Het Complot

VS en Groot-Brittannië sloten geheime deals met Kaddafi

Help mee door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 2004 brachten de inlichtingendiensten CIA en MI6 politiek vluchteling Sami al-Saadi en zijn gezin terug naar Libië. De toenmalige Britse premier Tony Blair en zijn Amerikaanse ambtsgenoot George W. Bush leverden regelmatig politiek vluchtelingen, onder de noemer ‘buitenlandse criminelen of terroristische verdachten’, uit aan Kaddafi. Ze hoopten zo een bondgenoot van hem te maken. Vanaf 2004 was er sprake van een permanente aanwezigheid van de CIA in Libië.

Khadija al-Saadi, één van de dochters van Sami, schreef afgelopen week een essay over haar ontvoering ongeveer tien jaar geleden. Een door de CIA en MI6 gestuurd vliegtuig bracht de familie over van Hong Kong naar Libië.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Vader Sami was een politiek tegenstander van Kaddafi en vluchtte met zijn gezin naar Engeland en later naar Hong Kong. Daar werd hij met de rest van zijn gezin opgepakt door de CIA en de MI6 en op het vliegtuig gezet.

Deze ‘uitleveringen’ zijn minder bekend dan de gewraakte detentie- en verhoormethoden van de CIA kort na de aanslagen op 11 september 2001. De uitleveringsverhalen zijn opgenomen in een veelbesproken en nog te verschijnen vernietigend rapport van de Amerikaanse Senaat over het handelen van de CIA.

Het 6300 pagina’s tellende geheime rapport is al sinds 2012 klaar, maar wordt niet zonder de toestemming van het Witte Huis vrijgegeven. Men vermoedt namelijk dat het openbaar maken van het document de woede jegens de VS zal doen toenemen. Het rapport is inmiddels herschreven en teruggebracht tot pakweg 600 pagina’s.

Dianne Feinstein, voorzitter van de senaatscommissie voor de inlichtingendiensten en senator voor Californië, stelt dat er in de nieuwste versie te veel wandaden verborgen worden gehouden. Ze wil dat de volledige versie wordt gepubliceerd.

Ook het verhaal van Khadija is opgenomen in het officiële rapport. “De vraag is of je het zult kunnen lezen of dat het verborgen zal worden gehouden onder een dikke laag inkt,” zegt ze op het populaire blog Gawker.

In 2011 publiceerde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch al over dit soort uitleveringen. Indertijd maakten Groot-Brittannië en de Verenigde Staten meerdere geheime deals met Kaddafi. President Bush leverde tenminste zeven gevangenen aan hem uit.

Na het buitenlandse militaire ingrijpen in Libië, dat door Frankrijk was aangestuurd, sloot Parijs een geheime oliedeal met de Libische rebellen in ruil voor steun aan de opstand tegen Kaddafi. De nieuwe machthebbers geven Frankrijk sindsdien 35 procent van de Libische olieproductie.

[AD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Dat is toch oud nieuws of manipuleren ze er nieuwe staartjes aan?

Klemens
Klemens
9 jaren geleden

Tunisia pays price for Libya unrest
http://magharebia.com/en_GB/articles/awi/features/2014/08/08/feature-03

Libya was strong economic country in the region. Now everything goes down, thanks NATO!

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x