Archeologie

UGent onderzoekt Stonehenge met speciale sensor

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bodemdeskundigen van de Ugent gaan met een zelf ontwikkelde elektromagnetische inductiesensor het landschap rond Stonehenge onderzoeken.

Wetenschappers van de vakgroep Bodembeheer van de Universiteit Gent zijn door een internationaal team van archeologen gevraagd de omgeving van het megalithische monument af te tasten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De onderzoekers kregen onlangs toestemming van de National Trust en English Heritage. Er wordt slechts in heel beperkte mate toegang verleend voor onderzoek omdat de site bij wet beschermd is. Het is uitzonderlijk dat het team van de UGent toch toelating heeft gekregen, aldus de universiteit in een verklaring donderdag.

Ondergrondse structuren

De elektromagnetische inductiesensor wordt in een slede voortgetrokken door een quad. Gedetailleerde metingen worden met behulp van gps gelokaliseerd en beslaan meerdere lagen. De sensor reikt tot een diepte van maximaal 3 meter.

De gegevens worden door medewerkers van de vakgroep omgezet in kaarten die de bodemsamenstelling weergeven. Zodoende kunnen eventuele ondergrondse structuren, zoals opgevulde valleien of gedempte grachten, worden geïdentificeerd.

De onderzoekers hopen het toenmalige landschap rond Stonehenge te kunnen reconstrueren zodat ze de betekenis van het archeologisch erfgoed beter kunnen begrijpen.

Onopgeloste vraagstukken

Sinds 2010 is een groep Engelse en Oostenrijkse archeologen bezig met het scannen van het landschap rond Stonehenge. De technieken die ze toepassen zijn vooral gericht op de detectie van ondiepe bodemvreemde voorwerpen en menselijke ingrepen.

Sinds 1986 staat het monument van Stonehenge en zo’n 2600 hectare van het omringende landschap op de werelderfgoedlijst. Het stenen monument is eigendom van de Britse Kroon. Het omringende land is in handen van de National Trust. Het geheel wordt beheerd door English Heritage.

Ugent onderzoekt landschap rond Stonehenge
Elektromagnetische inductiesensor van de vakgroep Bodembeheer. Foto: UGent

Er zijn nog vele onopgeloste vraagstukken rond de opbouw en het gebruik van deze complexe vindplaats, die tenminste 2000 jaar lang in gebruik was.

Bron: Ugent.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Westbound
Westbound
11 jaren geleden

Er wordt klaarblijkelijk weer een massa geld besteed aan de hobby van enkelingen.

cr
cr
11 jaren geleden

goed dat zij dit willen onderzoeken .het blijft een bijzonder plaats waar veel is gebeurt en waar de energie nog voelbaar is naar het schijnt .ik ben ook benieuwt waar voor deze nu precies voor dienen

koeriertje
koeriertje
11 jaren geleden

Waarom nu pas dit bodem onderzoek? toen ik er 31 jaar geleden kwam waren er ook al studenten met geigertellers die werden weg gejaagd: het was schadelijk voor het toerisme

Jer0
Jer0
11 jaren geleden

Wat een moeite kan toch gewoon even een vliegtuig overheen met lasers zo gepiept. Bovendien kunnen ze dan ook nog een meter dieper.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x