Homepagina » Bewustzijn » Verpleegster verzamelt bijzondere verhalen over bijna-doodervaringen
Verpleegster verzamelt bijzondere verhalen over bijna-doodervaringen

Verpleegster verzamelt bijzondere verhalen over bijna-doodervaringen

Dr. Penny Sartori werkte jarenlang op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in Wales. Ze verzamelde ervaringen van patiënten die bijna-doodervaringen hebben gehad.

De verhalen kwamen veelal overeen: mensen zagen familieleden die lang geleden waren overleden en bevonden zich in een tunnel die hen naar het licht leidde.

Dr. Sartori heeft de ervaringen gebundeld in een boek, ‘The Wisdom of Neart-Death Experiences’, waarin ze veel voorbeelden geeft van bijna-doodervaringen.

Groot effect

“Deze ervaringen zijn echt en vanwege de ontwikkelingen in de gezondheidszorg zullen steeds meer mensen een bijna-doodervaring krijgen,” zei ze. “Ze hebben een groot effect op mensen, die vaak hun leven aan zich voorbij zien gaan.”

Er zijn ook gevallen bekend van mensen die voor de bijna-doodervaring aan een serieuze ziekte leden en nadien helemaal herstelden. Dr. Sartori ontdekte dat patiënten zich vaak konden herinneren wat artsen deden of zeiden, hoewel de apparatuur liet zien dat ze geheel buiten bewustzijn waren.

Ook kinderen hebben bijna-doodervaringen. Het medische tijdschrift Critical Care Medicine schreef over een zes maanden oude baby die in het ziekenhuis bijna stierf aan een serieuze ziekte. Drie jaar later kreeg de jongen te horen dat zijn oma stervende was. Hij vroeg daarop aan zijn ouders: “Ging ze door de tunnel om God te ontmoeten?”

Park

Het 4-jarige zoontje van een Britse soldaat stierf bijna na een darmblokkade, maar wist uiteindelijk te herstellen. Enige maanden later vroeg de soldaat op zijn vrije dag aan zijn zoon wat hij wilde gaan doen. De jongen reageerde: “Ik wil weer naar ‘dat park’.”

Toen zijn vader hem vroeg welk park hij bedoelde zei hij: “Dat park waar ik kwam toen ik in het ziekenhuis door de tunnel ging. Er was een park met veel kinderen en schommels, met een wit hek eromheen. Ik probeerde over het hek te klimmen, maar een man hield me tegen en zei dat ik nog niet mocht komen. Hij stuurde me terug door de tunnel en ik was weer terug in het ziekenhuis.”

Lees ook: The children who have near-death experiences – then lead charmed lives: Study reveals youngsters as young as six months can have lucid visions

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Waarom bestaat god niet een boeddha wel? Heb je die gezien en kan je daar bewijs van geven? Voor dat jongetje bestaat God. Wees volwassen en respecteer dat. Als jij in boeddha gelooft leef dan ook volgens die normen en waarden. Dat is dat je jezelf boven geen enkel wezen hoger zet en elkaar respecteerd.
  Ik hoop dat je dat inziet

  5 likes
  • Momenteel lees ik de bijbel, gewoon uit nieuwsgierigheid. ik weet persoonlijk niet of er een leven na de dood is of dat er een god is. Eerlijker kan ik nu niet zijn; Ik hoop wel dat dit het geval is maar ja wat heb je daar aan. Ik heb van man die in god geloofd te horen gekregen dat als je leeft vanuit de wil van God en toegeeft dat je een zondig mens bent en vergeving vraagt in jezus naam en dan oprecht dat je eeuwig leven krijgt. Ik vind dit toch moeilijk met het verstand dat ik heb en gebruik. Er staat in de bijbel: Onderzoekt alles maar behoud het goede. Dus onderzoek de bijbel en je weet diep van binnen(je wezen) of dit de waarheid kan zijn of niet. nu ben ik opgegroeid zonder geloof en wil wel graag geloven maar mijn verstand zegt me dat dit een illusie en verspilde tijd zal zijn. Volgens gelovigen kom je onbewust in opstand omdat satan zou heersen over ons mensen op aarde. Als je je overgeeft om toenadering te zoeken naar God dan zou je beschermt worden. Ik weet het niet…..Vergeet niet dat de bijbel al erg oud is en er van alles geschreven kan worden om ons mensen mentaal gevangen te houden en macht op ons uit te drukken. De mens komt nu meer voor zichzelf op wat volgens de bijbel een teken van het eindtijdperk is. we hebben zogenaamd een vrije wil maar moeten wel doen wat God zegt zoals het bedoeld is wezenlijk voor ons. Dit lijkt eerder op tirannie en onderdrukking zonder dat ik dwars wil zijn. Ik hoop dat er een leven na deze is vol liefde, maar is dit ook zo….. Mijn opa die stervende was is vroeger met zijn vrouw drie kinderen verloren. Mijn moeder vertelde mij dat hij met zijn vinger wees in de hoek van de ziekenhuiskamer en in het fries drie kleine kinderen uitsprak en er gelukzalig naar keek. Waren dit hallucinaties…. Ik heb dit wel vaker gehoord. Ook van een tante van mij die een aantal weken voor haar dood tegen verpleegster vertelde dat ze binnenkort weer bij haar man zou zijn. Ze had hem gezien. Ze was niet ziek maar stierf een aantal weken ineens. Of het nou een verlangen is onbewust van deze mensen weet ik niet of dat het echt is. waarom zouden ze dit verzinnen. Beide waren nogal nuchter in hun leven en moesten niets van hokus pokus weten. tenminste dat zeiden ze…. Hoe dan ook het leven is eigenlijk heel bijzonder.(de natuur, vogels, dieren, planten, etc.). Of het is gecreeerd of het komt door evolututie. Maar een oerknal is ook zoiets. We kunnen alleen maar hopen maar echt weten…. mensen met een bijna doodervaring veranderen vaak wel radicaal ten goed heb ik wel eens gelezen. Kennelijk is datgene of het nou echt was of niet zo’n ervaring dat dit het resultaat is.

   0 likes
 2. [quote name=”Kalki”]’ Hij vroeg daarop aan zijn ouders: “Ging ze door de tunnel om God te ontmoeten?” ‘; is kinderlijke praat, God bestaat niet, Boeddha bestaat wel.[/quote]
  wat geeft jou precies het recht om te bepalen wat echt of niet echt is. persoonlijk geloof ik in geen enkele god of profeet waar mensen mee komen.
  maar dat betekend niet dat ik denk dat anderen het mis hebben. je kunt nooit helemaal zeker zijn tenzij je god of boedha personlijk hebt ontmoet

  3 likes
 3. IK weet zeker dat God bestaat,maar we hebben ook een vrije wil.Oorlogen doen de mensen zelf en niet God hij is de liefde.Wij hebben hier in Nederland ook een arts die met pensioen ging,en van uit zijn beroep ook de mensen thuis op ging zoeken die een bijna dood ervaring hebben gehad.OOk hij heeft er een boek over geschreven.Alleen weet ik niet meer hoe deze arts heet jammer genoeg.

  1 likes
 4. Als God zoals hij in de Bijbel omschreven echt is, dan vind ik dat God geen goed werk heeft afgeleverd. God heeft de mens niet tot zijn slaaf gemaakt en laat ons compleet vrij. Oké dat is fijn! Echter is onze vrije wil zeer beperkt. Je kunt bijvoorbeeld wel willen dat je in God gelooft, maar als je echt niet gelooft dan houd het op. Hier heb je geen controle over, het is zo of het is niet zo. Al zullen de meeste denk ik gewoon twijfelen aan zijn bestaan.

  Dus vind ik niet dat God ons moet straffen wanneer wij niet in God geloven. God is hier zelf verantwoordelijk voor en niet wij zelf, want God heeft ons gecreëerd op deze manier. Geen aardige God als we toch gestraft worden.

  Verder denk ik dat overal iets tegenover moet staan. En dan bedoel ik dingen als warm, koud, vrede, oorlog, blij, verdrietig, donker, licht etc. enz. Dat zou een reden kunnen zijn waarom er zoveel narigheid in de wereld is. Het evenwicht. Al is o.a. oorlog natuurlijk verschrikkelijk.

  Maar mocht je al vroeg sterven en God geeft ons het eeuwige leven, dan wordt dat sterven al iets minder erg. Tenzij je naar de hel gaat en dat is ook weer een lastig punt aangezien er tijdens een BDA ook mensen een soort hel ervaren.

  Tot slot ben ik van mening dat niemand, maar dan ook niemand een oneindige straf vol pijn en leed verdient. Oneindig is namelijk best lang. Zelfs de Satan zou uiteindelijk vergeven moeten worden bij wijze van spreken.

  Maar dat het na onze fysieke dood ophoud, geloof ik niet. Wat mij betreft is dit toch echt al overduidelijk bewezen.

  0 likes
  • Ik heb zelf vorig jaar een bijna dood ervaring gehad. Met alles erop en er aan zoals anderen dat ook beschrijven. Buiten het lichaam bevinden, schieten door een tunnel en daarna je begeven naar het licht of de bron waar we naar toe willen gaan. Alleen als je je volledig overgeeft en er klaar voor bent dan kun je de overstap maken. Ik kwam ook een soort hel tegen waar jammerende mensen of geesten aanwezig waren. ik kon me er gemakkelijk door heen bewegen en ik kende geen angst, het ligt eraan in welke bewustzijns staat je je bevindt. Ik was nog niet klaar voor de overstap en keerde weer terug. Daarna kom je weer terug in eigenlijk gekke wereld, waar iedereen zich drukt maakt om niets. Ook bezit of materie wordt niet meer zo belangrijk meer. Het moeilijke is wel dat de mensen om je heen dit niet kunnen bevatten. Uiteindelijk maken we allemaal deze reis.
   Ik denk dat we ons zelf wijs maken dat we ons van de bron ( of noem maar god ) hebben afgekeerd terwijl dit niet zo is. Ons ego probeert telkens weer ons te foppen zodat we in een illusie blijven leven. De kunst is dat te doorbreken.

   1 likes
  • BDA en daar de hemel of de hell in tegen komen, zelf heb ik het nog nooit mee gemaakt maar ik zelf denk dat de hell een beetje te hoog word beoordeeld meschien is de hell wel om je fouten in te zien en er spiet van hebt wat je meschien hebt gedaan en zodra god daar iets van mee krijgt geeft de duivel toe steming om jou naar de hemel te laten gaan meschien fantasie of iets wat niet kan maar zelf weet ik het niet en er is echter nog nooit een overledenen terug gekomen als engel om zo iets te vertelen dus ik vind de hell net zo goed als hemel omdat ik het zelf niet heb mee gemaakt laat ik hier geen gras over groeien

   0 likes
 5. ‘ Hij vroeg daarop aan zijn ouders: “Ging ze door de tunnel om God te ontmoeten?” ‘; is kinderlijke praat, God bestaat niet, Boeddha bestaat wel.

  0 likes
 6. [quote name=”sylvia”]Waarom bestaat god niet een boeddha wel? Heb je die gezien en kan je daar bewijs van geven? Voor dat jongetje bestaat God. Wees volwassen en respecteer dat. Als jij in boeddha gelooft leef dan ook volgens die normen en waarden. Dat is dat je jezelf boven geen enkel wezen hoger zet en elkaar respecteerd.
  Ik hoop dat je dat inziet[/quote]
  [quote name=”Happy”][quote name=”Kalki”]’ Hij vroeg daarop aan zijn ouders: “Ging ze door de tunnel om God te ontmoeten?” ‘; is kinderlijke praat, God bestaat niet, Boeddha bestaat wel.[/quote]
  wat geeft jou precies het recht om te bepalen wat echt of niet echt is. persoonlijk geloof ik in geen enkele god of profeet waar mensen mee komen.
  maar dat betekend niet dat ik denk dat anderen het mis hebben. je kunt nooit helemaal zeker zijn tenzij je god of boedha personlijk hebt ontmoet[/quote]

  Hoeveel moorden, oorlogen etc. zijn er in naam van GOD gepleegd? En hoeveel moorden, oorlogen etc. in naam van de Boeddha?

  De bijna-dood-ervaring leert je compassie te voelen en praktiseren, zoals gedoceerd door de Boeddha.

  0 likes
 7. [quote name=”Kalki”]

  De bijna-dood-ervaring leert je compassie te voelen en praktiseren, zoals gedoceerd door de Boeddha.[/quote]

  Man, het lijkt er eerder op dat je met een dubbele agenda staat te reageren. Alsof we nog niet genoeg hebben aan God vs Allah kom jij er nog even bij met je Boeddha. Evangeliseren heet dat. maar ik noem noem dat engnekkerij.

  0 likes
 8. [quote name=”Kalki”][quote name=”sylvia”]Waarom bestaat god niet een boeddha wel? Heb je die gezien en kan je daar bewijs van geven? Voor dat jongetje bestaat God. Wees volwassen en respecteer dat. Als jij in boeddha gelooft leef dan ook volgens die normen en waarden. Dat is dat je jezelf boven geen enkel wezen hoger zet en elkaar respecteerd.
  Ik hoop dat je dat inziet[/quote]
  [quote name=”Happy”][quote name=”Kalki”]’ Hij vroeg daarop aan zijn ouders: “Ging ze door de tunnel om God te ontmoeten?” ‘; is kinderlijke praat, God bestaat niet, Boeddha bestaat wel.[/quote]
  wat geeft jou precies het recht om te bepalen wat echt of niet echt is. persoonlijk geloof ik in geen enkele god of profeet waar mensen mee komen.
  maar dat betekend niet dat ik denk dat anderen het mis hebben. je kunt nooit helemaal zeker zijn tenzij je god of boedha personlijk hebt ontmoet[/quote]

  Hoeveel moorden, oorlogen etc. zijn er in naam van GOD gepleegd? En hoeveel moorden, oorlogen etc. in naam van de Boeddha?

  De bijna-dood-ervaring leert je compassie te voelen en praktiseren, zoals gedoceerd door de Boeddha.[/quote]

  Geloof me, dat zijn er een hoop. http://wijblijvenhier.nl/14134/rohingya-moslims-verdreven-vermoord-en-verbrand-in-myanmar/

  Maar wel voor de duidelijkheid, een moord wordt nooit gepleegd in naam van God, Allah of Boeddha. We in naam van angst of heerszucht van de mens. Daarvoor kan de naam van iedere heilige, God of profeet misbruikt worden.

  0 likes
 9. Waarom duiden jullie iemand die naar alle waarschijnlijkheid arts is, dr. Sartori, aan met verpleegkundige??

  0 likes
 10. @Kalki
  als je de Lotus Sutra goed leest dan kom je er vanzelf achter dat de Boeddha ook in goden geloofde.

  0 likes
 11. [quote name=”Madeliefje”]@Kalki
  als je de Lotus Sutra goed leest dan kom je er vanzelf achter dat de Boeddha ook in goden geloofde.[/quote]

  ‘In Goden’ geloven is wat anders dan in 1 GOD geloven.

  0 likes
  • Weetje wat zo mooi is ken je de zin GOD IS GROOT is niet zomaar allemaal geloven we iets anders maar eindstand gaan we allemaal naar de zelfde plek. Voor de mensen die geloven in hemel en hel. Kijk maar goed om je heen wij allemaal gaan naar boven de vraag is hoe komen we terug en hoe maken we onze zondes goed van de vorige leven.

   0 likes
 12. [quote name=”Freya”]Waarom duiden jullie iemand die naar alle waarschijnlijkheid arts is, dr. Sartori, aan met verpleegkundige??[/quote]
  Dat was ook het eerste wat ik dacht Freya.

  0 likes
 13. [quote name=”Freya”]Waarom duiden jullie iemand die naar alle waarschijnlijkheid arts is, dr. Sartori, aan met verpleegkundige??[/quote]

  Zij was verpleegkundige op de intensive care toen ze 5 jaar lang informatie hierover verzamelde en is in 2005 gepromoveerd op haar onderzoek naar BDE’s. Vandaar de titel Dr.
  Meer is te vinden op http://www.drpennysartori.com

  Overigens vind ik de discussie over God en/of Buddha hier totaal niet ter zake doen. Die worden er een beetje aan de haren bijgesleept, terwijl het daar helemaal niet over gaat.

  0 likes
 14. [quote name=”Alie”]IK weet zeker dat God bestaat,maar we hebben ook een vrije wil.Oorlogen doen de mensen zelf en niet God hij is de liefde.Wij hebben hier in Nederland ook een arts die met pensioen ging,en van uit zijn beroep ook de mensen thuis op ging zoeken die een bijna dood ervaring hebben gehad.OOk hij heeft er een boek over geschreven.Alleen weet ik niet meer hoe deze arts heet jammer genoeg.[/quote]

  Laat ik het anders zeggen:

  De vrije wil heeft meer betrekking op je daden en beslissingen. Maar hoe verklaar je dat je bijvoorbeeld een kiwi lekker vindt? Of dat je heel erg geïnteresseerd bent in kunst? En waarom ben je zoals je bent? Waarom hou je bijvoorbeeld zo van voetbal? En zo kan ik nog honderden voorbeelden geven.

  Natuurlijk kan ik willen dat ik de kiwi niet meer lekker vind, maar dit lukt niet. Dat ik een kiwi lekker vind, staat dus eigenlijk vast. Natuurlijk kan je smaak veranderen, maar dat bepaald je lichaam en niet jijzelf.

  Dus wanneer het voor de één vanzelfsprekend is om in God te geloven, dan kan het voor de andere ook net zo vanzelfsprekend zijn om niet in God te geloven. Je kan niet zomaar in 1x 100% omschakelen, want je gevoel zegt bijvoorbeeld God bestaat niet en er zijn miljoenen mensen die dit gevoel niet onder controle hebben. Net als bijvoorbeeld verliefd zijn. Het overkomt je en je voelt het, maar je kan het niet op commando laten verdwijnen. Je kan ook niet op eigen commando ineens met de volle overtuiging omschakelen van niet naar wel geloven in God.

  Als je als man op andere mannen valt, dan is dit ook geen keuze. Het is gewoon zo. Eventueel de keuze maken om uit de kast te komen, kan wel.

  Dus geloven in God is niet je eigen keuze. Dit geloof is wel of niet aanwezig en je bent niet degene die dit bepaald over jezelf. Ook al wil je graag in God geloven, je overtuigt jezelf niet. Of andersom.

  0 likes
 15. [quote name=”Alie”]IK weet zeker dat God bestaat,maar we hebben ook een vrije wil.Oorlogen doen de mensen zelf en niet God hij is de liefde.Wij hebben hier in Nederland ook een arts die met pensioen ging,en van uit zijn beroep ook de mensen thuis op ging zoeken die een bijna dood ervaring hebben gehad.OOk hij heeft er een boek over geschreven.Alleen weet ik niet meer hoe deze arts heet jammer genoeg.[/quote]

  Dat was de cardioloog Pim van Lommel 😉 en de amerikaan Eben Alexander heeft ook een boek uit eigen! ervaring geschreven na een hele week in coma te hebben gelegen. Er zijn hele fraaie filmpjes te vinden van deze neurochirurg Eben Alexander op you-tube.

  0 likes
 16. [quote name=”Alie”]IK weet zeker dat God bestaat,maar we hebben ook een vrije wil.Oorlogen doen de mensen zelf en niet God hij is de liefde.Wij hebben hier in Nederland ook een arts die met pensioen ging,en van uit zijn beroep ook de mensen thuis op ging zoeken die een bijna dood ervaring hebben gehad.OOk hij heeft er een boek over geschreven.Alleen weet ik niet meer hoe deze arts heet jammer genoeg.[/quote]

  Dus als GOD bestaat moet je maar achter hem aan lopen.
  GOD is het kwade en goede in 1.
  Zonder het kwaad kan GOD niet bestaan.
  Hij straft iedereen voor eeuwig die niet zijn regels volgt .
  En voor die eeuwige straf heeft hij Lucifer voor geschapen.
  En hij heeft zich ook laten verlijden door Lucifer.
  Terwijl hij alwetend is.
  In deze wereld noemen we zo een man een dictator.
  Deze houd ook van zijn eigen volk.
  Maar owee als je niet zijn regels opvolg.

  0 likes
 17. het is prima dat jullie discuseren over goden maar houd het vriendelijk.
  hoe hard jullie ook geloven er is geen bewijs welke god echt is als uber houd een van de goden die wij kennen echt is.
  ruzie maken over iets wat mogelijk niet eens bestaat is gewoonweg dwaas…
  het feit dat dit al genoeg is om mensen tegen elkaar op te zetten vind ik zeer teleurstellend

  0 likes
 18. Omdat de mens schijnbaar meer ervaart dan de diagnose aangeeft dat je buitenbewust zijn bent, doet mij beslissen geen geen donor te worden, omdat je lichaam nog moet leven en je gestript worden kan meemaken.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

australische

Australische politicus: ‘Rassenprotesten zijn vooral schuld van Obama’

De media proberen Trump de schuld te ...

betogers

‘Vreedzame’ betogers Black Lives Matter steken huis met kind in brand en blokkeren brandweer

Een politiechef uit de Amerikaanse staat Virginia ...