Mens en Dier

Thierry Baudet geeft hier even een cursus staatsrecht, de stilte is oorverdovend

Help door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!

FVD-voorman Thierry Baudet wilde woensdag even iets zeggen over ‘dat geneuzel’ over de Grondwet.

“Dat is namelijk echt heel dom en getuigt van een volkomen gebrek aan begrip van het staatsrecht. Dat is toevallig het onderwerp waarop ik gepromoveerd ben, dus ik weet daar iets van, denk ik. Het is vanuit het Nederlandse staatsrecht onmogelijk voor de Tweede Kamer om ongrondwettelijk te handelen. De Tweede Kamer kan per definitie geen ongrondwettelijke beslissingen nemen. Dat kan helemaal niet,” zei Baudet.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Toetsingsverbod

“We zien hier dus een soort van amerikanisering van het staatsrecht, waarbij men denkt: o, the constitution! In Amerika kan dat inderdaad. In Amerika kan het parlement iets doen, the Congress of zo, wat dan door een rechter ongrondwettelijk wordt verklaard. Dat hebben wij niet. Wij hebben – godzijdank – tot nu toe nog een toetsingsverbod, artikel 120 Grondwet. Dat is de hoeksteen van onze rechtsstaat. Zo zie ik dat. Dat betekent dus dat de Tweede Kamer het hoogste orgaan is dat beslist over de grondwettelijkheid van besluiten. De Kamer beslist dat gewoon,” vervolgde Baudet.

“De Grondwet is ook geen helder document; met de Grondwet in de hand weet je niet meteen wat je van beleid moet vinden. Nee, het is een hele trits van allerlei vage grondrechten, principes en opdrachten aan de overheid. ‘De overheid draagt zorg voor woningbouw’ of misschien heet dat anders. Het heet volgens mij ‘volkshuisvesting’ in de Grondwet. De overheid draagt zorg voor dit en draagt zorg voor dat, staat erin. Maar hoe moet je al die dingen dan gaan wegen? Dat is nou juist precies wat wij ‘politiek’ noemen. Dat is waar beleid over gaat. Dus iedere discussie over beleid, ook bij een formatiediscussie of wanneer dan ook, gaat altijd impliciet over de weging van die vage principes, die algemene richtlijnen, die algemene waarden, die in de Grondwet zijn verankerd.”

Komt heel dom over

Voorts kunnen wij ook nog gewoon die Grondwet wijzigen. Dat is ook anders dan in het Amerikaanse systeem. Dat lijken mensen hier te hebben geïnternaliseerd. Ze denken dat wij ook een soort van Amerikaans staatsbestel hebben. Dat hebben wij niet. Wij hebben een op de Franse staatsrechttheorie gebaseerd grondrechtenstelsel en staatsrechtstelsel. Daarin kan het parlement per definitie nooit iets doen dat strijdig is met de Grondwet, omdat de Grondwet in laatste instantie wordt uitgelegd door de Tweede Kamer. Dus alles waarvoor hier een meerderheid is, is per definitie grondwettelijk. Daardoor komt dus die hele discussie, behalve dan dat-ie waarschijnlijk voor de bühne is en door de spelers zelf ook al als onzinnig aangemerkt is, ook staatsrechtelijk heel dom over, benadrukte Baudet, waarna een oorverdovende stilte volgde.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 227 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

81 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
levitas
levitas
4 maanden geleden

Heel goed Thierry precies zoals jij zegt is het en daar heeft dat kartel vele malen maling aan gehad!!!!

zona
zona
4 maanden geleden

Klasse Thierry,laten ze hier maar goed over nadenken,als ze uberhout nog denken kunnen.

Nico Uuuuuu
Nico Uuuuuu
4 maanden geleden

als het gaat om het bezit en het gebruik van hersenen , dan mogen de meeste kamerleden nog niet eens de schoenveters van Thierry strikken , zo bedroevend is het niveau vaak. Als geen ander legt hij de 2e kamer vaak de vraag voor : waar willen jullie nu heen met het land ? Ook dan blijft het meestal oorverdovend stil . Visionairs ? Waar dan ?? Behalve FvD is het meestal Ad Hoc , de waan van de dag….

jessie nameles
jessie nameles
4 maanden geleden

onze [grondwetten] en zeker mensenrechten worden al jaren aan de kant geschoven door de globalisten. alleen als het hun agenda uitkomt gebruiken ze het . voor de rest hebben ze schijt aan de bevolking.. hoop dat wilders een kabinet kan vormen ,ook al zal er hier en daar wat water bij de wijn gegooid moeten worden .!!!!!

Back to top button
81
0
We lezen graag je reactie!x