
Vanwege alle ophef over de overvloedige hoeveelheid suiker in ons eten besluiten steeds meer voedselfabrikanten minder suiker in hun producten te stoppen.
Het blijkt dat de producten er niet gezonder op worden, aangezien de voedselindustrie suiker steeds vaker vervangt door kunstmatige zoetstoffen. En ook daar is nogal wat over te doen.
Gerenommeerde instituten als Harvard en de Franse voedselautoriteit Anses waarschuwen voor de gevaren van zoetstoffen.
Suikerziekte
Harvard geeft aan dat zoetstoffen kunnen leiden tot overgewicht en suikerziekte. Anses stelt dat er geen overtuigend bewijs is dat de overstap van suiker naar zoetstoffen het risico op overgewicht en diabetes verlaagt.
Voedselwaakhond foodwatch ging bij de Albert Heijn langs en kwam zoetstoffen tegen in producten waarvan je het in eerste instantie misschien niet zou verwachten.
Zo zit er onder meer sacharine in zilveruitjes, sorbitol in het ‘ambachtelijke’ rundvleesslaatje, acesulfaam-K in kruidenthee en aspartaam in kroepoek.
Vergelijkbaar effect
De waakhond trof verder acesulfaam-K aan in fritessaus en slagroom, sorbitol in kipworst en zeevruchten, sucralose in popcorn en rolmops zure haring en sacharine in rauwkostsalade.
Uit veel onderzoeken blijkt dat kunstmatige zoetstoffen een vergelijkbaar effect hebben als suiker, waaronder een verhoogde kans op obesitas en diabetes.
Oppassen geblazen
Het Voedingscentrum is positief over zoetstoffen, maar hun oordeel hierover blijkt te zijn gebaseerd op onderzoek dat betaald en uitgevoerd is door de voedingsindustrie zelf.
Het is dus nog steeds oppassen geblazen tijdens het boodschappen doen.
“maar hun oordeel hierover blijkt te zijn gebaseerd op onderzoek dat betaald en uitgevoerd is door de voedingsindustrie zelf”??? Ha ha ha ja logisch .Als ik mijn eigen auto moag keuren keur ik hem ook goed!!Ja grappig man.ik heb gewerkt bij een asbestsanerings bedrijf dat op een gegeven moment zijn eigen materiaal mocht keuren(en voorzien van zoon misleidend stickertje)ja…dan voelt dat toch niet echt veilig meer…
Dat dat als een officieel rapport word gezien snap ik weer niet..Voedselindustrie…Jammer dat het afgelopen week niks is geworden.waren we van die zeik af……zelf keuren……laat me niet lachen..
Reden dat ik die troep al jaren niet meer koop. Ik vond het vooral zonde van de zure haring en de rolmops. Ik haal ze nu af en toe bij de visboer. Die maakt ze zelf.
Zelf eten bereiden is een feest! Met simpele en natuurlijke ingrediënten zijn de meest lekkere maaltijden, toetjes en snacks in een handomdraai gemaakt. Een tijdje echte smaken proeven en je lust geen troep meer.
In boterham/toast salades zag ik net ook van alles in het producten na meerdere te hebben bekeken.
Bijna alles bevat suiker. Ook kwam ik palmolie en gehard zonnebloemolie, zoetstoffen in de salades.
Allemaal product toevoegingen die niet goed voor je zijn.
Ze kunnen tegenwoordig niet eens meer een normaal gezond product fabriceren en voegen alleen maar goedkope troep toe. Eet smakelijk.