Gezondheid

Waarom een westers dieet slecht is voor je gezondheid

Help ons door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont inmiddels in steden. Rond 2050 zal 70 procent van alle mensen in een stad wonen. Wonen in de stad gaat doorgaans gepaard met weinig fysieke activiteit en een westers dieet.

David Tilman van de Universiteit van Minnesota heeft onderzoek gedaan naar de invloed van dieetkeuzes op onze gezondheid. Hoe rijker mensen zijn, hoe meer calorieën en vlees ze naar binnen werken, aldus Tilman.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Steeds meer mensen raken ondervoed omdat ze voedsel eten dat niet goed voor ze is. Ook krijgen steeds meer mensen toegang tot bewerkte voeding. “Bewerkt voedsel bevat weinig voedingsstoffen,” zei Tilman. Dergelijk voedsel bestaat vooral uit ‘lege calorieën’ zoals hij dat noemt.

Wat is een westers dieet?

Een dieet dat rijk is aan bewerkte voeding – een modern ‘westers’ dieet – is slecht voor onze gezondheid. Het bevat veel te veel geraffineerde suiker, verzadigd vet, dierlijke eiwitten en te weinig vezels. Oftewel: veel vet, rood vlees, zout en suiker en weinig vezels.

Wat voor invloed heeft een dergelijk dieet op je gezondheid? Het lichaam vindt bewerkte en geraffineerde voedselproducten niet fijn. Ze verstoren je immuunsysteem. De grootste boosdoeners zijn fructose en palmitinezuur, ingrediënten die je vooral in snoeprepen aantreft.

“Het lichaam verwart palmitinezuur met bacteriën zoals E.coli,” zegt Ian Myles van het Amerikaanse nationaal instituut voor allergie en infectieziekten. “Het lichaam valt de vermeende bacteriën aan, wat resulteert in ontsteking.”

Darmbacteriën

Omdat het immuunsysteem is afgeleid, is het minder goed in staat om echte infecties te bestrijden. De microben in je darmen spelen een cruciale rol bij je algehele gezondheid. Je draagt ongeveer één kilogram aan microben met je mee. Die microben hebben een grote invloed op je immuunsysteem.

Door bewerkte voeding te eten kunnen de goede bacteriën uit je darmen verdwijnen, waardoor je meer wordt blootgesteld aan slechte bacteriën.

Obesitas en diabetes

In 2014 waren 600 miljoen volwassenen wereldwijd obees en bijna twee miljard volwassenen waren te zwaar, zo blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zwaarlijvige mensen zijn veel vatbaarder voor ziektes zoals hartziekte, beroerte, kanker en artritis. Al deze aandoeningen hebben te maken met ontsteking. Daarnaast lijden wereldwijd 374 miljoen mensen aan diabetes.

Verschillende studies hebben het westerse dieet gelinkt aan darm- en prostaatkanker. Afro-Amerikanen hebben bijvoorbeeld 50 keer meer kans om darmkanker te krijgen dan Zuid-Afrikanen en dat alles vanwege het westerse dieet.

Keuzes

Experts benadrukken dat mensen vaker moeten stilstaan bij wat ze eten. “Het zal aankomen op de keuzes die mensen zelf maken,” zegt Tilman. Wat kies jij?

[CNN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Richard11
Richard11
8 jaren geleden

Het zijn de hamburgers natuurlijk, maar de echte grote oorzaak van ontstekingen en ziekte is toch echt de vervuiling die je 24 uur per dag inademt. Maar de bankiers zijn afhankelijk van fossiele brandstoffen en dus luchtvervuiling. Als men luchtvervuiling gaat aanpakken, dan moet fossiel brandstof gebruik naar beneden en dan raakt het geld van de bankiers zijn waarde kwijt. Om die reden wordt altijd de hele oorzaak van problemen neergelegd bij de tweede belangrijkste faktor. In dit geval de voeding dus. In het geval van bijensterfte de pesticiden. De oplossing voor de burgers” zonnepanelen, neem de fiets, koop gezamenlijk bij de plaatselijke boer, maak je huis energieneutraal, verbouw je eigen groente, eet geen vlees.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153522907774532&set=a.10153461342854532.1073741827.732969531&type=1

exegese
exegese
8 jaren geleden

Het gemak dient het uitdunnen van de bevolking. Men biedt het plebs betaalbaar gemak in de vorm van langzaam gif, gezonde voeding daarentegen is voor gewone mensen schier onbetaalbaar en legt extra druk op de knip en beschikbare tijd. De keuze is dan snel gemaakt en dat weet men achter de schermen waar ze ons van ons gezond verstand en algehele gezondheid willen beroven. Vandaar dat onze supermarkten kleine en eerlijke ondernemers van de markt drukt en hun gigantische winkels vol leggen met prachtig verpakte giftige vulling i.p.v. eerlijke voeding. Vervolgens maak je als overheid de mensen wijs dat je alles controleert en de vinger aan de pols houdt wat telkens weer overduidelijk een grove leugen blijkt. En zo is de cirkel weer rond en de mens hij sukkelt voort

louise
louise
8 jaren geleden

tja, het aanbod ongezond voedsel is veel te groot….dat hoef je toch niet te kopen!? je hebt keuze….ik woon mn hele leven in grote steden en normaal gegeten,maar ja vroeger had je de groentenboer en slager en nu ligt alles verpakt bij de super!!!! En dat lijkt steeds erger te worden,eigenlijk hoop ik dat er een nieuwe generatie komt die weer kleinschalig en normaal voedsel gaat verkopen in kleinere winkels en nee dat is niet terug naar af….. gezien de samenstelling van de bevolking,veel alleen staanden en de helft boven de 50 die hebben al die voor verpakte spullen helemaal niet nodig,maar ja of iemand luistert,voorlopig gaat t allemaal alleen maar om geld en niet om onze gezondheid…. het is raar dat er zoveel aanbod is en dat je echt moet zoeken naar gewoon kwaliteits voedsel ,kost heel veel tyd ook,tja…….

Johan
Johan
8 jaren geleden

Ik heb een keer een film gezien dat Eskimo’s boodschappen gingen doen in de supermarkt ipv het eten van vis, walvisvlees en andere lekkere zeevruchten. Die mensen werden massaal ziek, want het westers supermarkt eten is volkomen uit balans.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x