Binnenland

Complottheoretici hebben gelijk: Media onderdrukken waarheid en houden gevestigde orde hand boven hoofd

Help ons door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Overal zie je het sentiment terug dat de media doelbewust de waarheid onderdrukken en zo de gevestigde orde de hand boven het hoofd houden. “En dat sentiment klopt,” schrijft journalist en oprichter van De Correspondent Rob Wijnberg.

Er is alleen geen sprake van een complot, zo zegt Wijnberg, die al 10 jaar bestudeert hoe de media bepalen wat nieuws is en welke beeldvorming eruit voorkomt. Hij legt uit dat er vier belangrijke redenen zijn waarom nieuws een door en door rechts en conservatief product is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Ten eerste kan nieuws worden gedefinieerd als ‘negatieve uitzonderingen op de regel’. Nieuws laat consequent zien hoe de wereld ten negatieve verandert. Nieuws is nooit: Moskeebezoek onder moslims in Nederland neemt structureel af. Nieuws is: Deze ene moslim radicaliseerde en wilde zichzelf opblazen.

Grote blinde vlek

Dat tweede komt op de voorpagina omdat het eerste structureel, niet sensationeel, niet problematisch en progressief is. En dat maakt eigenlijk alle nieuwsmedia conservatief: ze hebben een grote blinde vlek voor structurele verandering ten goede en dus progressie, schrijft Wijnberg.

Ten tweede wordt nieuws altijd in hapklare brokken gepresenteerd. Omdat het kort moet zijn en onmiddellijk te begrijpen, bevestigt het bestaande zienswijzen en opvattingen. Nieuws is dus bijna nooit nieuw.

Cognitieve dissonantie

Ten derde wordt waarheid geproduceerd door machthebbers en wordt er niet voor niets gesproken van mainstream media. Het plaatje van de wereld dat zij produceren is een reflectie van wat de gevestigde orde als aannemelijk beschouwt, zegt de journalist.

Tot slot werpt Wijnberg aan de hand van een voorbeeld een licht op de cognitieve dissonantie van de nieuwsmedia. Onlangs oordeelde het IMF in een rapport vernietigend over de manier waarop de topmensen van het IMF Griekenland min of meer hebben opgeofferd aan het europroject.

Wereldbeeld

Hoewel het IMF een autoriteit is en het rapport sensationeel is, was de aandacht in de media minimaal. Waarom was het vernietigende rapport geen voorpaginanieuws? De media, en dan met name de NOS en De Telegraaf, hebben de mensen lange tijd voorgehouden dat de Grieken hun schulden moesten terugbetalen en hun zaakjes op orde moesten zien te krijgen.

Nu het IMF toegeeft dat deze strategie heeft gefaald, is het moeilijk om dat wereldbeeld opeens 180 graden bij te stellen zonder gezichtsverlies te lijden, aldus Wijnberg. De media kijken in zo’n geval liever weg dan dat ze het wereldbeeld veranderen.

[De Correspondent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Er moet een nieuwe elite komen, de oude elite heeft afgedaan.

ferrimassi
ferrimassi
7 jaren geleden

Nederlands media conservatief, hahaha mooi verhaal.

Eelke Piers
Eelke Piers
7 jaren geleden

Sinds wanneer is nieuws een door en door rechts en conservatief product?????????
Omdat Rob Wijnberg door en door links is?????

exegese
exegese
7 jaren geleden

Quote 1: Overal zie je het sentiment terug dat de media doelbewust de waarheid onderdrukken en zo de gevestigde orde de hand boven het hoofd houden.

Quote 2 : Er is alleen geen sprake van een complot, zo zegt Wijnberg,

Hierna nog wat niet ter zake doend gebrabbel om de publieke opinie bij te sturen en de indruk te wekken dat de Mainstream media niet volledig in de zak zou zijn van de zittende macht (ofwel macht achter de schermen) Typisch een artikel om mensen om de tuin te leiden en de waarheid te verhullen.

Back to top button
38
0
We lezen graag je reactie!x