Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Bestaan van buitenaardse basis op de maan geheim gehouden door NASA? Bekijk de beelden
Brainwash: Religieus gebied actief in hoofd Apple-fans
Overblijfselen van verloren continenten op 1,6 kilometer onder Antarctica onthuld. Zo werden ze ontdekt
800.000 vrijwilligers planten in één dag 50 miljoen bomen in India
Reiner Fuellmich legt in 2 minuten uit hoe Big Pharma ons voor de gek hield met corona
Kun je niet slapen? Met dit trucje lukt het je in een minuut
World Economic Forum wil aantal auto’s drastisch terugdringen in 2050
Gigantische tsunami-achtige wolken rollen door lucht boven Alabama
Van Houwelingen gaat los in Kamer: ‘We zijn als land terechtgekomen in een Orwell-achtige 1984-samenleving’