Homepagina » Financieel » IJsland overweegt radicale ommezwaai in het moderne geldwezen
IJsland overweegt radicale ommezwaai in het moderne geldwezen

IJsland overweegt radicale ommezwaai in het moderne geldwezen

De IJslandse regering heeft plannen om de creatie van geld uit handen van de commerciële banken te nemen en aan de centrale bank toe te vertrouwen.

In zijn rapport ‘Een beter monetair systeem voor IJsland’ adviseert Frosti Sigurjonsson van de regerende Progressieve Partij de creatie van geld bij de centrale bank (en uiteindelijk het parlement) neer te leggen.

IJsland wil op deze manier een einde maken aan een systeem dat wordt gekenmerkt door crises, waaronder de bankencrisis in 2008 die het eiland aan de rand van de economische afgrond bracht. Als het plan wordt goedgekeurd door het parlement, is er sprake van een radicale ommezwaai in de geschiedenis van het moderne geldwezen. Commerciële banken in de westerse wereld houden hun hart vast.

Commerciële banken creëren steeds geld als ze nieuwe leningen verstrekken. Als je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit, geeft de bank je geen bankbiljetten. De bank toetst simpelweg een getal in dat correspondeert met de hoogte van de hypotheek. Op dat moment heeft de bank geld uit het niets gecreëerd.

Als het ‘Sovereign Money Proposal’ wordt goedgekeurd, mag in IJsland alleen de centrale bank nog geld creëren. Sigurjonsson is één van de gezichten achter het IJslandse schuldenverlichtingsprogramma. Na de crisis in 2008 besloot de regering in IJsland de hypotheekschulden van gezinnen fors te verlichten. Er werd in totaal ruim 900 miljoen euro afgeschreven, wat neerkomt op 24.000 euro per gezin.

Iceland Monetary Reform

[Express]


Vind je deze informatie goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. Op naar de Nationale Volks Bank (NVB) die de nuts functies van de huidige banken gaat uitvoeren.

  De nutsfuncties betreffen:
  – Leningen aan NL consumenten (tegen de spaarrente + 0,5% opslag)
  – Sparen door NL consumenten (gegarandeerd zonder maximum. Maar lage rente)
  – NL Hypotheken verstrekken (staatslening tarief / pensioenopbouw tarief + 0,5% opslag)
  – NL Pensioenopbouw (lage rente maar gegarandeerd. Wordt afgebouwd naar OBI)
  – Leningen/krediet aan NL MKB (Extra risico opslag van 1% boven de 0,5%)

  Met de opslag van 0,5% kan de organisatie van deze bank gefinancierd worden. In de tweede fase kan deze bank het Onvoorwaardelijk Basis Inkomen (OBI) gaan verstrekken en zorg dragen voor de geldcreatie. De hypotheekrente zal voor 10 jaar vast circa 2,5% zijn en de HRA komt in zijn geheel te vervallen.

  Nu vindt de EU dit niet goed uit oogpunt van mededinging door de overheid. Maar helaas voor de EU zeggen we dit verdrag op of het wordt aangepast. In tweede fase kan NL in samenwerking met andere landen zoals Denemarken, Zwitserland, Noorwegen en IJSland een nieuw geldwezen vormen.

  Er worden normale salarissen uitgekeerd bij de NVB. Voor € 4.500 per maand kan ik deze bank verder op poten zetten ;-). De ABN kan gewoon naar de beurs en als zakenbank doorgaan net zoals de andere banken en zal naast de aankoopprijs de overige belastingcenten (tot de door de staat geïnvesteerde 30 miljard) moeten terugbetalen. Deze zakenbanken zullen hoogst waarschijnlijk niet tegen de nutsfuncties kunnen concurreren maar het mag uiteraard wel.

  Een mooie toekomst bestaat nu ook al

  43 likes
  • O ja, een bonus hoef ik dan natuurlijk niet meer als de NVB soepeltjes draait. Was ik even vergeten te zeggen maar de bonuscultuur staat ook zo ver van mijn (gewenste) realiteit af…

   15 likes
  • Hier ben ik het HELEMAAL MEE EENS!

   9 likes
  • Je denkt veel te moeilijk joh. Als die commerciele banken gewoon wat nummertjes kunnen intypen dan kan de staat toch gewoon een paar triljoen “Groene Ruggen” zonder schuld drukken? even staatschuld aflossen en mensen in hun OBI voorzien. Helaas was er een clausule in Amerika betreft de Green backs dat ze er geen schuld mee mochten aflossen en er was iets met een liquidatie… Maar gewoon wet aanpassen en kevlar dragen zou ik zeggen.

   1 likes
 2. Commerciële banken die geld creëren?
  Als ik dat doe word ik gearresteerd i.v.m. valsmunterij en commerciële instellingen kunnen dit onbestraft doen?
  Snap dat zij hun hart vasthouden want nu vallen zij door de mand met hun perikelen op valsmunterij gebied.
  Afschaffen die handel en alleen maar staatsbanken.

  21 likes
 3. Een bank failliet laten gaan zoals in Ijsland vind ik zeer ongehoord.
  De slachtoffers van de Titanic heeft men toch ook geholpen.

  1 likes
  • De nuts functies van een bank laten uitvoeren door commerciële instellingen, dat is pas ongehoord!
   Maar inmiddels vinden we dat al zo gewoon dat we pas beginnen te piepen als de boel failliet is.

   Als we zo doorgaan is de hele EU economie straks zoals de Titanic en dan wordt er niets gered.

   16 likes
 4. IJsland heeft politiekers met hersenen en hebben ook een geweten t.o. hun kiezers.
  Daar kunnen ze bij ons wat van leren maar ja daar zitten die arme croupiers van de banken nu niet op te wachten.

  16 likes
 5. Gunstige rentes voor en naar de burger i.p.v. naar de criminele private centrale ‘Goldman Sachs’ banken? Lijkt me een goed idee. Alleen zal IJsland met haar plannen veel risico nemen, want de private centrale bankiers c.s. zullen dit niet honoreren, hooguit met een military of economische/monetaire aanval op IJsland of door het simpelweg uit de weg ruimen van mensen die menen op eigen houtje iets te kunnen veranderen en een voor de mensheid betere weg in te moeten slaan.

  Het satanische en criminele gespuis in de VS zal dit niet zomaar even over zijn kant laten gaan. IJsland zal als het het doorgaat wel op de één of andere manier tot de orde worden geroepen door het op de één of andere manier in een kwaad daglicht te stellen….Het demoniseren met false flags is een beproefde methode, dus mogen we binnenkort uit de lucht geschoten vliegtuigen of aanslagen door vermeende ISIS terroristen verwachten op IJsland?…Om maar wat te noemen.

  14 likes
  • Misschien zetten ze HAARP wel in om een vulkaanuitbarsting uit te lokken. Het is een geologisch instabiel gebied dus zou iedereen geloven dat het een natuurcatastrofe was.

   2 likes
 6. Ik zit net naar NPO 1 te kijken en dat gaat over geld en daar leggen ze uit dat GELD SCHULD is, dus ook al heb je het in je zak is het van de bank. Het is dus altijd schuld.

  Misschien leuk voor de mensen die volledig achter de illusie staan die Basisinkomen heet.

  1 likes
  • @bob
   Ooit ben ik ook begonnen met economie. Deze boeken waren wel een uitkomst en zijn misschien ook iets voor jouw (en NPO 1) :

   http://www.omero.nl/boeken/h/e/t/het-moderne-geldwezen/

   Veel lees en studieplezier!

   6 likes
   • @Zonnemax

    Beste Zonnemax, ik denk dat in deze tijd van onthullingen voor het beginnen van een nieuwe tijd de juiste info gegeven word en ja ook op NPO1. Ik denk dat ons nu de WAARHEID ons word gemanipuleerd omdat we in die nieuwe tijd toch een geldloze tijd gaan krijgen. Waarheden op dat gebied is nu dus van noodzaak om het volk van de geld gedachte af te krijgen.

    0 likes
  • Yep schuld. Aan wie?? Die commerciele banken… Als geld door de staat uitgegeven wordt, betalen we een beetje belasting voor de printpers en wat inkt en papier, bij wijze van.Die schuld zit nu al in je euro zonder dat je het weet. Dus niet alleen elke euro die je leent, maar ook elke euro die je verdient. Gaat een groot deel naar die com. bank. Omdat het gedrukt/uit niets gecreerd wordt tegen rente. Die rente das de schuld saffie!!.
   die rentes hoeft de staat nooit te vragen.. tevens geloof ik niet dat een basisinkomen voor iedereen gaat werken . Maar das een ander verhaal

   0 likes
   • En wat zijn jouw overwegingen om te komen tot de uitspraak dat OBI niet gaat werken?
    Denk je dat “arbeid” ook in de toekomst de verdeler van de welvaart kan blijven zijn?

    Voor meer informatie over het Onvoorwaardelijk Basis Inkomen:

    https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

    http://www.basisinkomen.net/obi/

    1 likes
   • @ben

    Beste Ben, alle banken zijn staatsbanken omdat alle banken beheerd worden door de geheime genootschappen!! Wellicht wist je dit nog niet of denk je te makkelijk. Je moet toch eens gaan vaststellen dat het Vaticaan de baas op deze wereld is en dat zij alles bepalen. Zij maken deze illusie al geloven vele daar niets van en leven nog steeds in hun gemaakte illusie en gaan op alles in wat ook HUN gemaakte media hun verteld. Het echte wakker worden is bij vele nog steeds een probleem.

    0 likes
    • Als het van prive elite zijn.(wat we allemaal wel weten hier) Dan zijn het geen staats banken, maar is de staat van de machtige rijken!! Ik snap je heel goed maar als ik het over de staat heb, dan bedoel ik ons en vertegenwoordigers van ons iets wat allang niet meer bestaat.. Ooit hadden wij een republiek vrijgevochten !!!
     en over dat gratis geld. Ik heb nog nooit iets voor niets gekregen. Het zou leuk zijn, maar ik zie het niet gebeuren en als het wel gebeurt zie ik toch een neiging naar communisme. Beetje TE links

     0 likes
     • Een onvoorwaardelijk basisinkomen is niet links of rechts.

      Op “TE” links wil men “de rijken” eigendom onteigenen en een basisinkomen (maar dan meer) alleen verstrekken aan “groepen” die het (meer) nodig hebben. Gematigd links ziet de voordelen dat een basisinkomen sociaal veel rechtvaardiger en transparanter is als het huidige systeem.

      Op “TE” rechts huldigt men “Voor wat hoort wat” en “Iets geven betekent bij mij roven”. Gematigd rechts (liberaal) ziet de voordelen omdat het de vrijheid bevordert en daarmee gelijke kansen als ook de sociale mobiliteit die ook rechts nastreeft.

      Met communisme heeft basisinkomen helemaal NIETS te maken. Het wordt ingevoerd in een democratie met trias politica en de marktwerking blijft gewoon bestaan. Sterker nog de arbeidsmarkt wordt ook een ECHTE markt omdat nu de KEUZE ontstaat om een baan al dan niet te nemen. De aanbieder van arbeid zal dus ook moeten gaan nadenken.

      1 likes
 7. Wanneer de Staat zelf het Geld creëert, t.b.v. #infrastructuur, #Energiecentrales (ook #Windmolenparken), dan kunnen de aflossingen betaal worden uit de opbrengsten. Uitgangspunten hierbij zijn: “GEEN RENTE, AFLOSSINGEN kunnen over langere periodes verdeeld worden. Niet op geforceerde wijze inflatie veroorzaken (diefstal). Het afgeloste geld kan weer vernietigd worden”

  3 likes
 8. De schaduwelite voor en na de crisis: niets geleerd, niets vergeten, Ewald Engelen over de schaduw-elite, Ewald heeft het geweten!

  https://www.youtube.com/watch?v=raU4utEUte4

  5 likes
 9. Blijkbaar is IJsland wakker geworden en leert de regering daar van zijn fouten, hier in de EU waar wij door de bank genomen niet echt uit de crisis zijn opgeklommen zit er al weer een nieuwe en ditmaal monstercrisis aan te komen, de prijzen van het vastgoed gaan alweer omhoog deze zijn feitelijk nooit gedaald tot een aanvaardbaar niveau ook de energie prijzen stijgen weer en zullen in de loop van dit jaar ongekende hoogten bereiken. (economie is bewegen en verplaatsen) een rampzalig scenario gaat zich voltrekken.

  1 likes
 10. Als IJsland nou ook nog ns lekker warm was dan ging ik vandaag nog hier weg…….voorgoed

  1 likes
 11. Gewoon geen geld bijdrukken er is immers al genoeg geld in omloop.
  Inflatie is een fabel er is totaal geen rede om zaken duurder te maken.

  Mensen willen steeds meer geld/luxe en daarom maken ze dingen duurder. En aangezien dat het al jaren niet meer gelijk loopt aan de groei van het loon. Zorgt dit voor een negatieve spiraal.
  Een om dit verschild te dichten smeren ze het volk wurg leningen. En stampen zo het volk nog verder de grond in.

  0 likes
 12. Het Europese bankwezen zit al heel lang in een crisis. Wereldwijd gaat het al niet zo lekker, maar in Europa zit het structureel fout. Dat heeft met veel factoren te maken, waarvan de ontwikkeling van de EU en maar één is. Die ontwikkeling gat niet lekker en nationalisme leeft op. Daarnaast is er gedonder aan de grenzen en zijn er zeer snelle technologische ontwikkelingen, zijn we ons bewust geworden van onze verantwoordelijkheid voor het milieu enz.
  De huidige banken, met de nodige uitzonderingen zoals Triodos en Rabo voor de kleine ondernemer en zo zijn er vast meer, doen niet veel voor de burgers en voor de heel kleine bedrijfjes. Die zijn niet echt interessant. Ook hebben we in Nederland nog steeds niet de mentaliteit van de Amerikanen om iemand een tweede kans te gunnen. Zeker de banken niet. Die zijn risicomijdend.
  Er wordt met miljarden gesmeten als er enorme winsten worden verwacht, terwijl er niks is, maar in een individueel geval laat een bank je voor 100 euro in de kou staan. Dat vind ik onjuist. Dat is een kwestie van mentaliteit, instelling en prioriteiten.
  Die banken doen het niet zo goed. Als zij zelf gewoon hun best doen op de markt en daar gemiddeld op presteren op de langere termijn, dan doen ze het heel goed. Ik moet altijd denken aan beta van het aandeel, de bedenker ervan dacht zelf dat je die zou kunnen verslaan in een hausse, maar nee. Zelfs als Google, Caltech of IBM een een computer weet te bouwen die zo slim is, die overal rekening mee weet te houden, dan denk ik nog dat onvoorspelbare factoren roet in het eten gaan gooien.
  Voor degenen die mijn betoog niet kunnen volgen. Ik denk, dat een ander soort bank in principe wel zou kunnen. De overheid krijgt dan automatisch meer invloed. Daarnaast zijn wij mondiger en wil iedereen wat anders. Het is wat anders om met een voorstel te komen, maar wat anders om dat door te voeren en dat iedereen dan de gevolgen merkt op het loonstrookje of het banksaldo aan het einde van de maand.
  Daarom zie ik meer in banken, zoals Triodos en in andere banken die concurrerend werken met de zakenbanken. Het is alleen heel moeilijk de beeldvorming bij de consument de doorbreken.
  In dat opzicht vind ik jammer genoeg de Consumentenbond wat hun doel te zijn voorbij geschoten.
  IJsland is erg klein en ver van ons weg. De situatie daar is niet te vergelijken met die van ons. Ze doen daar in ieder geval heel erg hun best om er toch wat van te maken en grijpen gelukkig niet meteen naar de wapens.
  Maar ik ben terughoudend. Ik zou het totale economische plaatje moeten zien, want C+ S + B = C + I + O + E – M, als me niet vergis. Dat besluit op microniveau voor die meneer die wel genoegen neemt met 4500 euro per maand kan wel heel veel ontregelen in die vergelijking als er wat fout gaat in een volkbank waar alle Nederlanders gebruik van maken.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

deutsche bank

Hoe u gaat meebetalen om Deutsche Bank, de bank van foute miljardairs en terreurverspreiders, overeind te houden

Deutsche Bank is technisch failliet. Hetzelfde geldt ...

sneeuw

Ondertussen op IJsland: 9 meter hoge huizen verdwenen onder sneeuw. Zo wordt er gereageerd

“We hebben nog nooit zoveel sneeuw gehad,” ...