Buitenland

Waarom is cannabis verboden? Het is erger dan je denkt

Help ons door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Over de hele wereld vragen mensen zich af waarom cannabis verboden is en waarom mensen nog steeds de gevangenis in gaan als ze cannabis gebruiken of verkopen. Dat schrijft nieuwssite The Influence.

De meesten van ons nemen aan dat er ooit iemand is geweest die op basis van wetenschappelijk onderzoek heeft geconcludeerd dat cannabis veel schadelijker is dan andere drugs die we gebruiken, zoals alcohol en nicotine. Dat blijkt niet het geval te zijn geweest.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In 1929 kreeg een man genaamd Harry Anslinger de leiding over het Amerikaanse Department of Prohibition. Het alcoholverbod was een ramp. Gangsters hadden hele wijken overgenomen en alcohol was nog giftiger geworden.

Absurde misvatting

Toen er een einde kwam aan het alcoholverbod, schoot Anslinger in de stress. Hij had de leiding over een enorm ministerie dat niets meer had te doen. Hij had altijd gezegd dat cannabis geen probleem was en niet schadelijk was voor mensen. “Het idee dat cannabis mensen gewelddadig maakt is een absurde misvatting,” stelde Anslinger.

Toen zijn ministerie een nieuw doel nodig had, veranderde hij plotseling van mening. Hij zei dat cannabisgebruik zou leiden tot woedeaanvallen, dat je er gek van zou worden en de mens zou veranderen in een wild beest.

In Florida doodde een jongetje genaamd Victor Lacata zijn familie met een bijl. Anslinger zei tegen het Amerikaanse volk: “Dit gebeurt er als je duivelse wiet rookt.” Amerikaanse ouders waren doodsbang.

Paniek

Anslinger schreef een brief aan 30 vooraanstaande wetenschappers waarin hij vroeg of cannabis gevaarlijk was en er een verbod moest worden ingesteld. 29 van hen schreven terug dat cannabis niet gevaarlijk was.

Anslinger pikte die ene wetenschapper die zei dat cannabis wel gevaarlijk was eruit en introduceerde hem aan het volk. De media, die geobsedeerd waren door de bijl van Victor Lacata, moedigden hen aan.

Amerika raakte in paniek en cannabis werd verboden. De VS droeg andere landen op zijn voorbeeld te volgen. Veel landen vonden het een dom idee en weigerden. De VS was woest en Anslinger eiste dat ze zouden luisteren. Mexico hield voet bij stuk, tot de VS de export van alle legale pijnstillers naar Mexico stopzette. Mexico lanceerde met grote tegenzin een eigen oorlog tegen drugs.

Vraagtekens

Ondertussen werden er vraagtekens gezet bij het beleid van Anslinger. Een prominente Amerikaanse arts, Michael Ball, legde uit dat hij als student cannabis had gebruikt en dat hij er alleen slaperig van was geworden. Hij pleitte voor wetenschappelijk onderzoek. Anslinger schreef terug dat hij geen onafhankelijk onderzoek zou financieren.

Jarenlang schreven artsen hem brieven waarin ze uitlegden dat hij het bij het verkeerde eind had. Vandaag de dag is het cannabisverbod dat Harry Anslinger introduceerde in het grootste deel van de wereld nog steeds van kracht.

Jaren later werd het medische dossier van Victor Lacata opgediept. Het bleek dat er geen bewijs was dat hij ooit cannabis had gebruikt.

Er is wel wetenschappelijk bewijs dat cannabis veiliger is dan alcohol. In de VS sterven ieder jaar 40.000 mensen aan de gevolgen van alcohol en nul mensen aan de gevolgen van cannabis.

Wordt het niet hoog tijd dat we naar de wetenschappers luisteren en de bijl van Victor Lacata aan de kant leggen?

[The Influence]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

79 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Legaliseer NU!

Stef Kraa
Stef Kraa
8 jaren geleden

Volgens mij is de echte reden dat de hele farmaceutische industrie dan geen cent meer verdiend. Die hebben het niet zo op natuurlijke producten. Artsen geven liever een antidepressiva tabletje dan dat ze een jointje voorschrijven. Beter stoned als een aap dan depressief als een draak!

Sathos
Sathos
8 jaren geleden

Kende Van der Steur niet iemand die was overleden aan de gevolgen van cannabis?

Loki
Loki
8 jaren geleden

Ach ja, het wordt eentonig, want het is weer de VS geweest die anderen haar wil heeft opgelegd.

Back to top button
79
0
We lezen graag je reactie!x