Vorige maand schreef webzine The Intercept over gelekte diplomatieke stukken over een goedkope variant van een kankermedicijn in Colombia. De Amerikaanse senator Orrin Hatch blijkt het land te hebben gewaarschuwd voor repercussies als het goedkope medicijn wordt goedgekeurd.
Het huidige medicijn wordt imatinib (Glivec) genoemd en in Colombia op de markt gebracht door farmareus Novartis. De senator dreigde het Peace Colombia-initiatief, dat een einde kan maken aan tientallen jaren conflict in het Zuid-Amerikaanse land, te dwarsbomen.
In ruil voor vrede en stabiliteit moeten de Colombianen dus gedwongen dure medicijnen kopen van Novartis. Het patent dat de farmagigant kreeg op het medicijn blijkt bovendien tientallen jaren te zijn gefinancierd met Amerikaans belastinggeld.
Loopjongens
Als bedrijven bereid zijn de vrede en stabiliteit in een heel land in gevaar te brengen om een monopolie op een enkel medicijn te behouden, waartoe zouden ze dan nog meer in staat zijn?
Het moge duidelijk zijn dat de gekozen volksvertegenwoordigers in Washington, Londen, Nederland en de rest van de Europese Unie niet de belangen van het volk behartigen, schrijft geopolitiek onderzoeker en schrijver Tony Cartalucci. Volgens hem zijn zij niet meer dan loopjongens van de grote corporaties.
Hij voegt toe dat de gelekte stukken ook kansen bieden. Andere landen die achter de schermen op een soortgelijke manier onder druk worden gezet kunnen de gelekte documenten gebruiken tegen de farmareuzen.
Onverbiddelijk
Cartalucci roept op de producten die zij maken systematisch en permanent te boycotten en te vervangen. In 2013 probeerde Novartis hetzelfde medicijn in India te patenteren, terwijl het weinig toevoegde.
Het Indiase hooggerechtshof was toen onverbiddelijk tegenover het farmaciebedrijf. Het oordeelde dat het Zwitserse Novartis geen patent krijgt op een nieuwe variant van Glivec. Daarmee was de weg vrij voor Indiase fabrikanten om door te gaan met de productie van kopieën van het middel, die vele malen goedkoper zijn. Miljoenen patiënten zijn gered, zeiden hulporganisaties.
In zo’n 40 landen, waaronder Nederland, heeft Novartis wel een patent voor Glivec. De kopieën mogen hier dus niet verkocht worden. Ons land heeft niet zo’n strenge patentwet als India.
Het is nu de vraag of Colombia bezwijkt onder de druk of het goedkopere kankermedicijn toch goedkeurt. Het land is hoe dan ook verwikkeld in een felle strijd met de grootste medicijnmaker ter wereld.
Buitenzintuiglijke waarneming wetenschappelijk bewezen
“Nieuwe start”: Kroatië scheldt schuld van 60.000 armste burgers kwijt
Ster van Bethlehem? Spectaculaire samenstand van Venus en Jupiter
Heb jij gekozen voor de sloop en totale verbouwing van je leefomgeving? In elke gemeente staat dit te gebeuren
Kamerlid Fleur Agema pakt zorgminister aan: ‘Faalhaas!’
Pers en propaganda langs de pittoreske kust van Bohemian Grove
“Nederlandse staat financiert terrorisme”
Verbolgen reacties om rellende Eritreeërs in Den Haag: ‘Grenzen dicht en dit tuig uitzetten, nu’
Brandweerchefs uit New York schrijven geschiedenis, pleiten voor nieuw onderzoek naar 9/11. Dit zeggen ze over explosieven