Homepagina » Gezondheid » Bevat ons brood gif?
Bevat ons brood gif?

Bevat ons brood gif?

Het ‘verse’ brood dat je in de supermarkt hebt gekocht kan al maanden oud zijn, zo stelt Joanna Blythman in haar ophefmakende boek Swallow This. Volgens haar is er veel mis met ons brood.

In vrijwel elk industrieel brood zitten de enzymen amyloglucosidase en maltogeen amylase, die respectievelijk voor een gelijkmatige bruine korst en langere bewaartijd zorgen. Ook het enzym lipase, dat gemaakt kan zijn van de alvleesklier of het maagweefsel van kalveren en lammeren, zit erin.

Het enzym fosfolipase wordt gehaald uit de alvleesklier van varkens. Dergelijke enzymen zijn een bekend risico voor werknemers van industriële bakkerijen. Bij inademing kunnen ze allergieën en ademhalings- problemen veroorzaken, aldus Blythman.

‘Verbeteraars’

De industriële bakker voegt nog meer enzymen toe aan je brood. Proteasen veroorzaken gevoeligheid omdat ze makkelijk via zacht weefsel je bloed binnendringen. Enzymen worden in industriële bakkerijen vaak in mengsels gebruikt, samen met chemische additieven die ‘verbeteraars’ worden genoemd. Het is volgens Blythman nog niet onderzocht wat het cocktaileffect van deze mengsels is.

Ftalaten, weekmakers die in verpakkingsmaterialen worden gebruikt, worden in hoge concentraties in brood gevonden. Deze chemische stoffen zijn gelinkt aan verminderde vruchtbaarheid en zwaarlijvigheid. Geraffineerd zetmeel in brood breekt daarnaast af in suikers die meteen worden opgenomen in je bloed.

Boek: Swallow This

[Goed Gevoel]


Vond je deze info belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

22 reacties

 1. Ik eet dit elke dag, en ik leef nog altijd.

  Supermarktbrood zal best minderwaardig zijn aan de bakker om de hoek, maar brood van 0,79 is ook goed genoeg. Je gaat er niet dood van. Als je werkt, dan kan je jezelf duurder brood permiteren. Dan ga je naar een echte ouderwetse bakker. Mensen die geloven in het basisinkomen proeven met goedkoop brood hun voorland.

  0 likes
  • Serieus? Jij ziet het eten van dat gulzigheid voedsel als een bescheidenheid?
   Minderwaardig brood?
   Dus het niet willen eten van chemische toevoegingen met onbekende bijwerkingen op langere duur is wat? arrogant?

   (kanker van 1 op 30 naar 1 op 3/ auto immuun ziektes met ruim 4000% toegenomen sinds de opkomst van industrieel bewerkt voedsel)

   Dus industrieel bewerkt voedsel, is de deur richting het basisinkomen?

   Kan iemand deze gast zijn toetsenbord in beslag nemen?

   3 likes
   • days of our lives

    Zou graag je claims onderbouwd zien worden door bronnen. Niet dat je die hebt overigens, behalve wellicht sites die ook zonder bronvermelding van alles roepen.

    We gaan vaker dood aan kanker omdat we vergeleken met 150 jaar geleden gemiddeld twee keer zo oud worden, heeft niets met industrieel bewerkt voedsel te maken. Sterker nog, je kunt net zo goed de correlatie leggen dat we juist dankzij de geïndustrialiseerde voedselproductie veel ouder worden. Ik trek die conclusie overigens niet, want er spelen veel meer factoren mee die hebben bijgedragen aan onze fors verhoogde levensverwachting.

    En, dit komt misschien ook als een shock: alle stoffen zijn chemisch. Zoek maar eens de betekenis van het woord op.

    0 likes
    • @days of our lives, het is al lang niet meer zo dat we steeds ouder worden en al helemaal niet gezonder, sterker nog onze gezondheid gaat met rasse schreden achteruit en de kosten hiervoor zijn zeer binnenkort niet meer op te hoesten.

     In 2009 publiceerde het CBS cijfers dat de helft van de mensen lijdt aan een chronische ziekte, mensen boven de 65 hadden destijds al 2 of meer chronische ziekten, dat zal nu al beduidend meer zijn.

     Uit andere cijfers van het CBS uit 1988 bleek dat een vrouw van 35 gemiddeld nog 24,3 gezonde jaren voor de boeg had in 2008 was dat nog maar 16,7 en dat zal nu inmiddels nog wel veel minder zijn.

     Het medisch vakblad New England Journal of medicine plubliceerde in 2005 een onderzoek dat kinderen in Amerika toen al een kortere levensverwachting hadden dan hun ouders. Daar gaat de fabel dat we met z’n allen steeds maar ouder worden, laat staan gezonder

     En wat je opmerking over chemie betreft, er is een wezenlijk verschil tussen chemie uit de natuur en chemie uit laboratoria waar puur uit winstbejag geknutseld wordt met totaal lichaamsvreemde stoffen die alles in ons lichaam ontregelen en overhoop gooien.

     Wij schijnen vergeten te zijn dat niet wij de natuur ontworpen hebben maar de natuur ons ontworpen heeft, wij staan als mens in dienst van de natuur en niet andersom

     4 likes
    • Gast; eet een paar weken voorgemanipuleerd voedsel uit de super en je zult merken dat je honger blijft houden, je je slap en lusteloos voelt en door de grote hoeveelheid suiker een potentiele kandidaat voor elke te bedenken welvaartsziekte.
     Maar als jij dat prima vindt; be my guest, leef je uit. Maar kom dan niet klagen over de gezondheidszorg en wat er wel of niet vergoed wordt aan medicijnen. Hier kies je voor. Enne over statistiekjes; google staat er vol mee. En elke dietist(e) zal je hetzelfde kunnen vertellen. Maare van mij mag je hoor…

     1 likes
    • Ontkennen is ook een kunst.

     0 likes
  • Als je bij de bakker een brood koopt van 1,65 is dat brood misschien duurder in aanschaf. Maar er zit zoveel meer in dat je er minder van hoeft te eten. Waardoor het brood wat duurder lijkt eigenlijk goedkoper is. Ik zou zeggen probeer het eens. Het brood van de bakker is ook nog veel lekkerder. Ik weet wat het is om met weinig rond te komen. Maar brood is wel het laatste waarop ik zou bezuinigen.

   0 likes
 2. Het is al langer bekend dat er veel chemicalien in brood zitten. In het goedkoopste brood van zitten nog nauwelijks gezonde voedingsmiddelen. Het is een schande dat de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit, die geacht dit wordt te controleren of ons voedsel veilig is, deze praktijken gewoon zomaar toelaat. Het zal wel weer om geld gaan…….

  2 likes
 3. Dat soort brood is geen voedsel, het is vulmiddel.

  1 likes
 4. Op aanraden van iemand 5 jaar geleden ben ik gestopt met consumptie van brood en produkten waarin mogelijk veel suikers inzitten, en voila ik voel me 20 jaar jonger en ik zie oog ook 20 jaar jionger….
  Voor mij werkt het wel dus.

  1 likes
 5. Wat ik wel weet is het volgende.

  Sinds wij ons brood zelf maken (granen van de molen) voelen wij ons goed, is de eczeem van mijn partner met 80 procent afgenomen en voelen onze darmen en maag zich stukken beter.

  Het is wat werk maar het is o zo lekker en je weet wat je er zelf instopt en je word steeds creatiever. Laatst hadden we nog zelf koekjes gemaakt van o.a. haver en spelt, gevuld met rozijnen, gezoet met kokosbloesemsuiker en een topping van kokosrasp. Wat een genot.

  Vroeger werd ik na het eten van een koekje uit de supermarkt doodmoe (vooral die van de Aldi, knoppers). Maar van dit zelfgemaakt koekje krijg ik juist energie.

  Dus we zijn thuisbakkers geworden 🙂 . Bijkomend voordeel is dat je er een leuke hobby bij hebt.

  1 likes
 6. Wij eten op een sporadische bio uitzondering na -want brood is ook gewoon lekker- al tijden geen brood meer. As we speak ben ik een bananenbrood aan het bakken uit de nieuwe kookbestseller ‘de kunst om goed te eten’ van Hemsley Hemsley. Staat boordevol gezondheid, daarbij ook tips mbt plastic, alluminium, etc tav bereiding/verpakken van je voer.

  0 likes
 7. en wat met bio-brood ?

  0 likes
 8. Het valt me erg op dat ze dat boek wel heel erg veel promoten hier zeg

  0 likes
 9. Gezond eten is niet alleen omslachtiger maar ook behoorlijk wat duurder. De overheid c.q. maatschappij legt een steeds grotere druk op de portemonnee van de gewone burger waardoor iedereen aan het werk moet naast het runnen van het huishouden. Hierdoor grijpt men begrijpelijkerwijs steeds meer naar makkelijke kant en klare fabrieksvoeding. Dat is de eerste stap naar de neerwaartse spiraal waar je dan hoe langer hoe moeilijker weer uit komt. Dat geldt voor brood maar ook voor alle andere voedingswaren. Alle voeding die uit de fabriek komt is vergeven van de ziekmakende rotzooi en zal je op de lange duur voortijdig te gronde richten.

  0 likes
 10. Heb eens gekeken bij de ingrediënten van volkorenbrood noemeen paar dingen raapzaad olie,glucose-fructosestroop .Hoort dit in brood te zitten?

  0 likes
 11. Boeit me helemaal niks mochten er gifstoffen inzitten, mocht het idd inzitten wees dan gewoon heel erg blij dat ze je zo een mogenlijkheid geven om eerder te overlijden en eerser te stoppen met het leven als een moderne slaaf. Gewoon eten wat je lekker vind, en laat je begraven onder de de grond, zonder kist zonder mooie toespraken van een kerk. Immers is de dood de laatse mogenlijkheid om nog even zoveel mogenlijk van een mens te verdienen. Gun ze die centen gewoon niet^^

  0 likes
 12. Wat ik zo jammer vind is dat dit soort berichten zo wordt aangedikt. Ons brood IS geen maanden oud. Ik heb zelf ooit in een industriële bakkerij gewerkt die brood bakt voor de supermarkten. Geloof me, dat brood is net zo vers en houdbaar als een brood bij de bakker om de hoek. Bewaar het maanden en het loopt vanzelf de winkel uit.
  De koptitel vind ik daarom ook erg slecht gekozen. Jammer, want dit soort berichten doen afbreuk aan de echte serieuze onderwerpen op deze site.

  Vriendelijke groet,

  Een lezer van het eerste uur!

  0 likes
 13. We worden echt niet ouder als 150 jaar geleden. Mijn voorouders werden ook oud. De gemiddelde leeftijd is toegenomen, maar de regering gebruikt het op een verkeerde manier om ons langer te laten doorwerken. Ouderdom was vroeger wel meer gerelateerd aan het soort werk, zoals in een kolenmijn werken of gerelateerd aan de Hygiëne in de omgeving.
  Ook nu sterven in mijn omgeving veel mensen jonger dan 65 jaar aan kanker, ongelukken etc.
  Maar wanneer je komt zoals ik op oude eilanden dan zie je pas bij de graven dat de mensen ook toen in de goede omstandigheden tussen de 70 en 80 jaar oud werden.

  0 likes
  • Beste Jan Jansen,

   Eerste:
   De levensverwachting bij geboorte in Nederland is de afgelopen 50 jaar voor zowel mannen als vrouwen met 7,4 jaar toegenomen. Deze toename is lager dan in de meeste Europese landen. (bron CBS, meetdatum 2010).
   Tweede:
   Ja vroeger werden er mensen ook 70 of 80, zoals er nu mensen 110 worden.

   Uw redenatie is: we gaan minder snel dood. Dat is hetzelfde als we leven gemiddeld langer. De opmerking van mensen er veel mensen dood gaan aan kanker en ongelukken onder de 65 is bewijsbaar onjuist (kijk maar naar bv verkeersslachtoffers of ongevallen in bedrijven).
   Zou het niet kunnen zijn dat juist daarom elk sterfgeval opvalt en u daarom dat beeld geeft?
   Toen ik op de lagere school zat zijn er minstens 3 kinderen door ongevallen om het leven gekomen ( binnengaan van electriciteitshuisje, drijfzand) naast 3 door verkeersongelukken. En mooi geen herdenkingsdienst of monument.
   Het leven is gewoon veel veiliger geworden.

   0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Je bent eraan verslaafd en het sloopt je!

In dit artikel ga ik het hebben ...

De voedselindustrie stopt stiekem iets in jouw eten wat coeliakie veroorzaakt. Dit additief is de boosdoener

De voedselindustrie stopt stiekem iets in jouw eten wat coeliakie veroorzaakt. Dit additief is de boosdoener

Een enzym dat wordt toegevoegd aan voedselproducten ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.