Gezondheid

Natuurlijke pijnstiller uit speeksel sterker dan morfine

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zes jaar geleden ontdekten onderzoekers een natuurlijke pijnstiller in menselijk speeksel die zes keer sterker is dan morfine, maar sindsdien is het stil gebleven rond de substantie.

Opiorfine kan net als morfine pijn verzachten, maar zonder de verslavende en psychologische bijwerkingen van het traditionele medicijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Ratten kregen een injectie met een gram opiorfine per kilo lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid bleek hetzelfde pijnstillende effect te hebben als drie tot zes gram morfine.

Speeksel als antidepressivum

“Opiorfine heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine,” zei studieleider Catherine Rougeot van het Pasteur-instituut in Parijs. “Maar we moeten de bijwerkingen testen omdat het mogelijk ook een antidepressieve werking heeft.”

Rougeot en haar collega’s ontdekten dat opiorfine de afbraak van natuurlijke pijnstillende opiaten, te weten enkefalinen, in zenuwcellen van de ruggegraat blokkeert.

Opiorfine is zo’n eenvoudig molecuul dat het mogelijk moet zijn het in grote hoeveelheden te produceren zonder het uit speeksel te hoeven halen, legde Rougeot uit.

Speeksel wordt al langer gezien als een geneeskrachtig middel. Toen er nog geen antibiotica en pijnstillers bestonden lieten mensen hun wonden uitlikken door honden.

Bron: Newscientist.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x