Homepagina » Wetenschap » “Onze perceptie van tijd als iets wat continu vloeit, is slechts een illusie”
"Onze perceptie van tijd als iets wat continu vloeit, is slechts een illusie"

“Onze perceptie van tijd als iets wat continu vloeit, is slechts een illusie”

Hoewel het in theorie mogelijk lijkt om tijd steeds verder op te delen in kleinere stukjes, is de plancktijd of kwantumtijd volgens de huidige stand van de wetenschap de kleinste betekenisvolle eenheid van tijd.

Natuurkundigen stellen nu in een nieuwe studie voor dat de kleinste betekenisvolle eenheid van tijd een stuk groter is dan de plancktijd. Hierdoor veranderen de basisvergelijkingen van de kwantummechanica, die alle fysieke systemen op een zeer kleine schaal beschrijven.

“Het is mogelijk dat de kleinste tijdschaal in het universum in werkelijkheid veel groter is dan de plancktijd,” zei Mir Faizal van de Universiteit van Waterloo en Universiteit van Lethbridge in Canada. “Dit kan worden getest door middel van een experiment.”

Universum is meer een film

De plancktijd is zo kort dat hij nog nooit direct is waargenomen tijdens een experiment. Toch is er veel theoretische ondersteuning voor het bestaan van de plancktijd.

De onderzoekers richtten zich op de vraag of tijd een continue of een discrete grootheid is. “Wij stellen in ons onderzoek voor dat tijd een discrete grootheid is en we dragen ook manieren aan om dit te testen,” aldus Faizal.

Ze leggen uit dat de structuur van tijd eruitziet als die van een kristal en bestaat uit discrete segmenten die zich herhalen. Het argument dat tijd een discrete grootheid is suggereert dat onze perceptie van tijd als iets wat continu vloeit, slechts een illusie is.

“Het fysieke universum is meer een film, waarin afbeeldingen in elkaar overvloeien waardoor de illusie van bewegende beelden ontstaat,” zei Faizal.

Simulatiewereld

Je hersenen zijn in staat om beeld en geluid synchroon te laten lopen. Alle zintuiglijke waarnemingen worden zo verwerkt dat het lijkt alsof deze waarnemingen tegelijk plaatsvinden. In werkelijkheid is onze waarneming echter een simulatie van de werkelijkheid.

We worden pas na minimaal een halve seconde bewust van onze ervaringen. De wereld zoals wij die ervaren is dus een simulatiewereld. Wij stemmen onze bevindingen op elkaar af en daarom heerst de opvatting dat de wereld die wij ervaren de realiteit is.

De beroemde filosoof Plato beschreef onze wereld als kijkend naar schaduwen van de buitenwereld vanuit een grot. Het onderzoek is verschenen in The European Physical Journal C.

[Phys.org]


Vind je deze info interessant? Deel het dan met je kennissen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Alle energie in het Universum bestaat uit VERBEELDINGSENERGIE, het Universum verbeeldt zichzelf !

  5 likes
 2. Mensen hebben 2 tijden.

  Tijd van Komen en tijd van gaan, de tijd die niemand op deze wereld zal ontgaan.

  5 likes
 3. Tijd is een singulariteit, oneindig groot en oneindig klein.
  Volgens wetenschappers accelereert de uitdijing van het universum of zitten we in een zwaartekrachtgolf waardoor onze tijd iets langzamer gaat en het net lijkt als of het universum versneld.
  Ruimtetijd gaat ons nog enorm verbazen.

  3 likes
 4. ja.nee/ maar in feite maakt het geen flikker uit! tijd is die je doorbrengt die gelijk staat in een andere perceptie als die je achter laat. Wij vinden het fijn om de manen te tellen, niks mis mee. Wil je het anders, dan deel je het anders in. Alleen moet je dat wel in je sollicitatiegesprek bespreken. Tijd is niks en niks is tijd en dus is het wat jij er van maakt en probeer daar maar is omheen te komen. Of iemand nog een invalshoek?

  2 likes
 5. De kleinste tijdschaal veel groter?

  De plancktijd is de tijd die licht nodig heeft om een afstand van de placklengte af te leggen. Dat klinkt heel logisch toch? Dit artikel brengt me totaal niet op een ander idee.

  Heel vaag artikel weer hoor

  2 likes
 6. Tijd en zwaartekracht zijn hetzelfde. Geen enkel verschil. Simpel aan te tonen,want in een zwaartekrachtveld zoals van de aarde lopen onze klokken trager dan daarbuiten. Het klopt dat de versnelde uitdijing van het heelal dat wij meten middels de zgn. roodverschuiving, in werkelijkheid ontstaat doordat de roodverschuiving optreed doordat het licht zo oud is dat het stamt uit een tijd waarin de tijd in het heelal sneller verliep. Of zoiets

  1 likes
 7. Gezelligheid kent geen tijd.

  1 likes
 8. Het wordt TIJD dat dit verbeeldend universum iedere vorm van corruptie uitband.

  1 likes
 9. Tijdsbeleving is m.i. gekoppeld aan ons psychisch bewustzijn, alsmede het menselijk brein in wisselwerking met de innerlijke- en uiterlijke belevingswereld.
  Mede afhankelijk van de algehele psychische, mentale en lichamelijke gesteldheid kan tijdsbeleving van heel traag tot supersnel worden beleefd. Veel psychische indrukken per seconde maakt tijdsbeleving traag, vaak bij onaangename of vervelende situaties(schooltijd) en weinig indrukken een sneller voorbijgaan van de tijd suggereren, zoals tijdens de slaap of meditatie.
  Fysiek tijdsverloop daarentegen is m.i. gekoppeld aan tijdruimtelijke verhoudingen zoals relatieve snelheid, electro-magnetische krachtvelden en vermoedelijk ook kosmische stralingsvelden en zwaartekracht.
  Het bekende experiment van twee identieke atoomklokken, één op aarde en de ander in een vliegtuig in de lucht laten na verloop van tijd een tijdsverschil zien van ik meen enkele seconden of zoiets ? Mijn verklaring hiervoor is dat ieder bewegend lichaam, ongeacht grootte of massa, zich beweegt binnen een universeel etherisch nulpunts-energie veld, en dat deze verhouding tussen object snelheid en energieveld een zeer lokaal fysiek tijdsverloop induceert.
  Objecten met een bijna lichtsnelheid vertonen b.v. een zeer geringe ratio t.o.v. het nulpunts veld, waardoor tijdsverloop vrijwel nihil is. Dit houdt m.i. tevens in dat b.v. de aarde met haar rotatiesnelheid om haar as en omloopsnelheid rond de zon, die eveneens met een x-snelheid door de ruimte vliegt, al die complexe bewegingen een typisch aard gebonden fysieke tijd genereert binnen dit universele nulpunts veld, en die weer anders verloopt dan bv. op mars stel ik me zo voor.
  Onderzoekers hebben bij sommige graancirkels in Engeland vastgesteld m.b.v. twee identieke digitale uurwerken dat tijd anders verloopt binnen de energetisch opgeladen graancirkels dan daarbuiten, graancirkels die mogelijk vanuit het nulpunt veld zijn gemanifesteerd door wie of wat dan ook.
  Van sommige astronauten en vermoedelijk ook bergbeklimmers is bekend dat zij veranderde, doorgaans wat ruimere bewustzijnsmomenten beleven, wat volgens mij ook weer te maken heeft met hun relatieve snelheidsmoment, die ook op een bergtop een fractie verschilt van die op zeeniveau, maar ook qua zwaartekracht en invloed van het aard magnetisch veld !
  Voorlopige conclusie voor mij is dat zowel psychische – als object gebonden tijd zich als een relatief fenomeen gedraagt, maar op zich beslist géén illusie is !

  1 likes
 10. we komen ieder ‘moment’ dichter bij onze dood. is alleen een kwestie van tijd toch?

  0 likes
 11. In principe nemen we tijd dus alleen waar vanuit ons menselijk bewustzijn en onze ‘gereedschappen’ zijn daar slechts een verlengstuk van.
  Tijd is een dimensie op zich. Zonder deze dimensie heb je wel een drie dimensionale ruimte, maar zou alles stil blijven staan en zou je dus ook niks waarnemen, je hersenen zouden dan ook ‘stil staan’. Beter gezegd, je bewustzijn zou op dat moment bevroren zijn.

  Op een hoop new age en andere dromerige sites is er sprake van een ascentie naar 5D wezens, maar dit is kolder, want we zijn al van oudsher 5D wezens in principe 😉
  Met alleen 3 ruimtelijke dimensies en een tijdsdimensie zijn we er nog niet namelijk.
  Dimensie 5: De positie!!! Deze dimensie is bittere noodzaak voor de plaats- en moment bepaling in zowel de ruimtelijke dimensie als de tijdsdimensie van de waarmemer, JIJ DUS!!!

  Conclusie:
  Deze 5 dimensies te samen vormen het beeld wat wij waarnemen en de realiteit zoals wij die te samen maken en te samen beleven, ieders op zijn eigen moment in zowel tijd als ruimte.
  Met de conclusie dat tijd geen illusie is, maar een dimensie, zonder tijd kunnen wij niet bestaan, of was dat nou een illusie 😉

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

9x bewijs dat je niet bestaat

9x bewijs dat je niet bestaat

We horen vaak dat onze wereld slechts ...

Bestond er voor de oerknal al een spiegelbeeld van ons universum? Wetenschappers doen opmerkelijke ontdekking

Bestond er voor de oerknal al een spiegelbeeld van ons universum? Wetenschappers doen opmerkelijke ontdekking

Er bestaat een spiegeluniversum waar de tijd ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 2 mei 2019
20:00 uur (CEST)
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.