Financieel

Topman bank Vaticaan op straat

Help anderen door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De topman van de bank van het Vaticaan is door de toezichthouders aan de kant gezet omdat hij documenten heeft gelekt en zijn werk niet goed zou doen.

Er loopt al een onderzoek tegen Ettore Gotti Tedeschi wegens witwaspraktijken. Hij was sinds 2009 de president van het Instituut voor Religieuze Werken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In een verklaring liet het Vaticaan weten dat het vertrouwen in Tedeschi is opgezegd omdat hij heeft gefaald bij de uitvoering van ‘verschillende fundamenteel belangrijke taken’. Hij vertelde aanklagers nauwelijks aandacht te schenken aan de bank. Zo verscheen hij slechts twee dagen per week op kantoor terwijl hij ondertussen ook directeur was van de Italiaanse vestiging van Banco Santander in Milaan.

Ambities

Gotti Tedeschi werd betrapt op het lekken van twee documenten om zijn persoonlijke en politieke ambities na te streven. In de verklaring zei het Vaticaan verder dat de raad van bestuur in toenemende mate bezorgd was over de manier waarop de bank werd geleid en dat de situatie onlangs sterk was verslechterd.

Alhoewel een raad van kardinalen op vrijdag officieel nog een besluit moet nemen over het ontslag van Gotti Tedeschi liet het Vaticaan al doorschemeren op zoek te zijn naar een vervanger.

Het Instituut voor Religieuze Werken probeert te werken aan het imago van een geheimzinnig belastingparadijs dat al jaren wordt geplaagd door schandalen. Gotti Tedeschi presenteerde zichzelf lange tijd als het symbool van financiële transparantie van het Vaticaan, maar de raad van bestuur van de bank denkt daar anders over.

Grap

Hij deed onlangs veel stof opwaaien toen hij een grap maakte over Hitler, oorlog en financiën. De Italiaanse autoriteiten stelden in september 2010 een onderzoek in naar Gotti Tedeschi en het Instituut voor Religieuze Werken en namen 23 miljoen euro in beslag. Het geld werd weer vrijgegeven toen het Vaticaan een aantal maatregelen nam om witwaspraktijken tegen te gaan en een financiële toezichthouder in het leven te roepen.

De bank van het Vaticaan werd in 1942 opgericht door paus Pius XII. De bank beheert onder meer de pensioensystemen voor de duizenden werknemers van het Vaticaan. De financiën van de bank zijn al langere tijd gehuld in geheimzinnigheid.

Banco Ambrosiano

De bank van het Vaticaan had in de tachtiger jaren een groot aandeel in de Italiaanse privé-bank Banco Ambrosiano. De zakenman en voorzitter van de bank Roberto Calvi en zijn vermeende betrokkenheid bij vrijmetselaarsloge P2 worden vaak vermeld als mogelijke oorzaken voor de ondergang van Banco Ambrosiano. Calvi werd in 1982 aangeklaagd voor een lange lijst van financiële en politieke overtredingen waaronder het witwassen van grote bedragen.

Bij het onderzoek naar de bank werd duidelijk dat Calvi en de zijnen meer dan 200 spook-banken hadden opgericht en dit bood hem een labyrint van mogelijkheden om zijn duistere praktijken te verdoezelen. Een bestaande bank, de Cisalpina Bank op de Bahama’s, die door Calvi en aartsbisschop Marcinkus werd bestuurd was betrokken bij het witwassen van cocaïne-geld uit Latijns-Amerika.

Alhoewel het Vaticaan en aartsbisschop Paul Marcinkus ontkenden betrokken te zijn bij het schandaal van dit faillissement betaalde het Instituut voor Religieuze Werken 250 miljoen dollar aan de schuldeisers.

Bron: AP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Catharina R
Catharina R
12 jaren geleden

dit is ook voorspeld dat er veel uit gaat komen . ja en het vaticaan heeft altijd al geheimen gehad . dat heb je nu eenmaal dat als er arrestatie’s zij begonnen komt er beter onderzoek en gaat men de vinger naar elkaar verwijzen en is er verraad want dan heeft ineens niemand schuld . om het nog eens ingewikkeld te maken zo werken de criminelen toch altijd .dit is zo een oud spelletje wat nog goed werkt ook want je hoort en leest dat ze vrij gelaten worden vanwege gebrek aan bewijs …sorry maar hoe dom kun je zijn als rechter als dit tig is gebeurd . het lijkt wel dat dit gerechtelijke feite niet egt werkt de wet is best wel krom op bepaalde gebieden . maar het word tijd dat deze hoge mensen ook eens onder de loep komen te staan .en moet niet uit maken of het nu een koning is of een bankier laat er maar eens een groot onderzoek komen, mijn lijkt het ook dat er mensen bij zijn die niet eerlijk zijn of die fouten maken .

Sipco
Sipco
12 jaren geleden

Het blijft lachen als je de grote kopstukken der aarde ziet vallen bij bosjes met hun Graaiers mentaliteit.Waarom lachen??Omdat de grote verandering naderbij komt.We zullen ooit onze moeder(aarde)met respect moeten behandelen, en daar zijn de graaiers niet welkom bij.Geniet van de vogels de bloemen en de natuur in de wereld om u heen.Wees blij dat de dagen versnellen, om de uitwassen van de aarde weg te vegen,zodat wij haar in vrede weer op kunnen bouwen om vervolgens alles met elkaar te delen.De tijd komt!!de tijd komt!! De tijd komt!!Een zeker weter!!

Sheyan
Sheyan
12 jaren geleden

#2 Sipco
en als er genoeg mensen zijn die het zeker weten dan is het een héél zeker weten. Ik weet het ook zeker.
Dikke knuffel!

Paul V
Paul V
11 jaren geleden

[quote name=”Sipco”]Het blijft lachen als je de grote kopstukken der aarde ziet vallen bij bosjes met hun Graaiers mentaliteit.Waarom lachen??Omdat de grote verandering naderbij komt.We zullen ooit onze moeder(aarde)met respect moeten behandelen, en daar zijn de graaiers niet welkom bij.Geniet van de vogels de bloemen en de natuur in de wereld om u heen.Wees blij dat de dagen versnellen, om de uitwassen van de aarde weg te vegen,zodat wij haar in vrede weer op kunnen bouwen om vervolgens alles met elkaar te delen.De tijd komt!!de tijd komt!! De tijd komt!!Een zeker weter!![/quote]
ik zag vorige week nog een vlinder, en de week ervoor een bij. Ja ik geniet van de natuur.Als Monsanto en troep eindelijk uitgeschakeld zijn , dan zijn we gered.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x