De Duitse industrieel gigant Siemens zet een streep onder de productie van kerncentrales en legt zich enkel nog toe op thermische centrales. Dat meldt persbureau AFP.
De maatregel is in lijn met de beslissing van de Duitse regering om een einde te maken aan kernenergie, aldus directeur Peter Löscher op zondag.
“We zullen niet langer betrokken zijn bij de bouw of financiering van kerncentrales,” zei Löscher tegenover Der Spiegel. “Dit hoofdstuk is voor ons afgesloten.”
Na de kernramp in Fukushima is in Duitsland een verhit debat ontstaan over de veiligheid van kernenergie. Het land sloot verschillende reactoren en stapt per 2022 geheel uit de kernenergie.
Ook alle activiteiten in kernenergie in het buitenland worden geschrapt. Zo is de lang verwachte joint-venture met het Russische staatsbedrijf Rosatom nu van de baan. Bovendien stapt Siemens uit een samenwerking met het Franse Areva.
Löscher voegde toe dat de beslissing om zich geheel terug te trekken uit de atoomindustrie een reflectie is van het standpunt van de Duitse bevolking en het politiek leiderschap.
Elders in Europa is tegen de plannen van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gestemd om het nucleaire programma van dat land voort te zetten. Het is een afspiegeling van het gevoel van onbehagen bij de bevolking na Fukushima.
In mei adviseerde de Zwitserse regering alle kerncentrales van dat land te sluiten. Onlangs maakte de Japanse minister van Handel en Industrie bekend dat alle kerncentrales van dat land gesloten zullen worden.
Opvallend genoeg volgt Nederland de wereldwijde trend nog niet. Zo zei directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) Maria van der Hoeven dat kernenergie een plaats zal hebben in de toekomst. Van der Hoeven, oud-minister van Economische Zaken, zei: “Er zal in de toekomst ruimte zijn voor kernenergie.”
Bron: PressTV
Gerelateerd:
- ‘Explosie Frans nucleair complex is wake-up call’
- Alle Japanse kerncentrales gaan dicht
- Britse fabriek kernbrandstof sluit als gevolg van nucleaire crisis
- Onthuld: PR-campagne om kernramp Fukushima te verbloemen
- Nucleaire industrie negeert Thorium als schoon alternatief
President Mexico: Politici die lockdowns instellen gedragen zich als ‘dictators’
Boeken over eindtijd zorgen voor veel commotie. Wat staat de wereld op 23 september te wachten?
MSNBC-presentator verruilt tv voor biologische boerderij
Eerste stap gezet naar Europees leger: ‘Heel eng project’
Vaccinatie is één van de meest bedrieglijke uitvindingen ooit. Immunoloog trekt aan de bel
“Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een eigenschap”
De stad waar ik vandaan kom is Brits ‘Area 51’. Beroemde acteur doet boekje open over buitenaardse hotspot
Trump laat geen spaan heel van ‘corrupte’ WHO in virale video
Officiële dodental coronavirus ‘veel te laag’. Wat is er aan de hand?