Gezondheid

12 (!) suikerklontjes: “Bij rode kool uit de supermarkt vervaagt de grens tussen groente en junkfood”

Help mee door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Van alle kinderen tussen de vier en 18 jaar krijgt slechts 1 procent de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente binnen.

Voedselwaakhond foodwatch bekeek groenten die door de voedingsindustrie zijn bereid en schrok van wat je soms voorgeschoteld krijgt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png
Rode kool

Bij de twee grootste supermarkten, Albert Heijn en Jumbo, werd rode kool met en zonder appel gekocht.

Bij de supermarkten kun je kiezen uit maar liefst 37 varianten gekookte rode kool. Verreweg het grootste deel daarvan bevat wel erg veel suiker, zo blijkt.

De zoetste variant, AH huismerk rode kool met appel, bevat 19 gram suiker per 100 gram. Op de tweede plaats komt rode kool van Jumbo met 18,1 gram suiker.

Junkfood

Als je daar 250 gram van eet krijg je pakweg 48 gram suiker binnen. Dat zijn welgeteld 12 suikerklontjes.

“Bij deze AH rode kool vervaagt zelfs de grens tussen groente en junkfood.”

Er worden door de voedingsindustrie veel suikers toegevoegd aan de groente: op de ingrediëntenlijst kwam foodwatch onder meer fructose-glucosestroop en karamelsuikerstroop tegen.

Volgepompt

“En zo wordt zo’n van nature gezonde portie groente volgepompt met suikers,” klinkt het.

Als je eten door de voedingsindustrie laat voorschotelen loop je het risico dat je alleen al door je dagelijkse portie groente je dagadvies toegevoegde suiker overschrijdt.

Marketingpraatjes

Foodwatch adviseert eten zelf van verse ingrediënten te maken, marketingpraatjes op verpakkingen te negeren en goed te kijken naar de ingrediëntenlijst.

Eerder ontdekte de voedselwaakhond al dat aan veel groenteconserven (onnodig) suiker wordt toegevoegd.

[foodwatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Joke Jansen
Joke Jansen
7 jaren geleden

Als je je groente zoet wilt maken gebruik van honing.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
7 jaren geleden

Net als de tabaksindustrie gaan we de voedselproducenten aansprakelijk stellen voor het aanprijzen van ziekmakende producten. Bijvoorbeeld door een goed zichtbare en afstotende waarschuwing op de verpakking.

Erwinnaar
Erwinnaar
7 jaren geleden

Sinds kort hier meer diepvriesgroente en of vers. Eten zonder etiket of uit kartonnen verpakking (groenten) is blijkbaar het beste. Alles in glas (behalve zuivel en een koud pilsje…) is blijkbaar niet meer je van het en dat dus ook voor blik (behalve vis enz.?)

Wordt meer en meer opletten en een schande dat de overheid die de mond vol heeft over van alles en nog wat hier niet ingrijpt.

duit in zakje
duit in zakje
7 jaren geleden

Big Agro en Big Food zijn gelinkt aan Big Pharma en Big Oil en het geheel weer aan Big Banks !!

Het is één grote criminele bende die de politiek en de media in de zak heeft, dus er zal vanuit die hoek niets gedaan worden behalve hier en daar een pleister plakken en af en toe foei roepen.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x