Bewustzijn

Er zit een GPS in je brein

Help mee door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Nobelprijs voor Geneeskunde is dit jaar toegekend aan drie mensen: de Amerikaan John O’Keefe en de Noren May-Britt Moser en Edvard Moser. Ze hebben onderzoek gedaan naar GPS in het menselijk brein. Het eerste deel van het GPS-systeem in de hersenen werd in 1971 ontdekt door John O’Keefe.

Deze interne GPS zorgt ervoor dat we ons kunnen oriënteren in de ruimte en de weg kunnen vinden tussen verschillende locaties. Al sinds de jaren veertig spreken wetenschappers over een soort plattegrond in het brein. O’Keefe ontdekte in het brein van ratten zogenaamde ‘plaatscellen’, zenuwcellen in de hippocampus, het kleine sikkelvormige stukje hersenen vlak onder de slaap.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het navigatiesysteem in het brein bestaat daarnaast uit zogeheten ‘rastercellen’. Die vormen een soort coördinatensysteem, dat samen met de plaatscellen zorgt dat we de weg goed kunnen vinden. Kan dit systeem ons ook op andere manieren leiden?

Kan het zijn dat je interne GPS je op het juiste moment naar de juiste persoon leidt? De rastercellen kunnen ook in de cortex cingularis anterior worden gevonden, een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij emoties, aldus dr. Bernard Beitman van de Universiteit van Virginia. Op die manier kan het brein ons leiden naar emotioneel belangrijke mensen, dingen en situaties.

“Een moeder voelde dat haar 6-jarige dochter in gevaar was en vond haar uiteindelijk bij de waterkant,” zei Beitman. “Hoe ‘voelde’ de moeder dit gevaar? Hoe ‘wist’ ze waar ze moest zijn?” Dr. Beitman vond ooit als kind zijn vermiste hond terug nadat hij een verkeerde afslag had genomen. Iets leidde hem precies naar de goede plek.

Beitman stelt dat we onbewust allerlei zintuiglijke gegevens opvangen uit onze omgeving. Deze gegevens zouden je GPS aansturen. Hij spreekt van een bestaanslaag die we niet kunnen waarnemen met onze vijf zintuigen, en die allerlei emotionele informatie bevat.

Wellicht kan het GPS-systeem ons helpen vermiste kinderen weer terug te vinden, aldus Beitman. Misschien kan het ons helpen liefde of de juiste baan te vinden.

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ha
ha
9 jaren geleden

Is toch geen gps. Klinkt eerder als een soort plattegrond.

foxy
foxy
9 jaren geleden

mijn vriendin heeft mi geen gps in haar brein, moet alles opgeschreven hebben anders kan ze de weg niet vinden

Zoidberg
Zoidberg
9 jaren geleden

Ik heb vooral een Ipod in me hoofd,
soms op het hinderlijke af….

Wim
Wim
9 jaren geleden

Volgens mij zijn je hersenen een compleet universum op zich en is het inderdaad handig, dat er een GPS aanwezig is om de weg naar de juiste informatie te vinden, maar ook om signalen op te pikken van buiten het lichaam.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x