
Het ‘verse’ brood dat je in de supermarkt hebt gekocht kan al maanden oud zijn, zo stelt Joanna Blythman in haar ophefmakende boek Swallow This. Volgens haar is er veel mis met ons brood.
In vrijwel elk industrieel brood zitten de enzymen amyloglucosidase en maltogeen amylase, die respectievelijk voor een gelijkmatige bruine korst en langere bewaartijd zorgen. Ook het enzym lipase, dat gemaakt kan zijn van de alvleesklier of het maagweefsel van kalveren en lammeren, zit erin.
Het enzym fosfolipase wordt gehaald uit de alvleesklier van varkens. Dergelijke enzymen zijn een bekend risico voor werknemers van industriële bakkerijen. Bij inademing kunnen ze allergieën en ademhalings- problemen veroorzaken, aldus Blythman.
‘Verbeteraars’
De industriële bakker voegt nog meer enzymen toe aan je brood. Proteasen veroorzaken gevoeligheid omdat ze makkelijk via zacht weefsel je bloed binnendringen. Enzymen worden in industriële bakkerijen vaak in mengsels gebruikt, samen met chemische additieven die ‘verbeteraars’ worden genoemd. Het is volgens Blythman nog niet onderzocht wat het cocktaileffect van deze mengsels is.
Ftalaten, weekmakers die in verpakkingsmaterialen worden gebruikt, worden in hoge concentraties in brood gevonden. Deze chemische stoffen zijn gelinkt aan verminderde vruchtbaarheid en zwaarlijvigheid. Geraffineerd zetmeel in brood breekt daarnaast af in suikers die meteen worden opgenomen in je bloed.
Boek: Swallow This
[…] https://www.ninefornews.nl/bevat-ons-brood-gif/ […]
Dat soort brood is geen voedsel, het is vulmiddel.
Wij eten op een sporadische bio uitzondering na -want brood is ook gewoon lekker- al tijden geen brood meer. As we speak ben ik een bananenbrood aan het bakken uit de nieuwe kookbestseller ‘de kunst om goed te eten’ van Hemsley Hemsley. Staat boordevol gezondheid, daarbij ook tips mbt plastic, alluminium, etc tav bereiding/verpakken van je voer.
Ik eet dit elke dag, en ik leef nog altijd.
Supermarktbrood zal best minderwaardig zijn aan de bakker om de hoek, maar brood van 0,79 is ook goed genoeg. Je gaat er niet dood van. Als je werkt, dan kan je jezelf duurder brood permiteren. Dan ga je naar een echte ouderwetse bakker. Mensen die geloven in het basisinkomen proeven met goedkoop brood hun voorland.