
Bodemdeskundigen van de Ugent gaan met een zelf ontwikkelde elektromagnetische inductiesensor het landschap rond Stonehenge onderzoeken.
Wetenschappers van de vakgroep Bodembeheer van de Universiteit Gent zijn door een internationaal team van archeologen gevraagd de omgeving van het megalithische monument af te tasten.
De onderzoekers kregen onlangs toestemming van de National Trust en English Heritage. Er wordt slechts in heel beperkte mate toegang verleend voor onderzoek omdat de site bij wet beschermd is. Het is uitzonderlijk dat het team van de UGent toch toelating heeft gekregen, aldus de universiteit in een verklaring donderdag.
Ondergrondse structuren
De elektromagnetische inductiesensor wordt in een slede voortgetrokken door een quad. Gedetailleerde metingen worden met behulp van gps gelokaliseerd en beslaan meerdere lagen. De sensor reikt tot een diepte van maximaal 3 meter.
De gegevens worden door medewerkers van de vakgroep omgezet in kaarten die de bodemsamenstelling weergeven. Zodoende kunnen eventuele ondergrondse structuren, zoals opgevulde valleien of gedempte grachten, worden geïdentificeerd.
De onderzoekers hopen het toenmalige landschap rond Stonehenge te kunnen reconstrueren zodat ze de betekenis van het archeologisch erfgoed beter kunnen begrijpen.
Onopgeloste vraagstukken
Sinds 2010 is een groep Engelse en Oostenrijkse archeologen bezig met het scannen van het landschap rond Stonehenge. De technieken die ze toepassen zijn vooral gericht op de detectie van ondiepe bodemvreemde voorwerpen en menselijke ingrepen.
Sinds 1986 staat het monument van Stonehenge en zo’n 2600 hectare van het omringende landschap op de werelderfgoedlijst. Het stenen monument is eigendom van de Britse Kroon. Het omringende land is in handen van de National Trust. Het geheel wordt beheerd door English Heritage.
Elektromagnetische inductiesensor van de vakgroep Bodembeheer. Foto: UGent
Er zijn nog vele onopgeloste vraagstukken rond de opbouw en het gebruik van deze complexe vindplaats, die tenminste 2000 jaar lang in gebruik was.
Bron: Ugent.be
Gerelateerd:
- Syrisch Stonehenge: mysterieuze ruïnes mogelijk 10.000 jaar oud
- Zomerzonnewende 2012: waarom het de langste dag van het jaar is
- Stonehenge, Avebury en andere mystieke plaatsen (video)
- Is Ales Stenar het Zweedse Stonehenge?
- Stonehenge en andere staten van bewustzijn
Waarom het goed nieuws is dat het coronavirus overal is
De opmerkelijke dubbelrol van Marion Koopmans tijdens de coronacrisis
Nederlandse regering steunt terroristen. Waarom roept dit geen enkele discussie op?
Adrenochroom: Mensenbloed als drug en verjongingsmiddel
Aflevering Family Guy offline gehaald na aanslagen Boston
19 studies: zo’n 8000 jaar geleden stond de zeespiegel METERS hoger dan nu. Bekijk hier het overzicht
Hardloopwedstrijd Spanje: 3 deelnemers krijgen hartaanval, 33 belanden in ziekenhuis
De eerste week van Biden: 6 waarschuwingssignalen
Grootste Oostenrijkse krant: vaccinatieplicht heeft geen effect