Homepagina » Gezondheid » “Laat je niks wijsmaken”: ‘Ambachtelijke’ producten uit de supermarkt bomvol E-nummers
Poetin doet meesterzet en zet president Obama wéér op het verkeerde been

“Laat je niks wijsmaken”: ‘Ambachtelijke’ producten uit de supermarkt bomvol E-nummers

Jumbo verkoopt een ‘ambachtelijke’ quiche met meer dan 10 E-nummers. Hoe ambachtelijk denkt de supermarkt dat de smaakversterker MSG (E621) en natriumnitriet (E250) zijn?

Het is een industriële mix van meer dan 40 ingrediënten waaronder kleurstoffen, aroma’s, emulgatoren, palmolie, stabilisatoren, varkenshemoglobine, conserveermiddelen, smaakversterkers, verdikkingsmiddelen en vier soorten suikers.

Een typisch voorbeeld van ultrabewerkt fabrieksvoedsel, aldus voedselwaakhond foodwatch. Toch plakt Jumbo er doodleuk een etiket op met daarop het woord ‘ambachtelijk’.

Lege marketingkreet

De Ambachtelijke Quiche Lorraine bevat onder meer drie stabilisatoren, twee emulgatoren, drie conserveermiddelen, een smaakversterker en twee verdikkingsmiddelen.

Foodwatch stelt dat ‘ambachtelijk’ niets meer is dan een lege marketingkreet. Achter de ambachtelijke etiketten gaat een breed scala aan fabrieksvoedsel schuil.

Op deze manier kan de fabrikant snel wat meer voor je product krijgen.

Bomvol

Jumbo verkoopt 11 producten met zo’n etiket, Plus 18 en Albert Heijn liefst 44. Het wordt geplakt op afbakstokbrood, chips, poffertjes, bonbons, mayonaise en zelfs loempia’s, die ‘met de hand’ worden gevouwen.

Omdat ambachtelijk geen beschermde term is, is een voedselfabrikant nergens aan gebonden.

Zo kan het dat een quiche bomvol E-nummers ‘ambachtelijk’ wordt genoemd. “Laat je niks wijsmaken,” zegt foodwatch.

[Foodwatch]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
3 jaren geleden

Verhoogde belasting op E-nummers… DONE.
Dan houdt het geklooi met chemicalien in het eten voor dat kleine beetje winst vanzelf op…

Franss
Franss
Reactie op  Arwijn
3 jaren geleden

Heb je al uitgerekend wat een belasting op E948 je gaat kosten per dag?
En weg met E100 uit al ons voedsel?
Tip: kurkuma 😉

Arnold
Arnold
Reactie op  Arwijn
3 jaren geleden

Dus als een fabrikant schrijft : ‘gelatine’ is er volgens jouw niks aan de hand ?
Het blijven uitgekookte varkens botten. Radioaktiviteit nesteld zich graag daar.

Arwijn
Arwijn
Reactie op  Arnold
3 jaren geleden

Een e-nummer is alleen maar een registratie code voor een stof. Als die stof in een product zit en de fabrikant verkiest ervoor om het niet te vermelden als E-nummer maar onder een andere naam, dan blijft het nogsteeds dezelfde stof.

Hoop maakt z n eigen magie
Hoop maakt z n eigen magie
3 jaren geleden

Stap voor stap naar onbewerkte, gezonde voeding. Zodat je in een opwaardse spiraal komt.
Minder stress, meer bewustwording en meer makkelijke groei in ascentie.
En proberen in een positieve flow te komen.

Willie
Willie
3 jaren geleden

Ambachtelijk (geen beschermd begrip of woord) klaargemaakt wil nog niet zeggen dat er geen ingrediënten met chemische stoffen inzitten of ermee bewerkt. Bovendien zijn niet alle E-nummers per definitie slecht, er zitten ook stoffen bij die natuurlijk zijn: E-nummers zijn verplicht om aan te duiden wat voor een stof het is. Iedere keer weer zegt men dat E-nummers slecht zijn, zo informeer je niet maar manipuleer je en dat geroeptoeter zorgt er alleen maar voor de de interesse hiervoor verdwijnt. Het is een categorie E-nummers die slecht is en ja, dat zijn er wel veel, maar er is een categorie E-nummers die niet slecht zijn. Er is een boekje over uitgegeven: “Weet wat je eet”.
Dan nog even de definitie van ambachtelijk. “Men noemt een product ambachtelijk of artisanaal als het op de originele of traditionele manier gemaakt wordt. Ambachtelijke producten dragen “zweet” en liefde in zich; elk exemplaar is uniek doordat de ambachtsman individuele aandacht schenkt aan het materiaal.”
http://www.betekenis-definitie.nl/ambachtelijk

kernreactor
kernreactor
Reactie op  Willie
3 jaren geleden

Als ik deeg, ei, room, ui, ham en kaas gebruik voeg ik geen e-nummers toe uit winstbejag of het lang houdbaar te maken/houden, dus waarom zou je dan ook additieven toevoegen?

Berenstein
Berenstein
3 jaren geleden

Een grote ramp voor de mensheid is ontstaan sinds men voorraden ging aanleggen van gekookt (kant en klaar of even opwarmen of afbakken) voedsel (bami, chips, koekjes, ijs, taarten, sappen, afbakbroodjes enz). Om bederf tegen te gaan moet je dan allerlei chemische- en smaakstoffen in verwerken en dat komt allemaal in het lichaam en de hersenen terecht. Dus ipv dat het afval de waterzuiveringsinstallaties ingaat, komt het in onze hersenen en andere organen terecht.
Maar ja, wat wil je als moeder de al-lang-geen-huisvrouw-meer voor een MNC wil gaan werken ipv thuis haar broodjes te bakken en haar kinderen normen en waarden bij te brengen ipv aan een onbetrouwbaar persoon in een kindercreche over te laten.
Vroeger leerden ze kinderen dat die geen snoepjes van vreemden moesten aannemen. Tegenwoordig moeten de peuters alles aannemen wat de kindercreche ze door de strot duwt. Niet dat kindercreche per definitie slecht is, maar het is niet je echte moeder.

Patrick S.
Patrick S.
3 jaren geleden

Koop geen Euro producten, die zijn om je te vermoorden.

https://www.youtube.com/watch?v=mL1CCmzuAh4

Tijn
Tijn
Reactie op  Patrick S.
3 jaren geleden

Die genocide op de blanke bevolking wordt niet bereikt door giftig voedsel al zal dat ons zeker geen goed doen. Het plan van Kallergi was om het blanke ras te vermengen en te bastaardiseren tot een Euroaziatisch negroïde ras dat door het verlies van samenhang en cultuur gemakkelijk te controleren is.
De huidige multiculturele samenleving en het openzetten/houden van de grenzen betreft de uitvoer van dat plan met als uiteindelijk doel natuurlijk een nieuwe wereldorde gecontroleerd door een kleine elite.

Arnold
Arnold
Reactie op  Tijn
3 jaren geleden

Je moet je boodschap iets meer in een Hollands jasje stoppen.

Dolex
Dolex
3 jaren geleden

E-nummers zijn niet per definitie schadelijke stoffen. Het is alleen een Europees systeem om stoffen met een ingewikkelde naam eenduidig te benoemen. En het zijn goedgekeurde stoffen. (ok, dat wil niet zeggen dat iedereen het eens hoeft te zijn over de invloed op je gezondheid, maar er is in ieder geval naar gekeken). Er zitten ook stoffen tussen die puur natuur zijn.

Het lijstje van Franss op een andere thread:

E300 Een steeds populairder zuur: Ascorbinezuur (vitamine C)
E290 zit in de lucht om ons heen: kooldioxide
E153 wordt in planten aangetroffen: koolstof
E100 is een soort chemisch goedje tegen alvleesklierkanker: Kurkuma
E175 stoppen sommige mensen in hun tanden: goud
Een natuurlijk tomaatje bevat al 15 E-nummers.

Vincent Robbesom
Vincent Robbesom
3 jaren geleden

Even hoor.. misschien ben ik pessimistisch omdat ik een reclame opleiding heb gedaan maarre.. zijn er nu mensen die denken dat er ambachtelijke broodbakkertjes, boeren en slagertjes aan de Appie e.d. leveren?

Een Supermarkt is, veel meer dan vroeger, een bedrijf wat verdient aan het voorzien in onze dagelijkse behoeften. Het is de moderne regel van bedrijfsgroei dat je een product voorziet van het minimaal, door voedsel en waren authoriteiten bepaalde, vereiste dure bestandsdeel en de rest opvult met zoveel mogelijk goedkope troep. Het dient, zo mogelijk, eeuwig goed blijven en het dient er uit te zien zoals op het plaatje..
En als een bedrijf dan niet meer kan groeien gaat men fuseren, monopoly posities zien te halen, leveranciers uitknijpen, goedkopere arbeidskrachten inhuren..

Dat willen we toch allemaal?!
Het zit in ons brein om alles het goedkoopst te willen..zodat we meer overhouden voor andere koop producten. En als de buurman en je baas het ook doen, wie ben jij dan om de wereld te willen veranderen..

En zo zullen dit soort artikeltjes ook wel nooit de wereld uit gaan…

Aluhoedje
Aluhoedje
3 jaren geleden

De jumbo is een gore r

x

Check Also

ua nfn gfs scaled

“Ik realiseerde me nooit dat deze goedgekeurde ingrediënten mensen compleet vetmesten”

We weten allemaal dat voorverpakte voeding niet ...

Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

Een E-nummer is een voedseladditief dat veilig ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

14
0
We lezen graag je reactie!x