Universum

‘Andere zonnestelsels mogelijk bewoonbaarder dan het onze’

Help anderen door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de Melkweg bevinden zich veel sterren die op onze zon lijken, maar uit een nieuwe studie blijkt dat planeten rond deze sterren mogelijk warmer en dynamischer zijn dan de aarde.

Het binnenste van dergelijke planeten is waarschijnlijk tot een kwart warmer dan de aarde, waardoor ze geologisch actiever zijn.

Geologen en sterrenkundigen van de Ohio State University (OSU) bestudeerden acht sterren die als twee druppels water op onze zon lijken om de hoeveelheid radioactieve elementen die ze bevatten te kunnen bepalen.

Bewoonbare zone

Ze zochten naar elementen als thorium en uranium, die op aarde essentieel zijn voor de platentektoniek. Door de platentektoniek kan water op het aardoppervlak worden vastgehouden.

Zeven van de onderzochte exemplaren bleken meer thorium te bevatten dan onze zon, wat een indicatie is dat de planeten rond die sterren waarschijnlijk ook meer thorium bevatten. Dientengevolge is het binnenste van de planeten ook warmer dan de aarde.

Eén van de sterren bevat 2,5 keer meer thorium dan onze zon. Terrestrische planeten die zich rond deze ster hebben gevormd genereren waarschijnlijk een kwart meer interne warmte dan de aarde.

“Als blijkt dat deze planeten warmer zijn dan we eerst dachten, kunnen we de bewoonbare zone rond deze sterren uitbreiden,” zei Cayman Unterborn van de OSU tijdens een bijeenkomst in San Francisco.

Complexe relatie

Er is nog maar weinig bekend over de complexe relatie tussen platentektoniek en water op het aardoppervlak. Het wordt ook wel één van de grootste mysteries binnen de aardwetenschappen genoemd.

Met name microben profiteren op aarde van de ondergrondse warmte. Archaea of oerbacteriën zijn voor hun energie niet afhankelijk van de zon, maar leven van de warmte die uit het binnenste van de aarde komt.

Op aarde is de meeste warmte van radioactief verval afkomstig van uranium. Planeten die rijk zijn aan thorium, wat energetischer is dan uranium en een langere halveringstijd heeft, blijven langer warm en hebben meer tijd om leven te ontwikkelen.

Bron: Osu.edu

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jeroen
jeroen
9 jaren geleden

Vooral het woordje ‘mogelijk’ opent deuren en niks is een zekerheid met het woordje mogelijk maar tjonge wat wordt het veel gebruikt… mogelijk een lokkertje dat woordje!

ivo
ivo
9 jaren geleden

kunnen we dat ook kapotmaken…

Chris
Chris
9 jaren geleden

Ik denk dat het allang leven bevat, dus mogelijk komen wij er niet eens in de buurt 😛

donderpoes26
donderpoes26
9 jaren geleden

[quote name=”jeroen”]Vooral het woordje ‘mogelijk’ opent deuren en niks is een zekerheid met het woordje mogelijk maar tjonge wat wordt het veel gebruikt… mogelijk een lokkertje dat woordje![/quote]

Dat is heel goed mogelijk idd.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

18
0
We lezen graag je reactie!x