Homepagina » Mens en Dier » Veel te veel kinderen krijgen ten onrechte een label: “Artsen probeerden ons in allerlei hokjes te duwen”
Veel te veel kinderen krijgen ten onrechte een label: "Artsen probeerden ons in allerlei hokjes te duwen"

Veel te veel kinderen krijgen ten onrechte een label: “Artsen probeerden ons in allerlei hokjes te duwen”

Als kinderen anders zijn dan anderen, krijgen ze veel te snel en ten onrechte een medisch etiket op zich geplakt. Dat concludeert Liesbeth Hop in haar boek Gun kinderen hun eigen label.

Ze pleit ervoor om kinderen zichzelf te laten zijn. De jeugd- en gezinscoach ziet tal van kinderen vastlopen, omdat ze een medisch label hebben gekregen. “Zo’n label wordt de identiteit van een kind. Kijk, daar heb je die ADHD’er weer of die autist,” zegt ze.

Dat gebeurt bij veel te veel kinderen, vindt ze. Hop ziet graag dat er andere manieren worden gezocht om het kind beter tot zijn recht te laten komen, door bijvoorbeeld te kijken naar de omgeving of de omstandigheden.

“Laat een kind zichzelf zijn”

Veel te veel kinderen krijgen ten onrechte een label: "Artsen probeerden ons in allerlei hokjes te duwen"Zelf maakte Hop het ook mee dat mensen haar niet begrepen. De geschiedenis herhaalde zich bij haar zoon. “Artsen probeerden ons in allerlei hokjes te duwen, maar dat lukte niet. Ik ben ontzettend eigenwijs geweest en heb ons geen label laten geven.”

“Als een kind anders is, wil dat niet zeggen dat het medisch iets mankeert,” aldus de coach. “Laat een kind zichzelf zijn. Ouders zijn soms zo onzeker. Waarom is mijn kind niet normaal? Maar wat is normaal? Dat komt doordat de maatschappij daar een norm voor bedenkt. Zonder afwijkende mensen bestond ‘normaal’ ook niet.”

“Anders heet al gauw afwijkend”

De labels komen vaak voor bij kinderen met bijvoorbeeld ADHD. Het gebruik van medicijnen tegen ADHD is de afgelopen 10 jaar verviervoudigd.

“We zijn de afgelopen decennia steeds meer gaan denken in termen van stoornissen,” concludeert professor Laura Batstra van de Rijksuniversiteit Groningen. “We laten weinig ruimte aan kinderen die anders zijn dan de rest. Anders heet al gauw afwijkend.”

Boekentip: Gun kinderen hun eigen label: mijn kind is anders, wat nu?

[AD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

hormoongif

Een aanval op de gezondheid van de burger. Dit nieuwe onderzoek waarschuwt voor hormoongif op groente en fruit

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn ...

Deze man spioneerde jarenlang voor de overheid. Maar niet op de manier waarop je zou denken

Iets als ADHD bestaat ook helemaal niet. Rapper Lange Frans legt in deze podcast uit hoe we geprogrammeerd worden in de Matrix

De meeste mensen doen helemaal niks. Ze ...

>