De topman van de bank van het Vaticaan is door de toezichthouders aan de kant gezet omdat hij documenten heeft gelekt en zijn werk niet goed zou doen.
Er loopt al een onderzoek tegen Ettore Gotti Tedeschi wegens witwaspraktijken. Hij was sinds 2009 de president van het Instituut voor Religieuze Werken.
In een verklaring liet het Vaticaan weten dat het vertrouwen in Tedeschi is opgezegd omdat hij heeft gefaald bij de uitvoering van ‘verschillende fundamenteel belangrijke taken’. Hij vertelde aanklagers nauwelijks aandacht te schenken aan de bank. Zo verscheen hij slechts twee dagen per week op kantoor terwijl hij ondertussen ook directeur was van de Italiaanse vestiging van Banco Santander in Milaan.
Ambities
Gotti Tedeschi werd betrapt op het lekken van twee documenten om zijn persoonlijke en politieke ambities na te streven. In de verklaring zei het Vaticaan verder dat de raad van bestuur in toenemende mate bezorgd was over de manier waarop de bank werd geleid en dat de situatie onlangs sterk was verslechterd.
Alhoewel een raad van kardinalen op vrijdag officieel nog een besluit moet nemen over het ontslag van Gotti Tedeschi liet het Vaticaan al doorschemeren op zoek te zijn naar een vervanger.
Het Instituut voor Religieuze Werken probeert te werken aan het imago van een geheimzinnig belastingparadijs dat al jaren wordt geplaagd door schandalen. Gotti Tedeschi presenteerde zichzelf lange tijd als het symbool van financiële transparantie van het Vaticaan, maar de raad van bestuur van de bank denkt daar anders over.
Grap
Hij deed onlangs veel stof opwaaien toen hij een grap maakte over Hitler, oorlog en financiën. De Italiaanse autoriteiten stelden in september 2010 een onderzoek in naar Gotti Tedeschi en het Instituut voor Religieuze Werken en namen 23 miljoen euro in beslag. Het geld werd weer vrijgegeven toen het Vaticaan een aantal maatregelen nam om witwaspraktijken tegen te gaan en een financiële toezichthouder in het leven te roepen.
De bank van het Vaticaan werd in 1942 opgericht door paus Pius XII. De bank beheert onder meer de pensioensystemen voor de duizenden werknemers van het Vaticaan. De financiën van de bank zijn al langere tijd gehuld in geheimzinnigheid.
Banco Ambrosiano
De bank van het Vaticaan had in de tachtiger jaren een groot aandeel in de Italiaanse privé-bank Banco Ambrosiano. De zakenman en voorzitter van de bank Roberto Calvi en zijn vermeende betrokkenheid bij vrijmetselaarsloge P2 worden vaak vermeld als mogelijke oorzaken voor de ondergang van Banco Ambrosiano. Calvi werd in 1982 aangeklaagd voor een lange lijst van financiële en politieke overtredingen waaronder het witwassen van grote bedragen.
Bij het onderzoek naar de bank werd duidelijk dat Calvi en de zijnen meer dan 200 spook-banken hadden opgericht en dit bood hem een labyrint van mogelijkheden om zijn duistere praktijken te verdoezelen. Een bestaande bank, de Cisalpina Bank op de Bahama’s, die door Calvi en aartsbisschop Marcinkus werd bestuurd was betrokken bij het witwassen van cocaïne-geld uit Latijns-Amerika.
Alhoewel het Vaticaan en aartsbisschop Paul Marcinkus ontkenden betrokken te zijn bij het schandaal van dit faillissement betaalde het Instituut voor Religieuze Werken 250 miljoen dollar aan de schuldeisers.
Bron: AP
Gerelateerd:
UFO’s op Mars? (video)
‘Totaal gestoord’. Hoogleraar waarschuwt voor de enorme gevaren van 5G
Franse politie zegt dat ‘we in oorlog zijn met ongedierte’ terwijl rellen zich verspreiden als kanker
Jack van Gelder heeft spijt van vaccinaties: ‘Ik weet niet wat erin gezeten heeft’
Dit was het ‘meest explosieve element’ van het interview met de Russische minister Lavrov
Harvard-astrofysicus zegt dat alientechnologie in de Grote Oceaan is gecrasht
“Geheimzinnige nazitrein in Pools tunnelcomplex bevat achtste wereldwonder”
Hilariteit op tv om oversterfte als financiële meevaller: ‘Wat gebeurd is, is gebeurd’
Merkels machtsgreep: ‘Deze wet in Duitsland is een opmaat naar massale interneringen’