Homepagina » Gezondheid » Waarom alles wat je over depressie denkt te weten, fout is
Waarom alles wat je over depressie denkt te weten, fout is

Waarom alles wat je over depressie denkt te weten, fout is

Je hoort vaak dat depressie het gevolg is van een chemische onbalans in het brein, een tekort aan serotonine of gebrek aan een ander stofje, en niet wordt veroorzaakt door je leven, maar door je kapotte brein.

Maar hoe kun je dit rijmen met het feit dat iemand zich depressief voelt als hij of zij een geliefde kwijtraakt? Of als je je down voelt op het moment dat je je baan verliest?

Dit debat wilde de mainstream psychiatrie niet voeren. Als je tegenwoordig rouwt om de dood van een geliefde, ben je volgens de psychiatrische bijbel DSM al depressief en moet je aan de medicijnen.

14 jaar lang

Het is zelfs zo dat je om 10.01 uur al gediagnosticeerd kunt worden met een mentale aandoening en pillen moet slikken als je baby om 10.00 uur sterft.

Schrijver en journalist Johann Hari slikte zelf 14 jaar lang antidepressiva en schreef er een boek over. Ondanks de pilletjes voelde hij zich nog altijd depressief.

Hij kreeg te horen dat hij een tekort aan serotonine in zijn brein had en dat hij daar een einde aan kon maken door het gehalte aan serotonine te verhogen. Toch voelde hij zich nog steeds beroerd.

Ontdekking

Hari stond niet alleen. In de VS slikt één op de vijf volwassenen tenminste één medicijn vanwege psychiatrische problemen. In Groot-Brittannië zit één op de 11 aan de antidepressiva. Is er met al deze mensen iets mis?

De journalist reisde de hele wereld over op zoek naar antwoorden, van de Amish in Indiana tot een stad in Brazilië.

Hij kwam tot de ontdekking dat de manier waarop wij vandaag de dag leven depressie en angstgevoelens veroorzaakt.

Zeer misleidend

Tussen de 65 en 80 procent van de mensen die antidepressiva slikken, is binnen een jaar opnieuw depressief.

Professor Andrew Scull van de Princeton-universiteit schreef in het medische vakblad The Lancet dat het linken van depressie aan een laag gehalte aan serotonine ‘zeer misleidend en onwetenschappelijk is’.

Naast fysieke behoeften (voedsel, water, schone lucht, een dak boven je hoofd) heeft een mens ook psychologische behoeften.

Steeds meer bewijs

We willen ons ergens thuis voelen, we willen ons gewaardeerd voelen, we willen ergens goed in zijn. En: we willen zekerheid hebben.

Volgens Hari is er steeds meer bewijs dat onze cultuur voor het overgrote deel niet in deze behoeften voorziet.

We staan ver af van de dingen die we werkelijk nodig hebben, en deze afstand is de drijvende kracht achter de depressie-epidemie.

Diepe verbinding

“Als je depressief en angstig bent, ben je geen machine met kapotte onderdelen,” besluit Hari. “Je bent een menselijk wezen met onbevredigde behoeften.”

Het bevredigen van die menselijke behoeften – een diepe verbinding, de dingen die er echt toe doen in het leven – is de enige manier om hieruit te ontsnappen, aldus de journalist.

[Guardian]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jaco schreef:

  Depressies, Autralifters, angststornissen,

  Gedachten zijn energieën en energieën trekken het gelijke aan.
  Vermoeidheid, bordelijn, wisselstemmingen, stemmen in het hoofd, chronische klachten, schizofrenie, depressies en angsten kunnen vaak geheeld worden doordat de mens auralifters, overleden geesten, in hun aura/geest hebben. in de oudheid noemden men dit demonen. Dit zijn onbewuste geesten die niet naar de dimensie van het licht zijn gegaan maar aardgebonden personen blijven. Deze personen dragen in hun energie nog steeds hun aardse emotie en zitten hierin nog steeds vast. Bijvoorbeeld angst, eenzaamheid, verdriet, niet gezien zijn of niet gehoord zijn etc. Deze emoties zijn energieën en energie trekt energie aan. Als je gedachten en of gevoelens ontvangt die niet van jezelf zijn, moet er ook een zender zijn…
  In mijn praktijk komt het dikwijls voor dat mensen hier last van hebben terwijl dit dus niet van henzelf is! De vervelende en storende gedachten van deze overleden persoonlijkheden zenden hun energie bewust of onbewust in de op Aarde levende mens. Bovenstaande is eenvoudig te helen. Weet wat je zelf denkt en wat je eventueel wordt toegezonden. Welkom in de nieuwe tijd!

  Wanneer mensen op Aarde een bepaald emotioneel thema hebben uit te werken om zodoende in hun evolutie proces te groeien, kan men in hun aura, oftewel geest, verschillende entiteiten aantrekken of onbewust creëren. Dit kunnen naast auralifters, schaduwzelven en deelzelve ook vorige zelve zijn die niet naar het licht zijn gegaan en nog in jouw energieveld, aura/geest aanwezig zijn. Dit beïnvloedt ons karakter maar kunnen eenvoudig getransformeerd worden wanneer je een goede geestelijke begeleider daarvoor hebt gevonden.

  19 likes
  • Jan schreef:

   Zo te zien zit jij er ook aan

   2 likes
  • ronald schreef:

   Mooi gesproken waar wij met z’n allen vandaan komt is eenheid voordat je werd geboren hebben wij dit ervaren eenmaal door het geboortekanaal komt de conditionering je bent op oak naar die eenheid maar wat je hier vind is alleen maar dualiteit. Mensen verdwijnen in het gevoel en voelen zich hier niet op hun plek gaan op zoek naar wardering en geluk in wat voor vorm dan ook. Uiteindelijk ga je ontmantelen en zie je dat het allemaal in jouzelf afspeelt en niet buiten jezelf je moet van deze conditionering af als dit je lukt zie je de echte wereld waar je in leeft een plaats waar uiteindelijk iedereen op zoek is !

   1 likes
 • Bert schreef:

  Dat het serotonine gehalte laag is als je depressief bent is een gevolg en niet de oorzaak. Bij depressieve mensen is het gemeten serotonine gehalte laag en als diezelfde persoon door wat voor therapie dan ook weer uit de depressie komt is het serotonine gehalte weer op een normale waarde. De medici benoemen gevolgen heel vaak als oorzaak, die in het lichaam te meten is en dan is voor hen de kous af. Helaas zoeken ze niet verder naar oorzaken want volgens hen houdt het op bij lichamelijk aantoonbare metingen en die vertellen wat de oorzaak is. Helaas betrekken ze geest en ziel niet bij hun zoektocht naar oorzaken. Als ze dat wel deden zouden ze veel verder komen maar volgens mij willen ze dat niet want we moeten vergiftigd worden met chemicaliën, die we medicijnen noemen. Een medicijn geneest maar wat er door de farmaceutische maffia op de markt gebracht wordt zijn alleen maar onderdrukkingsmiddelen die een oorzaak niet oplossen en door hun bijwerkingen vragen om meer troep.

  20 likes
  • Marieke schreef:

   Lees: Overgewicht, Kanker, Depressie.
   Hun gemeenschappelijke oorzaak & natuurlijke genezing door WATER .
   “Je bent niet ziek, je hebt dorst! ” van Dr. Batmanghelidj
   Hierin staat precies beschreven hoe een tekort aan serotonine ontstaat met als gevolg een depressie, en wat de simpele oplossing is. Je begrijpt dan ook waarom antiedepressiva niet helpen.

   3 likes
   • J. Hofmans schreef:

    @Marieke
    Ja, die Iranier ken ik van zijn boek. De beste man werd alleen nooit serieus genomen. Water is namelijk bijna gratis. Het zou toch maar wonderen kunnen verrichten voor het menselijk lichaam dat voor meer dan 70% uit water bestaat.

    3 likes
 • deze schreef:

  een depressie is een wolk die een ander weerbeeld geeft op dat moment.. het trekt voorbij en de depressie heeft nut gehad want daarna ZIE je de zon weer ” opnieuw ” schijnen

  Het is een rare gedachte dat je depressies door ” geesten ” zouden ontstaan, wel kan het dat je je bewust open stelt voor ” indringers ” die je gedachten zodanig beinvloeden dat je helemaal van het padje af gaat en jouw gedachten beheersen ! ( dit is mijn visie ook hoe de msm mensen in hun greep wil houden!)

  een depressie is soms nodig om ergens over heen te komen en de stofjes in je hersenen hebben op dat moment even geen benul waar ze heen moeten om je de juiste prikkels weer te geven, een vriendin moet haar hele verdere leven lithium slikken, omdat zij die stof simpel weg gewoon mist.. ze is niet meer zo depressief als vroeger en met meer in instellingen sinds ze de stof op een andere manier krijgt, als zij de lithium niet meer zou slikken, slaat ze geheel door naar de andere kant met alle gevolgen van dien.. het is en blijft een kwestie van het brein en g e e n demonen!

  0 likes
  • Carlos schreef:

   Het een sluit het ander niet uit.

   6 likes
  • zevenenergie schreef:

   Dus in de schaduw zitten heeft nut omdat je dan weer de warme zon weer kunt voelen als je in het licht zit?
   Wat een onzin. Het heeft geen enkele zin om in een depressie te zitten.
   Ook is een depressie geen opstapje om ergens over heen te komen.
   Je graaft toch ook geen kuil om op het dak te klimmen?

   Het enige wat een depressie laat zien is dat je niet verbonden ben, en dat is een harde les, want in onze cultuur is het woord ziel, een vies woord.

   Gelukkig zijn er stoffen die kunnen voorkomen dat je helemaal kapot gaat.
   Maar ook bij mensen die helemaal doorgedraaid zijn en stijf staan van de pillen, blijft het hart blijft intact.
   Feilloos voelen zij aan of je jezelf bent of niet.

   0 likes
 • Shockley schreef:

  Wie geen depressie ervaren heeft kan er ook geen goede mening over vormen. Echter menen mensen altijd een deskundige te zijn.

  5 likes
 • Sceptic schreef:

  Weet wie en wat je bent en hoe bepaalde zaken mbt ziekte werken.
  Helaas krijgen de doctoren een kennis aangereikt die ze aangeleerd zijn en weten weinig tot niets hoe het lichaam zichzelf geneest en hoe bepaalde zaken op het gebied van healing echt werken.

  THE_LIVING_MATRIX
  https://www.youtube.com/watch?v=47WBh–ez_Q

  4 likes
 • Jaya schreef:

  Men wordt depressief als men de Christus verraad.

  3 likes
 • helder schreef:

  Soms kan het zijn dat een planetenstand zo staat in een horoscoop dat het zwaar is en iemand (tijdelijk) depressief kan voelen. Een goede astroloog kan uitkomst bieden.

  4 likes
 • redice schreef:

  Mijn zus was 7 jaar zwaar psychotisch, van de ene aanval in de andere en van de ene psychiater naar de andere, massa’s pillen die niet hielpen maar haar veranderden in een zombie.
  Werken kon ze niet meer omdat ze letterlijk een gevaar was voor anderen en zichzelf. Ik verzeker je, dat wil je niet meemaken in je familie.
  Dit was ontstaan door de geboorte van haar dochtertje, eerst postnatale depressie en steeds erger geworden.
  Ik kon het niet langer aanzien en heb haar een half jaar geleden microdosissen magic mushrooms gegeven, die ze nu zelf drie keer per week neemt. Resultaat: alreeds een half jaar zonder aanvallen, en een totaal ander mens geworden, bijna zoals voorheen.
  Mijn ouders stonden er sceptisch tegenover maar lieten me dit proberen omdat ze ten einde raad waren en ze hebben er geen seconde spijt van!!
  Zo zie je maar, in de natuur is elk geneesmiddel voorhanden zonder dat je die ziekmakende pharmash*t moet slikken!!

  3 likes
 • Uncle G schreef:

  Dat serotonine je gelukkigere maakt vind ik een fabeltje en dat heb ik zelf mogen ondervinden. Omdat ik moeilijk kan slapen, ik heb insomnia en dysomnia door mijn autisme, raadde mijn dokter mij het gebruik van trypofaan aan om meer serotine dus meer melatonine aan te maken maar het effect was net het omgekeerde. Ik werd hierdoor net angstiger, prikkelbaarder en werd mijn autisme nog meer versterkt. Ik werd hierdoor nog zieker. Dus zeker niet doen.
  Want eigenlijk spreekt de medische wereld zichzelf tegen. Ze zeggen dat sporten en plezier hebben de beste remedie is tegen een depressie. Net dit zorgt voor een aanmaak van dopamine, de tegenhanger van serotonine. Opletten wel want teveel dopamine zorgt ervoor dat we te onverschillig worden en geen grenzen meer hebben.

  2 likes
  • zevenenergie schreef:

   @ Uncul G
   Leven is iets anders dan onverschillig zijn en geen grenzen meer hebben. Het is uit je conditioneerde mind stappen.

   Als je gaat leven, gaat je lichaam in de juiste stand staan. Het krijgt een andere chemie. Dit zich herschikken van het lichaam en het los laten van conditioneringen (mind) is niet altijd een makkelijk proces. Je hebt immers veel in dit systeem geïnvesteerd, het geeft zich niet zo maar gewonnen.
   En ook al zouden er dingen kapot in je lichaam, dat wil niet zeggen dat je daar niet mee kunt leven.

   0 likes
  • redice schreef:

   Oplossing voor u: microdosissen magic mushrooms. Zie mijn reactie hierboven. Heb mezelf ook genezen hiermede.

   0 likes
 • DE BRENGER schreef:

  Depressie is een vraag die antwoord wil.

  2 likes
 • Conradius schreef:

  Het niet leven en dus wegdrukken (de-pressen) van je basisbehoeftes maakt de mens depressief.
  Deze essentiele behoeftes zijn bij alle mensen, ongeacht ras of huidskleur hetzelfde. De manier, waarop deze behoeftes worden vervult is echter bij ieder mens anders en dat is zijn/haar individualiteit.

  Ieder mens heeft in beginsel de behoefte om:

  1- Contact te hebben met zijn eigen lichaam, een voorwaarde voor gezondheid, vitaliteit, en lichamlijk gewaarworden (genot en pijn). Samengevat als “lichaamsbewustzijn”.

  2- Contact te hebben met zijn eigen gevoelens, een voorwaarde voor sensibiliteit, empathie of afkeer en zijn sexualiteit met een partner te kunnen genieten.

  3- Zijn/haar roeping (o.a via een beroep) te volgen, een voorwaarde om zijn talenten, zelfvertrouwen en innerlijke kracht te kunnen ontwikkelen en zich nuttig te voelen in deze wereld.

  4- Zich met andere levensvormen verbonden te voelen, een voorwaarde om liefde, mededogen, schoonheid en harmonische relaties te kunnen ervaren.

  5- Creatief te zijn, een voorwaarde om zijn innerlijk wereld en inspiratie op individuele wijze tot uitdrukking te brengen en te delen met anderen.

  6- Nieuwe levenservaringen te verzamelen, een voorwaarde om inzicht, wijsheid en intuitie te kunnen ontwikkelen en samenhangen binnen een grotere waarheid te kunnen ontdekken.

  7- Een te zijn, een voorwaarde voor transcendente ervaringen, waarin de grenzen van de beperkte persoonlijkheid (het dualistische afgescheiden denken) worden overschreden. Meditatie, verbonden zijn met de bron.

  Deze essentiele behoeftes worden in bijna alle culturen, onder invloed van autoriteiten (die weer onder invloed staan van onzichtbare entiteiten) onderdrukt, getraumatiseerd en daarmee verbonden met overlevingsangsten en emoties. Tegelijkertijd wordt er massaal en heel gericht een surrogaat (bv eindelose consumptie) voor deze behoeftes aangeboden, waarmee de mensen in de afhankelijkheids val worden gelokt. De oorspronkelijke en natuurlijke behoeftes zijn vrijwel gratis en voor elk mens op zijn manier te vervullen, maar de surrogaat/compensatie behoeftes kosten veel geld, opoffering, levensenergie en zullen nooit worden bevredigt en dat maakt depressief.

  2 likes
  • Peter schreef:

   ‘Het niet leven en dus wegdrukken (de-pressen) van je basisbehoeftes maakt de mens depressief.’

   Was het maar zo simpel. Je kan er ook genetisch aanleg voor hebben, een traumatische gebeurtenis meemaken, een fysieke afwijking hebben (bijv een hersenbeschadiging) etc.

   0 likes
 • Jaya schreef:

  De wereld is zo depressief geworden dat ze er krankzinnig van is geworden.

  2 likes
 • Jaya schreef:

  Het is gewoon gênant hoe krankzinnige de mensheid wel niet is.

  2 likes
 • zevenenergie schreef:

  In ieder van ons zit angst.
  En natuurlijk is dat een slechte raadgever.
  Toch laten wij ons door angst leiden en leiden wij ons af van angst.
  De beste remedie om depressies te voorkomen en op te lossen, is je angsten te ontmoeten.

  Doe je dat niet dan zal je net als Doornroosje 100jaar slapen. De boze fee stond namelijk voor angst, en ze was niet welkom, en aldus sprak ze een vloek uit.

  Wie zijn angst durft te ontmoeten, en niet met allerlij onzin zich zelf hoeft af te leiden van de stilte,
  die kan zijn angsten opvangen en vertoeft dus in het zijn.

  Wie in het zijn vertoeft kan gelukkig zijn in een hooiberg.

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronagezant

  Broer van coronagezant Feike Sijbesma is directeur bij vaccinreus AstraZeneca: ‘Ongelooflijk schaamteloos’

  Eind maart vroeg onze minister van Volksgezondheid ...

  In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

  In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

  Sinds vorige maand schrijven huisartsen in Schotland ...

  >