Mens en Dier

Veel te veel kinderen krijgen ten onrechte een label: “Artsen probeerden ons in allerlei hokjes te duwen”

Help door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als kinderen anders zijn dan anderen, krijgen ze veel te snel en ten onrechte een medisch etiket op zich geplakt. Dat concludeert Liesbeth Hop in haar boek Gun kinderen hun eigen label.

Ze pleit ervoor om kinderen zichzelf te laten zijn. De jeugd- en gezinscoach ziet tal van kinderen vastlopen, omdat ze een medisch label hebben gekregen. “Zo’n label wordt de identiteit van een kind. Kijk, daar heb je die ADHD’er weer of die autist,” zegt ze.

Dat gebeurt bij veel te veel kinderen, vindt ze. Hop ziet graag dat er andere manieren worden gezocht om het kind beter tot zijn recht te laten komen, door bijvoorbeeld te kijken naar de omgeving of de omstandigheden.

“Laat een kind zichzelf zijn”

Veel te veel kinderen krijgen ten onrechte een label: "Artsen probeerden ons in allerlei hokjes te duwen"Zelf maakte Hop het ook mee dat mensen haar niet begrepen. De geschiedenis herhaalde zich bij haar zoon. “Artsen probeerden ons in allerlei hokjes te duwen, maar dat lukte niet. Ik ben ontzettend eigenwijs geweest en heb ons geen label laten geven.”

“Als een kind anders is, wil dat niet zeggen dat het medisch iets mankeert,” aldus de coach. “Laat een kind zichzelf zijn. Ouders zijn soms zo onzeker. Waarom is mijn kind niet normaal? Maar wat is normaal? Dat komt doordat de maatschappij daar een norm voor bedenkt. Zonder afwijkende mensen bestond ‘normaal’ ook niet.”

“Anders heet al gauw afwijkend”

De labels komen vaak voor bij kinderen met bijvoorbeeld ADHD. Het gebruik van medicijnen tegen ADHD is de afgelopen 10 jaar verviervoudigd.

“We zijn de afgelopen decennia steeds meer gaan denken in termen van stoornissen,” concludeert professor Laura Batstra van de Rijksuniversiteit Groningen. “We laten weinig ruimte aan kinderen die anders zijn dan de rest. Anders heet al gauw afwijkend.”

Boekentip: Gun kinderen hun eigen label: mijn kind is anders, wat nu?

[AD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x