Tomaten gaan de strijd aan met maagkanker, zo blijkt uit een nieuwe studie. De vrucht blokkeert de celgroei als hij in zijn geheel gegeten wordt, zeggen onderzoekers.
Eerder werd al ontdekt dat het stofje lycopeen in tomaten een kankerremmende werking heeft, maar de tomaat bevat nog meer heilzame bestanddelen.
“De effecten van tomaten lijken niet gerelateerd te zijn aan specifieke bestanddelen zoals lycopeen,” zei hoofdonderzoeker Daniela Barona van het Italiaanse kankeronderzoekscentrum CROM.
Nieuwe behandelingen
“In plaats daarvan moeten ze in hun geheel worden bekeken,” voegde ze toe.
Uit twee soorten tomaten, San Marzano en Corbarino, werd een extract gehaald, dat ervoor bleek te zorgen dat kankercellen zich niet langer konden verspreiden en ontwikkelen.
Het extract leidde er uiteindelijk toe dat de kankercellen afstierven. De onderzoeksresultaten kunnen de weg plaveien voor nieuwe behandelingen, aldus de onderzoekers.
Mediterrane dieet
Tomaten maken onderdeel uit van het mediterrane dieet, dat het risico op kanker zou verlagen.
In Europa krijgen gemiddeld één of twee op de 100 mannen en één op de 100 vrouwen maagkanker.
Bij mannen komt de ziekte het meest voor tussen de 60 en 75 jaar. De meeste vrouwen met maagkanker zijn 75 jaar en ouder.
De studie is gepubliceerd in het Journal of Cellular Physiology.
[SHRO]
Hoe werkt liefde precies?
VIDEO: Audi laat auto’s op water en CO2 rijden
Studie: Je lichaam kan toekomstige gebeurtenissen voorspellen
Denemarken heeft ’s werelds eerste belasting op vet eten
Pfizer maakt opvallende move nu wetenschappers waarschuwen voor ‘pandemie van hartfalen’
De huilende peuter Yanela werd het gezicht van de Amerikaanse immigratierel. Dit is wat haar vader erover te zeggen heeft
Helikopterbeelden doen vragen rijzen over aanval op Israël
Waarom stierven er zoveel mensen van middelbare leeftijd in 2021?
Minister Kuipers noemt mensen die niet gevaccineerd zijn ‘dom’