zogeheten ‘wood wide web’. Ze ontdekte dat bepaalde grote bomen de kleinere, jongere bomen helpen via het schimmel-internet. Bomen die te weinig licht kregen om te kunnen groeien, kregen koolstof van grote bomen.

Later werd ontdekt dat ook planten elkaar helpen middels het ondergrondse netwerk van schimmels. Als de ene plant werd bedreigd door een ziekte of een insect, nam een andere plant voorzorgsmaatregelen.

“Deze schimmelnetwerken zorgen voor een snellere en effectievere communicatie tussen planten,” zei chemisch ecoloog Kathryn Morris. “Wij denken daar niet zo aan omdat we over het algemeen alleen zien wat er zich bovengronds afspeelt. Maar de meeste planten die je kunt zien staan ondergronds met elkaar in verbinding.”

Zelfs soorten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben, zijn onderling verbonden en mogelijk zelfs afhankelijk van elkaar. Het wood wide web lijkt een belangrijke rol te spelen in deze verbondenheid tussen planten en bomen.

[Foodlog]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Edwin
Edwin
9 jaren geleden

Alles communiceert met Alles, en is verbonden met Alles.
“Niet verbonden zijn met…” is een illusie…wat we zien ZIJN we

Elise49
Elise49
9 jaren geleden

Prachtig verhaal, maar we weten toch dat alles met elkaar in verbinding staat. Iemand vindt vast wel een apparaat uit hoe je die verbindingen kunt zien. Een soort van infra rood, maar dan met meerdere kleuren. Jammer dat de mens zijn eigen soort aan het verwaarlozen is. Mede door systeem.
Wat mij jaren geleden opeens opviel. Culturen hebben hun gedrag/omgang aangepast aan de dieren die daar leven. bv. Heb je veel dieren die monogaam zijn, dan gedragen vele mensen zich ook zo in die omgeving. Heb je veel dieren die meerdere vrouwtjes hebben, dan zie je dat ook terug bij die mensen. Nu lees ik net(monogamie) dat het te maken heeft met 1 gen en verhoogde adh. Dus het is ook nog overdraagbaar en dat onderbouwt min of meer mijn inzicht.
Wil nog een stapje verder. Stel dat men bewust de mens aan het manipuleren is met DNA. We hebben niet voor niks zoveel adhd, autisme gevallen enz. Dat men dus bewust mensen uit elkaar aan het halen zijn. Dus het web waarmee wij ons voeden/groeien aan het losweken zijn(natuurlijk) en dat het internet web ons gaat overnemen?

rop
rop
9 jaren geleden

Het is de wet van behoud in de natuur.
Die het leven onderhoud door uitwisseling.
Internet valt ook onder deze wet want alles wat door de mens word gecreëerd zal ook onder deze wet vallen van behoud.
Alles wat word gecreëerd valt eronder, om een systeem te onderhouden zal virussen en schimmels moeten worden verwijderd door de mens zelf en worden onderhouden om het systeem [het leven daarmee ] niet ten onder laten gaan
In de natuur heerst deze wet van behoud dat alles probeert te doden of te doen verdwijnen dat een gevaar op kan leveren voor het leven.
En zo de natuur onderhoud en het leven blijft bloeien en groeien,
Als een systeem gevaar loopt zal er altijd mensen zijn die mensen als een virus of schimmel zien ,en het proberen op te lossen of te doden..
Om het systeem te laten overleven om het leven in en met systemen te laten bloeien en groeien..
Zo is het met een geloof systeem ,
Zo is het met geld systeem,
Zo is het met ziekte,
Ook die word bestreden om te overleven als er een virus uitbreekt zal het injecties krijgen om de virus te doden..die elk zijn eigenschap heeft om te overleven te laten bloeien en groeien.
Door dat de mens systemen heeft bedacht valt elk systeem ook onder deze wet, alles wat gevaar op levert zal de mens de een doden of te doen laten verdwijnen om het systeem te laten behouden..
De wet van behoud is voor de natuur een prachtig verschijnsel.
de wet van behoud is voor het systeem een goed en een kwaad..

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Planten communiceren beter onderling, dan mensen onderling en die elkaar eerder vernietigen.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x