FVD-voorman Thierry Baudet wilde woensdag even iets zeggen over ‘dat geneuzel’ over de Grondwet.
“Dat is namelijk echt heel dom en getuigt van een volkomen gebrek aan begrip van het staatsrecht. Dat is toevallig het onderwerp waarop ik gepromoveerd ben, dus ik weet daar iets van, denk ik. Het is vanuit het Nederlandse staatsrecht onmogelijk voor de Tweede Kamer om ongrondwettelijk te handelen. De Tweede Kamer kan per definitie geen ongrondwettelijke beslissingen nemen. Dat kan helemaal niet,” zei Baudet.
Toetsingsverbod
“We zien hier dus een soort van amerikanisering van het staatsrecht, waarbij men denkt: o, the constitution! In Amerika kan dat inderdaad. In Amerika kan het parlement iets doen, the Congress of zo, wat dan door een rechter ongrondwettelijk wordt verklaard. Dat hebben wij niet. Wij hebben – godzijdank – tot nu toe nog een toetsingsverbod, artikel 120 Grondwet. Dat is de hoeksteen van onze rechtsstaat. Zo zie ik dat. Dat betekent dus dat de Tweede Kamer het hoogste orgaan is dat beslist over de grondwettelijkheid van besluiten. De Kamer beslist dat gewoon,” vervolgde Baudet.
“De Grondwet is ook geen helder document; met de Grondwet in de hand weet je niet meteen wat je van beleid moet vinden. Nee, het is een hele trits van allerlei vage grondrechten, principes en opdrachten aan de overheid. ‘De overheid draagt zorg voor woningbouw’ of misschien heet dat anders. Het heet volgens mij ‘volkshuisvesting’ in de Grondwet. De overheid draagt zorg voor dit en draagt zorg voor dat, staat erin. Maar hoe moet je al die dingen dan gaan wegen? Dat is nou juist precies wat wij ‘politiek’ noemen. Dat is waar beleid over gaat. Dus iedere discussie over beleid, ook bij een formatiediscussie of wanneer dan ook, gaat altijd impliciet over de weging van die vage principes, die algemene richtlijnen, die algemene waarden, die in de Grondwet zijn verankerd.”
Komt heel dom over
Voorts kunnen wij ook nog gewoon die Grondwet wijzigen. Dat is ook anders dan in het Amerikaanse systeem. Dat lijken mensen hier te hebben geïnternaliseerd. Ze denken dat wij ook een soort van Amerikaans staatsbestel hebben. Dat hebben wij niet. Wij hebben een op de Franse staatsrechttheorie gebaseerd grondrechtenstelsel en staatsrechtstelsel. Daarin kan het parlement per definitie nooit iets doen dat strijdig is met de Grondwet, omdat de Grondwet in laatste instantie wordt uitgelegd door de Tweede Kamer. Dus alles waarvoor hier een meerderheid is, is per definitie grondwettelijk. Daardoor komt dus die hele discussie, behalve dan dat-ie waarschijnlijk voor de bühne is en door de spelers zelf ook al als onzinnig aangemerkt is, ook staatsrechtelijk heel dom over, benadrukte Baudet, waarna een oorverdovende stilte volgde.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Tienduizenden Oost-Duitsers waren proefkonijn farma-industrie
Enorme waterhoos voor de kust van Sotsji, Rusland (video)
Voormalig D66-fractievoorzitter pleit voor inperking individuele vrijheden
Oud-VVD-fractievoorzitter tegen Grapperhaus en Halsema: ‘Stop met intimideren’
Sociaal-psychologe hekelt onafgebroken indoctrinatie door MSM over klimaat. Waarom berichten ze hier niet of nauwelijks over?
Missie van ‘onze jongens’ in Mali was direct verbonden met zetel in VN-Veiligheidsraad. Historicus onthult echte reden achter militaire interventies
UGent onderzoekt Stonehenge met speciale sensor
Kaag begint over antisemitisme, maar ‘was zelf medeverantwoordelijk voor de dood van een 17-jarig Joods meisje’
WEF-adviseur Harari over terugkeer Trump: ‘Dit zal genadeklap zijn voor wereldorde’