Gezondheid

“Laat je niks wijsmaken”: ‘Ambachtelijke’ producten uit de supermarkt bomvol E-nummers

Help door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Jumbo verkoopt een ‘ambachtelijke’ quiche met meer dan 10 E-nummers. Hoe ambachtelijk denkt de supermarkt dat de smaakversterker MSG (E621) en natriumnitriet (E250) zijn?

Het is een industriële mix van meer dan 40 ingrediënten waaronder kleurstoffen, aroma’s, emulgatoren, palmolie, stabilisatoren, varkenshemoglobine, conserveermiddelen, smaakversterkers, verdikkingsmiddelen en vier soorten suikers.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een typisch voorbeeld van ultrabewerkt fabrieksvoedsel, aldus voedselwaakhond foodwatch. Toch plakt Jumbo er doodleuk een etiket op met daarop het woord ‘ambachtelijk’.

Lege marketingkreet

De Ambachtelijke Quiche Lorraine bevat onder meer drie stabilisatoren, twee emulgatoren, drie conserveermiddelen, een smaakversterker en twee verdikkingsmiddelen.

Foodwatch stelt dat ‘ambachtelijk’ niets meer is dan een lege marketingkreet. Achter de ambachtelijke etiketten gaat een breed scala aan fabrieksvoedsel schuil.

Op deze manier kan de fabrikant snel wat meer voor je product krijgen.

Bomvol

Jumbo verkoopt 11 producten met zo’n etiket, Plus 18 en Albert Heijn liefst 44. Het wordt geplakt op afbakstokbrood, chips, poffertjes, bonbons, mayonaise en zelfs loempia’s, die ‘met de hand’ worden gevouwen.

Omdat ambachtelijk geen beschermde term is, is een voedselfabrikant nergens aan gebonden.

Zo kan het dat een quiche bomvol E-nummers ‘ambachtelijk’ wordt genoemd. “Laat je niks wijsmaken,” zegt foodwatch.

[Foodwatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Verhoogde belasting op E-nummers… DONE.
Dan houdt het geklooi met chemicalien in het eten voor dat kleine beetje winst vanzelf op…

Hoop maakt z n eigen magie
Hoop maakt z n eigen magie
7 jaren geleden

Stap voor stap naar onbewerkte, gezonde voeding. Zodat je in een opwaardse spiraal komt.
Minder stress, meer bewustwording en meer makkelijke groei in ascentie.
En proberen in een positieve flow te komen.

Willie
Willie
7 jaren geleden

Ambachtelijk (geen beschermd begrip of woord) klaargemaakt wil nog niet zeggen dat er geen ingrediënten met chemische stoffen inzitten of ermee bewerkt. Bovendien zijn niet alle E-nummers per definitie slecht, er zitten ook stoffen bij die natuurlijk zijn: E-nummers zijn verplicht om aan te duiden wat voor een stof het is. Iedere keer weer zegt men dat E-nummers slecht zijn, zo informeer je niet maar manipuleer je en dat geroeptoeter zorgt er alleen maar voor de de interesse hiervoor verdwijnt. Het is een categorie E-nummers die slecht is en ja, dat zijn er wel veel, maar er is een categorie E-nummers die niet slecht zijn. Er is een boekje over uitgegeven: “Weet wat je eet”.
Dan nog even de definitie van ambachtelijk. “Men noemt een product ambachtelijk of artisanaal als het op de originele of traditionele manier gemaakt wordt. Ambachtelijke producten dragen “zweet” en liefde in zich; elk exemplaar is uniek doordat de ambachtsman individuele aandacht schenkt aan het materiaal.”
http://www.betekenis-definitie.nl/ambachtelijk

Berenstein
Berenstein
7 jaren geleden

Een grote ramp voor de mensheid is ontstaan sinds men voorraden ging aanleggen van gekookt (kant en klaar of even opwarmen of afbakken) voedsel (bami, chips, koekjes, ijs, taarten, sappen, afbakbroodjes enz). Om bederf tegen te gaan moet je dan allerlei chemische- en smaakstoffen in verwerken en dat komt allemaal in het lichaam en de hersenen terecht. Dus ipv dat het afval de waterzuiveringsinstallaties ingaat, komt het in onze hersenen en andere organen terecht.
Maar ja, wat wil je als moeder de al-lang-geen-huisvrouw-meer voor een MNC wil gaan werken ipv thuis haar broodjes te bakken en haar kinderen normen en waarden bij te brengen ipv aan een onbetrouwbaar persoon in een kindercreche over te laten.
Vroeger leerden ze kinderen dat die geen snoepjes van vreemden moesten aannemen. Tegenwoordig moeten de peuters alles aannemen wat de kindercreche ze door de strot duwt. Niet dat kindercreche per definitie slecht is, maar het is niet je echte moeder.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x