Wetenschap

Het menselijk oog kan ‘onzichtbaar’ infrarood licht waarnemen

Help mee door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In tegenstelling tot wat altijd werd gedacht, is het menselijk oog in staat om infrarood licht waar te nemen. Als de fotonen (lichtdeeltjes) van een infraroodlaser twee keer snel achter elkaar een bepaalde cel in het netvlies raken, kunnen mensen dit licht waarnemen.

Tot nu toe werd altijd aangenomen dat infrarood licht niet kon worden gedetecteerd door het menselijk oog. Net als röntgenstraling en radiogolven, vallen infraroodgolven buiten het visuele spectrum. Tijdens een experiment ontdekten wetenschappers van de Amerikaanse Washington-universiteit in St. Louis dat het netvlies infrarood licht onder bepaalde omstandigheden wel kan waarnemen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Ze kweekten cellen uit het netvlies van mensen en muizen en stelden deze bloot aan infrarood licht. Cellen die twee keer kort achter elkaar werden geraakt door infrarode fotonen bleken op het licht te reageren.

Volgens hoofdonderzoeker Vladimir Kefalov kan de ontdekking leiden tot nieuwe methoden om het menselijk oog te onderzoeken. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift PNAS.

[Washington University]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
sjors
sjors
9 jaren geleden

Super! human! I now I can see!

c.e.
c.e.
9 jaren geleden

Iedereen die weleens met een verfbrander kozijnen heeft afgestoken weet dit al langer, je ziet daadwerkelijk een vage oranje-rode vlek waarmee je ‘richt’.

Yassin
Yassin
9 jaren geleden

Dit wist ik al toen ik 10 jaar was en ik met de afstandsbediening op de bank zat te kloten en met me oog in dat ding keek waar de infraroodstraal uit komt toen kon ik het al zien…

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x