Bewustzijn

Trilt muziek die gestemd is op 432 Hz op een goddelijk niveau?

Help ons door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Musici discussiëren al decennialang over de vraag of instrumenten moeten worden gestemd op 440 Hz of 432 Hz. Voor de invoering van de standaard van 440 Hz was in veel landen de door de regering van Oostenrijk in 1885 aanbevolen waarde van 435 Hz gebruikelijk.

Informeel kwam de Amerikaanse muziekindustrie tot een compromis van 440 Hz voor de bouw van muziekinstrumenten. Deze waarde is later overgenomen door de International Organization for Standardization. Sommigen zeggen echter dat 432 Hz muziek naar een heel ander niveau tilt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Studie laat zien dat mensen 432 Hz aangenamer vinden

Muziekonderzoeker Maria Renold testte de verschillende effecten van 440 Hz en 432 Hz op luisteraars. Ze vroeg duizenden mensen in verschillende landen hoe ze reageerden op beide stemtoonhoogten.

Ze zei dat 90 procent van de luisteraars de voorkeur had voor 432 Hz. Ze omschreven deze toonhoogte als ‘correct, vredig, compleet en zonnig’. Ze omschreven 440 Hz als ‘oncomfortabel, kortzichtig en beklemmend’. Renold liet zich beïnvloeden door de Oostenrijkse mysticus Rudolf Steiner, die waarschuwde tegen hogere tonen en voorstander was van 432 Hz.

Geluidsdeskundige Trevor Cox liet mensen zeven verschillende stemtoonhoogten horen en vroeg hen te kiezen. Er bleek een lichte voorkeur te zijn voor 440 Hz.

Veel prominente figuren waren voorstander van 432 Hz, waaronder Luciano Pavarotti en de Italiaanse sopraan Renata Tebaldi. 432 Hz zou voor minder belasting op de stembanden zorgen.

Was stemmen op 440 Hz een initiatief van de nazi’s?

De Amerikaanse instrumentmaker J.C. Deagan stelde vast dat 440 Hz de beste frequentie was voor concertzalen. Hij kreeg bijval van Britse wetenschappers. Volgens een controversiële theorie wilden de nazi’s 440 Hz als standaard invoeren om agressie en stress op te wekken.

In september 1988 schreef Laurent Rosenfeld het artikel ‘How the Nazis Ruined Musical Tuning’. Rosenfeld merkt op dat naziminister van Propaganda Josef Goebbels in 1939 een conferentie belegde om aan te dringen op 440 Hz als standaard. Tijdens deze conferentie werd de basis gelegd voor de beslissing in 1955 om 440 Hz in te voeren als standaard.

Er werden geen Franse componisten uitgenodigd voor de conferentie, omdat met name de Fransen tegen stemmen op 440 Hz waren, aldus Rosenfeld.

Geluid zichtbaar maken

Er zijn ook mensen die zeggen dat 432 Hz beter is voor het lichaam en dat 432 een getal is met een speciale en mystieke waarde. Er wordt gezegd dat stemmen op 432 Hz een positief effect heeft op water en dus op ons lichaam omdat het voornamelijk uit water bestaat.

John Stuart Reid ontwikkelde een instrument genaamd de CymaScope, dat gebruikt werd binnen cymatics – de studie over golfverschijnselen in bijvoorbeeld licht en geluid. Het instrument is gebaseerd op het principe waarbij geluid een onzichtbaar patroon van energie achterlaat als het in aanraking komt met een membraan, zoals je huid of het wateroppervlak. De trillingen van geluid worden ermee omgezet in rimpelingen in het water, waarbij geometrische patronen ontstaan.

Reid testte met zijn CymaScope het effect van 432 Hz en 440 Hz op water. De resultaten daarvan zijn te zien in onderstaand filmpje.

432, een speciaal getal?

Sommigen zeggen dat 432 belangrijk is omdat het de vierkantswortel van de lichtsnelheid is. De vierkantswortel van de lichtsnelheid is ongeveer 431,6, maar het komt toch aardig in de buurt. De diameter van de zon is ongeveer 864.000 mijl, dat is 2 x 432.000. De diameter van de maan is ongeveer 2160, dat is 4320 gedeeld door 2.

Brian T. Collins, een andere voorstander van 432 Hz, wees op overeenkomsten tussen het getal 432 en Stonehenge en de processie van de equinoxen, die 25.920 jaar bedraagt. Als je de tweede cirkel van 360 graden deelt door het aantal stenen in de cirkel – 60 – krijg je 6. 25.920 gedeeld door 6 is 4320.

Er wordt ook geclaimd dat musici in het oude Griekenland en Egypte hun instrumenten stemden op 432 Hz. De Bulgaarse dirigent Ivan Yanakiev liet Cello Suite No. 1 in G majeur van Bach spelen op 432 Hz. “Het was nieuw. Het was briljant,” vertelde Yanakiev vorig jaar aan Vice. “Het was net of er pure licht en liefde werd gekanaliseerd die door in de hele ruimte voelbaar was.” Hij richtte vervolgens het 432 Orchestra op om 432 Hz over de wereld te verspreiden. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Epoch Times]

1 1 stem
Artikel waardering

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nunki
nunki
9 jaren geleden

Ik stopte met lezen toen ik de naam van rasechte rascist Rudolph Steiner in de tekst zag staan.

Over dat 432Hz; Ik hebzelf lang geleden diverse muziek van 440 naar 432 gezet. Dat is zinloos. Het klinkt gewoon niet. Het klinkt overdreven schel in mijn oren. Ik ben geen muziekinstrumentspeler helaas, maar ik weet wel dat Stradivarius graag op 432 Hz zijn instrumenten afstelde.

Waarom het naar 440 Hz is gegaan weet ik na al die jaren nog steeds niet. Het stukje artikel leert mij ook niets meer. En laat duidelijk zijn: Steiner staat in mijn optiek op gelijke hoogte als iemand als Eichmann.

Richard
Richard
9 jaren geleden

Zoals met alles probeert men de werkelijkheid te verhullen door de frequentie van het leven te verstoren. alles is energie, is trilling. Beïnvloeding daarvan brengt verandering teweeg in ons hele bestaan.
Vandaar dat het onder Joseph Goebbels ijverde voor een wereldwijde beperking van onze muziekervaring. Met als doel om mensen arm, afhankelijk en onwetend te houden.

Goed stukje uit: http://hoogmoed.blogspot.com/2012/12/de-plato-code-en-432-hz-frequentie.html

432 Hz was de enige frequentie met een perfecte harmonieuze balans. De frequentie is in staat om de ‘harmonie der sferen’ van Pythagoras te produceren, een formule die onlangs ook is ontdekt is het werk van Plato. De frequentie maakt gebruik van de de formule ‘Phi’ (de ‘gulden middenweg’ van Aristoteles / Fibonacci-rij), een patroon dat verborgen is in de constructie van veel heilige gebouwen.

Fibonacci-rij
De diameter van de maan heeft een verhouding tot de diameter van de zon als 432 x 5 tot 432,000 x 2, in de precessiecyclus duren twee tijdperken (aeonen) precies 4320 jaar, een dag is 432.000 seconden x 2, en dat staat weer in verband met onze gemiddelde hartslag van 60 per minuut. Wij zijn zelf 432 Hz.

Aanrader om eens te lezen.

Rosa
Rosa
9 jaren geleden

En hoe zit het dan met 528 hz? Voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=m9LuZ5moIao

eNdEmiOn
eNdEmiOn
9 jaren geleden

Sinds wanneer bestaat muziek uit 1 specifieke frequentie!? Of mis ik hier iets dat elke musicus en die hard muziek liefhebber wel weten?

redbull
redbull
9 jaren geleden

Ik dacht toch ook dat muziek vele toonhoogtes heeft anders klinkt het toch heel monotoon

Pieter de Waard
Pieter de Waard
9 jaren geleden

Mijn pianostemmer had nog nooit van de 432 Hz stemming gehoord, ik liet hem wat samples horen en hij hoorde meteen het verschil. Hij bood aan m’n piano op 432 Hz te stemmen (voor niks, en eventueel weer terug als het niet bevalt), een gigantische klus (veel toetsen, tot 3 snaren per toets!), eerst omlaag naar 430 Hz, en dan terug omhoog naar 432 Hz ( een soort overshoot om het geheel meteen stabiel te krijgen). Hert verschil is verbazingwekkend, de klankbodem (hout, natuurlijk materiaal dus) resoneert veel beter, tonen houden veel langer aan, zodat dissonanten die in de loop van de tijd ontstaan veel beter overkomen. Bassen zijn veel warmer en dieper enz. Tot op de dag van vandaag (het is inmiddels alweer een aantal jaren geleden) verbaas me elke keer weer als ik een stuk speel wat ik wel ken maar nog niet eerder op 432 Hz heb gespeeld: veel betere klank met veel meer details.

Overigens, als de A op 432 Hz is gestemd kont de C daarboven op 512 Hz. Dat betekend dat alle octaven van de C machten van 2 zijn: omhoog, 1012 Hz, 2024 Hz enz, en omlaag: 256 Hz, 128 Hz, enz, en nou komt het, als je door 2 blijft delen kom je uiteindelijk op precies 1 Hz uit.

De 432 Hz stemming is dus in harmonie met de tijdseenheid van de seconde. Ook andere tonen leveren overigens mooie ronde getallen op, bij de 440 Hz stemming is dat niet zo.

Ook Verdi was tegen een hogere stemming dan 432 Hz, volgens hem gingen de stemmen eerder stuk bij 440 Hz.

mart
mart
9 jaren geleden

Nu wil ik nog wel een bijdrage aan de discussie doen:

Naar mijn bescheiden mening zitten jullie op het verkeerde spoor. Missen jullie de aansluiten
op wat de werkelijke inzichten zijn … Al zo’n 50 jaar geleden hoorde ik spreken en las ik over wat men noemde de Natuurtoonladdder … de toonzetting waarin vele blaasinstrumenten getoonzet zijn is namelijk de toonladder van Bes … Juist omdat deze instrumenten hierin het mooiste klinken. Kijk naar de toonaarden waarin veel zigeuner muziek wordt gepeeld maar ook Jazz. ( F, Bs, Es G mineur) Daarvoor hoef je helemaal niet je piano of je viool op 432 HZ te stemmen maar je speelt gewoon in Bes, het liefst in Bes mineur ….Er is met deze discussie helrmaal niets nieuws naar voren gebracht. Eerder geven de participanten blijk over een geringe muziek kennis te beschikken en denken nu iets nieuws ontdekt te hebben…. Een beetje meer bescheidenheid bij deze lieden zou op zijn plaats zijn en wat meer studie voor je wat gaat beweren aan te raden. Ook een viool staat feitelijk op de grondtoon G en speel dan maar is een G-mineur toonladder met een mooie lage bes. Niet op een piano die is getempreerd dus in feite fals . Dus al deze verhalen zijn zowiezo niet van toepassing op een ( hedendaagse) piano. Ieder vioolspeler kan je vertellen dat de ene bes de andere niet is , dat hangt van de toonaard af en het acoord waarin die voorkomt . Kort om je hoeft je Piano niet te herstemmen en verdiep je in het antwoord op de vraag waarom een trompet ( Klarinet, Saxephoon etc) in bes staat en een viool in G mineur. In de theorie die hier verkondigd wordt zouden deze instrumenten met een a op 432 HZ in C staan … Onzin !! De grote vioolbouwers zoals Amati ( en hun voorgangers) wisten heel goed wat ze deden.. En luister eens naar wat Zigeuner muziek……

mart
mart
9 jaren geleden

Ter aanvulling :
Ik heb even de moeite genomen om “432Hz” te Goochelen.
Schokkend wat er op mijn scherm verschijnt. Kan het niet anders opvatten.

Wim
Wim
9 jaren geleden

432 moet kunnen synchroniseren met het volgende getal 538 enz……fibonacci. Wat voor getal is 440 dan ego.

R.Lugthart
R.Lugthart
9 jaren geleden

Ik heb ergens gelezen dat 440 HZ in 1939 is ingevoerd door Rockerfeller foundation. Dan weet je het wel.

Frederic Vanden Poel
Frederic Vanden Poel
9 jaren geleden

Als fabrikant van de 432 EVO, de enige muziekserver en speler met live 432 Hz omzetting nu op de markt, wens ik graag te reageren op het gepresenteerde luisteronderzoek.

Het onderzoek van Maria Renold klopt: zij kwam aan 90% die 432 Hz verkoos t.o.v. de hardere meer aggressieve 440 Hz, en dit met maar liefst 2.000 testpersonen. Ook Klinkt Beter heeft dit getest met de gratis foobar software en de soundtouch plugin en maar liefst 60 testpersonen, en kwam in België aan 58 van de 60 die de 432 Hz verkoos! De foobar methode was dan niet eens perfect, maar wel veel beter als de methode die Trevor Cox gebruikt. Dit zit dus wel heel dicht aan tegen Maria Renold kwa effectgrootte: 95% vs 90%.

Hier de foobar methode met de correcte Rate adjust setting die op -1.82% moet staan (al de rest klinkt fout) waarmee wij dit getest hebben.

http://www.roelhollander.eu/en/432-tuning/432-music-players/

Om muziek gestemd in A=440 om te zetten naar A=432 mag je helaas geen pitch shift gebruiken zoals de meeste youtube video’s (pitch shift verandert enkel de toonhoogte en houdt het tempo constant, dus dit is knippen en plakken in de waveform) gezien dat het ruimtebeeld en de echtheid van de instrumenten kapot maakt. Het is dan ook geen wonder dat geluidsdeskundige Trevor Cox, die deze foute pitch shift methode gebruikte in zijn onderzoek, tot de conclusie kwam dat het minder klonk. Dit zegt echter niks over 432 Hz maar alles over experimentator effecten.

De 432 EVO muziekserver is momenteel de enige high-end muziekserver en -speler die al uw muziek, internet radio en streaming diensten zoals tidal, qobuz en spotify live in 432 Hz kan omzetten (zonder zelf te moeten prutsen met bestanden). De EVO implementeert dezelfde redenering als de foobar methode maar dan in een ultra high-end variant die geen enkele fout begaat. Eerder omgekeerd: het geluid wordt veel beter. Voor de die-hard audiofiel heeft de EVO ook een bitperfecte methode en kan dan mee met de allerduurste CD loopwerken nu op de markt, maar al onze klanten laten de 432 omzetting aan staan!

De 432 EVO muziekserver is op 26 en 27 september beluisterbaar op de X-FI show in Veldhoven nabij Eindhoven, een unieke kans dus om eens 432 Hz op een echt goed systeem te horen:

http://x-fi-audioshow.nl/

Meer info over de 432 EVO muziekserver:

http://432evo.be

Richard
Richard
9 jaren geleden

Audacity en adobe audition!

Rich
Rich
8 jaren geleden

Als de A=432 is , is de C=512Hz. In die 512 sluit aan bij getallen in de natuur. Leuk weetje: O0k computers werken met die getallen 8 – 16 – 32 – 64 – 128 – 256 – 512 – 1048 etc

Back to top button
36
0
We lezen graag je reactie!x