CoronaMens en Dier

Volkskrant-journalist middelpunt van Twitterruzie over Wob-onthullingen: ‘Dit gaat niet goed zo’

Help mee door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!

Wob-onderzoekers Daniël van der Tuin en Cees van den Bos kwamen op basis van vrijgegeven documenten tot de conclusie dat de overheid hydroxychloroquine in de ban heeft gedaan ondanks goede resultaten met vroegbehandeling van coronapatiënten.

De data-analisten werden vervolgens door Volkskrant-journalist Maarten Keulemans door de mangel gehaald omdat ze ten onrechte twee opeenvolgende pagina’s uit een Wob-document van het ministerie van VWS met elkaar in verband hadden gebracht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Het was niet het RIVM dat constateerde dat er minder coronasterfte was in landen waar hydroxychloroquine werd gebruikt. Dit werd door een andere bron geconstateerd, maar door VWS in het Wob-document gepubliceerd. De bron is door de autoriteiten niet vermeld.

Professioneel ‘cherry picker’

De analisten rectificeerden het bericht. Van den Bos maakte daarbij nog de volgende opmerking: “Desalniettemin ging het bericht over hydroxychloroquine wel rond binnen het ministerie of RIVM.” Gezondheidswetenschapper Yvonne Simons voegde hieraan toe: “Evengoed was het kabinet van meet af aan wars van het effectieve geneesmiddel.”

Er brak vervolgens een Twitterruzie uit. Keulemans beschuldigde de Wob-mannen ervan fraude te plegen en teksten van wappiesites in hun Wob-presentaties te fotoshoppen. Auteur en spreker Hans van Tellingen beschuldigde de journalist van cherry picking. “Jij bedient je van hallucinante verdachtmaking. Wees blij dat jij als professioneel ‘cherry picker’ toch nog één kers kon vinden. Meer zijn er niet,” schreef hij.

Vreemd

De onderzoekers kregen ook bijval van Tweede Kamerlid Caroline van der Plas, die en passant een sneer uitdeelde aan Keulemans. “Ik snap die obsessie niet zo met Wobbers. Okay, dan maken ze fouten. Maar als iedereen eeuwig ja knikt wat door regeringen wordt en werd gezegd, was de wereld nooit veranderd.”

Freelance journalist Eva Munnik was het hartgrondig met Van der Plas eens. “Precies. En dat een journalist zo staat te juichen omdat-ie een foutje van een Wob’er ontdekt en tegelijk zelden tot nooit kritisch over de overheid twittert, vind ik op z’n zachtst gezegd vreemd.”

Keulemans vroeg Munnik een ‘fout’ te noemen die hij maakte. “Ik ben het in twijfel trekken van mijn integriteit echt kotsbeu. Hardmaken of intrekken deze smerige aantijging,” brieste de journalist.

Neem een tijdje vrij

Van Tellingen tegen Keulemans: “Als je zelf integere Wob-mensen wegzet als complotdenker en fraudeur […] dan komt het als een boemerang terug. En nee, ik zal jou nooit van zoiets betichten. Ik constateer dat anderen dat doen. Advies: neem een tijdje vrij.”

Ook columnist Marianne Zwagerman denkt dat de Volkskrant-journalist er verstandig aan doet om wat tijd voor zichzelf te nemen. “Maarten, neem een maandje vakantie. Dit gaat niet goed zo.”

“Ze maakten een fout. Dat is iets anders dan fraude. Feit is dat de afzender van dat document nog niet bekend is. Het zat wel in de Wob-documenten,” aldus Zwagerman.

Hou je ogen op de bal

Keulemans begon wild om zich heen te slaan. “Lekker bezig, Marianne. Straatje van de mallebroodjes schoonvegen en critici kaltstellen, iemand moet het doen. Goed spul trouwens joh, hydroxychloroquine.”

Munnik zei het een probleem te vinden dat hij anderen – gewone mensen, geen overheid of politici – met zoveel dedain en plezier zwartmaakt en laat doxen vanwege hun fouten. “Zorgelijk ja. Zo ken ik Maarten niet. Zo ken ik de Volkskrant niet. Waarom niet gewoon kennis delen en proberen samen boven water te krijgen hoe de overheid twee jaar lang heeft geopereerd?” vroeg Zwagerman. “VWS lacht zich rot nu.”

Ze riep alle betrokkenen op: “Stop met moddergooien naar elkaar en hou je ogen op de bal.”

5 68 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

63 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
salvar
salvar
2 jaren geleden

brieste de journalist.
zou zo voor een paard door kunnen gaan.

keulemans je mag weleens zorgen voor goede journalistiek want ondanks het foute wisten ze bij de regring en rivm wel degelijk dat het medicijn helpt.

ga heen en doe je werk , anders opzouten.

Merijn Hugens
Merijn Hugens
2 jaren geleden

Ik heb dat RIVM & Ministerie van VWS vanaf Maart 2020 vrijwel dagelijks gebeld & geschreven om opheldering te krijgen over de gang van zaken….Zeker 60 verschillende vragen aan ze gesteld & welgeteld 0 (NUL) antwoorden van ze gekregen….Alles maar dan ook LETTERLIJK ALLES is gebaseerd op één GROTE LEUGEN…de Grote COVID-1984-PSYOP & Driekwart van Nederland is er nog ingetrapt ook net als met de Oekraïne-PSYOP…ongelofelijk werkelijk waar…wat een volkomen Hersendode kudde volgzame Herkauwers zijn het toch ook…

F.B.
F.B.
2 jaren geleden

Er worden zoveel fouten gemaakt bij het RIVM en dit kabinet daar hoor ik hem nooit over.
Maar ja hij houdt liever zijn linkse WEF vriendjes de hand boven het hoofd.
De waarheid gaat een keer boven komen en dan vergeten we niet dat jij als “onafhankelijk” journalist nog nooit eerlijke journalistiek hebt bedreven (WEF marionet).

Marie
Marie
2 jaren geleden

“Zo ken ik de Volkskrant niet.”

Haha nou ik wel hoor!!
De Volkskrant is niets meer dan het partijblad van het WEFregime.

Ook fout in WWII trouwens.

Back to top button
63
0
We lezen graag je reactie!x