Buitenland

President José Mujica geeft 90 procent van zijn inkomen weg

Help door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

José Mujica, bijgenaamd Pépé, werd in 2009 gekozen tot president van Uruguay. Hij zat daarvoor 13 jaar in de gevangenis toen het land nog een dictatuur was. Nu hij president is, geeft Mujica 90 procent van zijn inkomen weg. Hij schenkt het aan organisaties voor sociale woningbouw voor armen.

Mujica is vele malen armer dan veel van zijn ambtsgenoten, maar zo ervaart hij dat zelf niet. “Mijn definitie van armoede is dezelfde als die van Seneca: Niet de man die weinig heeft is arm, maar de man die naar meer verlangt, aldus Pépé.

De internationale media omschreven hem ook wel als ‘de meest indrukwekkende politicus’ of ‘de beste leider ter wereld’. Sommigen hebben gezegd dat hij de eerstvolgende Nobelprijs voor de Vrede moet winnen.

“Zelfs tijdens bijeenkomsten met wereldleiders krijg ik te horen dat ik gelijk heb,” zei Mujica. “Maar er gebeurt niets. Daarom blijf ik mijn boodschap herhalen. Je moet blijven volhouden en proberen mensen te overtuigen. Ik heb de moed om mijn mond open te doen. Dat gebeurt niet in de moderne wereld, waarin mensen hun gevoelens verbergen. Misschien dat ik daarom de aandacht krijg van het volk.”

Twee jaar na zijn aanstelling als president legaliseerde Mujica abortus tot in de derde maand van de zwangerschap. Deze wet is uniek in Zuid-Amerika. Minder dan een jaar later werd het homohuwelijk toegestaan. “We zijn een land van immigranten, anarchisten en vervolgde mensen van over de hele wereld,” legde Mujica uit. “We kennen een duidelijke scheiding tussen kerk en staat. Ik ben president, maar ik geloof niet in God.”

Het hoogtepunt van zijn presidentiële carrière was in 2012, toen minister van Defensie Eleuterio Fernández Huidobro aankondigde dat de overheid de productie en verkoop van cannabis zou overnemen. De drug zou worden gelegaliseerd en gereguleerd. Journalisten dachten in eerste instantie dat het om een hoax ging, maar de wet is sinds afgelopen maand toch echt van kracht.

Mujica ziet zichzelf als een anarchist, maar ‘we hebben allemaal wel innerlijke conflicten’, zo zegt hij. “Ik denk dat de erkenning van het homohuwelijk, abortus en de cannabiswet allemaal staan voor vooruitgang,” legt hij uit. “Maar we zullen er pas iets mee bereiken als het gat tussen de armen en de superrijken wordt verkleind.”

Terwijl Mujica poseert voor een foto van zichzelf, zijn driepotige hond en zijn twee Volkswagen Kevers valt het de journalist van The Guardian op dat de Uruguayaanse president al twee uur lang niet is gebeld. “Iedereen weet dat ik er een hekel aan heb, dus mensen bellen nauwelijks” aldus Pépé voordat hij naar buiten stapt.

[The Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Een voorbeeld president!

Sola
Sola
8 jaren geleden

Kijk, dat is nog eens iemand die weet hoe het hoort en een goed voorbeeld geeft. Respect voor die man!

Arnold
Arnold
8 jaren geleden

Mark, jij ook 90% van je m.p. salaris geven aan sociale doelen???

IIS
IIS
8 jaren geleden

Zolang je niet wordt gedwongen je geld of ander zaken onder dwang af te staan of in te leveren is er niets aan de hand met minderen. Al wat een overheid en zijn bestuurders doet is goed zolang het meer ten goede komt aan degene de ze vertegenwoordigen (overheid is er voor het volk, niet andersom) en er geen dwang, wet of regel is die het leven onmogelijk of arm maakt en ze er vooral voor zorgt dat een soeverein mens en zijn bezittingen, financiën en vrijheid volledig zijn gegarandeerd.

En eerlijk gezegd zie ik zo’n oprechte en zuivere overheid en bestuurders nog niet opstaan en wie het wel wil zal vroeg of laat worden ‘weggetoverd’ met een kogel, beker gif of plotselinge ernstige ziekte.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

6
0
We lezen graag je reactie!x