Universum

Radiotelescoop vangt mysterieuze signalen op

Help anderen door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico zijn onverklaarbare radiosignalen opgevangen. Dat meldt National Geographic. De signalen blijken van buiten ons sterrenstelsel te komen. Wetenschappers zijn erg nieuwsgierig geworden en hopen dit nieuwste kosmische raadsel te kunnen ontrafelen.

Het korte radiosignaal, een korte radioflits geheten, is in november 2012 gedetecteerd. Een dergelijk signaal werd pas enkele keren opgevangen. In 2007 registreerde de Parkes-radiotelescoop in New South Wales ook een korte radioflits. Sindsdien zijn deze signalen wereldwijd slechts vier keer waargenomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Omdat het signaal zo zeldzaam is en zich niet herhaalt, vroegen sommige wetenschappers zich af of het signaal wel uit de ruimte afkomstig is. De ontdekker van dit soort radiosignalen, astronoom Duncan Lorimer van de West Virginia University, publiceerde deze maand een studie over de waarneming.

Onderzoekers kunnen aan de hand van de mate van dispersie van het radiosignaal – het verschijnsel dat de lagere frequenties een fractie later bij de telescoop arriveren dan de hogere – de afstand tot de bron bepalen. In het geval van het Arecibo-signaal, dat drie duizendste van een seconde duurde, kwamen wetenschappers tot de ontdekking dat de radioflits een afstand van miljarden en miljarden lichtjaren heeft afgelegd. Niemand kan precies zeggen hoe de flits is geproduceerd.

Er bestaan verschillende theorieën over de herkomst van het signaal. De meeste daarvan zijn gerelateerd aan exotische objecten in de ruimte zoals neutronensterren, grote magnetische sterren of zwarte gaten. Astronomen hopen op meer waarnemingen zodat ze de bron van het mysterieuze signaal kunnen achterhalen.

De Arecibo-radiotelescoop is één van de beroemdste telescopen ter wereld, voornamelijk vanwege zijn enorme omvang. De belangrijkste schotel heeft een doorsnee van 305 meter. De telescoop is van belang geweest bij veel wetenschappelijke ontdekkingen.

[Caribbean Business]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

Als deze radio telescoop zo krachtig is moeten er toch ook signalen opgevangen kunnen worden van onze buitenaardse vrienden ?
Of van de planeet Nibiru ?
Wat raar dat daar niks van naar buiten komt….. is dat er niet ? Of mogen wij dat niet weten ?
En worden wij weer eens zoet gehouden, zo als gewoonlijk dus ?

rob
rob
10 jaren geleden

Mysterieuze signalen niet alleen van uit de ruimte , maar ook hier op aarde wemelt het
van mysterieuze verhalen.. en deze gaan als warme broodjes aap?

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Het wordt de hoogste tijd dat de mensheid ‘Buitenaardsen’ welkom gaan heten en centra voor ‘Buitenaardsen’ gaat opzetten.

brian
brian
10 jaren geleden

De mensheid is klaar voor het Ruimte-tijd Tijdperk.
Om over te gaan op dat nieuwe tijdperk, is dus erkenning nodig en zullen ‘buitenaardsen’ hier op aarde geintroduceerd moeten worden, en zo ook wij op hun thuisfront.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x