
Je hoort vaak dat depressie het gevolg is van een chemische onbalans in het brein, een tekort aan serotonine of gebrek aan een ander stofje, en niet wordt veroorzaakt door je leven, maar door je kapotte brein.
Maar hoe kun je dit rijmen met het feit dat iemand zich depressief voelt als hij of zij een geliefde kwijtraakt? Of als je je down voelt op het moment dat je je baan verliest?
Dit debat wilde de mainstream psychiatrie niet voeren. Als je tegenwoordig rouwt om de dood van een geliefde, ben je volgens de psychiatrische bijbel DSM al depressief en moet je aan de medicijnen.
14 jaar lang
Het is zelfs zo dat je om 10.01 uur al gediagnosticeerd kunt worden met een mentale aandoening en pillen moet slikken als je baby om 10.00 uur sterft.
Schrijver en journalist Johann Hari slikte zelf 14 jaar lang antidepressiva en schreef er een boek over. Ondanks de pilletjes voelde hij zich nog altijd depressief.
Hij kreeg te horen dat hij een tekort aan serotonine in zijn brein had en dat hij daar een einde aan kon maken door het gehalte aan serotonine te verhogen. Toch voelde hij zich nog steeds beroerd.
Ontdekking
Hari stond niet alleen. In de VS slikt één op de vijf volwassenen tenminste één medicijn vanwege psychiatrische problemen. In Groot-Brittannië zit één op de 11 aan de antidepressiva. Is er met al deze mensen iets mis?
De journalist reisde de hele wereld over op zoek naar antwoorden, van de Amish in Indiana tot een stad in Brazilië.
Hij kwam tot de ontdekking dat de manier waarop wij vandaag de dag leven depressie en angstgevoelens veroorzaakt.
Zeer misleidend
Tussen de 65 en 80 procent van de mensen die antidepressiva slikken, is binnen een jaar opnieuw depressief.
Professor Andrew Scull van de Princeton-universiteit schreef in het medische vakblad The Lancet dat het linken van depressie aan een laag gehalte aan serotonine ‘zeer misleidend en onwetenschappelijk is’.
Naast fysieke behoeften (voedsel, water, schone lucht, een dak boven je hoofd) heeft een mens ook psychologische behoeften.
Steeds meer bewijs
We willen ons ergens thuis voelen, we willen ons gewaardeerd voelen, we willen ergens goed in zijn. En: we willen zekerheid hebben.
Volgens Hari is er steeds meer bewijs dat onze cultuur voor het overgrote deel niet in deze behoeften voorziet.
We staan ver af van de dingen die we werkelijk nodig hebben, en deze afstand is de drijvende kracht achter de depressie-epidemie.
Diepe verbinding
“Als je depressief en angstig bent, ben je geen machine met kapotte onderdelen,” besluit Hari. “Je bent een menselijk wezen met onbevredigde behoeften.”
Het bevredigen van die menselijke behoeften – een diepe verbinding, de dingen die er echt toe doen in het leven – is de enige manier om hieruit te ontsnappen, aldus de journalist.
[Guardian]
Sleepnetwet is opstap naar permanente politiestaat. Dit is de enige kans om deze overval op de democratie ongedaan te maken
‘Complete scam’: Grootste persbureau kreeg miljoenen van overheid voor ‘grootschalige misleiding’
Mysterie Britse complottheoreticus die stierf na opbraken zwarte vloeistof nog groter. Zullen we ooit weten wat er op zijn laptop stond?
Artsen en geneeskundestudenten leren dit niet. Neuroloog doorprikt mythe rond ‘hersendood’
Luister en huiver: advocaat Reiner Füllmich vertelt zijn kant van het verhaal
Wordt het heelal aangestuurd door een buitenaardse beschaving?
Tragedie: 13-jarige Arianna sterft binnen 24 uur na haar tweede Pfizer-prik
Kinderreep van Kellogg’s blijkt suikerbom
Volkskrant-column over Trump zet kwaad bloed: ‘Dit is een oproep tot MOORD’