Universum

‘Buitenaardse megastructuur’ nog mysterieuzer dan gedacht

Help ons door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen jaar kwam ster KIC 8462852 in de schijnwerpers te staan toen astronomen suggereerden dat sterke helderheidsveranderingen die de ster vertoont konden worden veroorzaakt door een buitenaardse megastructuur.

Er werd in eerste instantie geen bewijs voor aliens gevonden rond de ster, maar de dipjes in helderheid bleven voor hoofdbrekens zorgen. Het wordt nu allemaal nog een tikkeltje mysterieuzer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Ben Montet van Caltech en Joshua Simon van het Carnegie Institute hebben de ster opnieuw bestudeerd en kwamen tot de ontdekking dat KIC 8462852 niet alleen regelmatig 20 procent in helderheid afneemt, maar ook dat de stralingsenergie van de ster afneemt over een periode van vier jaar.

Geen goede modellen

De astronomen analyseerden de gegevens van 500 naburige sterren en stelden vast dat KIC 8462852 uniek is. “Lange tijd probeerden we onszelf ervan te overtuigen dat dit niet echt was,” vertelde Montet aan Gizmodo. “Maar dat lukte niet.”

Eerder ontdekte Bradley Schaefer van de Louisiana State University al dat de ster in de afgelopen 100 jaar liefst 19 procent zwakker is gaan schijnen.

“Dit nieuwe onderzoek stelt dat we geen goede modellen hebben voor dit soort gedrag en daar ben ik het mee eens,” zei Jason Wright, de astronoom die als eerste zei dat om de ster mogelijk een gigantische buitenaardse structuur draait. “En dat is spannend!”

Onverklaarbaar

Astronoom Keivan Stassun van de Vanderbilt-universiteit zei dat de ster onverklaarbaar blijft. “De intrigerende nieuwe bevindingen van Montet suggereren dat geen van de fenomenen die we hebben overwogen de waarnemingen kunnen verklaren,” zei hij.

We kunnen dit mysterie pas oplossen als we de ster beter hebben onderzocht. En dat is precies wat astronoom Tabby Boyajian, de ontdekker van de ster, nu gaat doen.

[Gizmodo]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
7 jaren geleden

Altijd weer verbazingwekkend hoe weinig de zich doorgaans op de borst trommelende wetenschappers weten. Ook is het verbijsterend hoe vaak hun op “wetenschappelijk onderzoek” gebaseerde feitelijke beweringen de tand des tijds niet kunnen doorstaan. Ze zouden eens wetenschappelijk moeten onderzoeken hoe vaak intuïtie betrouwbaarder en waardevoller is gebleken dan heel de wetenschap.
Misschien komt dan de oneindig grote wijsheid van ons hart eens aan bod als leidraad in het leven.

helder
helder
7 jaren geleden

Als er orde uit chaos werd gemaakt geldt dat ook voor de ruimte, planeten, etc. Het lijkt een onverkende woestenij in de ruimte maar elke aan ons bekend hemellichaam draait volgens het draaiboek. En ook de planeten etc. worden geruled. Door de mighty Rulers. Spannend !

Armonicus
Armonicus
7 jaren geleden

“Eerder ontdekte Bradley Schaefer van de Louisiana State University al dat de ster in de afgelopen 100 jaar liefst 19 procent zwakker is gaan schijnen.”

Tijd voor onze galactische concierge om er een nieuwe gloeilamp in te draaien.

froukje
froukje
7 jaren geleden

Onderzoek is altijd in een laboratorium. Ik zou zeggen ga erheen. Stap op de fiets. En gaan.

Back to top button
39
0
We lezen graag je reactie!x