Homepagina » Gezondheid » Supermarkt overspoeld door kunstmatige zoetstoffen. Dit zijn de verrassende producten waar ze in zitten
Supermarkt overspoeld door kunstmatige zoetstoffen. Dit zijn de verrassende producten waar ze in zitten

Supermarkt overspoeld door kunstmatige zoetstoffen. Dit zijn de verrassende producten waar ze in zitten

Vanwege alle ophef over de overvloedige hoeveelheid suiker in ons eten besluiten steeds meer voedselfabrikanten minder suiker in hun producten te stoppen.

Het blijkt dat de producten er niet gezonder op worden, aangezien de voedselindustrie suiker steeds vaker vervangt door kunstmatige zoetstoffen. En ook daar is nogal wat over te doen.

Gerenommeerde instituten als Harvard en de Franse voedselautoriteit Anses waarschuwen voor de gevaren van zoetstoffen.

Suikerziekte

Harvard geeft aan dat zoetstoffen kunnen leiden tot overgewicht en suikerziekte. Anses stelt dat er geen overtuigend bewijs is dat de overstap van suiker naar zoetstoffen het risico op overgewicht en diabetes verlaagt.

Voedselwaakhond foodwatch ging bij de Albert Heijn langs en kwam zoetstoffen tegen in producten waarvan je het in eerste instantie misschien niet zou verwachten.

Zo zit er onder meer sacharine in zilveruitjes, sorbitol in het ‘ambachtelijke’ rundvleesslaatje, acesulfaam-K in kruidenthee en aspartaam in kroepoek.

Vergelijkbaar effect

De waakhond trof verder acesulfaam-K aan in fritessaus en slagroom, sorbitol in kipworst en zeevruchten, sucralose in popcorn en rolmops zure haring en sacharine in rauwkostsalade.

Uit veel onderzoeken blijkt dat kunstmatige zoetstoffen een vergelijkbaar effect hebben als suiker, waaronder een verhoogde kans op obesitas en diabetes.

Oppassen geblazen

Het Voedingscentrum is positief over zoetstoffen, maar hun oordeel hierover blijkt te zijn gebaseerd op onderzoek dat betaald en uitgevoerd is door de voedingsindustrie zelf.

Het is dus nog steeds oppassen geblazen tijdens het boodschappen doen.

[foodwatch]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • predator schreef:

  “maar hun oordeel hierover blijkt te zijn gebaseerd op onderzoek dat betaald en uitgevoerd is door de voedingsindustrie zelf”??? Ha ha ha ja logisch .Als ik mijn eigen auto moag keuren keur ik hem ook goed!!Ja grappig man.ik heb gewerkt bij een asbestsanerings bedrijf dat op een gegeven moment zijn eigen materiaal mocht keuren(en voorzien van zoon misleidend stickertje)ja…dan voelt dat toch niet echt veilig meer…
  Dat dat als een officieel rapport word gezien snap ik weer niet..Voedselindustrie…Jammer dat het afgelopen week niks is geworden.waren we van die zeik af……zelf keuren……laat me niet lachen..

 • Richard schreef:

  Reden dat ik die troep al jaren niet meer koop. Ik vond het vooral zonde van de zure haring en de rolmops. Ik haal ze nu af en toe bij de visboer. Die maakt ze zelf.

 • Richard schreef:

  Zelf eten bereiden is een feest! Met simpele en natuurlijke ingrediënten zijn de meest lekkere maaltijden, toetjes en snacks in een handomdraai gemaakt. Een tijdje echte smaken proeven en je lust geen troep meer.

 • Loki schreef:

  In boterham/toast salades zag ik net ook van alles in het producten na meerdere te hebben bekeken.
  Bijna alles bevat suiker. Ook kwam ik palmolie en gehard zonnebloemolie, zoetstoffen in de salades.
  Allemaal product toevoegingen die niet goed voor je zijn.
  Ze kunnen tegenwoordig niet eens meer een normaal gezond product fabriceren en voegen alleen maar goedkope troep toe. Eet smakelijk.

 • Willie schreef:

  Ikzelf koop nooit kant-en-klaar producten, nooit! Wat is er mis met alles zelf klaar te maken? Is leuk om te doen en smaakt nog beter ook en is echt en eerlijk. En als je het handig speelt kost het echt niet zoveel tijd meer dan al dat kant-en-klare gedoe en het scheelt ook in al die milieu-vervuilende verpakkingen.

 • Jo 58 schreef:

  Er zijn zelfs medicijnen waar zoetstoffen inzitten ! Je moet echt ieder etiket goed doorspitten !

 • War on Error schreef:

  Supermarkten zullen alles aanbieden wat goed verkoopt, zolang het voldoet aan de eisen van de wetgever.
  En die laatste ligt in bed met de pillendraaiers en verzekeraars.
  Gezonde mensen, en lege bedden, leveren niks op, niet zoveel als zieke mensen.

  Supermarkten zijn meer-en-meer geïntegreerd in de ketenverdieping van de producenten. Zo verzekeren die zich dat wat voor troep zij ook ontwikkelen – mits omgeven door hevige reclame – in de winkels terecht komt.
  ‘Business Self Regulation’ is het mantra van de wetgever tegenwoordig. Daarmee kunnen ze prima uit de voeten. De overheid bemoeit zich er niet veel meer mee. De consument heeft nu 2 vijanden: de lobby van de bedrijven, en de eigen overheid die hen de rug heeft toegedraaid.

  Zo kan het gebeuren dat onze regering onlangs ingestemd heeft met het blijven van residu van het herbicide glyfosaat in het milieu, grond- en oppervlaktewater, en dierlijke producten en voedingsgewassen en de voedingsmiddelen daarvan.
  https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/glyfosaat/noodoproep-glyfosaat/

  Je kunt gewoon niet meer vertrouwen op de corrupte overheid noch de almacht van de georganiseerde supermarkten.

 • x

  Check Also

  ua nfn kinderobesitas

  Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

  Er is een ware crisis gaande, die ...

  arts

  Arts met 29 dienstjaren: ‘Ik wil dat jullie de waarheid horen over dit virus’

  Ik wil dat jullie de waarheid horen ...

  >