Wetenschap

Het menselijk oog kan ‘onzichtbaar’ infrarood licht waarnemen

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In tegenstelling tot wat altijd werd gedacht, is het menselijk oog in staat om infrarood licht waar te nemen. Als de fotonen (lichtdeeltjes) van een infraroodlaser twee keer snel achter elkaar een bepaalde cel in het netvlies raken, kunnen mensen dit licht waarnemen.

Tot nu toe werd altijd aangenomen dat infrarood licht niet kon worden gedetecteerd door het menselijk oog. Net als röntgenstraling en radiogolven, vallen infraroodgolven buiten het visuele spectrum. Tijdens een experiment ontdekten wetenschappers van de Amerikaanse Washington-universiteit in St. Louis dat het netvlies infrarood licht onder bepaalde omstandigheden wel kan waarnemen.

Ze kweekten cellen uit het netvlies van mensen en muizen en stelden deze bloot aan infrarood licht. Cellen die twee keer kort achter elkaar werden geraakt door infrarode fotonen bleken op het licht te reageren.

Volgens hoofdonderzoeker Vladimir Kefalov kan de ontdekking leiden tot nieuwe methoden om het menselijk oog te onderzoeken. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift PNAS.

[Washington University]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
sjors
sjors
8 jaren geleden

Super! human! I now I can see!

c.e.
c.e.
8 jaren geleden

Iedereen die weleens met een verfbrander kozijnen heeft afgestoken weet dit al langer, je ziet daadwerkelijk een vage oranje-rode vlek waarmee je ‘richt’.

Yassin
Yassin
8 jaren geleden

Dit wist ik al toen ik 10 jaar was en ik met de afstandsbediening op de bank zat te kloten en met me oog in dat ding keek waar de infraroodstraal uit komt toen kon ik het al zien…

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

3
0
We lezen graag je reactie!x