Gezondheid

Verband tussen blauwe bessen eten en gezondheidsbevorderende effecten

Help door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Universiteit Maastricht heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek geconcludeerd dat er een ‘causaal verband is tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende effecten’.

Het blijkt dat blauwe bessen bijdragen aan een lagere kans op kanker en hart- en vaatziekten, omdat de antioxidanten in dit zachtfruit bescherming bieden tegen DNA-schade. Daarnaast zeggen de onderzoekers dat de consumptie van blauwe bessen helpt om obesitas en diabetes te voorkomen. Verder blijven de bio-actieve stoffen van blauwe bessen tijdens opslag en verwerking, bijvoorbeeld bij de productie van sappen, stabiel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het onderzoek naar verschillende rassen blauwe bes werd tussen 2008 en 2013 uitgevoerd door de Universiteit Maastricht in samenwerking met Plant Research International uit Wageningen. De antioxidantwaarden van de in Noord-Limburg geteelde rassen blijken zeer hoog te zijn. Daarmee mag de blauwe bes met recht een superfood worden genoemd.

Blauwe bessen bevatten veel ontstekingsremmende polyfenolen en werken gunstig op een hoge bloeddruk. Uit Amerikaans onderzoek bleek eerder al dat het fruit tumoren bij muizen met agressieve borstkankercellen drastisch vermindert.

De term ‘superfruits’ bestaat pas sinds 2005, aldus Fred Brouns van de Universiteit Maastricht. “Met deze term worden vooral exotische fruitsoorten aangeduid zoals açai, noni, goji en granaatappel. Maar ook inheemse zachte fruitsoorten zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien en bramen vallen hieronder.”

“De afgelopen jaren is er behoorlijke wetenschappelijke bewijslast opgebouwd voor de gezondheidsondersteunende werking van deze fruitsoorten,” legde Brouns uit. “Ze dragen bij aan het gezond blijven van cellen en goede orgaanfuncties. Dergelijke effecten uiten zich onder meer in het verbeteren van de vitaliteit, cognitieve functies, fysieke prestaties, maar ook in een verminderd risico op chronische ziektes. Kort gezegd: ondersteunen ze gezonder oud worden.”

Tijdens een aflevering van het RTL4-programma ‘Life is Beautiful’ ging dr. Hans Helsper van de Wageningen Universiteit met presentator Erik-Alexander Richter in gesprek over het wetenschappelijke onderzoek naar de blauwe bes.

[AGF]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Enkidoe
Enkidoe
9 jaren geleden

Blauwe bessen zijn helaas hartstikke duur

Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Mooi onderwerp voor een dieet site!

Ik zie de blauwe bes geheel niet als iets genezend iets werken en je zal het enkel moeten zien als een gezonde snack niets meer of minder.
Het krijgen van ziektes en het genezen daarvan heeft geheel ergens anders mee te maken!

arnold
arnold
9 jaren geleden

hoe zit het dan met bramen als die kopot gaan heb je rolze handen de rest van de dag

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x