Propaganda

Zonder oorlog hebben overheden geen bestaansrecht: Een (bedachte) vijand is nodig om macht over het volk te behouden

Help door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 1963 is in de Verenigde Staten onderzocht wat het effect is als er wereldwijd voortdurend vrede heerst. In het Iron Mountain-rapport dat hieruit is voortgevloeid staat dat wereldvrede niet in het belang zou zijn van een stabiele samenleving, schrijft Henk Witte voor Joop.nl.

De Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat: oorlogen de economie aandrijven, overheden zonder oorlog geen levensvatbaarheid hebben en oorlogen de collectieve agressie onder de bevolking kanaliseren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

In zijn boek The Creature from Jekyll Island uit Edward Griffin kritiek op het Iron Mountain-rapport. Volgens hem was de studie een onderzoek naar manieren om een zittende regering zijn macht over het volk te laten behouden en te voorkomen dat mensen in opstand komen.

Bang gehouden

Oorlog is vaak het enige middel gebleken om een regering in het zadel te houden. De bevolking wordt bang gehouden en nationalistische gevoelens worden aangewakkerd, aldus Witte. Waar leiders niet meer gerespecteerd worden dreigt het gevaar van destabilisatie. We zien er ook in ons land steeds meer voorbeelden van.

Geen regering heeft lang kunnen overleven zonder duidelijke vijanden en gewapende conflicten, stelt Witte. Oorlog is dus onmisbaar om de maatschappij ‘te stabiliseren’.

In het rapport staat: “Het oorlogssysteem is niet alleen essentieel voor het bestaan van landen als politieke eenheden; het is ook onmisbaar om een stabiele politieke structuur te scheppen. Zonder oorlog is geen enkele regering in staat gebleken om zijn eigen bestaan te legitimeren, of zijn recht op te eisen om de maatschappij te regeren. De dreiging van oorlog rechtvaardigt het bestaan van een regering.”

Vijand hoeft helemaal niet echt te zijn

De onderzoekers maken duidelijk dat een vijand helemaal niet echt hoeft te zijn. “Een echte dreiging is beter, maar een bedachte kan net zo goed werken, onder voorwaarde dat de massa gelooft dat hij echt is. Geloofwaardigheid is belangrijker dan de waarheid.”

Er is vooralsnog weinig kans op wereldvrede, omdat er eenvoudigweg geen alternatieven zijn die net zoveel arbeid en geld genereren en net zoveel economische continuïteit en sociale ‘stabiliteit’ waarborgen als oorlogen, besluit Witte. Wel kunnen we dankzij het rapport nu vaststellen wat de kracht achter elke oorlog is.

[Joop]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Goed artikel!

Jeff
Jeff
8 jaren geleden

Wellicht zit het ook in de individuele mens en de illusie iets nodig te hebben wat een ander heeft. Onderling willen we ook het verschil maken. Zo kan je de grootste passifist oorlogstaal horen gebruiken. Het zit in de genen al dan niet gekweekt. De meest vrije mens zit ergens in gevangen. Maar zo zie ik dat.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
8 jaren geleden

Dus: Laat je angst varen.
Daardoor verliest de Overheid haar bestaansrecht.

bert s
bert s
8 jaren geleden

Het nieuwe systeem zonder algemene vijand komt eraan, de cashloze gemeenschap, dan hebben ze het volk ook volledig bij de ballen, kun je geen kant meer op.

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x