Homepagina » Gezondheid » Waarom een westers dieet slecht is voor je gezondheid
Waarom een westers dieet slecht is voor je gezondheid

Waarom een westers dieet slecht is voor je gezondheid

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont inmiddels in steden. Rond 2050 zal 70 procent van alle mensen in een stad wonen. Wonen in de stad gaat doorgaans gepaard met weinig fysieke activiteit en een westers dieet.

David Tilman van de Universiteit van Minnesota heeft onderzoek gedaan naar de invloed van dieetkeuzes op onze gezondheid. Hoe rijker mensen zijn, hoe meer calorieën en vlees ze naar binnen werken, aldus Tilman.

Steeds meer mensen raken ondervoed omdat ze voedsel eten dat niet goed voor ze is. Ook krijgen steeds meer mensen toegang tot bewerkte voeding. “Bewerkt voedsel bevat weinig voedingsstoffen,” zei Tilman. Dergelijk voedsel bestaat vooral uit ‘lege calorieën’ zoals hij dat noemt.

Wat is een westers dieet?

Een dieet dat rijk is aan bewerkte voeding – een modern ‘westers’ dieet – is slecht voor onze gezondheid. Het bevat veel te veel geraffineerde suiker, verzadigd vet, dierlijke eiwitten en te weinig vezels. Oftewel: veel vet, rood vlees, zout en suiker en weinig vezels.

Wat voor invloed heeft een dergelijk dieet op je gezondheid? Het lichaam vindt bewerkte en geraffineerde voedselproducten niet fijn. Ze verstoren je immuunsysteem. De grootste boosdoeners zijn fructose en palmitinezuur, ingrediënten die je vooral in snoeprepen aantreft.

“Het lichaam verwart palmitinezuur met bacteriën zoals E.coli,” zegt Ian Myles van het Amerikaanse nationaal instituut voor allergie en infectieziekten. “Het lichaam valt de vermeende bacteriën aan, wat resulteert in ontsteking.”

Darmbacteriën

Omdat het immuunsysteem is afgeleid, is het minder goed in staat om echte infecties te bestrijden. De microben in je darmen spelen een cruciale rol bij je algehele gezondheid. Je draagt ongeveer één kilogram aan microben met je mee. Die microben hebben een grote invloed op je immuunsysteem.

Door bewerkte voeding te eten kunnen de goede bacteriën uit je darmen verdwijnen, waardoor je meer wordt blootgesteld aan slechte bacteriën.

Obesitas en diabetes

In 2014 waren 600 miljoen volwassenen wereldwijd obees en bijna twee miljard volwassenen waren te zwaar, zo blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zwaarlijvige mensen zijn veel vatbaarder voor ziektes zoals hartziekte, beroerte, kanker en artritis. Al deze aandoeningen hebben te maken met ontsteking. Daarnaast lijden wereldwijd 374 miljoen mensen aan diabetes.

Verschillende studies hebben het westerse dieet gelinkt aan darm- en prostaatkanker. Afro-Amerikanen hebben bijvoorbeeld 50 keer meer kans om darmkanker te krijgen dan Zuid-Afrikanen en dat alles vanwege het westerse dieet.

Keuzes

Experts benadrukken dat mensen vaker moeten stilstaan bij wat ze eten. “Het zal aankomen op de keuzes die mensen zelf maken,” zegt Tilman. Wat kies jij?

[CNN]


Vind je deze info waardevol? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Het echte westerse middenlandse zee dieet is het beste terwereld, en ook het gezondste !
  Vers !!!!!!!!!!!!! vis, groente, fruit, bio olijf olie, alles op een houtskool gril, dan wat mooie kaas met vruchten jellie, glaasje wijn, s’winters rood, zomers rosé met ijsklontje, of aangelendt met water.
  Gisteren verse sardines op de grill, paar paprika’s er bij, groene pepers, rosé wijn, geiten kaas met jellie, en fruit na, niet te veel kleine beetjes, na het eten moet je geen vreselijk vol gevoel hebben, na een kwartiertje een lekker koffietje, nou wat wil je nog meer !

  7 likes
  • Wat ik nog meer wil nou iets lekkers zou lekker zijn. Vis kan best lekker zijn maar ook alleen met mate. Groente is gewoon niet lekker, weinig smaak laat staan lekkere smaak of zelfs richting bitter wat natuurlijk helemaal niet lekker is. Fruit kan lekker zijn maar ook alleen als het rijp is wat vaak niet zo is en ofwel de zaak te zuur of over gerijpt maakt. Standaard fruit (appels, bananen ed) heb je weer het probleem mee dat als je het dagelijks eet je er binnen notime spuugziek van wordt (figuurlijk dan). Wat dat betreft is het wel weer goed dat groente zo weinig smaak bevat heb je er veel minder snel last van dat je het helemaal zat bent. Kaas gaat nog wel maar vooral icm bepaalde zaken. Weet niet wat jellie is hoor. En de gril, daar hoort toch echt op de eerste plaats een lekker stuk vlees op. Zonde vd houtskool en voedingswaarde om om groente en fruit te gaan grillen (en ook nog een stukje onnodig vervuilend). Wijn, ik snap het niet dat mensen dat daadwerkelijk lekker kunnen noemen, is toch echt gewoon verzuurd druivensap. Zelfde voor koffie ja het ruikt wel lekker maar los daarvan is het gewoon bitter wat wel weer te verbergen valt met allerlei toevoegingen maar dat vind ik best onzinnig, kun je beter in de basis iets drinken dat goed smaakt. En cafeïne (zusje van cocaïne) kan ik ook niet gezond noemen gezien de barstende koppijn die het oplevert als je van veel/regelmatig binnenkrijgen naar weinig/niks ervan binnenkrijgen gaat.

   3 likes
  • En natuurlijk een lekker vers stokbroodje van de dorps bakker, het is niet Fernandel, maar hij is wel typique een warmeeee bakker !!!

   1 likes
 2. Helemaal eens met bovenstaande commentaren.

  Gezond eten IS ook lekkerder dan dat vette versuikerde spul.
  Als je goed “proeft” in plaats van naar binnen schranst dat merk je wel degelijk het verschil.
  Dan smaakt een zak chips eigenlijk naar net niks, een slagroomgebakje van de Jumbo valt zwaar tegen en een blik soep proeft ook alleen nog naar zout en smaakstof.
  Bah!
  Dan kun je toch ook niet verwachten van je lichaam dat het goed blijft functioneren?
  Neem eens verse tomaatjes, uitjes, blaadje sla, plakje ékaas, paprika, komkommer. Doe dit tussen twee sneetjes brood in en eet smakelijk!
  Het is een slagveld op je bord na de eerste hap, maar een absolute weldaad voor je smaakpappillen en je lichaam.

  9 likes
  • Nee hier geloof ik niet aan, lijkt smakelijk maar is het niet, als U deze ingreënten even grild met een beetje olijf olie, en wat kruiden oregano ! snuifje zout vers gemalen zwarte peper, denk ik, nee weet ik dat dit lekkerder is !

   2 likes
 3. Het gemak dient het uitdunnen van de bevolking. Men biedt het plebs betaalbaar gemak in de vorm van langzaam gif, gezonde voeding daarentegen is voor gewone mensen schier onbetaalbaar en legt extra druk op de knip en beschikbare tijd. De keuze is dan snel gemaakt en dat weet men achter de schermen waar ze ons van ons gezond verstand en algehele gezondheid willen beroven. Vandaar dat onze supermarkten kleine en eerlijke ondernemers van de markt drukt en hun gigantische winkels vol leggen met prachtig verpakte giftige vulling i.p.v. eerlijke voeding. Vervolgens maak je als overheid de mensen wijs dat je alles controleert en de vinger aan de pols houdt wat telkens weer overduidelijk een grove leugen blijkt. En zo is de cirkel weer rond en de mens hij sukkelt voort

  9 likes
 4. Het zijn de hamburgers natuurlijk, maar de echte grote oorzaak van ontstekingen en ziekte is toch echt de vervuiling die je 24 uur per dag inademt. Maar de bankiers zijn afhankelijk van fossiele brandstoffen en dus luchtvervuiling. Als men luchtvervuiling gaat aanpakken, dan moet fossiel brandstof gebruik naar beneden en dan raakt het geld van de bankiers zijn waarde kwijt. Om die reden wordt altijd de hele oorzaak van problemen neergelegd bij de tweede belangrijkste faktor. In dit geval de voeding dus. In het geval van bijensterfte de pesticiden. De oplossing voor de burgers” zonnepanelen, neem de fiets, koop gezamenlijk bij de plaatselijke boer, maak je huis energieneutraal, verbouw je eigen groente, eet geen vlees.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153522907774532&set=a.10153461342854532.1073741827.732969531&type=1

  6 likes
  • Ik moet zeggen dat U dit immense grote probleem vol verschillende facetten wel wat erg vereenvoudigd, klinkt niet verkeerd, maar het valt niet allemaal onder de zelfde noemer, of bedoeld U hier op het grote onverstand van de massa.
   En je kunt wel eens een stukje vlees eten, als je weet waar het van daan komt, en dan nog kleine hoeveelheden, min of meer voor de smaak !

   2 likes
 5. tja, het aanbod ongezond voedsel is veel te groot….dat hoef je toch niet te kopen!? je hebt keuze….ik woon mn hele leven in grote steden en normaal gegeten,maar ja vroeger had je de groentenboer en slager en nu ligt alles verpakt bij de super!!!! En dat lijkt steeds erger te worden,eigenlijk hoop ik dat er een nieuwe generatie komt die weer kleinschalig en normaal voedsel gaat verkopen in kleinere winkels en nee dat is niet terug naar af….. gezien de samenstelling van de bevolking,veel alleen staanden en de helft boven de 50 die hebben al die voor verpakte spullen helemaal niet nodig,maar ja of iemand luistert,voorlopig gaat t allemaal alleen maar om geld en niet om onze gezondheid…. het is raar dat er zoveel aanbod is en dat je echt moet zoeken naar gewoon kwaliteits voedsel ,kost heel veel tyd ook,tja…….

  8 likes
 6. Ik heb een keer een film gezien dat Eskimo’s boodschappen gingen doen in de supermarkt ipv het eten van vis, walvisvlees en andere lekkere zeevruchten. Die mensen werden massaal ziek, want het westers supermarkt eten is volkomen uit balans.

  5 likes
 7. Het wordt duidelijk dat steeds meer mensen te weten komen wat ze daadwerkelijk eten. Rommel. Ook wij zijn gestopt met het eten van diverse suikers en zijn gestart met het aanvullen middels hoogwaardige suppletie. Gevolg: een stuk fitter!

  2 likes
 8. La grande bouffe ging juist over de decadente eetcultuur van deze tijd.
  Overdaad schaadt en is dodelijk. Heb hem een paar keer gezien en absoluut een aanrader.

  1 likes
 9. Wat wij in de supermarkt zien liggen is kapotgeraffineerd, vrijwel alle voedingswaarde is eruit gehaald.. brood is onvergelijkbaar met wat het ooit kan zijn geweest. De moderne granen uit de supermarkt zijn geïntroduceerd in de jaren ’50 en ’60, en er is een direct verband met diabetes, obesitas en tandbederf. (zie William Davis)
  En de sinaasappel staat zo ver af van wat het ooit kan zijn geweest, dat je inmiddels toch echt meer schade hebt van de fructose dan baat bij de vitamine C. Het lichaam draait op vet, de longen draaien voor 100% op verzadigd vet, de hersenen bestaan vrijwel uitsluitend uit water en vet.
  http://hoogmoed.blogspot.com/2013/01/voeding-en-fysieke-degeneratie.html

  1 likes
 10. De mooiste eet film, la grande bouffe, ‘t is waar grote repas zijn als grote sex festijns, vol orgasmes !
  Het is ook wel eens nodig om uit de band te springen toch, en dan luidkeels te zingen this is my way !

  0 likes
 11. I thought this would be interesting to you: “Uprooting the Leading Causes of Death”! This is the link: http://nutritionfacts.org/video/uprooting-the-leading-causes-of-death/

  0 likes
 12. Voor mij leidt chronische stress tot gezondheidsproblemen, maar ook tot de ‘foute’ voedingskeuzen. Chronische stress ontstaat door ‘foute’ ideeën over ons zelf en ‘foute’ ideeën over wat we nodig hebben om gezond te zijn. Westerse voeding of junk food op zich maakt ons niet ongezond, dat doen we zelf met ons verwrongen idee over wie we zijn.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

Sinds vorige maand schrijven huisartsen in Schotland ...

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

De moderne mens leeft op vlak van ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.