Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
‘De PvdA heft zichzelf op door in zee te gaan met het elitaire (van elke realiteit gespeende) GroenLinks’
BBC-presentatrice overleden door AstraZeneca-prik, journalist in ziekenhuis na Pfizer
Rutte speelt complot-kaart nadat Baudet hem confronteert: ‘Dit is allemaal conspiracy’
VIDEO: Zwevend kussen draagt gewicht van baksteen
35 mensen doof en 25 blind na coronaprik, AstraZeneca scoort het slechtst
Murdoch/Rothschild betalen in het geheim Syrische ‘rebellen’ om olie te bewaken. Labour-kandidaat geschorst na kritische uitspraken
FVD stelt vragen over de oorlog in Oekraïne en de antwoorden zijn verbijsterend
Canadese oud-minister van Defensie: ‘Buitenaardsen willen ons helpen’
Mondkapjesplicht schept gevaarlijk precedent