Bepaalde voedingsproducten gaan de strijd aan met kanker. Eén van die producten is de rode ui. Rode uien werken het beste tegen kanker, want ze bevatten twee stoffen die kankercellen doden.
Alle uien bevatten veel quercetine, een zogeheten flavonoïde. Maar rode uien bevatten bovendien het meeste anthocyaan: de kleurstof die de rode ui zijn kleur geeft.
Uit laboratoriumtests blijkt dat deze twee stoffen samen een krachtige ‘killer’ van dikkedarmkankercellen vormen.
Versterken
De kleurstof lijkt volgens onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada de quercetine te versterken en ‘aasetende’ eigenschappen ervan te vergroten.
Ze probeerden vijf verschillende uiensoorten uit op de kankercellen. Alle uien bevatten quercetine en dus hebben ze in theorie allemaal kankerbestrijdende eigenschappen. Maar de rode soort viel extra op.
Voor hun experiment kozen de onderzoekers vijf uienrassen die in de provincie Ontario geteeld worden, waaronder het ras Ruby Ring.
Celdood
“Uien activeren methoden waarmee het lichaam de kankercellen aanzet tot celdood,” legde onderzoeker Abdulmonem Murayyan van de Universiteit van Guelph uit.
“Ze bevorderen een ongunstige omgeving voor kankercellen en ze verstoren de communicatie tussen kankercellen onderling, waardoor hun groei belemmerd wordt,” voegde hij toe.
De studie is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Food Research International.
De overheid heeft niet het beste met ons voor. Moeders leggen uit waarom ze hun kinderen niet laten vaccineren
Politieagent doet niet meer mee: ‘We zijn een soort gelegaliseerde knokploegen geworden’
Ontwikkelingshulp werkt niet en is een farce. Dit vernietigende rapport maakt duidelijk waarom
Russische woordvoerster op tv: “Overwinning Trump is Joods complot”
Nooit eerder zo druk op spoedeisende hulpafdelingen: ‘Niemand durft link te leggen naar vaccin’
Mysterieuze knallen in Groot-Brittannië en New York veroorzaakt door stealthvliegtuig?
Smithsonian-museum toont wrakstukken Russisch Roswell
UFO ter grootte van twee voetbalvelden gezien boven Chili
Europarlementariër legt in 1 minuut uit waarom Hongarije en Polen zo ongenadig hard worden aangevallen