De Universiteit Maastricht heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek geconcludeerd dat er een ‘causaal verband is tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende effecten’.
Het blijkt dat blauwe bessen bijdragen aan een lagere kans op kanker en hart- en vaatziekten, omdat de antioxidanten in dit zachtfruit bescherming bieden tegen DNA-schade. Daarnaast zeggen de onderzoekers dat de consumptie van blauwe bessen helpt om obesitas en diabetes te voorkomen. Verder blijven de bio-actieve stoffen van blauwe bessen tijdens opslag en verwerking, bijvoorbeeld bij de productie van sappen, stabiel.
Het onderzoek naar verschillende rassen blauwe bes werd tussen 2008 en 2013 uitgevoerd door de Universiteit Maastricht in samenwerking met Plant Research International uit Wageningen. De antioxidantwaarden van de in Noord-Limburg geteelde rassen blijken zeer hoog te zijn. Daarmee mag de blauwe bes met recht een superfood worden genoemd.
Blauwe bessen bevatten veel ontstekingsremmende polyfenolen en werken gunstig op een hoge bloeddruk. Uit Amerikaans onderzoek bleek eerder al dat het fruit tumoren bij muizen met agressieve borstkankercellen drastisch vermindert.
De term ‘superfruits’ bestaat pas sinds 2005, aldus Fred Brouns van de Universiteit Maastricht. “Met deze term worden vooral exotische fruitsoorten aangeduid zoals açai, noni, goji en granaatappel. Maar ook inheemse zachte fruitsoorten zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien en bramen vallen hieronder.”
“De afgelopen jaren is er behoorlijke wetenschappelijke bewijslast opgebouwd voor de gezondheidsondersteunende werking van deze fruitsoorten,” legde Brouns uit. “Ze dragen bij aan het gezond blijven van cellen en goede orgaanfuncties. Dergelijke effecten uiten zich onder meer in het verbeteren van de vitaliteit, cognitieve functies, fysieke prestaties, maar ook in een verminderd risico op chronische ziektes. Kort gezegd: ondersteunen ze gezonder oud worden.”
Tijdens een aflevering van het RTL4-programma ‘Life is Beautiful’ ging dr. Hans Helsper van de Wageningen Universiteit met presentator Erik-Alexander Richter in gesprek over het wetenschappelijke onderzoek naar de blauwe bes.
[AGF]
Van margarine tot gekweekte zalm: Vijf soorten voeding waar je voor moet oppassen
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot: ‘Zomers worden natter en droger’
Dit stel woont al tientallen jaren in een huis waar het spookt. Er gebeuren de vreemdste dingen
‘Er komt een golf pandemieën op ons af, de ene na de andere’
Slowaakse parlementsleden lopen weg bij speech president Zelenski: ‘Hij is een oorlogshitser en een leugenaar’
De kleur roze bestaat niet
Hoe een pater gelijk kreeg over Nederlandse steun aan jihadisten in Syrië (en Timmermans ervan wist)
“9/11 was zionistische staatsgreep om macht in VS over te nemen”
De voordelen van een telefoontasje tijdens de vakantie