Internet

YouTube opent de aanval op complottheorieën en zet Wikipedia in. Ontdek wie hierachter zitten (goh, verrassend!)

Help mee door deze info met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de strijd tegen ‘desinformatie’ (lees: onwelgevallige geluiden) gaat YouTube teksten van Wikipedia plaatsen bij video’s die complottheorieën ondersteunen, zo maakte directeur Susan Wojcicki dinsdag bekend.

Het online videoplatform van Google wil op die manier de kijker een ander perspectief bieden dan wat er in de video wordt verteld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

De teksten van Wikipedia, maar ook andere sites, verschijnen bij video’s die bijvoorbeeld de wetenschap of de maanlandingen in twijfel trekken.

Bomvol fouten

Mensen kunnen de video’s nog steeds bekijken, verzekert Wojcicki, maar hebben ook toegang tot aanvullende informatie.

Dus Wikipedia moet gaan helpen in de strijd tegen desinformatie? Dat gaat nooit werken. De vrije internetencyclopedie blijkt namelijk bomvol fouten te staan.

Amerikaanse wetenschappers meldden dat medische artikelen op Wikipedia barsten van de onjuiste informatie. In negen van de 10 medische artikelen staat foute informatie, aldus de onderzoekers in The Journal of the American Osteopathic Association.

De onderzoekers vergeleken de feiten met recente artikelen van de medische online-databases PubMed en UpToDate. De meeste artikelen bleken ‘vele fouten’ te bevatten.

Wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat 90 procent (!) van de artikelen informatie bevat die in strijd is met het nieuwste medische onderzoek.

Naar eigen inzicht

Een groep activisten onder de naam ‘Guerrilla Skepticism on Wikipedia’ heeft daarnaast veel wetenschappelijke artikelen op de internetencyclopedie naar eigen inzicht aangepast.

De groep Guerrillastrijders dook in 2009 op na Climategate. Activist William Connolley van de Britse Green Party maakte of herschreef 5428 artikelen op Wikipedia, met name over klimaatverandering en wetenschappers die het niet met hem eens waren.

Toen hij beheerder werd bij Wikipedia, verwijderde hij 500 artikelen en gooide hij er 2000 redacteuren uit. Dat bleek uit onderzoek van de National Post.

Als je genoeg geld hebt kun je Wikipedia-pagina’s aanpassen zo vaak je maar wilt.

Toetreden

Boze redacteurs van Wikipedia schatten bijvoorbeeld dat oliereus BP 44 procent van zijn eigen pagina heeft herschreven. Vooral aan het gedeelte over de milieureputatie van de multinational zou flink zijn gesleuteld.

De oliereus heeft geen rechtstreekse toegang tot zijn pagina, maar liet een vertegenwoordiger van BP toetreden tot het redactieteam van Wikipedia.

Redacteurs van Wikipedia worden vaker ingezet om pagina’s tegen betaling aan te passen. Een aantal van hen lijkt PR-bedrijven zelfs met open armen te ontvangen.

Hieronder nog een interessant stukje tekst uit 2013:

Veel mensen zien Wikipedia als een onafhankelijke informatiebron op het internet en een democratisch middel in het informatietijdperk.

Niets is minder waar. Onder het mom van democratie, vrijheid van meningsuiting en een open samenleving is Wikipedia ontwikkeld om de publieke opinie te beïnvloeden.

Soros

Eén van de grondleggers en prominent financier van de Wikimedia Foundation is de Amerikaanse miljardair en zakenman George Soros. Hij is één van de belangrijkste investeerders in de oliewereld en de farmaceutische sector.

Om hun belangen te verbergen schuiven oliebedrijven en farmaceuten marionetten naar voren die zij in hun macht hebben. Een goed voorbeeld is Jimmy Wales, die wordt neergezet als medeoprichter van Wikipedia.

Alle informatie die een bedreiging vormt voor de belangen van de oliereuzen en de farmaceuten wordt verwijderd of aangepast door zogenoemde poortwachters. Het gaat daarbij om ontwikkelingen op het gebied van ‘alternatieve energiebronnen’ en natuurlijke gezondheid.

Via zijn Open Society Institute steunt George Soros de Wikimedia Foundation. Door de jaren heen heeft Soros zwaar geïnvesteerd in de farmaceutische sector en biotechbedrijven. Hij kocht duizenden aandelen in onder meer Pfizer, Merck en Monsanto.

Verlaten

Melissa Hagemann van het Open Society Institute zit tegelijkertijd in de adviesraad van de Wikimedia Foundation, de organisatie achter Wikipedia. Hagemann werkte eerder voor de omstreden Bill & Melinda Gates Foundation.

Ethan Zuckerman is ook lid van de adviesraad van Wikimedia en werkt voor het Open Society Institute van George Soros. Een ander lid van de adviesraad van Wikimedia, Trevor Neilson, werkte voor bedrijven die zijn opgericht met geld van Soros, Gates en de Amerikaanse mediamagnaat Ted Turner. Neilson is ook lid van de beruchte Council on Foreign Relations.

Enkele jaren terug meldde nieuwssite Phys.org op basis van een Spaanse studie dat redacteurs de internetencyclopedie massaal begonnen te verlaten.

Manipulatie, vervalsing en gewetenloosheid

Bovendien oordeelde het Britse Office of Qualifications and Examinations Regulations (Ofqual) dat schoolkinderen Wikipedia zouden moeten mijden omdat de encyclopedie niet ‘gezaghebbend of accuraat is’ en in sommige gevallen ‘geheel onwaar is’.

Merk op dat de CIA, de Britse Labour Party en het Vaticaan enkele van de grootste weldoeners van Wikipedia zijn en niet alleen maar hun eigen pagina’s bijwerken.

Virgil Griffith, de ontwikkelaar van de WikiScanner, heeft Wikipedia tot besluit openlijk beschuldigd van manipulatie, vervalsing en gewetenloosheid.

Nou, dat gaat dus helemaal goed komen. Kunnen we vanavond weer rustig slapen.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Wackypedia is langzaam maar zeker bewerkt van openbare kennis bibliotheek tot een mind-control propaganda centrum.
Geheime diensten lijken steeds meer te bewerkstelligen dat ze meer willen dan enkel politieke informatie geheimhouden: Ze willen een totaal wereld-overkoepelend kennis monopolie om de gehele mensheid op Neo-feodale wijze mentaal in slavernij vast te binden.
Dit word niet enkel een klein stapje terug van een Informatie tijdperk; Het word dus weer bij de middeleeuwen af! We streven af om regelrecht van de top van Mount Meru in de Abyss te sodemieteren!

Marcel
Marcel
6 jaren geleden

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.
Nog even geduld.

deze
deze
6 jaren geleden

de naam van dat glibberige oude enge reptiel met gevorkte tong duikt nu over al op..
hoe komen we in hemelsnaam af van al die griezels ?!?
heeft in nederland ook voor de nodige ellende gezorgd met zijn ” liefdadigheids ” instellingen en samenwerking met bepaalde hoge pieten uit de regering en ook met prinsesje mee-belletje een deal gesloten.. allemaal voor hun zelf belang, niks liefdadigheid, niks democratisch aan, niks geloofwaardig, niks menselijk, gaan over lijken om hun macht garant te stellen, over u en mijn body!

HOE KOMEN WE VAN DIE LUI AF ???

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x