Financieel

Bristol wijkt van gebaande pad: Britse stad lanceert eigen muntsoort

Help mee door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Terwijl de Britten het vertrouwen in de banken kwijtraken en de schokgolven van de eurocrisis voelen, probeert één stad de lokale economie te stimuleren door een eigen muntsoort in te voeren.

De Bristol Pond wordt in september gelanceerd. De organisatoren worden overstelpt met aanmeldingen van bedrijven die mee willen doen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Het bankwezen is gebaseerd op een zeer meedogenloos systeem: mensen proberen zoveel mogelijk geld bij elkaar te graaien,” vertelde mede-oprichter Ciaran Mundy aan persbureau AFP. De nieuwe munteenheid wordt ingevoerd in een jaar waarin Britse banken worden geplaagd door schandalen en ministers openlijk praten over de ineenstorting van de eurozone.

Concorde

Honderden bedrijven doen mee aan de nieuwe muntsoort. De lancering zou in eerste instantie in mei plaatsvinden, maar vanwege de enorme belangstelling is het moment uitgesteld tot 19 september.

Op de bankbiljetten is naast de Concorde onder meer de negentiende eeuwse Britse schrijfster Hannah More te zien. Op het biljet van 5 pond staat een tijger afgebeeld die met graffiti op een muur schrijft: ‘O Vrijheid!’

Er zijn al andere Britse stadjes die lokale muntsoorten hebben ingevoerd, maar Bristol is met een half miljoen inwoners de eerste grote stad.

Chiemgauer

Het team van Mundy heeft een elektronisch systeem ontwikkeld waarmee betalingen per sms kunnen worden uitgevoerd. “Tachtig procent van het geld verlaat het gebied wanneer het wordt besteed bij een multinational, maar 80 procent blijft in het gebied wanneer het wordt uitgegeven bij een lokale handelaar,” zei hij.

“We moeten van beneden naar boven werken zodat de mensen weer zeggenschap krijgen over de manier waarop zaken worden geregeld in hun woonplaats,” legde woordvoerder Chris Chalkley uit.

Mundy baseert zich op de Chiemgauer, een Duitse lokale munt die wordt gebruikt in de districten Rosenheim en Traunstein in de deelstaat Beieren. Hij is één op één gekoppeld aan de euro. Begin 2010 werd de Chiemgauer door 3000 particulieren gebruikt en door 565 bedrijven geaccepteerd als betaalmiddel.

Monopolie

Op complementarycurrency.org zijn wereldwijd 225 lokale muntsoorten te vinden, waarvan er 102 in Europa in omloop zijn.

“We zullen nooit een stabiel, duurzaam geldsysteem hebben met een monopolie van één soort geld,” zei de Belgische econoom Bernard Lietaer tijdens een lezing in Brussel. “Iedereen kan iets doen op lokaal niveau, duurzaamheid kan niet zonder diversiteit.”

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
tania g
tania g
11 jaren geleden

Ik dacht dat Engeland niet bij Europa hoorde .hoe is het nou ?

Herco de Boer
Herco de Boer
11 jaren geleden

Interessant, maar natuurlijk niet nieuw.
Lees over “Het Vrijgeldexperiment van Wörgl” 1932 – het liep bijna op een oorlog uit tussen het stadje en het Oostenrijkse leger. Misschien dat de verschillende plaatsen in de wereld die het experiment nu voeren overeind blijven.

john
john
11 jaren geleden

Yessssss!
Kern van het principe (een LETS systeem) :
“Tachtig procent van het geld verlaat het gebied wanneer het wordt besteed bij een multinational, maar 80 procent blijft in het gebied wanneer het wordt uitgegeven bij een lokale handelaar,”

Dat (de efficiëntie van een lokale context) gaat trouwens op voor veel meer dan alleen een munteenheid.
Democratie is ook zoiets. Wie is waarvoor verantwoordelijk? En wie is het eigenlijk?

Hele grote contexten (staten, unies) zijn interessant voor het bouwen en financieren van gemeenschappelijke infrastructuren.
En als er genoeg corruptie is, dan zijn die grote structuren ook leuk voor de stropdassen die elkaar ontmoeten in bepaalde netwerken. Dan kunnen die ‘vrinden’ elkaar makkelijk wat hapjes toeschuiven.

patries
patries
11 jaren geleden

[quote name=”tania g”]Ik dacht dat Engeland niet bij Europa hoorde .hoe is het nou ?[/quote]

Engeland behoort tot Europa. Ze hebben alleen geen Euro maar de Britse pond.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x