Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Blootstelling aan elektromagnetische velden gelinkt aan dodelijke spierziekte ALS
De echte geschiedenis van de wereld (video)
Samenstelling oudste pillen ter wereld onthuld
Wat zijn ze van plan? ‘Recordaantal’ van 52 staatshoofden en regeringsleiders op bezoek bij Schwab
“NASA kiekt geheime legerbunker op Mars”
Deze auto loopt op zout water en mag de openbare weg op
Hoe de maanlandingen in scene zijn gezet (video)
RIVM erkent: In Nederland wordt immuniteit opgebouwd tegen corona
Advocaat: ‘Verpletterende verkiezingszege voor Trump, onthutsend bewijs voor fraude’