
In tegenstelling tot wat altijd werd gedacht, is het menselijk oog in staat om infrarood licht waar te nemen. Als de fotonen (lichtdeeltjes) van een infraroodlaser twee keer snel achter elkaar een bepaalde cel in het netvlies raken, kunnen mensen dit licht waarnemen.
Tot nu toe werd altijd aangenomen dat infrarood licht niet kon worden gedetecteerd door het menselijk oog. Net als röntgenstraling en radiogolven, vallen infraroodgolven buiten het visuele spectrum. Tijdens een experiment ontdekten wetenschappers van de Amerikaanse Washington-universiteit in St. Louis dat het netvlies infrarood licht onder bepaalde omstandigheden wel kan waarnemen.
Ze kweekten cellen uit het netvlies van mensen en muizen en stelden deze bloot aan infrarood licht. Cellen die twee keer kort achter elkaar werden geraakt door infrarode fotonen bleken op het licht te reageren.
Volgens hoofdonderzoeker Vladimir Kefalov kan de ontdekking leiden tot nieuwe methoden om het menselijk oog te onderzoeken. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift PNAS.
Super! human! I now I can see!
Iedereen die weleens met een verfbrander kozijnen heeft afgestoken weet dit al langer, je ziet daadwerkelijk een vage oranje-rode vlek waarmee je ‘richt’.
Dit wist ik al toen ik 10 jaar was en ik met de afstandsbediening op de bank zat te kloten en met me oog in dat ding keek waar de infraroodstraal uit komt toen kon ik het al zien…