Financieel

IJsland overweegt radicale ommezwaai in het moderne geldwezen

Help door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De IJslandse regering heeft plannen om de creatie van geld uit handen van de commerciële banken te nemen en aan de centrale bank toe te vertrouwen.

In zijn rapport ‘Een beter monetair systeem voor IJsland’ adviseert Frosti Sigurjonsson van de regerende Progressieve Partij de creatie van geld bij de centrale bank (en uiteindelijk het parlement) neer te leggen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

IJsland wil op deze manier een einde maken aan een systeem dat wordt gekenmerkt door crises, waaronder de bankencrisis in 2008 die het eiland aan de rand van de economische afgrond bracht. Als het plan wordt goedgekeurd door het parlement, is er sprake van een radicale ommezwaai in de geschiedenis van het moderne geldwezen. Commerciële banken in de westerse wereld houden hun hart vast.

Commerciële banken creëren steeds geld als ze nieuwe leningen verstrekken. Als je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit, geeft de bank je geen bankbiljetten. De bank toetst simpelweg een getal in dat correspondeert met de hoogte van de hypotheek. Op dat moment heeft de bank geld uit het niets gecreëerd.

Als het ‘Sovereign Money Proposal’ wordt goedgekeurd, mag in IJsland alleen de centrale bank nog geld creëren. Sigurjonsson is één van de gezichten achter het IJslandse schuldenverlichtingsprogramma. Na de crisis in 2008 besloot de regering in IJsland de hypotheekschulden van gezinnen fors te verlichten. Er werd in totaal ruim 900 miljoen euro afgeschreven, wat neerkomt op 24.000 euro per gezin.

Iceland Monetary Reform

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kal-Purush
Kal-Purush
9 jaren geleden

Commerciële banken die geld creëren?
Als ik dat doe word ik gearresteerd i.v.m. valsmunterij en commerciële instellingen kunnen dit onbestraft doen?
Snap dat zij hun hart vasthouden want nu vallen zij door de mand met hun perikelen op valsmunterij gebied.
Afschaffen die handel en alleen maar staatsbanken.

Zonnemax
Zonnemax
9 jaren geleden

Op naar de Nationale Volks Bank (NVB) die de nuts functies van de huidige banken gaat uitvoeren.

De nutsfuncties betreffen:
– Leningen aan NL consumenten (tegen de spaarrente + 0,5% opslag)
– Sparen door NL consumenten (gegarandeerd zonder maximum. Maar lage rente)
– NL Hypotheken verstrekken (staatslening tarief / pensioenopbouw tarief + 0,5% opslag)
– NL Pensioenopbouw (lage rente maar gegarandeerd. Wordt afgebouwd naar OBI)
– Leningen/krediet aan NL MKB (Extra risico opslag van 1% boven de 0,5%)

Met de opslag van 0,5% kan de organisatie van deze bank gefinancierd worden. In de tweede fase kan deze bank het Onvoorwaardelijk Basis Inkomen (OBI) gaan verstrekken en zorg dragen voor de geldcreatie. De hypotheekrente zal voor 10 jaar vast circa 2,5% zijn en de HRA komt in zijn geheel te vervallen.

Nu vindt de EU dit niet goed uit oogpunt van mededinging door de overheid. Maar helaas voor de EU zeggen we dit verdrag op of het wordt aangepast. In tweede fase kan NL in samenwerking met andere landen zoals Denemarken, Zwitserland, Noorwegen en IJSland een nieuw geldwezen vormen.

Er worden normale salarissen uitgekeerd bij de NVB. Voor € 4.500 per maand kan ik deze bank verder op poten zetten ;-). De ABN kan gewoon naar de beurs en als zakenbank doorgaan net zoals de andere banken en zal naast de aankoopprijs de overige belastingcenten (tot de door de staat geïnvesteerde 30 miljard) moeten terugbetalen. Deze zakenbanken zullen hoogst waarschijnlijk niet tegen de nutsfuncties kunnen concurreren maar het mag uiteraard wel.

Een mooie toekomst bestaat nu ook al

yvonne
yvonne
9 jaren geleden

De schaduwelite voor en na de crisis: niets geleerd, niets vergeten, Ewald Engelen over de schaduw-elite, Ewald heeft het geweten!

https://www.youtube.com/watch?v=raU4utEUte4

Bob de Jong
Bob de Jong
9 jaren geleden

Ik zit net naar NPO 1 te kijken en dat gaat over geld en daar leggen ze uit dat GELD SCHULD is, dus ook al heb je het in je zak is het van de bank. Het is dus altijd schuld.

Misschien leuk voor de mensen die volledig achter de illusie staan die Basisinkomen heet.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x