Homepagina » Archeologie » Is het allereerste bewijs van een legendarische Bijbelse profeet gevonden? Deze archeologen denken van wel
Is het allereerste bewijs van een legendarische Bijbelse profeet gevonden? Deze archeologen denken van wel

Is het allereerste bewijs van een legendarische Bijbelse profeet gevonden? Deze archeologen denken van wel

Archeologen denken het eerste buitenbijbelse bewijs te hebben gevonden voor het bestaan van de Bijbelse profeet Jesaja. Het gaat om een stuk van een kleizegel die in 2009 in Jeruzalem is gevonden.

Het fragment is zo’n 2700 jaar oud en werd gebruikt voor sluitzegels voor documenten.

Volgens de Israëlische archeoloog Eilat Mazar is het waarschijnlijk, maar niet zeker dat tekens op het zegel verwijzen naar de profeet.

Engel van God

Jesaja staat centraal in het naar hem genoemde Bijbelboek. Hij zou koning Hezekiah van Judea hebben aangespoord om het Assyrische leger te blijven bestrijden tijdens het beleg van Jeruzalem.

Volgens de Bijbel moest het Assyrische leger zich terugtrekken nadat het leger grotendeels door een engel van God was vernietigd.

Assyrische geschriften vermelden op hun beurt dat het leger zich terugtrok nadat een flinke som losgeld was betaald.

Eerste

“Dit is wellicht de eerste archeologische en de vroegste buitenbijbelse verwijzing naar de profeet Jesaja ooit,” reageerde professor Robert Cargill van de Universiteit van Iowa.

“Het zegel is helaas deels beschadigd, waardoor het erg moeilijk zal worden om het met de profeet Jesaja te identificeren,” voegde hij toe.

Het onderzoek van dr. Mazar is verschenen in het magazine Biblical Archaeology Review.

Foto: Wikimedia Commons

[ScienceAlert, Kerknet]


Vond je dit artikel leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

34 reacties

 1. Prima dat mensen geloven hoor maar dat boek is door een stel flapdrollen samengesteld. Daarnaast waren er nog veel meer boeken die niet zijn toegevoegd aan dat boek of zelfs verbrand… Profeet dit, evangelie sus het is pure onzin om dat te vergelijken vanwege zogenaamde voorspellingen die erin staan met huidige situaties uit het heden! Ja als je van drama houd is het misschien een boek om te lezen. Dat hele godsdienst gebeuren mag geschrapt worden van mij, pure tijdsverspilling

  24 likes
  • Het zou fijn zijn om andere mensen in hun waarde te laten.

   21 likes
   • Ik begin ook met prima dat mensen geloven!!! Geef aan dat IK dat pure tijdsverspilling vindt!! Wat een ander vindt of denkt interesseert me niet, sorry dat ik eerlijk ben..

    13 likes
    • En ik word moe van atheisten die zichzelf intelligent vinden OMDAT ze niet geloven. Het zal me een rotzorg zijn dat je niet gelooft, maar ga niet verkondigen dat “Dat hele godsdienst gebeuren mag geschrapt worden van mij, pure tijdsverspilling”. Of je nu wilt of niet, de Europese cultuur & geschiedenis is mede gefundeerd op het Christendom: daar maak jij ook onderdeel van uit, of je het nu “drama” vindt of niet. Wat ik echt erg vind is dat er nog zoveel mensen zijn die vvd/d’66 blijven stemmen. DAT is pas drama.

     9 likes
    • Ik lees toch echt “Het is pure tijdsverspilling”… jammer dat je het niet tot jezelf betrekt. Wat een ander al schreef… laat iedereen in hun waarde en reageer niet als je niks te melden hebt. Alvast bedankt.

     6 likes
   • Welke waarde ?

    1 likes
 2. Ik citeer uit de tekst: “Assyrische geschriften vermelden op hun beurt dat het leger zich terugtrok nadat een flinke som losgeld was betaald”
  Arabieren verdraaien altijd de boel, het is voor hen moeilijk hun nederlagen toe te geven.

  8 likes
 3. Komt uit een Amerikaanse bron (!) en die zijn per definitie onbetrouwbaar.
  Het bewijs van het bestaan van de profeet Jesaja vinden we in de Bijbel en
  dat is wel een betrouwbare bron.

  13 likes
  • De bijbel is een klungel vertaling vanuit sumerische kleitabletten. Dit komt omdat de vertalers vele begrippen uit Sumerie niet begrepen en hun eigen invulling eraan gaven.
   De bijbel is dus per definitie geen ‘betrouwbare bron’.
   Het lezen van de bijbel is zeker geen tijdsverspilling, er staan vele wijsheden in. Het bovenstaande slaat op het hoofdstuk Genesis, de overige boeken hebben volgens mij een politieke/mind control opzet; vrouwen op achtergrond gezet, claimen van Israel en aanbidding van god. Er is werkelijk niets goddelijks aan de bijbel, een heel klein beetje nadenken met kennis van de bijbel laat dit al zien.

   6 likes
 4. De Engelen van God waren buitenaardsen die engelen genoemd werden omdat zij konden vliegen,men beeldde hen af met vleugels omdat men in die tijd misschien geen woord hadden voor vliegen zoals wij dit kennen.
  God was ook buitenaards.
  Alles in de bijbel heeft al bestaan en is al gebeurd ooit.
  Bekijk alles eens vanuit die perspectief en de hele bijbel zal men anders gaan lezen, in ogenschouw genomen dat de Goden veel moderne technieken ter beschikking hadden die wij nog nauwelijks kennen.
  Planeten als de Maan en Mars etc, waren ooit bewoont, maar is door een space oorlog kapot gegaan, kernwapens had men al in die tijd.
  Het zal alles verklaren waar men nu nog zoveel vraagtekens bij heeft.

  12 likes
  • Inderdaad, lees de bijbel zonder kerk/zondags school doctrine.

   5 likes
  • @DMNO De maan is geen planeet. Waar heb je de wijsheid vandaan dat de maan en Mars door een “space oorlog” kapot zijn gegaan. Foto’s? Video’s? Hoe lang geleden is het dat deze “kernwapens” bestonden. Wat voor technieken hadden die “goden”? Of heb je misschien het boek “De goden waren kosmonauten” gelezen van Erich von Danichen? Die lulde ook uit zijn nek. Het kan natuurlijk zijn dat je denkt dat het in de bijbel staat, maar dan moet ik je teleurstellen, in de hele bijbel is niets te vinden over een ruimte-oorlog, evenmin als in de Thora. Word wakker en neem eens een kijkje bij de wetenschap. Voor het geval je niet in de wetenschap gelooft, wetenschap is het vaststellen van feiten die telkens opnieuw herhaald kunnen worden en waarvan de uitslag altijd hetzelfde is als bij het eerste onderzoek.

   1 likes
   • Mars heeft een grote hoeveelheid Xenon 129. Hier op aarde alleen te vinden na nucleaire explosies. De halveer-waarde is bekend, dus je kan het zelf berekenen (wanneer de explosie was).
    Over de maan heb ik wat dubieuze videos gezien van een gecrasht ruimteschip. Maar goed bewijs is er in de vehdas (die vertellen over een ruimte oorlog op de maan).

    En nee, geen foto’s… dit gebeurde allemaal voordat de moderne digitale camera en zelfs de camera obscura werd uitgevonden. Maar er zijn wel foto’s van de vlek op mars (waar we juist NIET geland zijn)

    0 likes
 5. thats howe we keep the docile flock anxious and stupid

  7 likes
 6. Ohm namo narai !

  Aan de gang met die gangsters van de gangstalkerij ;

  Dit jaar wil ik proberen om meer duidelijkheid te krijgen omtrent de groep stalking praktijken van satanisten en de gevolgen daarvan .
  Sommigen hebben het daarbij over het gebruik van telekinese maar ik wil proberen de religieuze kant van deze zaak te belichten .
  Dit omdat de daders van dit soort praktijken in woord en daad en al hun ijver de satan hadden verkozen.
  Allereerst een korte inleiding gevolgd door mijn praktijk ervaring inzake deze , mijn reacties hierop en de gevolgen daarvan .
  Vooraf wil ik dan een paar dingen melden en maak daarbij gebruik van o.a. de mogelijkheid van deze blogsite .
  Ik heb het al vaker gemeld maar aardbevingen en donder en bliksembuien kunnen in geoefende hand soms lelijke wapens zijn .
  Dit kun je onder andere opmaken uit de volgende citaten ;

  We weten niet hoe God zijn macht zal gebruiken, maar we weten wel dat hij de beschikking heeft over ’wapens’ die hij in het verleden heeft gebruikt — hagel, aardbevingen, wolkbreuken, vuur, zwavel, bliksem en ziekten
  En;
  In de bijbel wordt vaak melding gemaakt van bevingen en trillingen van de aarde. Voor een deel werden ze door natuurlijke geologische processen veroorzaakt (Za 14:5), maar soms werden ze rechtstreeks door God bewerkt om een oordeel te voltrekken of om ten behoeve van zijn dienstknechten op te treden.

  en ter [ook]verdediging ;

  Tongentaal
  Dat wil zeggen dat iemand een taal spreekt die hij niet beheerst. Als iemand in Tongen spreekt weet hij op dat moment niet wat hij of zij zegt, en komt er later na een ‘vertaling’. Deze vertaling kan de persoon zelf doorkrijgen, maar het kan ook zijn dat er iemand anders is, die de Bediening heeft om Tongentaal uit te leggen. Als iemand in Tongen spreekt is het eigenlijk de Heilige Geest die spreekt.

  Aangevuld met wat oudere blogjes van mij probeer ik elke week een stukje te schrijven en zoek er een artikel bij om dit in te passen .

  Alvast bedankt voor je aandacht
  De Groetnn
  Sri sri Magnitude
  Aardbevings Groninger
  Donder en Bliksem predikant

  5 likes
  • Klopt, Jacob Lorber had die ervaring ook. Die wist ook niet wat hij schreef maar hij bleef maar schrijven.
   Er zijn dan ook heel wat interessante boeken van zijn hand verschenen.

   0 likes
  • Bernard,

   De begrippen satan en god, en het willen donderen.
   dat is alemaal zo mis-lijdend.

   Al sinds jaar en dag zijn er van die predikanten, die menen iets te weten, maar wel in alle boekjes kijken voor inspiratie.
   En dan weer de zovelste die zich verkleed en in kleed en doet of hij weet.
   Dat is zo jammer en oneerlijk.
   Er lopen zo veel valse profeten rond met zo veel verkeerd begrepen boodschappen, dat we zijn vergeten waar het om draait.

   Waar draaid het om mijn beste?

   0 likes
 7. De gouden Menorah (500kg) is allang gereed. De Kohanim (priesters) worden al opgeleid voor de eredienst. Het voorhangsel (dat scheurde 2000 jaar geleden) is al bijna klaar. De tempel en het Sanhedrin zijn op papier al gereed. Jeruzalem wordt de hoofdstad van Israel. De kerken zijn bijna leeg. De tijd gaat nu echt komen dat de (uitgeleende) Messias weer teruggegeven wordt aan het Joodse volk dat hem voortbracht. Lees de 777 prophecy van Trump: Welcome home Y’shua miNatzarat/haNotzri.

  3 likes
 8. Wat een onzin verhalen allemaal van mensen die er op hun manier een draai eraan geven en het zelf nog geloven ook het zijn niets meer dan verhalen ook de bijbel is een verhalenboek geschreven door mensen destijds en er zijn daarna weer mensen geweest die op hun manier er weer een verhaal van maken het is niets meer dat een verhaal waarin de gebeurtenis nooit meer geheel naar waarheid kan worden beschreven ,maar toch denkt een ieder het voor zichzelf te weten …men vertelt gewoon een verhaal naar zijn eigen denken/geloof in iets wat men wil geloven hoe het een beetje in elkaar zit wat ze natuurlijk weer hebben overgenomen van andere verhalen verteller Wat is eigenlijk Waarheid de waarheid is dat men allemaal een verhaal gaat vertellen en vertalen in woorden maar woorden brengen je nooit bij de waarheid zelf dus is het meeste fantasie en ieder vertelt zijn eigen waarheden maar ze kunnen nooit vertellen of het wel de echte waarheid is. bewijs het verhaal maar eens ,het zal altijd je eigen of een andermans verhaal blijven met kronkels die zo krom zijn dat men het wil rechttrekken door een geloof erin ..geloof is altijd een twijfel en wanneer is die twijfel weg gewoon met een verhaal alsof het de waarheid zelf is ,,,wie heeft de waarheid in pacht niemand want deze word door verhalen vertellen onder geschoffeld met verhaal op verhaal …over kronkels gesproken …de meeste mensen zijn geesten ziek men ziet overal dingen die er gewoon niet zijn of bestaan ..maar zijn hele goede verhalen vertellers vol met concepten van Onzin..

  2 likes
  • Nou, Informatie van Genesis moet vóór de mens zijn gekomen.

   Ik parafraseer:

   Dus je staat/drijft op de aardbol (maar er is nog geen zuurstof). Plotseling heeft de zon voldoende massa verzameld om kernfusie op te starten. En er was licht, maar zoveel stof dat je geen zon noch sterren ziet. Dan klaart de stofwolk op en dan zie je de sterren pas. Dan wat flora om zuurstof aan te maken… en dan fauna die van dat zuurstof kan leven. De volgorde klopt allemaal.
   DNA van de mens is 80% die van een regenworm? Geweldig, dat noemen we Object Oriented Programming. Een man heeft XY chromosomen. Een vrouw heeft XX. Dus je kan een vrouw maken met mannelijk DNA (rib-merg!), maar niet andersom. En hé… Eerst Adamu, dan pas Hawa/Eva… Voordat God Adam’s rib eruit haalde bracht hij hem in een diepe slaap. En dat noemen we vandaag onder narcose brengen.

   Maareh… welk verhaal moet bewezen worden?

   Pilatus was fictief, totdat er munten werden gevonden met zijn naam er op.
   coelacanth was pre-historisch… totdat er een werd gevonden!
   Panda’s waren fictief… want de westerling geloofde de Chinezen niet (alle beren zijn immers carnivoor. Bamboe is niet eetbaar..echt waar, je krijgt een bloedende maag en bloed intern dood). Totdat een pels werd gezien door een Engelsman. De zoektocht om een levende panda te vinden: nog eens 30 jaar. En hij bleek écht bamboe te eten!
   Het openen van de zee? In simulaties met een stevige bries wordt bevestigd dat het kan. Sodom en Gomorrah zijn pas gevonden in 2005. Ark? Ook recent gevonden.

   Het gaat zo snel tegenwoordig…

   Wist je dat in de oorspronkelijke taal de woorden en versen van Genesis deelbaar zijn door 7? Of dat elk boek van de apostolen elk hun eigen 7 unieke woorden bevatten? Er zit wat CRC in de bijbel.

   Dus beste Rob, niet wachten totdat je je eigen kronkelend verhaal hebt… zoek betrouwbare bronnen en lees, altijd met een kritische kijk.

   Abwoon d’bwashmaya….

   0 likes
 9. Alles wat als reactie negatief word beschreven omtrent “De Bijbel” wordt al regelmatig vermeld in “Openbaringen”.

  Mooi nietwaar zo’n boekwerk dat deze periode correct beschrijf tot de laatste letter?

  2 likes
 10. zeitgeist damn hoe vaak moet ik het nog zeggen geloof eens in jezelf en elkaar

  1 likes
 11. Uiterlijke bewijzen zal men weinig vinden.

  0 likes
 12. de bijbel heb ik gelezen uit nieuwsgierigheid maar…….wat een onzin !! Allemaal verzonnen !

  0 likes
 13. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Treurig al die mensen die onzin roepen omdat hun beperkte geest niets toelaat dat verder gaat dan poepen en piesen. Met de mensen die denken alles te weten idem dito !

  0 likes
  • Vergeet niet dat een beperkte geest ook toelaat om tv te kijken en op een mobiel te swipen! Dus daar gaat je argument “niets toelaat dat verder gaat”… oh, en ademen natuurlijk, en voortplanten en rotzooi maken… weet je wat?

   Utinam logica falsa tuam philosophiam totam suffodiant!

   0 likes
 14. @AnnoNimbus

  scientists, philosophorum, crede mihi Deus praedicatorum (elige unum), ubi non facis, ego sum servus Auxilium

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Iemand uit Assen wil iedereen laten weten dat de overheid mensen beïnvloedt via microgolven. Deze gebouwen werden beklad

Iemand uit Assen wil iedereen laten weten dat de overheid mensen beïnvloedt via microgolven. Deze gebouwen werden beklad

In Assen zijn een aantal gebouwen beklad ...

11-jarig wonderkind wil op deze manier bewijzen dat Einstein en Hawking het bij het verkeerde eind hadden

11-jarig wonderkind wil op deze manier bewijzen dat Einstein en Hawking het bij het verkeerde eind hadden

William Maillis haalde op 9-jarige leeftijd zijn ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.