Het Complot

Waarom worden er werkelijk zo veel mensen opgesloten?

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is een fundamenteel feit dat massale opsluiting vandaag de dag op ongekende schaal plaatsvindt. Op dezelfde manier was slavernij in 1850 een fundamenteel feit.

Er worden nu zelfs méér Afro-Amerikanen vastgehouden in het Amerikaanse strafsysteem dan in de tijd van de slavernij.

Er zijn nu meer mensen onder ‘correctionele supervisie’ in Amerika, meer dan zes miljoen, dan in de tijd van de Goelag onder Stalin, aldus Adam Gopnik in The Caging of America. Het gevangeniswezen is het gevangenis-industrieel complex geworden.

Sweatshop

De sweatshops worden niet alleen in Amerika, maar overal ter wereld aangetroffen. Sweatshop is een laatdunkende term om een soort van productie-instellingen te omschrijven waar sprake is van slavernij, of het er sterk de schijn van heeft. De arbeidsomstandigheden in sweatshops zijn vaak erbarmelijk en de arbeiders verdienen tot ver onder het minimumloon. Ook in Nederland zijn veel bedrijven met onderbetaalde en illegale werknemers te vinden.

Gevangenissen of penitentiaire inrichtingen zijn een markt geworden voor dergelijke arbeid. Als gevolg van de privatisering van gevangenissen in de afgelopen jaren is een klein leger van arbeiders ontstaan dat eenvoudigweg geen recht heeft om te klagen.

G4S

De Corrections Corporation of America en de grootste beveiligingsfirma ter wereld G4S (voormalig Wackenhut) verkopen gevangenenarbeid onder het minimumloon aan Fortune 500 bedrijven als Chevron, Bank of America, AT&T en IBM.

Deze corporaties kunnen in de meeste Amerikaanse staten werkplaatsen leasen in gevangenissen of ze mogen de gevangenen buiten de inrichting laten werken. Ongeveer een miljoen gevangenen maken nu kantoormeubilair, werken in callcenters, produceren kogelvrije vesten, nemen hotelreserveringen in behandeling, werken in slachthuizen en maken schoenen en kleren terwijl ze tussen de 70 eurocent en 3,5 euro per dag verdienen. Nergens anders vind je werknemers die zo plooibaar zijn, zo makkelijk te controleren zijn en zo ingrijpend gestript zijn van hun politieke rechten.

Kwart

Gevangenenarbeid is big business en het toenemende aantal gevangenen betekent alleen maar meer winst. De Verenigde Staten huisvesten een kwart van alle gevangenen ter wereld: 2,3 miljoen mensen. Sinds het moment dat Ronald Reagan in 1980 president van Amerika werd stijgt het aantal gevangenen exponentieel.

jail2398472398374924823

Het huidige systeem vernietigt eenieder waarmee het in aanraking komt, de politie en bewakers aan de ene kant en gevangenen aan de andere kant. Het is tijd om wakker te worden.

Bron: ATS via Huffingtonpost.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x