Homepagina » Binnenland » De twee mensen die bijna al onze media in handen hebben zijn oppermachtig en kunnen elke politicus breken. Dit gesprek is een eyeopener
De twee mensen die bijna al onze media in handen hebben zijn oppermachtig en kunnen elke politicus breken. Dit gesprek is een eye-opener

De twee mensen die bijna al onze media in handen hebben zijn oppermachtig en kunnen elke politicus breken. Dit gesprek is een eyeopener

Brussel is veranderd in een mediabolwerk. Negentig procent van de Nederlandse media is inmiddels in Belgische handen.

Slechts twee Belgische bedrijven bezitten het grootste deel van de Vlaamse en Nederlandse media. Het gaat om De Persgroep van Christian van Thillo en Mediahuis van Thomas Leysen.

Dit zijn twee steenrijke figuren met grote invloed in onder meer het bedrijfsleven en de politiek, stelt journalist Willy Van Damme. “Je kunt spreken van een duopolie.”

Oppermachtig

Het overgrote deel van de informatie wordt gecontroleerd door twee vrij geïsoleerde groeperingen die de vrije hand hebben.

Van Damme merkt op dat niemand zal durven ingaan tegen Leysen of Van Thillo, omdat zij ‘oppermachtig zijn en iedere politicus kunnen breken’.

Binnen de media is volgens hem geen verzet mogelijk omdat zij de media controleren en indirect de inhoud bepalen.

Niet tegenin

Geen journalist zal het in zijn of haar hoofd halen om zaken te publiceren die schadelijk zijn voor de grote bazen van de kranten, zegt hij.

Thomas Leysen controleert via zijn holdingmaatschappij Corelio de aandelen van Mediahuis. Hij is ook de grote baas van materiaaltechnologiebedrijf Umicore en bankgroep KBC. Daarnaast is hij voorzitter van de Koning Boudewijnstichting.

“Dit is een grote zakenman en daar ga je als journalistje niet tegenin,” klinkt het.

Bekijk het hele gesprek hieronder:

[Café Weltschmerz]


Vind je deze informatie goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. wat hebben deze twee l.llo,s nog als je niet meer naar de media luistert of leest?
  nul,nul .
  begin nu eens niet meer naar npo te luisteren of te kijken weet je hoelang het duurt voor dat deze troep van de TV en Radio is verdwenen een paar maanden want, langer duurt het niet.
  zo begin je om de troep in de wereld op te ruimen.

  15 likes
  • Inderdaad, negeer deze media en programma’s, compleet boycotten. MAAR helaas houden velen het systeem zelf in stand door er gebruik van te blijven maken , net zoals Fakebook e.a. social media omdat ze zichzelf ervan afhankelijk gemaakt hebben, precies zoals de bedoeling is.

   12 likes
 2. Durven wij in Nederland/Belgie, andere landen ter verantwoording te roepen, met eenzelfde monopolie van staatswege in de media.
  Kom op zeg, bijna elke site waarop een reactie kon worden gegeven, is door hogerhand verboden, Rijnmond / West enz.
  En op andere site’s waar één item bespreekbaar is, stikt het van de mollen.

  16 likes
 3. “Negentig procent van de Nederlandse media is inmiddels in Belgische handen”. 90% Van de gedrukte pers ja, hoewel er zoiets bestaat als redactiestatuten. Maar televisie: nul, radio: alleen Q music. Over internet hebben we het maar helemaal niet.

  12 likes
 4. Tja wat is nu erger , een dictatuur van onbenullen of een dictatuur van gezag ..
  In beide gevallen legt het volk zich erbij neer..
  In een dictatuur van gezag kijkt men wel uit anders word je gestraft.opgepakt enz……..
  In een dictatuur van de onbenullen ( chaos) is het een soort van psychologische oorlogvoering ,
  Je denkt dat je in vrijheid leeft probeert de vinger op de zere plek te leggen, maar elke keer grijp je ernaast en wordt er niet geluisterd . Een soort Univerum waar je denkt dat je leeft maar nog op de aarde rond loopt, de grote Illusie dus….

  9 likes
 5. Alle media ‘van-betekenis’althans dat pretenderen ze zijn in handen van Brussel, maar dat is slechts schijn voor de opiniepeilers?

  6 likes
 6. Kranten of media? Waar is John de Mol in dit verhaal?

  1 likes
 7. Die lui zijn machteloos ze hebben het verkeerd gespeld haha, en ze verlullen zichzelf met hun eigen woorden, hoeveel onmacht heeft men als ze zich machtig noemen!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

media

Media zijn onderdeel van probleem in de coronacrisis: ‘Dit is massapsychose’

Wat je ook van hem vindt, Jort ...

regering

‘Regering, RIVM en media moeten vervolgd worden voor dood door schuld’

Eén van de meest opvallende zaken in ...