Gezondheid

Verborgen geheim: schadelijke transvetten in tienduizenden supermarktproducten

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit een nieuwe analyse van de Environmental Working Group (EWG) blijkt dat meer dan 27 procent van de 84.000 bewerkte voedselproducten in Amerikaanse supermarkten schadelijke kunstmatige transvetten bevat. Nog eens 10 procent bevat ingrediënten die deels bestaan uit transvet.

In veel gevallen is op de verpakking niet te zien dat er transvet in een product zit. Dit komt omdat voedselproducenten minder dan een halve gram transvet per portie mogen afronden naar nul.

“De meeste mensen hebben geen idee dat ze deze ongezonde transvetten consumeren omdat ze op het etiket lezen dat er geen transvet in zit,” zei Dawn Undurraga van EWG. “Door middel van deze belangrijke analyse hopen we één van de duistere geheimen van de voedselindustrie te ontbloten.”

Agressie

Zo’n 400 producten blijken per portie meer transvet te bevatten dan de limiet van twee gram per dag die de Wereldgezondheidsorganisatie aanhoudt. De voedselproducten die het meeste verborgen transvet bevatten zijn onder meer: ontbijtrepen, krakelingen, pindakaas, crackers, brood, fruitsnacks voor kinderen, kindergranen, puddingmix, cupcakes en ijshoorntjes. Maar het zit ook in bijvoorbeeld geraffineerde oliën, emulgatoren en smaak- en kleurstoffen.

“De reden dat fabrikanten niet toegeven dat ze voedsel met transvet verkopen is dat ze daartoe niet verplicht zijn,” voegde Undurraga toe. Transvetten maken koekjes krokant, zorgen ervoor dat je gebak langer kunt bewaren en geven smaak aan gefrituurd voedsel en kant-en-klare maaltijden. De consumptie van transvet is gelinkt aan hartziekten, agressie, oxidatieve stress, ontsteking, geheugenverlies en diabetes type 2.

Landelijk verbod

Bij de Amerikaanse voedselautoriteit FDA ligt een voorstel om het verkeerde vet landelijk te verbieden. De FDA hoopt gezondheidsproblemen terug te dringen door fabrikanten te dwingen minder transvetten aan hun producten toe te voegen. Ze hopen door het verbod duizenden hartaanvallen en doden te voorkomen.

In Nederland is de industrie sinds de jaren negentig bezig het gebruik van transvet tot een minimum te beperken. Het percentage transvet in Nederlandse producten ligt volgens het Voedingscentrum ver onder het maximum percentage dat is vastgesteld door de Gezondheidsraad.

[EWG]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
7 jaren geleden

Wederom een bewijs dat de voedsel en waren autoriteiten onbetrouwbaar zijn en duidelijk op hand van de machtige producenten.

Ondanks dat het al tientallen jaren bekend is dat transvetten gevaarlijk zijn hebben zij toch toegestaan dat het in de markt blijft.

Het wordt tijd dat leugenaars ontmaskerd worden, zeker als zij de volksgezondheid in gevaar brengen.

Sunshine
Sunshine
7 jaren geleden

Ik schiet bijna in de lach bij het lezen van de titel.
Het is nauwelijks een geheim zou ik denken. Alle bewerkte voeding bevat transvetten, en op het plee papier na, is alles in een supermarkt bewerkt. Dat gezegd, zelfs plee paper is bewerkt.

Boodschap: haal geen ‘voeding’ uit een supermarkt. Ga naar de biologische boer of winkel, en knutsel zelf je maaltijd in elkaar. Weet je precies wat er in gaat en uiteindelijk op je bord belandt.
In een supermarkt koop je enkel ziekte. Het lekker goedkoop afrekenen wordt uiteindelijk nog een dure bezigheid als je je ziektekostenpremie enkel maar ziet stijgen.

trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart
7 jaren geleden
jenne
jenne
7 jaren geleden

Geen kant en klaar voedsel kopen en consumeren, doe moeite om goede producten te vinden, je moet toch op zijn minst weten waar het van daan komt.
Dat is hier waar ik woon, niet echt moeilijk op de kleine marktjes verkoopt een ieder zijn overtollige voedsel, bijna ieder één heeft zijn moestuin, zeker de ouderen.
Eet en drink minder, maar goede kwaliteit, pas op met flessen water is ook niet zo rein als voorgesteld, drink je wijn aangelengd met water, minder vlees en vis, peulvruchten, neem een voorbeeld aan de middelandse zee menu’s, dan slaap je ook beter.
Op tijd je kuur met Huile Essentieel, dan blijft je lichaam in tip top conditie, en dan volgt je geest van zelf.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

10
0
We lezen graag je reactie!x