Homepagina » Bewustzijn » ‘Religieuze indoctrinatie is kindermisbruik’
Religieuze indoctrinatie is kindermisbruik

‘Religieuze indoctrinatie is kindermisbruik’

Evolutionair bioloog Richard Dawkins zei tijdens een Brits literair festival dat ouders die hun kinderen een religieuze opvoeding geven zich schuldig maken aan ‘kindermisbruik’.

De professor van de Oxford-universiteit haalde passages aan uit zijn boek The Magic of Reality en waarschuwde tegen de ‘indoctrinatie van kinderen’.

“Wat een kind nooit zou mogen leren is dat hij of zij katholiek of moslim is,” zei hij. “Dat is kindermisbruik.” De auteur van The God Delusion adviseerde kinderen op dezelfde manier te leren over religie zoals ze les krijgen in literatuur.

Katholieke opvoeding

“Je kunt veel literatuur niet waarderen zonder het één en ander over religie te weten,” zei hij. “Maar we moeten onze kinderen niet indoctrineren.”

In een interview met Al Jazeera afgelopen jaar zei Dawkins dat een katholieke opvoeding gelijk staat aan seksueel misbruik. De hoogleraar vertelde het verhaal van een vrouw die seksueel was misbruikt door een priester en van een protestante vriend te horen had gekregen dat ze naar de hel zou gaan.

Ergste vorm

“Ze kon het fysieke misbruik uiteindelijk loslaten, het was vies maar ze kon het loslaten,” herinnerde Dawkins zich. “Maar het mentale misbruik door te zeggen dat ze naar de hel zou gaan, dat kostte haar jaren om los te kunnen laten.”

“Kinderen vertellen dat mensen die zondigen naar de hel gaan en daar voor altijd zullen branden is de ergste vorm van kindermisbruik, die leidt tot meer nachtmerries en leed omdat ze het echt geloven,” legde hij uit.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 Vond je dit belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

50 reacties

 1. Weet je wat kindermisbruik is ? Ze naar ned 1,2,3 laten kijken en de krant laten lezen.
  Het vergif dat ze dan naar binnen krijgen is veel erger.

  0 likes
 2. Elke doctrineleer is een vorm van misbruik. Het is immers manipuleren. En religies zijn er in vele herkenbare en niet herkenbare vormen. Angst is angst en kent maar 1VORM uit enkele van de ontelbare projecties.

  0 likes
 3. Ook ik leerde over de hel en hemel en wat er in de bijbel verteld is en voel me net misbruikt. Ik leerde wat goed was en slecht ik leerde ook dat we aardig moesten zijn tegen alle mensen enz.
  Ik leerde dat haatdragend zijn niet hoorde en dat we als mens elkaar hoorde te helpen en dat stond allemaal in die bijbel.
  Mensne lief moet ik me misbruikt voelen ?
  Whahahaaaa ik bezeik me bijna whahahaaa.
  Als je leerd te haten dat is slecht voor het kind.
  Dat vrouwen minderwaardig zijn en dat je ze mag slaan als ze niet luisteren en mensen die anders geloven dan jouw geloof en dat je ze hoort te doden en dat lijfstraffen meer als normaal is, enz dat is misbruik !
  Ja dat mag geleerd worden op de NLse bodem en dat terwijl haatzaaien wettelijk verboden is. Ik heb dat boek geheel gelezen en ik ben verbaast dat dit boek in NL uitgegeven mag worden.
  En men is nou verbaast dat kinderen wapens oppakken en naar Syrien vertrekken. Dat kon je jaren terug al voorspellen dat dit zou gaan gebeuren. Vele kunen nog meer voorspellen als dit haatzaaien nog jaren door mag blijven gaan.
  Dat de wereld rot is ligd niet aan de slechte mens. Maar aan de mensen die het toelaten.

  0 likes
 4. Ik ben het helemaal met hem eens! Ik snap ook niet waarom niet meer mensen er zo over denken. Allemaal maar zeuren over respect voor religies/geloven terwijl ze dat helemaal niet verdienen. Het is het meest achterlijke wat door de mens is uitgevonden. Als jij gelooft moet je dat lekker voor jezelf houden, als iemand er geïnteresseerd in is dan komt ie vanzelf wel z’n zieltje brengen.

  0 likes
 5. Zit wat in. Zelf heb ik een enorme hekel aan om me ergens voor uit te komen. Ik heb mijn kinderen naar de vrijeschool gedaan. Dat is dan eigenlijk ook nog een vorm van indoctrinatie. Maar niks weten over het hoe en waarom van het bestaan, daar had ik nog meer een hekel aan. Dus je moet je kind wel een handreiking geven op dat gebied.

  0 likes
 6. Dawkins lezen is ook indoctrinatie.

  0 likes
 7. [quote name=”Octane”]Weet je wat kindermisbruik is ? Ze naar ned 1,2,3 laten kijken en de krant laten lezen.
  Het vergif dat ze dan naar binnen krijgen is veel erger.[/quote]

  Iets wat ze voor ons verzwijgen:
  http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=FgBDYwE6rAk&NR=1

  Niet normaal. niet normaal.

  0 likes
 8. Vind ik wel ja.. en ik ben 18
  Mensen moeten daar zelf achterkomen, net zoals hun geaardheid

  0 likes
 9. Kijk eens dieper dan ons verteld word, ik ben het ook nooit eens geweest met religie dat ons voorgeschoven werd maar toen kwam er een dag dat ik het juiste had gevonden voor mijn gevoel. Dit is met meditatie en devotie naar god, een paar heilige meesters hun leer over bepaalde dingen (uit india) en de juiste leer van jezus die verkeerd begrepen is in deze tijd of zelfs aangepast door arrogante mensen. Deze meesters hebben veel voor ons gedaan genaamd Paramahansa yogananda(indiase meester) en swami kriyananda (een westerse meester). Bekijk de boeken van kriyananda, revelations of christ en de rest van deze 2. Echt aan te raden voor de genen die tegen geloof waren en hier een compleet plaatje in terug kunnen vinden zonder gebrekkige stukken. Ik ga niet teveel praten ervaar het voor jezelf. Succes allemaal

  0 likes
 10. Ook ik ben “Christelijk” opgevoed. Kindermishandeling gaat mij net even te ver, maar ik vind het wel een soort van hersenspoeling en bangmakerij. Ik zet Christelijk ook tussen aanhalingstekens want ik heb binnen de kerkgemeenschap veel schijnheiligheid gezien, op een gegeven moment was daarom voor mij de maat vol en heb de kerk met de dogmatische God vaarwel gezegd. Ik zie nu in dat wij allen spirituele wezens zijn met menselijke eigenschappen, we zijn onderdeel van AL-DAT-IS. Als er op school Godsdienst wordt gegeven dan wel over alle Godsdiensten en het niet brengen dat die ene Godsdienst heilig is en alles in de bijbel waar. Het net zo brengen als geschiedenis dan kan een kind later zelf uitmaken wat hij wil geloven of misschien wel niks. Als je zo’n verkeerde start maakt moet dat eerst worden opgeruimd, wat een gedoe, en afleren gaat nog moeilijker dan iets aanleren.

  0 likes
  • Aly, hersenspoeling, bangmakerij ìs mishandeling. Alleen als je er midden in zit merk je dat niet en als je nog kind bent merk je het al helemaal niet. Dat is wat je word aangeboden en dat is dus de norm. Later kun je er achter komen dat je geïndoctrineerd bent geworden. Maar dan is de vraag of je sterk genoeg bent een andere weg in te slaan: het betekend vaak dat je “er niet meer bij hoort” wat heel angstig kan zijn. Al met al, het heeft alle kenmerken van mishandeling…

   0 likes
 11. Dawkins lult gewoon een eind weg, want ook niet gelovige mensen doen ergere dingen met kinderen. Het ligt totaal niet aan het geloof. Maar er wordt misbruik gemaakt van het geloof. Het is netzo als bij de Arabieren die de naam van Alah gebruiken bij de Jihad. De mens zelf kan slecht van geest zijn. Daar kan je het geloof niet de schuld van geven. Ik weet ook niet welke bijbel jullie lezen? Maar het is in ieder geval niet het en de katholieke kerken zijn geen huizen van “God”. Die heeft hij namlijk verbannen in het tweede testament. Je kunt wel lezen dat de leer van “God” hier niet wordt besproken, maar de leer van Satan.
  Dawkins strooit vergif om geloof om zeep te helpen. Waarschijnlijk is hij ook daarin geindoctrineerd. Verkeerde informatie over Gods-leer is ook Satanisch! Er zijn altijd wel mensen die erin mee zullen gaan. Je hebt goede en slechte mensen, helaas!

  0 likes
 12. [quote name=”Hans”]Dawkins lezen is ook indoctrinatie.[/quote]

  Dan weet je blijkbaar niet wat indoctrinatie is! 😉

  0 likes
 13. Wát nou kindermisbruik? Ieder huisje heeft zijn kruisje, meneer Dawkins! Ennuh, Bioloog valt ook onder een soort Doctrine dus de pot verweidt de ketel dattie retezwart ziet!

  0 likes
 14. [quote name=”Octane”]Weet je wat kindermisbruik is ? Ze naar ned 1,2,3 laten kijken en de krant laten lezen.
  Het vergif dat ze dan naar binnen krijgen is veel erger.[/quote]
  Ken jij veel kinderen die de krant lezen dan?
  Misschien is dat de reden van deze onzinnige reactie

  0 likes
 15. [quote name=”Hans”]Dawkins lezen is ook indoctrinatie.[/quote]
  Neen, kan het nooit zijn aangezien je daar voor kiest.
  Kinderen sprookjes wijsmaken over de grote pedofeet wanneer ze het meest ontvankelijk zijn, is een misdaad.

  0 likes
 16. [quote name=”Knn”][quote name=”Hans”]Dawkins lezen is ook indoctrinatie.[/quote]

  Dan weet je blijkbaar niet wat indoctrinatie is! ;)[/quote]

  Meneer Dawkins is gewoon een fundamentalist. Bovendien leidt hij jeugdkampen en dergelijke, dus dat riekt naar indoctrinatie.

  0 likes
 17. Gut-o-gut, Dawkins weer met zijn probeersels. Zijn wetenschappelijke visie houdt in dat mensen slachtoffer zijn van hun eigen chemische samenstelling en dientengevolge geen keuzevrijheid hebben, maar slechts mechanismen zijn met ene onvermijdelijk lot. Stel het irreële geval dat dat waarheid is, dan zal hij moeten beseffen dat geloof daar deel van uitmaakt en dat zijn strijd dus een varse is. Dawkins zou schrikken als hij met zijn skepsis naar zijn eigen handelen zou gaan kijken.

  0 likes
 18. [quote name=”Octane”]Weet je wat kindermisbruik is ? Ze naar ned 1,2,3 laten kijken en de krant laten lezen.
  Het vergif dat ze dan naar binnen krijgen is veel erger.[/quote]

  Ja ook naar de televisie kijken en je laten vangen in allerlei prietpraat is een vorm van hersenspoeling. Ik gebruik een ietwat mildere term dan kindermisbruik.

  0 likes
 19. [quote name=”Hans”][quote name=”Knn”][quote name=”Hans”]Dawkins lezen is ook indoctrinatie.[/quote]

  Dan weet je blijkbaar niet wat indoctrinatie is! ;)[/quote]

  Meneer Dawkins is gewoon een fundamentalist. Bovendien leidt hij jeugdkampen en dergelijke, dus dat riekt naar indoctrinatie.[/quote]

  Ben ik t niet mee eens. Het is toch altijd een keuze. En omdat hij zich uitspreekt tegen de gevestigde religies is hij ineens een fundamentalist? Blijkbaar weet je ook niet wat DAT betekenend. Het zijn science camps trouwens…das volkomen normaal naar mijn idee. Nogmaals zoek eerst eens op wat indoctrinatie betekend voordat je reacties post. 😉

  0 likes
 20. Je zou nooit aan religie bloot moeten staan in je leven. Het is namelijk gewoon niet de waarheid, de realiteit is heel anders dan religie het voorspiegelt, bovendien er is geen enkel bewijs, hij heeft dus totaal gelijk. Religie staat gelijk aan hersenspoeling en kinder misbruik. Er is totaal geen keuze voor het kind dat getrained wordt om mensen te doden in de naam van Allah of iets dergelijks.

  0 likes
 21. Richard Dawkins is een mooi voorbeeld een doorslagen etholoog en evolutiebioloog. Al tientallen debatten gevoerd en ook hij staart zich volledig blind op zijn waarheid. Sowieso kunnen we religie niet over één kam scheren. Er zijn inmiddels honderden vormen van religie. Wikipedia. Onder religie (van het Latijn religio wordt gewoonlijk een van de vele vormen van zingeving, of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen, verstaan, waarbij meestal een hogere macht, opperwezen of god centraal staat.

  In bredere zin duidt het woord ‘religie’ op een algemenere vorm van spiritualiteit, gevoelens, gedachten met betrekking tot de zin van het leven.

  Het evangelie van Jezus is het perfecte voorbeeld van hoe het hoort te zijn. Wat staat er centraal. Liefde. Religie heeft niet al basis haat, dood en verderf. Mensen vinden het blijkbaar moeilijk om te berijpen wat misbruik is. Misbruik van religie. Maar er is ook misbruik in de politiek. En ook misbruik in wetenschap. Denk aan kernraketten. Ze bestaan dankzij wetenschap, maar niet bedoeld om er mensen mee te doden. Zo is religie ook niet bedoeld.

  Je kunt kinderen best opvoeden met de gedachte dat er een God is. Je moet alleen niet gaan zeggen dat alle andere mensen die er een andere overtuiging op na houden, fout zijn. Mensen moeten zich wat meer verdiepen in de woorden van Jezus.

  Ik ben christen, maar ik heb een aantal vrienden en dat zijn atheïsten. Ik ben niet beter dan een ander omdat ik een christen ben. Ik heb respect voor mensen die elkaar met liefde en respect behandelen. Of het nu een atheïst of een christen is, daar gaat het mij niet om. Het gaat niet om kaartje wat eraan hangt, het gaat om de persoon zelf. Alleen ik heb nu eenmaal gekozen voor het christendom, dat is al. Iedereen kan vroeg of laat altijd nog een keuze maken.

  Richard Dawkins begrijpt er naar mijn idee echt helemaal niets van.

  0 likes
 22. Opvoeden gaat meestal mis omdat we in een rare wereld leven namelijk een samenleving zonder de maatschappij .. omdat dit , deze kundige manier van samenleven , hier niet mag bestaan . Totdat we er als eenheid werkelijk voor gaan kiezen .

  0 likes
 23. Over Dawkins ga ik geen oordeel vellen, maar elk gezond denkend verstand zou het wel eens moeten zijn om religie niet mee te nemen in de opvoeding omdat kinderen erg gevoelig zijn voor invloeden. Alleen deze onder religieuze invloed zullen dit onzin vinden of er tegen zijn. Waarom niet het kind zelf laten kiezen als deze zelf aangeeft daar aan toe te zijn en onderzoek wil doen naar deze?
  Religie is nog steeds 1 van de hoofdredenen waarom er zoveel ellende is in deze wereld. Het meest recente bewijs was de meer dan 10.000 Fransen die tijd en moeite hebben genomen om te demonstreren tegen het homohuwelijk. Dat zijn momenten waar ik me bijna schaam om deel uit te maken van de mensheid en dat ik me realiseer dat we nog een lange weg te gaan hebben wat betreft ontwikkeling.

  0 likes
 24. Ik ben het volledig eens met Richard Dawkins. Je mag een geloof nooit aan kinderen opdringen. Gisteren een voorbeeld uit de praktijk. Een moslima van 12 wordt regelmatig door haar vader in elkaar geslagen. Ik weet dat zij niet een hoofddoek wil dragen, maar zij wordt hiertoe gedwongen door haar vader . Met andere woorden, hier wordt een geloof en de daarbij behorende gebruiken opgedrongen aan een kind die dit duidelijk niet wil.

  Ik ben blij dat mijn ouders mij zelf de keuze hebben gegeven en mij geen geloof hebben opgedrongen. Ik vind dat iedereen, jong of oud, zelf moeten mogen beslissen of zij een geloof aan willen hangen of niet.

  0 likes
 25. [quote name=”Hans”]Dawkins lezen is ook indoctrinatie.[/quote]
  Inderdaad Hans. Je kunt je afvragen waar vandaan tegenwoordig de heftigste indoctrinatie komt: van bijvoorbeeld de leeggelopen kerken, de nieuwe spirituelen, de overheid (denk aan de oranje-gekte) of de wetenschappelijke theorieën (zoals die van Richard D.)

  Ik vermoed van de laatste. Die theorieën – ook de niet bewezen ‘feiten’ en theorieën – zijn ver doorgedrongen in het openbaar onderwijs.

  Al moet ik zeggen dat ik het in de jaren zeventig wel ‘betreurde’ – achteraf natuurlijk; voortschrijdend inzicht – dat op mijn middelbare school de Quantum Electro Dynamische theorieën niet belicht werden door de natuurkunde-leraar; waarschijnlijk omdat hij zelf tijdens zijn studie niet verder was gekomen dan Isaac Newton. Maar ach, ik zou er toch niks van begrepen hebben, wiskundig misschien, maar niet met het hart.

  De biologische theorieën (en indoctrinaties) van Richard D. zijn – als het gaat om de vraag: waar komt het Leven vandaan? – erg afhankelijk van ‘de oerknal’ en ‘de oersoep’. Zo lust ik er nog wel eentje!

  0 likes
 26. Willen we dit onze kinderen leren?

  Vraag:

  In het Oude Testament vinden we verhalen van enorme massaslachtingen die door het volk Israël op bevel des Heeren uitgevoerd moesten worden. Voorbeeld Jozua 6:21 en 1.Sam.15. Niet alleen alle mannen en vrouwen, maar ook kinderen werden op gruwelijke wijze omgebracht. Waarom dit alles? Kinderen bijvoorbeeld konden toch heropgevoed worden? En is de prediking van Christus (ene wang, andere wang) in het NT, niet geheel anders dan de wil des Heeren in het OT?

  Antwoord:

  Wanneer je over de enorme slachtingen leest in het boek Jozua, vraag je je inderdaad af: had Israël wel het recht om zo op te treden? Toch zijn deze oorlogen waarin ook de vrouwen en kinderen, ja alles wat leefde gedood werd, op het bevel van de Heere gevoerd. We lezen in Jozua 10:40: “Hij verbande alles wat adem had, gelijk als de Heere, de God Israëls gesproken had”.

  De reden voor de verdelging van de zeven Kanaänitische volken wordt ons reeds meegedeeld in Gen. 15:16. Zij hadden de maat van de ongerechtigheid vol gemaakt. Hun gruwelijke zonden, vooral op seksueel gebied, zijn de oorzaak waarom God wilde dat zij totaal uitgeroeid zouden worden. We lezen daarover in Lev. 18. Deze volken waren een kankergezwel, dat de omringende volken aanstak. Er was geen genezen meer aan. Zij waren vooral een gevaar voor het volk van Israël. Indien dit kankergezwel niet uitgesneden werd, zou dit ook Israël, het heilige bondsvolk, aantasten.

  De Heere Jezus en ook de apostel Paulus verwijzen naar mensen, die niet meer te genezen zijn en alleen een gevaar voor anderen betekenen. (Matth. 23:13 en 1 Thess. 2:16). De christelijke ban is op deze bijbelse gegevens gefundeerd. Om het lichaam te behouden moet een arm of been, dat verrot is, worden afgezet. Anders zou het gehele lichaam er aan te gronde gaan. ( 1Kor.5).

  0 likes
 27. Als je pech hebt, krijg je van je ouders een angel mee in je bewustzijn en hangt er een blijvende dreiging boven je hoofd van een straffende god; een hellevaart na je dood. Ik heb die angel niet meegekregen. Die angel zat wel sterk in de cultuur, maar is er in de jaren 60 uit getrokken.

  Ik ben dan wel christelijk opgevoed in de jaren 60, in een dorp met ‘christenen’ en ‘openbaren’, maar volgens mijn Nederlandsch Hervormde vader – hij was maar een timmerman – kwamen ook ‘de openbaren’ na hun dood in de hemel. Ik geloofde hem, en ik geloof hem nog steeds; al is hij niet meer ‘onder ons’.

  Ik heb de zondagsschool meegemaakt, maar er was daarna – op latere leeftijd – geen zondagse kerkverplichting. Ik voel me niet misbruikt op de zondagsschool. Integendeel. Ik heb wel gezien hoe vrienden tot hun 18de mee moesten naar die muf ruikende gebouwen. Ik was solidair. Zo heb ik toch nog heel wat kerken van binnen gezien, gereformeerd en christelijk-gereformeerd.

  Als je na de jaren 60 bent opgegroeid, mis je in elk geval die culturele angel. Je zal een andere mentaliteit hebben, een mentaliteit die eerder past bij 35-minners dan bij 60-plussers. Maar ook een 60-plusser kan de 35-min mentaliteit omarmen. Wat tussen 35 en 60 zit, laat zich immers constant heen en weer slingeren – indoctrineren – tussen charismatische 60 plussers en charismatische 35 minners. Of zie ik dat verkeerd? Zou kunnen natuurlijk.

  0 likes
 28. Leren kinderen op gelovige scholen angstig te zijn? Is dat wat je wilt voor je kinderen?

  Angst; de manier om de populatie onder controle te houden.

  Is dit iets (onderstaande tekst) wat je je kinderen wilt leren?

  Volgens de Here Jezus was het de plaats waar de Farizeeën en de schriftgeleerden die het volk misleiden thuishoorden. Populair gezegd: “bij het grof vuil” of… “in de vuilverbranding”. (vgl. Matteüs 23:33)

  Het is zonder twijfel waar dat er een plaats is waar de ongelovigen zijn. Dit is, op dit moment, het dodenrijk. Het is in deze plaats waar zij “gevangen” worden gehouden. Tot het moment dat Christus alles aan zijn voeten heeft onderworpen (1 Korinthe 15:20-28).

  0 likes
 29. hoezo hersenspoeling? Deze liedjes krijgen ze op een protestants christelijke basisschool:

  Deze ridder stoer en sterk
  vecht voor veel goede dingen

  want zij mag niet van hem houden

  vechten en verboden liefdes, koningen,,

  weinig vrijheid en liefde in deze boodschappen te vinden. Hoe je het wendt of keert, het blijft een ernstige vorm van hersenspoeling. Hoe onschuldig dit ook lijkt, tel het maar eens bij elkaar op. Wat leren ze nu echt?

  0 likes
 30. Richard D. heeft soms wel gelijk: je wordt niet geboren met een godsdienstig etiketje. Daarom zeggen moslims dat iedereen als moslim wordt geboren; eigenlijk willen ze daarmee zeggen dat de Islam geen godsdienst is; dat álle baby’s moslim zijn. Ze bedoelen daarmee niet een etiketje, maar zoals Jezus, die andere profeet, ook al ongeveer zei: – Een baby “aanschouwt het aangezicht van God”. Wat dat precies betekent, mag je zelf bedenken, dat hoef je niet over te laten aan imams, profeten, priesters, of theologen.

  Het lijkt wel alsof ik me niets herinner van die babytijd. Ik herinner me dat toen ik 4 was… ik me dat – de babyherinneringen – al niet meer kon herinneren. Alsof je wakker wordt uit een droom die je al snel vergeet, en waarvan de herinnering opgesloten wordt achter een muur van licht.

  Nu kun je wel terug verlangen naar de oude ‘paganistische’ godsdienst. Maar ook Wodan was geen lieverdje. Het christendom heeft bij de intocht van Bonifatius wel wat angst weggenomen voor zekere ‘heidense’ boze geesten, maar in de wat latere middeleeuwen er een Satan, een Lucifer, een Beest, een Duivel, voor in de plaatst gezet. Dat laatste was een beetje dom (christendom).

  De feiten die de wetenschap heeft aangedragen, hebben weer nieuwe angsten gewekt: natuurlijk de angst voor een atoombom, maar ook de smetvrees voor bacteriën en enge virussen. Maar vooral een leer over wat je wel en niet moet eten, wil je geen enge ziekte (K.) of een hartverzwakking krijgen. Die leer zit ook vol bijgeloof. Ook daar staan we bloot aan indoctrinatie.

  Ook de operaties ‘met militaire precisie’ van de farma-industrie zijn indrukwekkend; luister naar Huub Schellekens (Argos, radio 1, van afgelopen zaterdag):
  http://goo.gl/1loS0

  0 likes
 31. Franca Treur heeft een boek geschreven hoe ze als kind het geloof heeft beleefd. Zij is trouwens de eerste vrouwelijke Nederlandse schrijfster die hierover geschreven heeft en ook haar boek, dorstvloer vol confetti, is uitgegeven. Een aanrader voor eenieder die een religieuze opvoeding heeft gehad.

  0 likes
 32. [quote name=”Octane”]Weet je wat kindermisbruik is ? Ze naar ned 1,2,3 laten kijken en de krant laten lezen.
  Het vergif dat ze dan naar binnen krijgen is veel erger.[/quote]

  idd of uberhaubt tv laten kijken.. iemands anders ook een keer geblokkeerd door niburu, omdat ze dit doen heb ik m’n twijfels.. ik maar denken dat iedereen een mening heeft en gezegd mag worden.. blijkbaar niet volgens niburu STRANGE!

  0 likes
 33. [quote name=”Devil May Cry”]Of het nu een atheïst of een christen is, daar gaat het mij niet om. Het gaat niet om kaartje wat eraan hangt, het gaat om de persoon zelf. Alleen ik heb nu eenmaal gekozen voor het christendom, dat is al. Iedereen kan vroeg of laat altijd nog een keuze maken.

  Richard Dawkins begrijpt er naar mijn idee echt helemaal niets van.[/quote]

  Het gaat niet om het etiket , en toch helaas word dit vaak belangrijker geacht dan de boodschap omdat de meeste mensen nog steeds de boodschap – niet durven uitdragen – … want mensen begrijpen best wat in navolging van .. inhoudelijk betekend … maar omdat misbruik op de loer ligt, (door ongelovigen) sluiten zij zich voor de hun gehouden waarheid af . Wie de waarheid kent weet dat nederigheid voor alle leven op zijn plaats is omdat, hij of zij zijn eigen angsten zal moeten gaan overwinnen .

  0 likes
 34. [quote name=”multi”][quote name=”Octane”]Weet je wat kindermisbruik is ? Ze naar ned 1,2,3 laten kijken en de krant laten lezen.
  Het vergif dat ze dan naar binnen krijgen is veel erger.[/quote]
  Ken jij veel kinderen die de krant lezen dan?
  Misschien is dat de reden van deze onzinnige reactie[/quote]
  Ik moet je tegenspreken: – Jawel hoor, ik ken veel van die kinderen. Ze lezen ‘de Kidsweek’ (via de school). En op school kijken ze met zijn allen in de klas (in de bovenbouw: groep 6/7/8) op vrijdag naar het SchoolTV weekjournaal. En – in sommige klassen – elke dag even naar het jeugdjournaal.

  0 likes
 35. misschien nog wel erger.. publieke scholing.

  0 likes
 36. Een kind een geloof opdringen is niet alleen een vorm van kindermisbruik het is ook machtsmisbruik van de Leeraar(es), geestelijke, ouder of wat dan ook en een kind wijsmaken dat ze naar de hel kunnen gaan en in eeuwig vuur belanden waar van het kind nachtmerries krijgt is de ergtse vorm van les misbruik,maar gezien de maatschappij al verrot is is het niet meer dan gewoon dat kinderen ook verrot worden,tenzij…….

  0 likes
 37.  
  +9 #1 Octane 23-04-2013 17:00
  Weet je wat kindermisbruik is ? Ze naar ned 1,2,3 laten kijken en de krant laten lezen.
  Het vergif dat ze dan naar binnen krijgen is veel erger.
  Citeer
   
  Hmmmm, RTL 4,5,6 enzovoorts zijn zeker n aanwinst voor een opgroeiend kind…., 🙁

  NED1,2 heeft pareltjes van bewustwordende en duurzame / natuur / maatschappelijke programma’s Ned3 als je al wat opgedroogt, gepuberd hebt en je wererld georienteerd hebt ( dan snap je dat spuiten en slikken niet de model moraal is hihi )

  Anyway, televisie kijken is bewust opzoeken en selecteren tegenwoordig. Er zit een hoop bagger bij.

  Gelukkig ben ik ook vrij van religie opgevoed, wel met veel waarden en normen. Heb vrienden van allerlei geloofsovertuigingen en geloof/ voel zelf dat er zeker iets groots & goddelijks is waar wij allemaal deel v uitmaken. En al deze verscheidenheid en verschillendheid is juist dat waar het in het leven omgaat, maar je moet wel de keuze hebben
  : ) de Universa zijn divers, de planeten zijn divers, de natuur en dieren zijn divers, al met verschillen in gedrag, gedijen en voorkeur.. So we are too. ( mocht ik ze eindelijk eens ontmoeten 🙂 geloof ik ook dat buitenaardsen heel divers zijn in uiterlijk, gedragingen enz! )

  Love to allof you,
  Tasj

  0 likes
 38. [quote name=”Knn”][quote name=”Hans”][quote name=”Knn”][quote name=”Hans”]Dawkins lezen is ook indoctrinatie.[/quote]

  Dan weet je blijkbaar niet wat indoctrinatie is! ;)[/quote]

  Meneer Dawkins is gewoon een fundamentalist. Bovendien leidt hij jeugdkampen en dergelijke, dus dat riekt naar indoctrinatie.[/quote]

  Ben ik t niet mee eens. Het is toch altijd een keuze. En omdat hij zich uitspreekt tegen de gevestigde religies is hij ineens een fundamentalist? Blijkbaar weet je ook niet wat DAT betekenend. Het zijn science camps trouwens…das volkomen normaal naar mijn idee. Nogmaals zoek eerst eens op wat indoctrinatie betekend voordat je reacties post. ;)[/quote]
  Voordat je Dawkins gaat lezen, of naar een science camp gaat, ben je eerst jarenlang in die richting geïndoctrineerd… begrijp je dat niet? Welke keuze is een keuze zonder beïnvloeding? Bestaat een dergelijke keuze wel? Het samenleven is toch één grote indoctrinatie? We noemen dat ook wel: opvoeden! We voeden de kinderen op, we voeden elkaar op, de kinderen voeden elkaar op, en dat gaat een leven lang door (ook via Radio en TV) Leer de kinderen ‘vrij denken’. Maar leer ze ook vrij te zijn van ‘de vrijdenkers.’ Of zoiets. Ja, ik ben ook maar dom: ik begrijp niet eens wat een 4de dimensie is. Laat staan een 5de. Daar is mijn brein niet op berekend. Natuurlijk is ook Richard door zijn keuzes een fundamentalist geworden. Ik gun hem zijn fundament. Hij mag van mij ook indoctrineren. Ik hoop dat hij mij die vrijheid ook gunt. Voorlopig staat hij sterk: zijn leer wordt op de staatsscholen alom gerespecteerd. De mijne niet.

  0 likes
 39. Leren dat ze van een steen afkomstig zijn en amper verschillen van wormen of apen is pas kindermisbruik.

  Evolutie van lafaard Dawkins die enkele personen zoals Hovind altijd uit de weg is gegaan is aanleren dat kindern niets waard zijn , niet bijzonder en enkel een brokje geevolueerd protoplasma.

  Ben ik liever een kind van God

  0 likes
 40. Alleen de titel heb ik gelezen,en dan zeg ik dus gelijk EENS!!!!!Ik zie die stakkertjes van de kinderen van jehova,s getuigen altijd zo zielig uit de ogen kijken.En stevast wil het volk ook nog beweren dat hun God die alles geschapen heeft al bestond, als je de vraag stelt wie heeft jullie God geschapen??Voor mij is dit soort volk dan ook niet slimmer dan een apenras!!

  0 likes
 41. [quote name=”Paska”]Leren dat ze van een steen afkomstig zijn en amper verschillen van wormen of apen is pas kindermisbruik.

  Evolutie van lafaard Dawkins die enkele personen zoals Hovind altijd uit de weg is gegaan is aanleren dat kindern niets waard zijn , niet bijzonder en enkel een brokje geevolueerd protoplasma.

  Ben ik liever een kind van God[/quote]
  De waarheid is te hard dus geloof je liever tegen beter weten in in een leugen.

  Evolutie is onomstotelijk bewezen.

  0 likes
 42. [quote name=”Hunting Wolf”]Alleen de titel heb ik gelezen,en dan zeg ik dus gelijk EENS!!!!!Ik zie die stakkertjes van de kinderen van jehova,s getuigen altijd zo zielig uit de ogen kijken.En stevast wil het volk ook nog beweren dat hun God die alles geschapen heeft al bestond, als je de vraag stelt wie heeft jullie God geschapen??Voor mij is dit soort volk dan ook niet slimmer dan een apenras!![/quote]

  Je benadert een millenia oud godsdienstig boek, vanuit een natuurkundig concept van voor de 19e eeuw en trekt een conclusie die alleen Darwistisch correct is. Hoewel niet steekhoudend: Wel een bijzondere melange van inzichten en disciplines.

  0 likes
 43. [quote name=”Octane”]Weet je wat kindermisbruik is ? Ze naar ned 1,2,3 laten kijken en de krant laten lezen.
  Het vergif dat ze dan naar binnen krijgen is veel erger.[/quote]

  Het is allemaal even erg, het zijn verschillende kanaaltjes waardoor de informatie binnenkomt, maar wel met hetzelfde resultaat.

  0 likes
 44. [quote name=”Hr”][quote name=”Hunting Wolf”]Alleen de titel heb ik gelezen,en dan zeg ik dus gelijk EENS!!!!!Ik zie die stakkertjes van de kinderen van jehova,s getuigen altijd zo zielig uit de ogen kijken.En stevast wil het volk ook nog beweren dat hun God die alles geschapen heeft al bestond, als je de vraag stelt wie heeft jullie God geschapen??Voor mij is dit soort volk dan ook niet slimmer dan een apenras!![/quote]

  Je benadert een millenia oud godsdienstig boek, vanuit een natuurkundig concept van voor de 19e eeuw en trekt een conclusie die alleen Darwistisch correct is. Hoewel niet steekhoudend: Wel een bijzondere melange van inzichten en disciplines.[/quote]
  Ik hou van fijne thee.Van bijzondere melange:)

  0 likes
 45. [quote name=”Hunting Wolf”]Alleen de titel heb ik gelezen,en dan zeg ik dus gelijk EENS!!!!!Ik zie die stakkertjes van de kinderen van jehova,s getuigen altijd zo zielig uit de ogen kijken.En stevast wil het volk ook nog beweren dat hun God die alles geschapen heeft al bestond, als je de vraag stelt wie heeft jullie God geschapen??Voor mij is dit soort volk dan ook niet slimmer dan een apenras!![/quote]

  Jij hebt miz ook zelf nooit een persoonlijke zoektocht over de herkomst van je genen aangevraagd , geeft niks want apen kennen geen andere godsdienst dan dat welke meewerkt aan hun sexuele instinkten, je reactie is niet veel anders .

  0 likes
 46. Religieuze indoctrinatie is kindermisbruik is volstrekte onzin . Kinder mishandeling zal eerder op zijn plaats zijn . Veel mensen beseffen niet dat ze door hun kritiekloze gehoorzaamheid aan iemand die het beter weet, worden misleid . Het is een gevolg van onzekerheid en straf omdat ze God niet hebben leren kennen. Ik vind dan ook van deze kereld dat hij helemaal aan de verkeerde kant van kritiek begonnen is, eerst het woord bij de daad door goed doen, en dan je daden als bewijs gebruiken om te laten zien wat het verschil is tussen dogmas en een ware godsdienst.

  Kritiek hebben is makkelijk omdat het veel andere zaken die ook werkelijk verschillen dan de gemiddelde ongelovige, niet ter sprake komen . Iedereen heeft zijn/een kruis te dragen zullen we het daar dan maar bij houden ?

  0 likes
 47. Alsof opvoeding niet per defintie indoctrinatie is…. slimmerik. Makkelijk scoren heet dat.
  Hiermee krijg ik eerder de indruk dat we van de schappen afstammen dan van de apen. Zo lekker volgzaam en makkelijk te manipuleren.

  0 likes
 48. [quote name=”Wesley”][quote name=”Paska”]Leren dat ze van een steen afkomstig zijn en amper verschillen van wormen of apen is pas kindermisbruik.

  Evolutie van lafaard Dawkins die enkele personen zoals Hovind altijd uit de weg is gegaan is aanleren dat kindern niets waard zijn , niet bijzonder en enkel een brokje geevolueerd protoplasma.

  Ben ik liever een kind van God[/quote]
  De waarheid is te hard dus geloof je liever tegen beter weten in in een leugen.

  Evolutie is onomstotelijk bewezen.[/quote]
  Is ook al bewezen hoe uit ‘dode’ materie het eerste ‘bezielde’ levende wezentje ontstaan is? Kunnen we dat (binnenkort) in een laboratorium herhalen? Als dat niet bewezen kan worden… ik vrees dat dat niet kan, dan kun je 1000 keer een evolutietheorie bewijzen, maar dan weet je nog niet waar het leven vandaan komt. Is er eigenlijk wel een verschil tussen Evolutie en Creatie? Is Evolutie een Creatie die in volle gang is? De Evolutie lijkt zichzelf te besturen. Welke Creator heeft dat mogelijk gemaakt? Is de zwaartekracht – whatever that may be – ook ergens uit geëvolueerd? Hoe zit het met de natuurconstanten? waar komen die vandaan? Wesley, je maakt je er té gemakkelijk van af. Er zijn nog zoveel onbeantwoorde vragen.

  0 likes
 49. [quote name=”Dorua”]
  Is ook al bewezen hoe uit ‘dode’ materie het eerste ‘bezielde’ levende wezentje ontstaan is? Kunnen we dat (binnenkort) in een laboratorium herhalen? Als dat niet bewezen kan worden… ik vrees dat dat niet kan, dan kun je 1000 keer een evolutietheorie bewijzen, maar dan weet je nog niet waar het leven vandaan komt. Is er eigenlijk wel een verschil tussen Evolutie en Creatie? Is Evolutie een Creatie die in volle gang is? De Evolutie lijkt zichzelf te besturen. Welke Creator heeft dat mogelijk gemaakt? Is de zwaartekracht – whatever that may be – ook ergens uit geëvolueerd? Hoe zit het met de natuurconstanten? waar komen die vandaan? Wesley, je maakt je er té gemakkelijk van af. Er zijn nog zoveel onbeantwoorde vragen.[/quote]

  Het ontstaan van leven is geen onderdeel van de evolutietheorie.
  Een schepping is ook onmogelijk, aangezien de bijbel duidelijk uitspreekt dat soorten er ineens waren en zich niet doorontwikkelen. Roepen dat evolutie een creatie van god is, is in tegenspraak met de bijbel en mag je niet eens opperen. Je overtreedt daarmee het achtste gebod.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

5g

Zuster op Britse radio: ‘Uitrol 5G gelinkt aan corona-uitbraak’. Radiozender krijgt tik op vingers

Britse media kunnen bestraft worden als zij ...

mondkapjes

Miljoenen mondkapjes vernietigd ‘om plaats te maken voor vluchtelingen’

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.